Episoder
-
Vi har i de senaste avsnitten lyssnat på naturen och grottat ner oss i hur den låter; naturens ljud. I detta avsnitt försöker vi istället ta reda på vad naturen hör, hur hör djur?
Vi får bland annat veta varför fladdermöss inte får tinnitus av sitt egna ihärdiga skrikande, att det finns en slags öronlunga hos ormar, och att vissa arter lyssnar med fötterna. Gäst i avsnittet: ekologen Rikard Anderberg.
-
ARTpodden fortsätter i lyssnandekonstens anda - denna gång intervjuar Emma Holmberg Jenny Sunesson, konstnär och forskare vid SKH, som berättar om hennes projekt UNDER och Hymn for a dehydrated spruce. Det blir ett samtal om lyssnandet som ett verktyg att komma närmre det mer-än-mänskliga. Om möjligheten att lära sig mer om andra organismer med hjälp av lyssningspraktiker grundade i fältinspelningar. Kan vi återknyta kontakten med det som omger oss genom att aktivt lyssna till det? Det är några av de frågor som diskuteras i avsnitt 35 av ARTpodden.
-
Manglende episoder?
-
Välkommen att lyssna till växtriket tillsammans med musik- och konstnärsduon Lerin/Hystad! Sommarens ARTpodd handlar allt från växtblindhet till växternas betydelse i biosfären, om att vegetabiliska människor, men framförallt om att översätta växters signalsystem och intrasslade relationer till teckningar och musik. All musik vi hör i det här avsnittet är omvandlade elektroniska signaler från växter. I turordning hör vi: Opuntia, Ficus mysorensis, Cirsium eiophorum x2, Bryoria fuscescens, Actorparmelia centrifuga, Opuntia, Hypogymnia physodes x2, Letharia vulpina och Ficus mysorensis. Trevlig sommar!
-
ARTpodden tar ett sista klafsigt avstamp i de våta markerna för att sedan börja årets ljudtema med att lyssna till vårens kanske mest högljudda artgrupp: hackspettarna! Vi tar oss genom sumpskogar tillsammans med Marika Zetterström (Nacka kommun) för att sedan möta Ekologigruppens allt-i-allo-expert Rikard Anderberg i Vitabergsparken i Stockholm. Samtal om allt från charmen med skräpmarker till hackspettarnas tung-hjälmar utlovas.
-
Lagom till jul har Emma bjudit in teologiprofessorn och prästen Petra Carlsson Redell till ARTpodden för ett samtal om kristendomens möjligheter att fungera vägledande i omställningen. Kan tron bidra med kraft till förändring och kan andlig närvaro öppna dörrar till mer omtänksamma förhållningssätt till det mer än mänskliga? I sin bok Gråstensteologi förespråkar Petra en glokal teologi där tro och andlighet utgår från marken snarare än himlen, från gossen Gråsten och fröken Granbuske, snarare än Ikaros. Hur kan vår kultur, djupt präglad av kristna läror och högtider, lära sig att landa innan vi bränner ut oss själva och planeten vi bebor? Det pratar vi om i årets sista avsnitt.
-
I sensommarens avsnitt av ARTpodden pratar Emma Holmberg med Tomas Bannerhed om myrmarker, artkunskap, naturskildringar och kulturen som en väg in till naturen. Om hemortstrohet, vingspeglar och meståg. Om det gröna virrvarret utan namn. Medverkar gör alltså författaren till den Augustprisbelönade romanen Korparna och mannen bakom radioprogrammet Bannerheds bevingade vänner - som släpper sin nya bok Hemma vid myren: Och andra texter om naturen i våra liv i september i år.
-
Det 3e avsnittet på 2023 års tema våtmarker blir ARTpoddens 30e avsnitt - denna gång om ORKIDÈER och RIKKÄRR. Visste du t ex att var tredje orkidé lurar till sig pollinerare utan att ge dem något tillbaka? Lyssna för att ta reda på hur de lyckas och varför just rikkärren sprudlar av orkidéer och andra arter som tillsammans bildar en särskilt rik biologisk mångfald. Inspelat från ett rikkärr i Sveriges mest orkidérika landskap - Gotland.
-
Ekologigruppens våtmarksserie fortsätter! Denna gång med fokus på en ödmjuk klimathjälte i gränslandet mellan vått och torrt - vitmossan - och om varför återställande av våtmarker är en så viktig klimatåtgärd. Med illustratör och skribent Jossi Qwiberg och forskaren Amelie Lindgren.
-
Här är första avsnittet i årets temaserie om VÅTMARKER i ARTpodden. Med oss denna gång är journalisten, författaren och TV-legenden Bo Landin, aktuell med boken ”VATTEN - LAND: Om våtmarkens roll i det utdikade landskapet”. Bosse hjälper oss att förstå varför så många av Sveriges våtmarker har dränerats på vatten och hur omvandlingen av våra vattenlandskap har att göra med allt från hungersnöd till frågor om makt och språk. Håll stövlarna leriga!
-
Avsnitt 27 av ARTpodden handlar om några av de 1000000000000000 myror om finns i världen, som utgör ungefär en 1/5 av alla landlevandes djurs biomassa och som kan bära 1000 gånger sin egen vikt. Om kollektiv intelligens hos superinsekternas superorganismer. Med författaren till Myrornas hemliga liv och Myrornas rekordbok - Katja Bargum!
-
ARTpoddens ängsserie fortsätter - nu med fokus på ängens flygande blommor - de fjärilar som Aristoteles kallade för själar. Dessutom berättar Naturskyddsföreningens Cassandra Hallman om det nystartade projektet Världens längsta blomsteräng. Lyssna för att lära dig mer om väggrenar som tillflyktsort för ängsväxter och hur du kan bidra till en ökad biologisk mångfald och samtidigt hamna i Guinness rekordbok. Trevlig sommar önskar ARTpodden!
-
ARTpoddens jordtema fortsätter - nu med fokus på ängsmark, änglamark, minnespraktik och Arkadien. Kontinuitetsäng och örtklädd gräsmatta. Ängen är både symbol och praktik, som medverkande gäst Sanna Samuelsson skriver. En hotad och obsolet biprodukt som saknar plats i det moderna jordbruket - men som återuppstår i poesin. I Avsnitt 25 av ARTpodden diskuterar Emma olika betydelser av begreppet, platsen och praktiken bakom ängar, med Ekologigruppens egna ängsexpert: Emil Åsegård, och författaren samt idé- och kritikredaktören på GP Kultur: Sanna Samuelsson. Dessutom presenterar våra landskapsarkitekter Emma Hammarström och Mimmi Wester Ekologigruppens Gräsmatteuppror som är i uppstarten.
-
”Åt all er jämmer skrattar vi, och från ert goda snattar vi; vi kan nog aldrig bättre bli - vi ä’ ogräs vi”. Citatet kommer från Elsa Beskows Blomsterfesten i täppan från 1914, där underklassen, dvs plister-, maskros-, tistel- och nässelpojkar, invaderar trädgårdsväxternas blomsterfest. I avsnitt 24 av ARTpodden pratar Emma, Rikard och Anna Maria om hur både önskade och oönskade (?) växter frodas i näringsrik jord. Men hur kommer det sig egentligen att en jord är rik på näring och en annan fattig? Och vad är egentligen ett ogräs och kan ett sådant hamna på rödlistan och till och med dö ut?
-
Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill. Av jord är du kommen, om jord handlar ARTpodden våren 2022. Med utgångspunkt i den faktiska jorden undersöker vi förutsättningarna för mänskligt såväl som ickemänskligt liv på planeten Tellus, som vi har valt att kalla för Jorden. I det första avsnittet i vårens jordserie samtalar Emma med markbiologen Håkan Wallander om vad den myllrande myllan består av, och om vilka hot världens matjordar står inför.
-
ARTpoddens mörkerserie fortsätter med Johan Eklöf - författaren bakom den hyllade boken ”Mörkermanifestet – om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm”.
Fram till ungefär 150 år sedan, då glödlampan uppfanns, har dag avlösts av natt i en ständigt upprepande ljus- och mörkercykel. En cykel som varje levande organism har anpassat sin naturliga rytm kring. Satellitbilder från jorden visar idag tydligt att cykeln är bruten. Vårt glödande jordklot utgör kanske den främsta symbolen för att vi befinner oss i människans epok, Antropocen, en epok där utbredningen av den urbaniserade och moderna människan påverkar hela jordens ekosystem.
Lyssna på avsnitt #22 av ARTpodden för att bättre förstå hur bristen på naturligt mörker hotar den biologiska mångfalden på vår ”upplysta” planet!
-
Möt årets mörkare månader med Ekologigruppen och ARTpodden! Dagens avsnitt är det först i en serie på temat MÖRKER där vi uppmärksammar mörkrets betydelse för djur- och växtlivet på vår alltmer upplysta planet. Fladdermusforskaren Johan Eklöf och Ekologigruppens egna fladdermusexpert Johan Allmér är först ut att berätta om fladdermöss - om nattens uråldriga jägare som fortsätter att sätta skräck i människor världen runt, trots att vi snarare borde tacka dom för utförandet av flera betydelsefulla ekosystemtjänster.
-
Efter ett långt sommaruppehåll ska ARTpodden för första gången handla om en grupp organismer som kanske inte ens går att beskriva i termer av arter. För en lav är inte en art. En lav är ett samarbete mellan arter. Tillsammans med lavexperten Veera Touvinen fördjupar vi oss i de symbiotiska föreningar som tvingar oss att ställa frågan om var en organism upphör och en annan tar vid.
-
I avsnitt 19 av ARTpodden dyker vi ned i skogsdebatten och diskuterar trädplantager, skog och skogsbruk tillsammans med Sveaskogs fd kommunikationschef och affärsstrateg Leif Öster, journalisten Lisa Röstlund och skogsbrukaren Mikael Karlsson. Även författaren Helena Granström medverkar med utdrag från sin text ”Skogen”.
Var 10e svensk skogsart är rödlistad och drygt 2000 svenska skogsarter är på väg att försvinna. Samtidigt menar såväl politiker som skogsindustrin att dagens skogsbruksmetoder utgör lösningen på klimatfrågan. Är produkter från träd och skog så klimatneutrala som industrin påstår? Och vilka alternativ till dagens dominerande skogsbruksmetoder med kalhyggen finns? Lyssna på avsnitt 19 av ARTpodden om Furan och Skogen för att veta mer om vad som skiljer en skog från en virkesåker och mycket, mycket mer.
-
ARTpodden fortsätter att fokusera på Sveriges evergreens 💚. Avsnitt 18 utgör del ett av två avsnitt om TALL/FURA. Lyssna för att veta mer om det träd som din bostad kanske är byggd av, din take-awaykopp kanske består utav, eller din bil kanske tankas med. Lär dig mer om tallens förmåga att överleva bränder, att läka sår och att samarbeta med svampar - med Mats Niklasson, forskare och författare till boken ”Skogsdynamik och arters bevarande” och Ekologigruppens Emma Holmberg och Rikard Anderberg.
-
De flyger norrut om vårarna. De bygger åt sig ett hus av sång när de drar fram längs kusterna. I mars, när isarna ännu är kvar, kommer de. FLYTTFÅGLARNA. Poesi av Lennart Sjögren och ett splirrans nytt avsnitt av ARTpodden. Med några av Sveriges främsta flyttfågelexperter: Susanne Åkesson & Thord Fransson.
- Vis mere