Episoder

  • Nio av tio svenskar har drabbats av en destruktiv chef. Destruktivt ledarskap är ett sänke för både motivation, välmående och lönsamhet. Det finns dessutom stor risk för att det sprider sig i gruppen eller organisationen och ökar stress, sjukskrivningar och mobbning.

    Oavsett om det handlar om en öppet destruktiv ledare eller om ett ofta dolt låt-gå-ledarskap, betalar verksamheter och människor ett mycket högt pris.

    Så hur kan destruktivt ledarskap upptäckas och förebyggas? Hur hanterar vi det när det redan har bitit sig fast?

    Går det att vaccinera en verksamhet mot destruktivt ledarskap? Chefakademins vd Cissi Elwin har samlat experter som tänker försöka.

    Med avstamp i forskning och egna konkreta erfarenheter kartlägger de den mörka sidan av svenskt ledarskap. De delar med sig av tidiga varningstecken, ger råd om hur du lär dig upptäcka olika typer av destruktiva ledare och visar på möjliga strategier för att minimera och reparera effekterna av destruktivt ledarskap.

    Gäster:

    Maria Fors Brandebo är lektor och docent i ledarskap under påfrestande förhållanden (PhD i psykologi) vid Försvarshögskolan. Hon fokuserar mycket av sin forskning på hur chefer och organisationen kan hantera destruktiva chefer på ett konstruktivt och funktionellt sätt.

    Karin Ahnqvist är HR-direktör i Umeå kommun, med drygt 13 000 anställda. I samverkan med Umeå universitet tar kommunen fram ledarträning som motverkar destruktiva ledarbeteenden. Hon har tidigare varit HR- och hållbarhetschef vid Boliden Rönnskär, kommunchef i Robertsfors kommun och planeringsdirektör i Västerbottens läns landsting.

    Patrik Norrbin utvecklar och tränar chefer och ledare hos Försvarshögskolan och har agerat handledare på Chefakademins UGL. Han har tidigare varit chef på Säkerhetspolisen och hos Polisen.

    Samtalet leds av Chefakademins vd Cissi Elwin.

    Se samtalet som video här

  • Få alla i ditt team att utvecklas maximalt och prestera mer än vad de själva trodde var möjligt. Se samtidigt till att du håller hela din grupp trygg och fokuserad på ett gemensamt toppresultat.

    Svårt? Absolut. Men vill du lyckas så lyssna på råd från förbundskapten Peter Gerhardsson, som tog Sveriges damlandslag i fotboll hela vägen upp på prispallen i förra årets fotbolls-VM.

    Gäst är också organisationspsykologen Tor Wennerberg. Han menar att chefer behöver bli bra mycket bättre på gruppsykologi och gruppdynamik och förklarar forskning och vardagsverktyg som hjälper dig en bra bit på vägen.

    Gäster:

    Peter Gerhardsson är förbundskapten för damlandslaget i fotboll, som vann VM-brons 2023. Han har lett laget till fyra semifinaler på lika många mästerskap sedan han tog över 2017 och hyllas för sitt tillåtande ledarskap, där individen är lika viktig som laget. Han blev Årets ledare på Idrottsgalan 2020 och har varit nominerad till världens bästa damfotbollstränare av Fifa.

    Tor Wennerberg är författare och legitimerad psykolog med inriktning på arbets- och organisationspsykologi. Han har skrivit böckerna Vi är våra relationer, Själv och tillsammans och nu senast Rädda organisationen: En bok om psykologisk trygghet i arbetslivet. Han fokuserar extra på hur utveckling av tillit människor emellan gör oss kollektivt intelligenta.

    Samtalet leds av Chefakademins vd Cissi Elwin.

    Se samtalet som video här

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Auktoritär. Coachande. Tillitsfull. Visionär. Det finns mängder av olika ledarstilar.
    Men vilken ger bäst effekt och resultat i dagens arbetsliv? Och hur hittar jag den ledarstil som är rätt för just mig?

    Cissi Elwin samlar en supertrio som med stöd i den senaste ledarskapsforskningen vaskar fram de ledarstilar och chefsbeteenden som fungerar allra bäst för att stärka motivation, innovation och resultat – och som gör att medarbetare trivs på jobbet.

    I ett spännande samtal med tre av Sveriges främsta inom ledarskapsforskning får du råd och tips om vad som är värt att jobba med och slipa på för att bli ditt mest framgångsrika ledarskaps-jag.

    Hur ska jag tänka som chef: är det bäst att bygga vidare på min personlighet för att hitta en ledarstil som fungerar och passar mig? Eller är det situation och önskat resultat som ska styra mitt ledarbeteende?

    Om gästerna:

    Louise Bringselius, docent i organisation och ledning och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon har skrivit flera böcker om tillitsbaserat ledarskap, nu senast Psykologisk trygghet – att välkomna den som utmanar.

    Simon Elvnäs är industridoktorand vid KTH och har filmat hundratals ledare och kartlagt deras beteenden för att hitta vägen till det han kallar ett mer effektfullt ledarskap. Han har skrivit boken Effektfull – så ökar du effekten av din tid.

    Leif Denti forskar på ledarskap, kreativitet och organisatorisk innovation vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet. Leif Denti är också en av huvudlärarna på Chefakademins Executive Master of Leadership & Management.

    Källor:

    Metastudien som Leif Denti hänvisar till heter Leadership behaviors and follower performance: Deductive and inductive examination of theoretical rationales and underlying mechanisms, av Ryan K. Gottfredsson och Herman Aguinis (2016)

    Louise Bringselius nämner boken Schibboleteffekten – Ledarskap, konsten och människans ansvar av Julia Romanowska (Appell Förlag, 2021)

    Samtalet leds av Chefakademins vd Cissi Elwin.

    Se samtalet som video här

  • Aldrig har det funnits så många möjligheter till högeffektivt lärande. Trots det halkar Sverige efter i kompetensutvecklingen på många områden. Så här kan chefer och organisationer vända den utvecklingen.

    Cissi Elwin tar hjälp av ett drömgäng inom ledarutveckling för att ge koll på vad chefer behöver lära sig framåt. Efter en kompetensdiagnos på svenska chefer i ett internationellt perspektiv, så avlägsnas vanliga bromsklossar för lärande och gästerna ger råd, tips och guidar till nya vägar.

    De delar med sig av konkreta exempel och strategier som får ständigt lärande för chefer att hända i en pressad jobbvardag och ger råd om hur du som chef, ditt team och verksamheten får maximal utväxling av dina nya kunskaper.

    Om gästerna:

    Pär Lager är Senior Advisor Executive Education på Försvarshögskolan och sitter i styrelser i flera utbildningsbolag. Tidigare har han bland annat varit vd på Bergs School of Communication. Han föreläser och skriver ledarskapsböcker, som Upskill och reskill – smart kompetensutveckling för dig, ditt team och din organisation.

    Maria Distner är Head of Strategic Learning på Coop, där hon bygger upp en lärande organisation och ansvarar för att utveckla lärandet för koncernens medarbetare. Tidigare har hon varit vd för Hyper Island, Head of Talent Evolution på Tengbom och Head of Learning and Culture på Liber AB.

    Caroline Lornudd är legitimerad psykolog, utbildare, föreläsare och ledarskapsforskare. Bland annat har hon undersökt hur man maximerar effekten av ledarutveckling. Hon är också ansvarig för Chefakademins Executive MBA i Leadership & Management.

    Se samtalet som video här

    Caroline Lornudd, Pär Lager, Cissi Elwin och Maria Distner diskuterar hur svenska verksamheter ska göra för att bli bättre på ständigt lärande och kompetensutveckling.

  • Lågkonjunkturen biter sig fast. Många verksamheter har motvind. Här får du veta vad som händer psykologiskt på en arbetsplats i tider av neddragningar och uppsägningar.

    Chefakademins Cissi Elwin tar hjälp av HR-experten Siri Wikander, ledarskapsspecialisten Åsa Lundquist Coey och Tomas Holmgren, divisionschef på Sweco, för att ta reda på vad du som chef kommer att möta framöver – och hur du hanterar det på bästa sätt.

    Följ ett spännande samtal genom neddragningarnas fyra faser, där du som är chef får expertråd för varje steg.

    Lär dig hantera uppsägningar och hur du som ledare kan vårda tillit, öppenhet, innovationslust och engagemang – trots att budgeten stramas åt ännu en gång.

    Lyssna på tankar om hur chefen själv ska kunna hantera pressen och de egna känslorna, när svaret på det mesta är: ”nej”, ”tyvärr” och ”kanske nästa år”.

    Mer om gästerna:

    Siri Wikander är ledarskaps- och HR-expert och föreläsare på Beyond Talking. Hon har tidigare bland annat jobbat som Head of Talent Management på Axfood, som Head of People and Culture på Hemfrid och Director of People Growth för Scandic Hotels. Hon är också krönikör i tidningen Chef.

    Åsa Lundquist Coey är ledarskapsutvecklare och doktor i management och komplexitet. Hennes senaste bok Samspel och Rävspel handlar om personpolitiken på jobbet och hur vi får ett mer humant och inspirerande arbetsliv. Hon föreläser på Stockholm School of Economics och på Executive MBA-programmet hos Chefakademin.

    Tomas Holmgren är chef på börsnoterade Sweco, där han ansvarar för en division med omkring 1380 medarbetare. Han har även haft ledande befattningar i Afry och en global tillverkare inom läkemedelsindustrin och gått hela vägen från biträdande konstruktör, via rollen som uppdragsledare för komplexa projekt, till chef.

    Se samtalet som video här

    Tomas Holmgren, Cissi Elwin, Åsa Lundquist Coey och Siri Wikander lotsar chefer genom neddragningar och uppsägningar.

  • Överlista tidstjuvar, hitta ut ur rapporteringsträsket och lägg fokus på kärnverksamheten. Låter bra, eller hur? Så hur kan chefer se till att det blir verklighet?

    Chefakademins Cissi Elwin möter en stridbar professor som myntat begreppet funktionell dumhet och en produktionsdirektör i vården med uppdrag att jaga tidstjuvar för att korta vårdköerna.

    Tillsammans ringar de in problem och ser på möjliga lösningar för hur ledare kan jobba för smartare och bättre fungerande organisationer.

    Mer om gästerna:

    Mats Alvesson är organisations- och ledningsforskare och professor i företagsekonomi vid Lunds Universitet. Han har skrivit flera böcker om funktionell dumhet, nu senast Dumhetsbekämpning: Bättre organisationer och mer mening i arbetet.

    Caroline Hällsjö Sander är överläkare och produktionsdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Hon har i uppdrag att effektivisera möten, rutiner och administration för att få bort sjukhusets köer. På Karolinska har 700 chefer listat de värsta tidstjuvarna i vården.

    Se samtalet som video här

    Cissi Elwin, Mats Alvesson och Caroline Hällsjö Sander pratar om hur ledare kan komma åt tidstjuvar och funktionell dumhet.

  • Omvärlden förändras och konkurrensen hårdnar. Verksamheter behöver vässas och utvecklas.
    Det gäller inte minst arbetet i den egna ledningsgruppen.

    Chefakademins vd Cissi Elwin tar hjälp av Årets Chef 2023, en ledarskapsexpert och en chef med inblick i globala storbolag för att få svar på frågan: Hur arbetar de ledningsgrupper som lyckas allra bäst?

    Hur ställer man om från att mest rapportera och stämma av, till att bli en ledningsgrupp i framkant?

    Mer om gästerna:

    Claes Seldeby, koncernchef på grossistföretaget Ahlsell Group som har 7500 medarbetare i 8 länder. Han är vinnare av Årets Chef 2023, har vässat det egna ledningsgruppsarbetet och lyckats med att både dubblera omsättningen och göra en stor kulturomställning.

    Petra Odenman, EVP Sales and Market på tidigare Volvoägda Aurobay, har inblick i ledningsarbete i globala bolag och den snabbföränderliga fordonsindustrin.

    Lisa Amatiello, organisationskonsult hos Chefakademin som utvecklar ledningsgrupper och har egen vd-erfarenhet från reklambyrå.

    Se samtalet som video här

    Claes Seldeby, Cissi Elwin, Petra Odenman och Lisa Amatiello pratar om vad effektiva ledningsgrupper har för arbetssätt och sammansättning.

  • Nu jäklar ska det hända saker! Men vilka mål ger bäst resultat och värde för verksamheten? Vilket målarbete maxar motivationen och får medarbetare att må bra?

    Chefakademins vd Cissi Elwin tar hjälp av organisationsexperten Stefan Söderfjäll för att skrota vanliga myter om mål och ta reda på vad som faktiskt fungerar.

    Vad säger forskningen? Hur gör de ledare som lyckas allra bäst med sitt målarbete?

    Är högt satta mål stressande eller peppande? Ska jag lägga fokus långsiktigt eller kortsiktigt? Vilka mål motiverar mest? Måste mål gå att mäta?

    Möt också ett par chefer som delar med sig av konkreta och värdefulla råd som får både medarbetare och resultat att lyfta.

    Mer om gästerna:

    Stefan Söderfjäll är fil dr i psykologi, organisationsexpert och en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare. Han är utbildare på Executive Master of Leadership & Management hos Chefakademin. Han har skrivit en rad böcker om ledarskap, team, mål och motivation, bland annat En liten bok om mål.

    Cecilia Lejon, kommundirektör i Värmdö kommun, driver ett banbrytande digitaliseringsarbete och har bland annat satt som mål att bli 30 procent mer effektiva. Hon var en av tre finalister i Årets Chef 2023.

    David Ekelund är vd och grundare av skoföretaget Icebug, ett snabbväxande entreprenörsbolag som blivit Gasellföretag två gånger om. Men nu har han tänkt om kring målarbetet och helt tagit bort tillväxt som mål i ägardirektivet.

    Samtalet leds av Chefakademins vd Cissi Elwin.

    Se samtalet som video här

    Cecilia Lejon, Cissi Elwin, David Ekelund och Stefan Söderfjäll pratar mål, målarbete och motivation.

  • Sverige har lägsta andelen unga chefer i hela Europa. Över hälften av dem funderar dessutom på att sluta.
    Det är för dåligt. Så hur vänder vi det här?

    Chefakademins vd Cissi Elwin gör en lösningsorienterad felsökning – tillsammans med entreprenören Deqa Abukar, Chefs chefredaktör Calle Fleur och Anna Olcén, expert på ledarutveckling för nya chefer.

    Vad behöver unga som vill axla en ledarroll? Hur blir organisationer bättre på att ge plats, mandat, tydlighet, trygghet och en väg framåt för unga ledare?
    Vad måste förändras på din arbetsplats?

    Mer om gästerna:

    Deqa Abukar är entreprenör och medgrundare till Bling och Womenisa. Hon är med på Forbes 30 under 30 Europe 2023 och vann Stora Journalistpriset för initiativet Shift och utsågs av Ledarna till en av Framtidens kvinnliga ledare 2021.

    Calle Fleur är chefredaktör på Chef och ledarskapsspanare med nyhetsbrevet Chef Weekly. I juni publicerar Chef en lista med 16 inspirerande unga ledare som påverkar, förändrar och gör skillnad.

    Anna Olcén är programansvarig på Chefakademin. Ledarskaps- och organisationsexpert med bakgrund inom HR.

    Se samtalet som video här.

    Anna Olcén, Deqa Abukar, Cissi Elwin och Calle Fleur pratar om hur förutsättningarna kan bli bättre för unga ledare att trivas med sin chefsroll.

  • Spänn fast säkerhetsbältet – hybridarbete var bara början. Digitalisering och AI möblerar snabbt om möjligheter och förväntningar på var, när, hur och hur mycket vi arbetar.
    1900-talets invanda arbetssätt kan begravas för gott. Men vilka blir konsekvenserna?

    Chefakademins vd Cissi Elwin tar hjälp att spana på framtidens arbetsliv av Caroline Lind, vd för väskföretaget Sandqvist, som har infört fyradagarsvecka med full lön.

    Gäst är också Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv, som diskuterar det nya arbetslivets konsekvenser för svenskt ledarskap och konkurrenskraft.

    Karin Zingmark, ledarskapsexpert och tidigare marknadschef på Microsoft Sverige, ger råd till ledare om hybridledarskap, gränssättningar och kulturbygge.

    Missa inte mängder av nya infallsvinklar, erfarenheter och råd om hur du leder i det nya arbetslivet.
    Chefakademin Talks är inspelade webinar som också finns som podd.
    Se samtalet som video här

  • Ständiga rekryteringsluckor. Olösliga schemapussel. Chefer och medarbetare går på knäna.
    Många branscher är så hårt pressade av kompetensbrist att verksamheter har svårt att leverera.
    Men måste det vara så här?

    Gör vi kanske något fel? Letar vi kompetens på fel sätt? På fel ställen? Är vi för stressade och (omedvetet) fördomsfulla för att ha möjlighet att se kompetens och potential på nya sätt? För fega och fantasilösa för att våga prova nya vägar?

    Chefakademins vd Cissi Elwin tar hjälp av ett dream team för att hitta svar och lösningar: Region Stockholms hr-direktör Ulrika Sundquist, Shervin Razani, vd för Jurek Rekrytering & Bemanning, entreprenör och en av drakarna i SVT:s Draknästet och Paula Björnstjerna, Director of Nordics Linkedin Talent Solutions.

    Här får du koll på rekryteringsläget i Sverige just nu, hoppfulla exempel och råd om hur ni hittar vägar ut ur rekryteringsmörkret.

    Se samtalet som video här

  • Chefer brottas med att få hybridjobbandet att fungera. Vilka lyckas bäst – och vad är det de gör?

    Ska arbetsgivare och chefer satsa på att göra kontoret till ett riktigt dragplåster för att locka tillbaka medarbetare?
    Eller jobba ännu mer för att underlätta valfrihet och flexibelt arbete?
    Vad är smartast om man ser på forskning så här långt?

    Chefakademins vd Cissi Elwin leder ett spännande samtal om hybridarbete och vilket ledarskap som krävs för de som delar sin arbetstid mellan arbetsplatsen och hemmet.

    Cecilia Eriksson är hr-direktör på Tre, som vill få medarbetare att komma in till kontoret. Bland annat lockar man med en hund-zon.

    Anna-Karin Samuelson är personalchef för Ericsson Sverige där man tittar på nya användingssätt för sina kontor och ännu mer av flexibelt arbete.

    Leif Denti forskar om organisatorisk innovation vid Göteborgs universitet och berättar vad vi kan lära oss om hybridledarskap och nya arbetssätt ur ett forskningsperspektiv. Han tipsar om användbara modeller och förklarar teorier, exempelvis om den tredje platsen.

    Se samtalet som video här

  • Det är mycket för ledare nu. Vi är i efterdyningarna av en pandemi och på väg in i en energikris i spåren av kriget i Ukraina.
    Och hur blir det med leveranskedjorna, räntorna, börsen och inflationen? Vilken typ av lågkonjunktur har vi framför oss?
    Ovanpå allt det här dessutom en skenande klimatkatastrof …

    Så hur ska chefer leda nu? Vad behöver ledare fokusera på? Vilka kompetenser och förmågor behöver chefer vässa – hos sig själva och medarbetare?

    Möt Novares vd Fredrik Hillelson, HR-experten Siri Wikander och Chefakademins Cissi Elwin i en underhållande och oumbärlig spaning om ledarskapet som behövs framåt. De är inte alltid är helt överens (till exempel om scenarioplanering).

    "Kommunikation är viktigare än någonsin", konstaterar Fredrik Hillelson.

    Se samtalet som video här!

    Fredrik Hillelson är grundare och vd för Novare Executive Search som är ett av Sveriges största företag inom chefsrekrytering. Han har bakgrund som marinofficer och har varit utlandspersonalchef på Scania, personaldirektör på Accenture Sweden och personaldirektör på Investor.

    Siri Wikander är HR-konsult och föreläsare inom digitalt samarbete och lärande i sin roll som People Growth Expert på Beyond Talking. Hon har bakgrund inom HR och ledarskapsutveckling och har bland annat jobbat som Head of Talent Management på Axfood, som Head of People and Culture på Hemfrid och Director of People Growth för Scandic Hotels. Hon är också krönikör i tidningen Chef.

    Cissi Elwin är vd på Chefakademin. Hon har bakgrund som journalist, tv-producent och tv-programledare. Hon har bland annat varit chefredaktör för tidningen Chef, för ICA-kuriren och vd för Svenska filminstitutet.

  • Allt fler bolag går samman och köps upp. Det innebär stora förändringar som påverkar mängder av människor i deras jobbvardag.
    Så vad händer med människorna i en organisation när man slår samman bolag eller gör stora omorganisationer?
    Vad är viktigt att tänka på för ledare i den känslomässiga jordbävning som ofta uppstår?
    Vad händer med identitet, kultur, motivation och drivkrafter?

    Cissi Elwin, vd på Chefakademin, leder samtalet och har själv nyligen varit ledare i en fusion. Hon berättar hur hon överraskades av de starka känslorna hos medarbetare.
    Känslorna kommer sig bland annat av att det här är frågor som handlar om identitet, förklarar Katharina Arenvi, ledarskapskonsult och executive coach på Chefakademin.

    Linda Westlund, Head of People & Culture på digitaliseringskonsulten Knowit, liknar det ledningen upplever vid en fusion med en förlossning.
    Hon understryker också vikten av cultural due dilligence.

    "Tänk på mellancheferna och glöm inte bort kunderna mitt uppe i allt", råder Gunnar Åkesson, rådgivare åt ledare och ledningsgrupper och programansvarig på på Mgruppens Executive Master of finance hos Chefakademin.
    Han menar också att narcissistiska drag hos ledningen kan vara en underskattad faktor vid samgåenden och förvärv.

    Läs mer om fusioner här!

    Cissi Elwin, Katharina Arenvi, Gunnar Åkesson och Linda Westlund.

  • Kriget har kommit till Europa. I skuggan av krisen i Ukraina växer oron även här. Kommer det hända något fruktansvärt i Sverige också? Och hur bör chefer och ledare i så fall förbereda sig?
    I Chefakademin Talks ger flera experter på krisledarskap sin syn på saken, i ett samtal med Chefakademins vd Cissi Elwin.

    ”Det är helt okej att visa känslor, stå inför medarbetarna och gråta. Men man måste kliva fram som chef”, säger Jan Eldeblad, som är överstelöjtnant för Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet på Försvarshögskolan och som har både nationell och internationell erfarenhet från att leda i kris.

    ”Vi var förvarnade om att något kunde hända och hade förberett olika scenarion kring bland annat evakuering, planer som också kom till användning. Samtidigt var det sig svårt att få med sig alla. Vissa medarbetare ville inte alls preppa inför en situation som fram till krigsutbrottet kunde kännas fullständigt osannolik”, säger Andreas Flodström, som är vd på it-bolaget Beetroot med över 600 medarbetare i Ukraina.
    Han ger i podden Chefakademin Talks sin lägesbild och delar med sig av sina erfarenheter av att plötsligt vara chef för medarbetare som är mitt uppe i ett krig.

    Aurora Sparre som är ledarskapskonsult, bland annat för Chefakademins ledarskapsprogram, lyfter fram vad chefer och team behöver jobba med redan nu, för att stå starka i kris.
    “Det handlar bland annat om att bygga psykologisk trygghet, där folk känner trygghet inför varandra, vågar ta initiativ och kliva fram.”