andra världskriget Podcasts
-
Nyheter på lätt tyska i ett långsamt tempo. Tyska astronauten Matthias Maurer är tillbaka efter 2700 varv runt jorden ombord på den internationella rymdstationen ISS. Den 8 maj 1945 slutade det andra världskriget. Förbundskanslern Olaf Scholz fördömde i sitt tal Rysslands krig i Ukraina. Från 1 juni kan tyskar köpa månadskort för kollektivtrafiken för bara 9 euro. Satsningen är en reaktion på de höga bensinpriserna. Musik av Deine Freunde med
låten Deine Mudder, passande till mors dag. -
Nyheter på medelsvår tyska. Tyska astronauten Matthias Maurer är tillbaka efter 2700 varv runt jorden ombord på den internationella rymdstationen ISS. Den 8 maj 1945 slutade det andra världskriget. Förbundskanslern Olaf Scholz fördömde i sitt tal Rysslands krig i Ukraina. Från 1 juni kan tyskar köpa månadskort för kollektivtrafiken för bara 9 euro. Satsningen är en reaktion på de höga bensinpriserna. Musik av bandet Deine Freunde med låten "Deine Mudder", passande till mors dag.
-
Med hjälp av dagböcker, memoarer och möten har författaren Anna Larsdotter kunnat skildra 20 kvinnors pliktkänsla och patriotism under andra världskriget. Vi får bland andra möta en prickskytt i röda armen, en motståndskvinna i Danmark, en officer i brittiska luftvärnet och en singallotta på försvarsstaben i Sverige. Anna vill att berättelserna ska väcka en fundering kring vilka uppgifter kvinnor hade men också hur vi själva idag skulle ställa oss till att delta i en liknande situation.
Lästips hittar du på avsnittets webbsida
-
F.d. utrikesminister, generaldirektör, docent i folkrätt, och inte minst diplomat – Hans Blix har många titlar. Tysklands erövring av Norge och Danmark under andra världskriget kom att forma hans beslut att ägna sig åt fred och nedrustning – han ville ut i världen och ”dra sitt strå till stacken”. Sommaren 2002 hamnade han i världens blickfång. Alla undrade om det fanns massförstörelsevapen i Irak och om USA skulle invadera. Hur känns det att hånas i pressen och utsättas för massiva påtryckningar? Vad är han mest stolt över när han blickar tillbaka på sitt långa liv i diplomatins och nedrustningens tjänst? Och hur ser han på ett svenskt Nato-medlemskap? Möt Hans Blix i dagens avsnitt av Juridikens värld.
-
Adolf Eichmann trodde antagligen att han undkommit rättvisan när han steg av båten i Argentina. Under andra världskriget hade han varit en av de högst uppsatta nazisterna i Hitlers tredje rike med särskilt ansvar för deportationerna av Europas judar. Det var i denna egenskap som han förde pennan vid den ökända konferensen i Wannsee i januari 1942 då det beslut fattades som skulle leda fram till ”den slutgiltiga lösningen av judefrågan” – Förintelsen.
Men i slutet av 1950-talet började marken brännas under hans fötter. Allt fler omständigheter tydde på att mannen som bodde på Garibaldivägen i Buenos Airen och kallade sig Ricardo Klement egentligen var någon helt annan.
I dagens avsnitt av En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om jakten på Adolf Eichmann. Vem var han egentligen? Hur lyckades den israeliska underrättelsetjänsten hitta honom? Är ondskan verkligen banal och kan vi lära oss något av historien?
Berättelsen om Adolf Eichmann är en historia som slutar med att hämndens och rättvisans gudinna segrar till sist. I tider som dessa känns detta trösterikt på något sätt.
Lyssna också på Kommendanten i Auschwitz som började prata och Tredje rikets raspolitik som förövning inför det totala kriget.
Bild: Adolf Eichmann under rättegången i Jerusalem 1961. Israel Government Press Office, Wikipedia, Public Domain.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Hökmark: Neutralitet är en myt – vi vek oss för Hitler
Sluta romantisera Sveriges så kallade neutralitetspolitik. Det skriver M-profilen Gunnar Hökmark, numera verksam vid tankesmedjan Frivärld.
”Sverige klarade sig utanför andra världskriget genom att vi vek oss för Hitler. Det var inte neutralitetspolitik, utan eftergiftspolitik. Jag ska inte säga att de som fattade besluten då gjorde fel, men det var inte något uttryck för hög moral.”
Den som vill tillämpa neutraliteten i en samtida kontext kan tänka sig att Sverige skickar maskiner till Putin, likt Sverige sålde kullager till Hitler, enligt Hökmark. Han skriver att det varken var romantiskt eller moraliskt att stå vid sidan om, och dessutom inte gav någon säkerhet.
Vilken jävla mupp!
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Benito Mussolini (1883-1945) var diktator i Italien under åren 1924 till 1943. Han räknas som fascismens grundare, men Mussolini var framför allt intresserad av makten och hade inga problem att kompromissa med först socialistiska och senare fascistiska principer.
Fascismen växte fram i växelspel med demokratiseringen av Italien. Det fanns också en besvikelse efter första världskriget, där Italien som förlorat 600 000 man i kriget, aldrig fick de landvinningar de tidigare lovats av Ententen. Fascisterna lovade ordning i ett all mer kaotiskt Italien med generalstrejk och politiskt våld.
I det första avsnittet av två om fascistledaren Benito Mussolini samtalar programledaren Urban Lindstedt med Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet, om Benito Mussolini åren 1883-1936.
Genom slughet och politisk teater i form av den berömda marschen mot Rom blev Benito Mussolini utnämnd till premiärminister i oktober 1922. Genom att ändra vallagarna lyckades han tillskansat sig diktatorisk makt i valet två år senare.
Mussolini var en av två söner till en lärarinna och en socialistisk smed. Han kom att utbilda sig till lärare, men blev känd som journalist och chefredaktör för den socialistiska tidningen Avanti. Men när han tog ställning för att Italien borde gå med i första världskriget uteslöts han ur socialistpartiet.
Mussolini sårades allvarligt vid en övning under första världskriget, som han deltog i 1915–17. Han återvände från kriget som övertygad antisocialist och bildade i Milano 1919 den första fascistiska föreningen, ”kampgruppen” fasci di combattimento.
Trots att våldet fascinerade fascisterna blev Italien en betydligt mildare diktatur än lärjungen och beundraren Hitlers Nazityskland. Men Mussolinis ideologiska hållningslöshet, som underlättade vägen till makten, blev också hans fall. Alliansen med Adolf Hitler, som var långt ifrån självklar, och deltagande i andra världskriget, gjorde att Mussolini slutade upphäng upp-och-ner i en lyktstolpe den 28 april 1945.
Lyssna också på Italiens dramatiska enande och Ingvar Kamprads fascistiska vän.
Bild: Mussolini och Quadrumviri under marschen mot Rom 1922: från vänster till höger: Michele Bianchi, Emilio De Bono, Italo Balbo och Cesare Maria De Vecchi, Wikipedia, Public Domain.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
-
Hökmark: Neutralitet är en myt – vi vek oss för Hitler Sluta romantisera Sveriges så kallade neutralitetspolitik. Det skriver M-profilen Gunnar Hökmark, numera verksam vid tankesmedjan Frivärld. ”Sverige klarade sig utanför andra världskriget genom att vi vek oss för Hitler. Det var inte neutralitetspolitik, utan eftergiftspolitik. Jag ska inte säga att de som fattade besluten då gjorde fel, men det var inte något uttryck för hög moral.” Den som vill tillämpa neutraliteten i en samtida kontext kan tänka sig att Sverige skickar maskiner till Putin, likt Sverige sålde kullager till Hitler, enligt Hökmark. Han skriver att det varken var romantiskt eller moraliskt att stå vid sidan om, och dessutom inte gav någon säkerhet. Vilken jävla mupp! De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Det inre partiet har läst Niall Fergusons “The Pity of War” och gör en djupdykning i första världskriget. Om du tror att allianser och militarism var orsak till kriget kommer du snart bli varse att det svenska utbildningsväsendet svikit dig. Vi talar om orsaker, om krigets förlopp och slutligen vem som egentligen vann. Tl;dr: kriget var ett misstag, nästan ingen ville ha det och det var grogrunden för det andra världskriget.
Maila oss dina bästa nyord: inrepartiet@sanningsministeriet.com
Bli en registrerad tankebrottsling: www.patreon.com/SanMin
Donera dina Bitcoins innan nästa ras: 3LbfmHe2y7TtwqWx9APRKoZaxGswjeLYmi -
Tyskland anklagas för att finansiera Rysslands krig genom att köpa gas och olja för mångmiljardbelopp. Och länge tvekade landet också att skicka vapen till Ukraina. Men nu har nånting hänt. På en kvart får du veta om Putin har råd att fortsätta kriget utan tyska pengar. Och vad det innebär att Tyskland för första gången sedan andra världskriget rustar upp det egna försvaret. Med SvD:s utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin
-
Ryssland firar segerdagen efter andra världskriget samtidigt som kriget i Ukraina pågår. Vid firandet påstod Vladimir Putin att väst trappat upp militärt och därför provocerat fram Rysslands invasion.
Den 9 maj är en helgdag i Ryssland eftersom segern i andra världskriget hyllas, eller det stora fosterländska krigetsom det beskrivs i Ryssland. Traditionellt hålls enorma militärparader med stridsfordon, flyguppvisning och marschorkestrar i Moskva. Men i år är den ryska armén framför allt upptagen med striderna i Ukraina där Ryssland lidit stora förluster. Hör hur den ryske presidenten Vladimir Putin nu försöker rättfärdiga invasionen av Ukraina. Putin sa i ett tal vid militärparaden att ryska styrkor strider i Ukraina för att försvara moderlandet och la skulden för kriget på västvärlden och Nato. Segerdagens historia genom årenRadiokorrespondenterna Ryssland berättar också om segerdagens historia och hur Vladimir Putin förändrat traditionen för sina syften och gjort det till en uppvisning av militär styrka. Årets firande var dock nedtonat jämfört med tidigare och president Putin såg trött ut. Hör också vad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa när Ukraina höll sin minnesdag efter andra världskriget den 8 maj. Medan Putin höll tal inför en traditionell militärparad i den ryska huvudstaden talade Zelenskyj klädd i t-shirt framför utbombade ruiner i Borodyanka. Båda presidenterna kopplade ihop det som händer idag med historien och andra världskriget.Medverkande: Maria Persson Löfgren och Johanna Melén, RysslandskorrespondenterProgramledare: Fredrik WadströmProducent: Katja MagnussonTekniker: Behzad Mehrnoosh -
Europa sitter på nålar. Idag firar Ryssland sin segerdag för att uppmärksamma segern mot Nazityskland under Andra världskriget. En stor symbolisk dag, mitt under ett pågående krig. Vad blir Putins nästa drag? Vi pratar med Ekots utrikesreporter David Carlqvist om segerdagens betydelse historiskt och vad det här kan innebära framöver.
Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad -
Den 9 maj är ett nyckeldatum för Putin – då firar Ryssland segern i andra världskriget. I år är segerdagen extra viktig för att kunna presentera framgångar i Ukrainakriget – och enligt rykten kan Putin komma att kalla kriget för ett krig, i stället för en specialoperation. Men kommer han göra det? DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén om dagen som inte alltid varit en militaristisk fest, historiska motsättningar och prestigekamp kring segerdagen.
Programledare: Ülkü Holago. Producent: Sabina Marmullakaj. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Tekniker: Jonas Lindskov, Bauer Media. - Översiktsserien fortsätter. Andra världskriget fortsätter rasa. Det kommer att handla om censur, Rosie the riveter, press på stammar om assimilering, A. Philip Randolph, vurm för Kina, konservativ allians, presidentvalet 1944, montera ner delar av nya given och Dr. win the war.
Glöm inte att prenumerera på podcasten! Ge den gärna betyg på iTunes!
Följ podden på Facebook (facebook.com/stjarnbaneret), twitter (@stjarnbaneret) eller Instagram (@stjarnbaneret)
Kontakt: stjarnbaneret@gmail.com
- Vis mere