Ukraina Podcasts

 • Avsnitt 322 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jonas Eriksson. Den förre Fifa-domaren petades överraskande från VM 2018 och slutade tätt därefter och släpper nu boken Korthuset om en värld där politiskt spel, vänskapskorruption, tystnadskultur och dåligt ledarskap styr snarare än vilka som är bra domare och i poddintervjun går han hårt åt Uefa-basen Alexander Ceferin för hur han påverkar domarval och ifrågasätter Pierluigi Collina, som var Uefa-ansvarig för domarna till 2018 och är ordförande för Fifas domarkommitté, för att italienaren var en hemsk chef som spred skräck och lögner och dessutom satt på dubbla stolar och parallellt med Uefa-uppdraget lyfte fem miljoner kronor årligen för att vara domarbas i Ukraina.

  Jonas Eriksson talar även om att inte veta varför han blev petad från VM, om att bli blåst på en Champions League-final, om när Fifa:s domarchef hotade ta livet av en domarkollega, om det hemska i att viktjagas, om ilskan mot Mats Gren efter knallskottet i Blåvitt-MFF, om att leva med hat och hot, om sin ifrågasatta syn på Qatar, om kvaliteten på den svenska domarkåren, om att han skattat för sina internationella ersättningar men att det råder en tystnadskultur bland svenska domare, om VAR:s vara eller icke vara, om varför han nobbade Sef, om tystnaden från SvFF, om han återkommer till fotbollen och om varför han först nu bryter tystnadskulturen.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Veckans gäst är Mila Viniavska, VD för SmartaVal & Livin.
  Den här mäktiga kvinnan omvandlade livets motgångar till en del av sin framgång. Mila flyttade till Sverige med en resväska i handen från Ukraina i 20-årsåldern, och sedan 2012 drivit SmartaVal AB som är en del av vardagslivet för många privatpersoner och företag. Expertområden är städning, fönsterputs, trädgårdsskötsel och hantverksuppdrag. Företaget fick många utmärkelser, bland annat Glansföretag i Clean Bright Awards 2019, Prins Daniels Fellowship, Gasellföretag 2018 och Arbetsmiljöpeppen 2019.

  I podden berättar Mila om

  Att börja med två tomma händer – hon kom till Sverige med en resväska i handen.

  De osynliga och utnyttjade – vart är städbranschen på väg?

  Röj & Rensa – förändra ditt liv med ett organiserat hem

  Insamlingsstiftelse Impact Invest Center LIVIN – tillsammans ”hand i hand” gör vi skillnad!

 • Hon har tidigare gjort musik om stora och svåra frågor som moderskap, separation, att få en cancerdiagnos och att utsättas för en våldtäkt. Nu är Jenny Wilson tillbaka med vad hon säger är hennes mest nakna album någonsin "Mästerverket".

  Jenny Wilson är gäst i dagens P1 Kultur.BAREN SOM FLYDDE DIKTATURENS BELARUS Tidigare var Karma Bar en mötesplats för kulturarbetare och journalister i Belarus huvudstad Minsk. Men i takt med att förtrycket skruvats upp har allt fler intellektuella lämnat landet många har sökt sig till grannlandet Ukraina. Men var ska alla dessa människor mötas nu? P1 Kulturs Fredrik Wadström har besökt Karma Bar som helt enkelt flyttat sin verksamhet i samma riktning som de politiska flyktingarna, till Kiev.SUZANNE BRÖGGER ÅTERVÄNDER TILL KLASSISKA TEXTER Den danska författaren Suzanne Brögger är aktuell med hybridboken "Med egen hand", som består av reseberättelser, intervjuer och essäer. Vissa av texterna har hon återvänt till under många år, och hon har också skrivit i dialog eller opposition med sina äldre titlar. Samhället har ju förändrats under 50 år. Katarina Wikars som följt henne sedan debattboken "Fräls oss ifrån kärleken" på sjuttiotalet känner med stigande glädje igen tematiken.EXPERIMENTLUSTA PÅ TEATERN EFTER PANDEMIN Imorgon lyfts pandemirestriktionerna och en era inom scenkonsten når sitt slut återigen går det att spela för fulla salonger istället för via digitala experimentlösningar för hemmapubliken. Den stora frågan är: kan nytänkandet flytta med upp på scenen nu? Jo, P1 Kulturs teaterkritiker Jenny Teleman har sett Tillbaka till Reims på Dramaten och Fröken Julie på Strindbergs intima teater och ser tecken på experimentlusta.ESSÄ: GRÄNSERNAS ÅTERKOMST LÄR OSS ATT FRAMSTEG ÄR TILLFÄLLIGA På sistone har vi sett hur gränsposteringar återigen bemannats och taggtråd rullats ut där gränsen nyss bara var något abstrakt. Till och med urgamla gränser, som hade fallit i glömska, återvänder som spöken från det förflutna, noterar Thomas Steinfeld i denna essä.Programledare: Saman Bakhtiari Producent: Eskil Krogh Larsson

 • Någon har behövt en outtalad paus från den andre men här har ni oss, i avsnitt 53!

  Ett företag som levererar runk-material verkar vara på sin plats men hur kunde vi hamna i detta? Vi har ju inte ens sensuella hemliga mappar på telefonen.
  O förr i tiden klassades kvinnorna som orena när de fött barn o nu skall det levereras material på kroppsdelar till höger & vänster.
  & jantelagen är skit, visst fan skall en berätta att en fyller år!?
  Teorin kring menstruationens formation till moderkaka underbyggs av googelsökningar och vilda killgissningar men visst anses vår podd vara samhällsinformativ, ingen tvekan om den saken.

  Vi planerar en tripp till fucking Hitlers resort och Ukraina, spriten skall med tillbaka när vi gör en djupdykning i Takketorps ödelagda villaområde.

  Allt o ingenting, 40 minuter svinn

  Låten som spelas är: Utan dig - MissLi

 • Utrikeskrönikan 9 september 2021.

  Stockholm, torsdag.För ett par dagar sedan kom jag tillbaka från Warszawa.Och jag är fortfarande lite mätt.Vilket är väldigt ovanligt.Kanske har jag ärvt det från mormor, mormor som överlevde Holodomor i Ukraina, den stora svältkatastrofen. Ibland fanns det bara en skorpa att äta på under en hel dag. För att inte äta upp den med en gång placerade hon skorpan bredvid en ikon och tittade sedan på Jesus i timmar, innan hon mot kvällen tillät sig att ta en tugga.Hon överlevde hungersnöden men traumat satt kvar. Hon var livrädd för att känna sig hungrig, senare i livet utbildade hon sig till kock och jobbade i kök, förmodligen just för att inte riskera att gå hungrig.Varje gång jag äter en god måltid tänker jag på henne och äter lite till. Särskilt nu när jag var i Warszawa, vars kök har vissa likheter med det ukrainska; soppor, pierogi, alltså degknyten med olika fyllningar, syltade grönsaker, saltgurkor, kåldolmar, sill Jag kan fortsätta hur länge som helst.När jag är ute och reser och tid finns, försöker jag alltid passa på att äta något gott för mig och för mormor. Kanske skulle hon bli glad av att se mig äta samma sorts mat som hon en gång lagade, när hon levde.Eller samma och samma Då under kommunisttiden, när det ständigt rådde brist på mat och butikshyllorna i perioder ekade tomma blev sovjetmedborgarna bra på att laga efter läge men resultatet blev att de traditionella maträtterna saknade ibland vitala ingredienser. Smör, mjölk, kött och vissa grönsaker kunde vara en ren delikatess.Under det här pandemiåret har jag inte tänkt så mycket på mormor. Serveringarna har varit stängda och jag har mest levt på proteinbars och tråkiga kiosksmörgåsar. Men nu senast i Warszawa hade en hel värld åter öppnat sig.En polsk kollega som jag ibland samarbetar med vet exakt hur jag funkar. Först äta sen prata. Nu senast körde han mig till en matmarknad och lät mig vandra runt där bland stånden. Jag fastnade som vanligt för saltgurkorna, saltgurkor som är ytterst sällsynta i Sverige, just för att de smakar salt och har inte den där sötman som jag förknippar med svenska saltgurkor.Där stod jag i några minuter, åt mina gurkor och tänkte på mormor. Sedan fortsatte dagen med intervjuer och resor och möten och jag var glad, nöjd och mätt. I alla fall en stund.Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent. lubna.el-shanti@sverigesradio.se

 • Vi gästas av Fabian Kempe som berättar om hur han skapar elektronisk musik utan ramar under namnet Korridor. Vi snackar även om hans gamla hard trance-alias Ultraform, FL Studio och vst-synten Surge, samt om ljudnörderi, en skogsfest i Ukraina och om att spela musik i 1000 bpm på Berghain + mycket annat.

  Följ Korridor:
  Instagram: www.instagram.com/symptm
  Facebook: www.facebook.com/k0rridor
  Bandcamp: www.korridor.bandcamp.com

  Supporta Dansmusikpodden via Patreon och ta del av exklusiva poddavsnitt, tävlingar och behind the scenes-material:
  www.patreon.com/dansmusikpodden

  Snacka loss i vår Facebook-grupp:
  www.facebook.com/groups/1813288435494427

  Följ oss:
  Instagram: www.instagram.com/dansmusikpodden
  Facebook: www.facebook.com/dansmusikpodden
  Twitter: www.twitter.com/dansmusikpodden
  Özze: www.instagram.com/ozze.can
  Mats: www.instagram.com/matswurnell

  Mejla oss: dansmusikpodden@gmail.com

 • Om cyberattacken som drabbade Coop. Hör röster inifrån om vår tids pirater som från rysk mark likt välorganiserade företag opererar i det dunkla och lyckas dra in enorma summor pengar på utpressning.

  Medverkande: Anna Wennerstrand, Kommunikationschef på det Kooperativa Förbund, KF, som äger Coop, Marcus Murray, grundare Truesec, Staffan Truvé, teknikchef och grundare av Recorded Future, Dmitry Smilyanets, före detta hackare från Ryssland, numera analytiker på Recorded Future, Eduard Rubin, ukrainsk IT-analytiker, Denys Smyrnov och Anatolij Kotjetov, på Sigma Software i Ukraina, David Lindahl, IT-säkerhetsexpert på FOI.Programledare: Ivar Ekman ivar.ekman@sr.seReporter: Fredrik Wadström Tekniker: Susanne MartinssonProducent: Anja Sahlberg anja.sahlberg@sr.se

 • Utrikeskrönika 18 augusti 2021.

  Kiev - onsdag.Varenikin, de ukrainska små degknytena, kommer in på en avlång träbricka. De kålfyllda knytena ligger på ett tunt lager med smetana, surgrädde.Restaurangen ligger under marken, och inte på vilken plats som helst, utan rakt under Majdan Nezalezjnosti, Självständighetstorget i hjärtat av Kiev. Det är en plats som sett fler revolutioner i modern tid än någon annan europeisk huvudstad. När jag går in genom den oansenliga dörren på torget och tar hissen ner till restaurangen är det svårt att inte tänka på det senaste ukrainska upproret, Euromajdan vintern 2013-14. Bredvid dörren lyser nämligen ställets namn på ukrainska med bokstäver i neon: "Ostannja barykada" - Den sista barrikaden.Jag var på Majdan när revolutionen precis just hade segrat men barrikaderna och tältlägret fortfarande var kvar. Luften var full av sorg över alla dödsoffer och eufori över att ha jagat en korrupt president ur landet. Restaurangen "Den sista barrikaden" är mitt i årets värmebölja och folkfest på gatorna som en påminnelse i marginalen om det som hände här för inte så länge sedan.Egentligen är Kievs nöjesliv fullt av den sortens påminnelser. På Sjevtjenko-boulevarden låg fram till i våras baren Spletni, som betyder Rykten, en bar som fram till sommaren 2014 låg i miljonstaden Donetsk i östra Ukraina. När ryskstödda beväpnade grupper tog över Donetsk 2014 och kriget bröt ut monterade Spletnis ägare ned inredningen och fraktade hela baren till Kiev. Nu har den nyligen stängt och ägarna dragit vidare till nya projekt.Det har lämnat fältet öppet för den dramatiska utvecklingen i Belarus att synas alltmer i Kievs nattliv. I kölvattnet av de tiotusentals politiska flyktingarna som sköljer in över Ukraina från grannlandet i norr flyttar nu också de coolaste klubbarna och barerna i Minsk över till Kiev. Karma bar, den hippaste av dem alla, är redan igång. Det sägs att motorn bakom hela Belarus moderna kultur- och nöjesliv, klubb Huligan, är på väg att öppna i den ukrainska huvudstaden.När jag ätit upp strömmingen, potatisen och varenikin på restaurang Den sista barrikaden under Majdan tar jag den guidade tur som erbjuds genom lokalerna. På en vägg hänger foton från den orangea revolutionen för drygt 15 år sedan, en annan är tillägnad Euromajdan och en tredje vägg handlar om Sovjetunionens fall. Men allra längst in kommer den stora överraskningen: en bit av en gammal stadsmur från Kievriket på 1000-talet. Den unga kvinnan som visar runt säger: - Det här är Den sista barrikaden. - Jo, men restaurangens namn syftar väl också på Euromajdan, säger jag. - Nej, inte alls. Det är den här arkeologiska utgrävningen namnet kommer ifrån.Och jag känner mig som en den närsynta journalist jag är. För vad är en revolution på 2010-talet mot en tusen år gammal stadsmur? För ukrainarna var det då den sista barrikaden byggdes för att försvara landet, språket och kulturen. Allt annat är bara tillbyggnader.Fredrik Wadström, Kiev fredrik.wadstrom@sverigesradio.se

 • Utrikeskrönikan 4 augusti 2021.

  Kiev, onsdag. Jag tar tunnelbanans gröna linje några stationer i den ukrainska huvudstaden fast jag egentligen inte har tid. Men jag kan inte låta bli. Jag har sett foton på det nya monumentet i Babij Jar och jag måste se med egna ögon om det verkligen är så speciellt som det verkar. Babij Jar är ett alldeles eget kapitel i stadens historia. Eller kanske ännu hellre ett eget kapitel i 1900-talets historia. Och det är ett nattsvart kapitel. I ravinen Babij Jar som idag är en park mördade nazisterna för snart 80 år sedan nästan 34 000 av Kievs judar. På två dagar. Och den lokala ukrainska polisen hjälpte till med att få judarna till ravinen. Den tyska armén hade i kriget med Sovjetunionen intagit Kiev i september 1941. Bara tio dagar senare beordrades alla stadens judar att infinna sig på särskilda uppsamlingsplatser. Det här är alltså före dödslägren så det fanns ingen kunskap om det som skulle komma att bli Förintelsen. Tiotusentals judar i Kiev trodde att det här var ett sätt att kanske kunna rädda sig. Istället blev de skjutna och begravda i massgravar i Babij Jar. Så varför har jag så bråttom till en så hemsk plats? Jag har dessutom varit där ett antal gånger förut de senaste åren. Men det är det där nya minnesmonumentet som invigdes i maj i år som drar mig hit. Det ska vara som en bok. Men hur kan ett monument vara en bok? När jag kliver av tunnelbanan är det precis så svårt att hitta som jag hade oroat mig för. Jag letar mig fram på intuition. Det går sådär. Men till slut uppe på kullen med skulpturen av menoran, den sjuarmade ljusstaken, ser jag en hög träkonstruktion inbäddad bland träden. Och där någonstans tappar jag andan. När jag kommer runt och kan titta in i den tyske arkitekten Manuel Herz bok, hög som ett flervåningshus, möts jag av en färgprakt och lekfullhet som jag aldrig hade kunna föreställa mig. Boken står på högkant, pärmarna är öppna i 90 graders vinkel och träväggarna målade med djursymboler och ornamentik från synagogor som en gång fanns i västra Ukraina, innan Förintelsen sopade bort stora delar av den ukrainska judiska kulturen. Det är som att parken har väntat i 80 år på att någon ska komma och blåsa liv i minnet av den judiska historien i Ukraina. Det vore ju bra med lite skyltar också så att fler hittar till den här otroliga platsen.Fredrik Wadström fredrik.wadstrom@sverigesradio.se

 • Skottlossning i Kristianstad. Situationen i Libanon ett år efter explosionen i Beirut. Har Sveriges OS-framgångar lett till ökat intresse för friidrott? Tortyr i östra Ukraina. Ny lag drabbar Sveriges raggare. Kommer vi behöva en tredje dos. Irans nye president installeras. Reportage: Ett år med Covid-19. Myndigheter säger nej till kommunikationsapplikationen Microsoft Teams.

 • EM-glädjen har slagit tillbaka med full kraft efter den sura Sverige-förlusten mot Ukraina, och för Svennis bjuder naturligtvis det här mästerskapet på en extra speciell final. England ska möta Italien. Bägge länderna har utgjort skådeplats för större delen av Svennis karriär som fotbollstränare och tränarna i respektive trupp är gamla kollegor till värmlänningen. Det måste vara helt omöjligt att välja en favorit, eller? Välkommen in i fotbollsvärmen. Nu laddar vi upp!


  Skriv till podcasten på hej@svennisobjorn.se och följ oss gärna på instagram @svennisobjorn


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Det har varit en het och den mest tävlingsintensiva ultrahelgen i Sverige någonsin, med nio tävlingar och ett virtuellt fotrally. Mest fokus blir det förstås på SM på 100 km, där vi snackar med damvinnaren Sofia Smedman, höggravida Frida Södermark som fullföljde sitt nionde raka SM och herrtvåan och ultradebutanten Josef Hamber. Dessutom gick Niclas Gällentoft en tajt kamp mot FKT-kungen Bill Öster på Skåneleden SL1.

  Stöd Ultraaktuellt - bli en patreon!

  1:08 Ivan Bretan sprang i lera i Ukraina
  1:43 Norske Stian Angermund vann Marathon du Mount Blanc
  2:15 515 km i Oslo Bergen Trail
  3:50 Niclas Gällentoft satte FKT på Skåneleden SL1, med 17 minuter
  4:53 Intervju med Niclas Gällentoft
  9:24 Eftersnack Niclas
  10:00 Virtuell variant av fotrallytävlingen Maratonmarschen
  11:59 Malin slog banrekord på Silverleden på en dag
  12:53 Sandra firade födelsedag med vinst i 3TU 100+
  13:44 Rejält utför i Backyard Ultra Nämforsen
  14:24 Max Själin vann Nalta Backyard Ultra
  15:34 Skogsvargarna Trailrun
  17:03 Forna landslagsorienterare sprang 8 skärgårdsöar i SMIR
  19:54 2 av 11 kom i mål i #Småland100
  20:53 Fem mil i Boden Fortress
  21:31 SM 100 km
  22:26 Damklassen
  25:49 Intervju med Frida Södermark
  33:32 Eftersnack Frida
  34:33 Mer om damklassen
  41:22 Intervju med Sofia Smedman
  49:15 Herrklassen
  56:18 Intervju med Josef Hamber
  1:03:05 Eftersnack Josef
  1:03:42 Mer om herrklassen
  1:06:15 Allmänt snack kring SM 100 km
  1:13:55 Fem sprang motionsklassen på 50 km
  1:14:18 Kommande ultratävlingar


 • Kvartfinlaerna är avklarade och fara fyra lag återstår i sommarens europamästerskap. Vi tittar tillbaka på fyra kvartfinaler med drama och små marginaler nästan hela vägen in i kaklet (Ukraina orkade inte). Med Frida Fagerlund, Makoto Asahara och Patrik Syk