Ukraina Podcasts
-
Priset på mat har ökat rekordmycket i Sverige, hur gör andra länder för att hålla priserna nere? Följ med P4 världen till Norge, Frankrike och Zimbabwe där prisutvecklingen skiljer sig från den svenska.
På bara ett år har matpriserna ökat med 20% i Sverige vilket är den största ökningen sedan 50-talet. Mycket beror på kriget i Ukraina och de höga elpriserna vilket gör att prisökningarna påverkar många länder. Men om vi jämför den svenska utvecklingen med våra grannländer så är det ändå skillnad. De svenska priserna har ökat mest i Norden. I P4 Världen ska vi ta en titt på vad ett par andra länder har gjort för att hålla priserna nere.I Norge pågår ett priskrig mellan matbutikerna där handlarna pressas att hålla priserna nere för att locka kunder. Vår Norgekorrespondent Carina Holmberg berättar hur den norska Kiwi-effekten som ser ut att påverka den norska inflationen.Pristak i FrankrikeFör att lindra prisökningarna för franska matkunder så har matkedjor ingått en överenskommelse med regeringen om att sänka priset till vad man kallar lägsta möjliga nivå på ett antal varor fram till i sommar. Hör frilansjournalist Johan Tollgerdt berätta om den franska frustrationen över höjda priser och att vakter allt oftare kollar kunders väskor så att matvaror inte stjäls.I Zimbabwe slås det matprisrekord. Där har matpriserna stigit med 285% vilket gör det omöjligt för många att handla mat. Afrikakorrespondent Richard Myrenberg förklarar varför maten har blivit så dyr och hur fattiga människor kämpar för att klara sig.I takt med att maten blir dyrare, speciellt grönsaker och frukt, så finns det en risk att näringshalten på våra tallrikar minskar. Dietist Sofia Antonsson ger tips om hur vi kan äta billigt utan att tumma på näringen. -
I tjänsten har utrikeskorrespondenten Bert Sundström sett mycket drama, men blev själv en nyhet när en grupp män försökte slå ihjäl honom i Kairo. I P4 Extra gästen berättar han också om när han vaknade i Ukraina minuterna efter att Ryssland inledde sin fullskaliga invasion 2022.
-
Europafotbollen tas ner där enbart två engelska klubbar är vidare till kvartsfinal och vi diskuterar om det är en slump eller om man ska lägga någon värdering i det.
Vi pratar den osannolikt jämna bottenstriden och går även igenom Englands grupp till matcherna mot Italien och Ukraina. -
Det här avsnittet är ett boksamtal med Patrik Oksanen, medförfattare till Ryska krigskepp dra åt helvete: en liten bok om försvarsvilja och Lisa Bjurvald, författare till Slava Ukraini!: kvinnors motstånd under Rysslands krig.
Hela det ukrainska samhället har slutit upp kring en gemensam vilja att försvara sitt land. Vilka lärdomar finns det för Sverige, ett land som levt i fred under mer än 200 år, att mobilisera en liknande försvarsvilja? Vad är försvarsviljans karaktär och funktion. Hur kan den öka och på vilket sätt är den avgörande i försvaret av frihet, demokrati och suveränitet? Varför är Ukraina så uthålligt och hur ser de ukrainska kvinnornas motståndskamp ut?
Podden programleds av Katarina Tracz, chef för tankesmedjan Frivärld.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nyheter på medelsvår tyska. För ett år sedan började Rysslands invasion av Ukraina. Vi har talat med journalisten Vassili som rapporterat från Ukraina för tyska medier sedan kriget
började. Han berättar om stämningen i landet och om sina egna upplevelser det senaste året. Dessutom har vi följt upp vad som hänt Victor från Kiev som vi pratade med för ett år sedan. Då gömde han sig i tunnelbanestationer under de ryska attackerarna och nu är han stridande soldat. -
Nyheter på lätt tyska i ett långsamt tempo. För ett år sedan började Rysslands invasion av
Ukraina. Vi har talat med journalisten Vassili som rapporterat från Ukraina för tyska medier sedan kriget började. Han berättar om stämningen i landet och om sina egna upplevelser det
senaste året. Dessutom har vi följt upp vad som hänt Victor från Kiev som vi pratade med för
ett år sedan. Då gömde han sig i tunnelbanestationer under de ryska attackerarna och nu är
han stridande soldat. -
I detta avsnitt möter vi den stridsvagnskompetente Stefan Karlsson som inte bara är chef över Arsenalen pansarmuseum utan också har gedigen erfarenhet från pansartrupperna.
Löjtnanten försvinner till och från även om du som lyssnare kanske inte egentligen märker det tekniskt.
Besök Arsenalen
arsenalen.se
Få bonusmaterial genom att bli Patreon!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kriget i Ukraina har skakat om Europas energimarknader och under det senaste året har energins koppling till säkerhetspolitik förstärkts. Sanktionerna mot rysk olja och gas har lett till ökad instabilitet på den europeiska gas- och elmarknaden. EU:s medlemsländer arbetar därför aktivt för att försöka minska de skenande energipriserna och skapa ett mer robust energisystem inför framtiden.
Energimyndigheten anger i sin senaste lägesrapport att elförsörjningen i Sverige är stabil men ansträngd. Under vintermånaderna finns det risk för effektbrist och det svåra omvärldsläget kan också riskera att medföra begränsade importmöjligheter för Sverige. Utöver en volatil elmarknad i Sverige och Europa finns det betydande risker att energisektorn, i likhet med andra samhällsviktiga sektorer, drabbas av allvarliga dataintrång och attacker som kan hota Sveriges energisäkerhet.
Vilka hot och störningar riktas mot vår energiförsörjning idag och hur ska svensk elberedskap stärkas framöver? I följande avsnitt av Folk och Försvar-podden kommer vi att diskutera hur vårt omvärldsläge präglar Sveriges och Europas energiförsörjning samt vilka utmaningar som väntar i framtiden med anledning av den pågående energiomställningen i kombination med allt fler komplexa säkerhetshot?
Medverkande:
Mikael Toll, senior rådgivare, Ramboll Anne Gynnerstedt, chefsjurist, VattenfallAvsnittet är producerat av Hanna Waerland-Fager och Redmeansgo. Jingeln är producerad av Die Hard Productions.
-
I detta avsnitt möter vi den stridsvagnskompetente Stefan Karlsson som inte bara är chef över Arsenalen pansarmuseum utan också har gedigen erfarenhet från pansartrupperna.Löjtnanten försvinner till och från även om du som lyssnare kanske inte egentligen märker det tekniskt.Besök Arsenalenarsenalen.se Få bonusmaterial genom att bli Patreon! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Så tränger den ryska invasionen in i vardagen för svenskar i Ukraina, från frontlinjen till de politiska förhandlingsborden. Podden på plats i Ukraina.
Flera svenskar har åkt till Ukraina för att som frivilliga delta i både stridigheter, hjälptransporter och sjukvård. Hör om svenskarna som stöttar Ukraina, varför de är där och vad som driver dem. Dessutom med en av de mest uppmärksammade sommarpratarna i P1, svensktalande Kateryna Martiniuk, om varför hon vägrar lämna Ukraina. Hör också om vad som driver den svenska ambassadören som fortfarande är kvar i landet och journalisten som rör sig längs frontlinjen för att fånga svenskarnas röster. Men också om hur Ukraina fortsätter sin strävan mot den Europeiska gemenskapen. Medverkande: Tobias Thyberg, Sveriges ambassadör i Ukraina. Alex Voronov, journalist. Kateryna Martiniuk, student Programledare: Fredrik Wadström Producent: Marina Nilsson Malmström Tekniker: Emilia Martin -
Kvartalsrapporterna har fortsatt ända in i kaklet och vi har tittat till sex bolag varav en nykomling i Alligo (32:10). De övriga bolagen är: AQ (45:49), Bahnhof (61:30), Kitron (70:53), Svedbergs (83:20) och Waystream (96:06). Utöver detta blir det en hel del aktuellt och lite annat smått och gott. Välkomna!
Vår huvudsponsor hittar ni på: www.kavaljer.se
Dagens Industris fina erbjudande hittar i på: http://www.di.se/kvalitetsaktiepodden
Årets Bank Nordnet hittar ni på: http://www.nordnet.se
Börsdata hittar ni på: www.borsdata.se/terminal
Sverige för UNHCR. Hjälp till Ukraina!: https://www.sverigeforunhcr.se/stod-oss/gava-ukraina?gclid=Cj0KCQiA4aacBhCUARIsAI55maHw-0ZZpcLipwoUNf6r3X9s4bIvll5xggribcKjBAXo6eAT5C3gQDkaAg00EALw_wcB
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kina viftar med fredsplaner och fördömer västvärldens Kalla kriget-mentalitet. Så hur vill Kina egentligen att världen ska se ut?
Kina är på utrikespolitisk offensiv. Xi Jinping nöjde sig inte med att lansera en fredsplan för Ukraina samma vecka kom också ett globalt säkerhetsinitiativ med världsfred som yttersta målsättning. Vi ska titta närmare på de här utspelen för att försöka förstå hur Kina ser på världen, och vad som är fel med den.Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Programledare: Axel Kronholm Producent: Lena Bejerot Tekniker: Adam Alvin -
Neil Diamond, mannen som lanserade sig själv som den judiske Elvis en gång i tiden, kanske inte är en artist som ger en massa poäng i den kulturella eliten att lyssna på men han har sålt fler skivor, de flesta helt värdelösa, än nästan alla andra artister någonsin och han har skrivit och spelat in världens bästa poplåt och det är ju trots allt världens bästa poplåt som Världens bästa poplåt handlar om!
Diamond ville modernisera Höga visan, känd från Talmud och Gamla testamentet, och det gör han med fullständig perfektion. Bäst version är en legendarisk liveinspelning från en kväll i augusti 1972 och mest effektiv är den som musik i tv-serien Midnight Mass. Det här avsnittet är en hyllning till Diamond och till Holly Holy - världens bästa poplåt.
Det blir religion! Sex! Apor!
Häng med!
En podd om musik behöver musik och musik behöver låtskrivare. Låtskrivare behöver pengar. Var med och betala STIM-avgifter så att de får vad de ska få. Och det som blir över går till Röda korsets arbete i Ukraina.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vems är egentligen ansvaret om något går fel? Och när kan man utkräva ansvar av en person? En som tänkt mycket på det här är docenten och filosofen Sofia Jeppsson vid Umeå Universitet som gästar oss i det här avsnittet. Med utgångspunkt i filosofihistorien hjälper hon oss att förstå hur vi kan tänka kring det här med ansvar.
Programledare: Fritte Fritzson
Producent: Ida Wahlström
Klippning: Marcus Tigerdraake
Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark
Grafik: Jonas Pike
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Har du förslag på avsnitt eller experter: Gå in på www.fritte.se och leta dig fram till kontakt!
Podden produceras av Blandade Budskap AB och presenteras i samarbete med Acast
Organisationer som hjälper Ukraina
https://lakareutangranser.se/nyheter/oro-over-situationen-i-ukraina
Ukrainska statens egen lista (militär och civil hjälp)
https://www.defendukraine.org/donate
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ett år in i anfallskriget pressas Ryssland av ekonomiska sanktioner, och landets krigsmakt har under lång tid inte kunnat flytta fram sina positioner nämnvärt i Ukraina. Vad har kriget inneburit för det ryska samhället? Varför tycks så många ryssar stödja kriget? Och kan vi verkligen lita på dem som förutspår att landets vapenlager nu börjat sina och att Putin är på väg att förlora? Med Stefan Hedlund, författare och Rysslandsexpert vid Uppsala universitet och Rein Pella, lärare vid försvarshögskolan. Programledare: Magnus Thorén
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Показать больше