Ukraina Podcasts
-
Sverige vill gå med i militäralliansen Nato. | Många länder i Nato är positiva till att Sverige blir medlem. | Sverige kom fyra i Eurovision Song Contest och Ukraina vann.
Programmet gjordes av Jenny Pejler och Ingrid Forsberg. -
Det är dags för Gabriel att busa tillbaka och avsnittet börjar med mycket negativitet och ett byte av röster. Därefter är det dags att fira en milstolpe: 10 000 inlägg i frågelådan! Jubileumsinlägget handlar om mobbning och Gabriel och Åsskar har satt ihop en lista med 10 punkter om mobbning, med fakta, tips och stöd. Dom pratar även om den ÄKTA tusenfotingen Eumillipes persephone, Ukrainas seger i Eurovision och Sveriges medlemskap i NATO.
MER FAKTA OM MOBBNING
UMO: https://www.umo.se/vald-och-krankningar/mobbning/om-du-blir-mobbad/
BARN- OCH ELEVOMBUDET: https://beo.skolinspektionen.se/for-barn-och-elever/
Dagens ord: NATO
Produceras av Frälsningsarmén
www.kylskåpsradion.se
-
Sedan kriget i Ukraina bröt ut har kärnvapenhotet trappats upp, bedömare menar att risken för att kärnvapen kommer att användas har ökat. Idag har vi bjudit in Sveriges Radios utrikeskorrespondenten Lubna El-Shanti som var på plats i Ukraina när kriget bröt ut. Hon är också en av de journalister som med egna ögon sett det fasansfulla i Butja där civila låg mördade på gatorna. Hur är det att bevaka ett krig där hotet om kärnvapen finns närvarande? Och vad tror folket i Ukraina själva om kärnvapenhotet?
Dessutom ska vi reda på bakgrunden till varför Pink Floyd sjunger en Ukrainsk folkvisa.
Researching Peace - en podcast från Uppsala universitet och institutionen för freds- och konfliktforskning.
-
Om hur Sverige hamnade i skenande elpriser, ansträngda elsystem och om omöjliga löften om snabb förändring.
Mats bor i Enviken i nordöstra Dalarna. I vintras fick han och hans familj en chock när elräkningen kom. Trots att han gör allt för att minska energikostnader de eldar med pellets, har sjövärme och solceller så blev decemberräkningen på 17 000 kr, fyra gånger så mycket som december förra året. Hade jag inte haft extrajobb nu, då hade det inte gått, säger Mats.Regeringens förklaring på prisökningen: "Putin-priser"Strax efter Rysslands invasion av Ukraina lanserar Regeringen ett nytt begrepp som förklaring till energipriserna: Putin-priser.Men det finns fler faktorer. Elsystemexperten Maja Lundbäck:Man har lagt ner planerbar produktion i södra Sverige. Vi pratar inte bara kärnkraftsanläggningar utan även kraftvärmeverk.Planerbar elproduktion har minskat2015 höjde regeringen effektskatten på kärnkraft. Det bidrog till att fyra kärnkraftsreaktorer lade ner, nu senast två reaktorer på Ringhals som togs ur bruk 2019 respektive nyårsafton 2020.Enligt en rapport från forskningsorganisationen Energiforsk, skulle elpriserna i höstas varit mellan 30 och 45 procent lägre om Ringhals nedlagda reaktorer fortsatt producera el, allt annat lika.De höga elpriserna beror alltså inte bara på Putins Ryssland utan är också ett resultat av att Sverige, i takt med att planerbar elproduktion har tagits bort, blivit alltmer påverkade av elmarknaden på kontinenten. Vi blir ju mer och mer känsliga för variationer av kol-, olja- och gaspriserna för att vi måste importera, säger Maja Lundbäck.Effektskatt påverkade avvecklingsbeslut av kärnkraftVattenfalls Torbjörn Wahlborg uttalade sig i SVT förra året om beslutet att stänga Ringhals 1 och 2.Beslutet var Vattenfalls, men jag kan också konstatera, hade vi inte haft effektskatten som vi hade 2015 så hade vi inte tagit det beslutet.Men energiminister Khashayar Farmanbar menar idag att beslutet inte hade med skatter eller politik att göra. Det är inte den bilden jag har. Men det är en bild som jag fått att det är ett kommersiellt beslut baserat på att det inte fanns lönsamhet i att uppgradera.Varför tror du han säger så? Det här var ju en intervju förra året? Jag vet inte varför han säger det. Han har säkert sina skäl.Men ni kan inte ha rätt båda två menar jag? Man kan ha olika bild av verkligheten också.Omöjliga löften om havsbaserad vindkraftEnergiministern har flera gånger sagt i medierna att svenskarna inom två år kommer att märka skillnad i elpriser, när Svenska Kraftnät förbättrar elöverföringen eller när vi bygger vindkraftverk till havs. Från P4 Extra i januari: Bygger vi vindkraftverk till havs så pratar vi om ett antal år, ett eller två år, säger Farmanbar.Men Svenska Kraftnät skriver att det inte kommer finnas några vindkraftverk på havet inom två år, utan först framåt 2030. Lina Kinning på branschorganisationen Svensk Vindenergi säger samma sak. Ja, förutsatt att tillstånden kommer på plats så kan vi se de första havsbaserade vindkraftparkerna i Sverige från och med 2028 och framåt. -
Sverige beslutar nu att gå med i försvarsalliansen Nato, knappa tre månader efter Rysslands angrepp på Ukraina. Det kan förefalla plötsligt. Men i själva verket är det finalen på en politisk förflyttning som skett i små steg under mer än 30 års tid. DN:s säkerhetspolitiska reporter om vilka steg som varit mest betydelsefulla – och vilka händelser som legat bakom dem.
Programledare: Sanna Torén Björling. Producent: Palmira Koukkari Mbenga. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Tekniker: Oliver Bergman, Bauer Media. -
Den 24 februari 2022 invaderar Ryssland Ukraina. Kriget utlöser en kedja av reaktioner och under några kaotiska månader kommer Sverige att helt lägga om den säkerhetspolitik som präglat landet i över 200 år.
Dokumentären gjordes i maj 2022 av Julia Fredriksson och Love Ahlstrand.Ljud är hämtade från Sveriges Radio, BBC, CNN, Radio Free Europe och Sky News. -
Ukraina höll för trycket och vann Eurovision 2022.
Hur var finalen och Sveriges insats? Hur 17 resonerade den svenska jurygruppen? Var kommer Eurovision hållas 2023 och hur påverkas tävlingen av den uppdagade röstskandalen?
Med: Jenny Ågren, Tobbe Ek och Markus Larsson.
-
Nyheter på lätt tyska i ett långsamt tempo. Tyska astronauten Matthias Maurer är tillbaka efter 2700 varv runt jorden ombord på den internationella rymdstationen ISS. Den 8 maj 1945 slutade det andra världskriget. Förbundskanslern Olaf Scholz fördömde i sitt tal Rysslands krig i Ukraina. Från 1 juni kan tyskar köpa månadskort för kollektivtrafiken för bara 9 euro. Satsningen är en reaktion på de höga bensinpriserna. Musik av Deine Freunde med
låten Deine Mudder, passande till mors dag. -
Nyheter på medelsvår tyska. Tyska astronauten Matthias Maurer är tillbaka efter 2700 varv runt jorden ombord på den internationella rymdstationen ISS. Den 8 maj 1945 slutade det andra världskriget. Förbundskanslern Olaf Scholz fördömde i sitt tal Rysslands krig i Ukraina. Från 1 juni kan tyskar köpa månadskort för kollektivtrafiken för bara 9 euro. Satsningen är en reaktion på de höga bensinpriserna. Musik av bandet Deine Freunde med låten "Deine Mudder", passande till mors dag.
-
Sveriges bidrag tog sig vidare till finalen i Eurovision Song Contest. Men vår mello-expert Lars Theander tror att det blir Ukrainas låt som vinner tävlingen.
Sverige skulle bli säkrare om vi var medlemmar i militärorganisationen Nato, det säger nu de flesta partierna i riksdagen. Redan nästa vecka kan riksdagen bestämma om ifall Sverige ska ansöka om att få bli medlemmar i Nato eller inte. Det går dåligt för ryska militärer i kriget i Ukraina. Uppemot tusen soldater kan ha dödats i en strid i ett område vid en flod i Donbasregionen. -
Denna vecka avgörs om Sverige ska ta ett historiskt steg in i Nato efter Rysslands invasion av Ukraina. Men Vänsterpartiet tror att vår säkerhet skadas av ett Nato-medlemskap. Hur ser partiets säkerhetspolitiska alternativ till Nato ut?
Samma dag som Nooshi Dadgostar intervjuas i Ekots lördagsintervju, den 13 maj, har regering och riksdagspartiernas representanter presenterat den säkerhetspolitiska analysen som ska ligga till grund för beslutet om Sverige ska gå med i Nato. Nooshi Dadgostar tycker att analysen är för tunn och saknar konsekvensanalyser om risker för Sverige med ett svenskt Nato-medlemskap."Vi kommer att riskera en eskalering i vårt närområde och i Östersjön som höjer motsättningarna och konflikterna. De finns risker för kärnvapeneskalering"Men vilka alternativ till Nato ser Nooshi Dadgostar? Och på vilka sätt begränsas Sveriges handlingsutrymme om vi går med i försvarsalliansen? Om Nooshi Dadgostar:Namn: Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet Ålder: 36 år Bakgrund: Aktiv inom Ung vänster, kommunpolitiker i Botkyrka och var med och startade proteströrelsen Alby är inte till salu. Invald i riksdagen 2014. Ledde den statliga utredningen "Ett snabbare bostadsbyggande" 2017. Blev vice partiledare för Vänsterpartiet 2018 och partiledare 2020.Gäst: Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet Kommentar: Mats Eriksson, politik- och försvarsreporter på Ekot Programledare: Henrik Torehammar Producent: Katarina von Arndt och Maja Lagercrantz Tekniker: Hanna Melander -
Frisören Basel Albosatena klippte barn från Ukraina gratis, då blev han rikskänd. Nu tipsar han om bästa sättet att klippa barn. Mohammad Abu Alolaa pratar om att måla sitt hus eller lägenhet.
Basel Albosatena fick, på sin frisörsalong i Holmsund, besök av barn som flytt kriget i Ukraina. Han ville inte ha betalat av dem.-Det är viktigt att bemöta andra som som jag blev bemött när jag kom till Sverige. Det är så vi alla borde göra, menar Basel Albosatena som ger oss enkla råd om hur man får barn att sitta stilla när de ska klippas.Mohammad Abu Alolaa driver ett företag med målning som specialitet. Han berättar om de olikheter som finns mellan svensk och syrisk smak när det gäller målningsarbete. -
I morse kom nyheten om att kritikern och kulturjournalisten Victor Malm efterträder Karin Olsson som Expressens kulturchef. Nu kommer han till P1 Kulturs studio för att berätta om sina tankar kring tidningens kulturbevakning framöver.
KRIGET I UKRAINA KASTAR SIN SKUGGA ÖVER FILMFESTIVALEN I CANNES Rysslands invasion av Ukraina märks tydligt även på filmfestivalen i Cannes, som börjar nästa vecka. Regissörer har uteslutits och stängts av - vi har röster, kommentarer och analyser av Fredrik Wadström och Emma Engström.... LIKSOM ÖVER EUROVISION SONG CONTEST PÅ LÖRDAGNär finalen i Eurovision Song Contest går av stapeln i Turin på lördag kväll, har den föregåtts av stora kontroverser med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Efter flera turer kom man fram till att Ryssland skulle kastas ut - medan Ukrainas bidrag är en av favoriterna.MED INTERVISION SKAPADE ÖST SIN EGEN MELODIFESTIVAL - UNDER KALLA KRIGETVi får besök i studion av regissören till en ny dokumentär, Oskar Anesten. Intervision song contest hölls några år under 60-talet samt mellan 1977 och 1980. Sovjetstaterna var med, men även bland annat Kuba och Finland. På 2000-talet har det gjorts flera försök att återuppliva tävlingen inte minst från ryskt håll.FILMEN "FABIAN" GÖR TYSKT 1930-TAL OBEHAGLIGT AKTUELLTSvante Weyler, ordförande i Svenska Kommittén för Antisemitism, har sett filmen - efter Erich Kästners roman - som nu går upp på svenska biografer. Miljön är Weimarrepubliken 1931. Den desillusionerade krigsveteranen och aspirerande författaren Fabian flyr sitt trista dagjobb som reklamskrivare och nattens mardrömmar genom att kasta sig ut i Berlins dekadenta skymningsvärld av barer, bordeller, kabaréer och skörlevnad.Med sin vilda blandning av stilar och tekniker ger egissören Dominik Graf och klipparen Claudia Wolscht en både tidstrogen och hypermodern version av Erich Kästners klassiska roman från mellankrigstidens Tyskland.KLASSIKERN: ULLA WIGGENS MÅLNING "TRASK"TRASK - förkortning för "Transistoriserad sekvenskalkylator" - var den tredje datorn som byggdes i Sverige. Den togs i bruk 1965 och ett par år senare fick den sitt porträtt målat av en 24-årig konstnär som då ännu inte debuterat, Ulla Wiggen, men som redan hunnit muta in ett nytt motiv för måleriet.Kan framtiden rymmas i en målning? Det kretsar veckans Klassikern av Mårten Arndtzén kring. Programmet är en repris - och finns att lyssna på via appen SR Play.Programledare: Lisa Bergström. Producent: Maria Götselius. -
Påståenden om att nazister styr Ukraina och om hemliga laboratorium för biologiska vapen är några av krigets konspirationer. Hör vad desinformation och konspirationer betyder i den ryska propagandan.
Enligt en av de mest spridda konspirationsteorierna i Ryssland är det vi nu ser hända i Ukraina ett resultat av att väst gör allt för att hindra Ryssland från att utvecklas och bli en stark nation. Den här tanken har upprepats så många gånger att de som formulerat den börjat tro på den som en självklar sanning.Påståendet att nazister styr UkrainaRysslands president Vladimir Putin har upprepade gånger sagt att invasionen av Ukraina är ett sätt att avnazifiera Ukraina. Putins anklagelse om att Ukraina styrs av en nazistisk regering och att president Zelenskyj är nazist är en av många konspirationer som cirkulerar under kriget. Dessutom finns konspirationsteorier om att soldater från Ukraina ska ha korsfäst och bränt ryska soldater. De teorierna hänger delvis samman med falska påståenden om att en ryskspråkig treåring ska ha korsfästs tidigare i Ukraina. Det hävdas också att Ukraina har hemliga laboratorier där biologiska och kemiska vapen tillverkas med stöd från USA. Hör också varför vissa i Ryssland tror att USA inte alls var först på månen, att själva månlandningen var fejk och hur det hänger ihop med den politiska utvecklingen i Ryssland. Vi berättar dessutom om den ryske författaren och debattören Nikolaj Starikov som genom sina böcker sprider rena konspirationer. Radiokorrespondenterna Ryssland analyserar konspirationer, desinformation och lögner och vad de har för funktion i propagandaspelet om kriget.Medverkande: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent, Kalle Kniivilä, författare och journalist på Sydsvenskan, Per Enerud, Rysslandskännare vid Myndigheten för Psykologiskt Försvar och som också arbetat med EU:s kartläggning av rysk desinformationProgramledare: Fredrik WadströmProducent: Katja MagnussonTekniker: Klas Österman - Daha fazla göster