Episoder
-
Med hundratusentals följare på Instagram och Tiktok visar Madeleine Robson upp Malmö för en internationell publik. Hon tycker Malmöborna tar sin stad för given.
– När jag flyttade blev jag förvånad över hur mycket som händer här. Det är ingen stor stad, men det är alltid något som händer, säger hon. -
Hon är den första gästen i ”Malmödarlings” som kollat upp hur stjärnorna ska stå vid tidpunkten för inspelningen. Sofia Pontén, astrologen känd som Scorpio Rising, möter blandade reaktioner kring sitt yrkesval.
– En gång var det en som lämnade rummet, säger hon. -
Manglende episoder?
-
Det började som ett pandemiprojekt för att göra Malmös trottoarer roligare. Men det blev ett gerillaprojekt där en hemlig konstnär byter ut gatplattor mot mosaikverk i Malmö. Möt den anonyme konstnären ”35 x 35 cm”.
-
Från forskning till en teknisk lösning som i dag finns i allas mobiltelefoner. Bildanalysnörden Jan Erik Solem har lyckats med konsten att sälja ett bolag till en techjätte i Silicon Valley – två gånger.
-
Karin Lei växte upp på sina föräldrars restauranger. Som barn kunde hon skämmas över maten de åt hemma. Men som vuxen har hon byggt en karriär på att sprida den taiwanesiska husmanskosten. – Jag kände att det var dags att lyfta vår mat och berätta våra historier som svensk-taiwaneser, säger hon.
-
Charlotta Björck gjorde succé i SVT-serien ”Charlotta x 8”. Nu bjuder hon på en exklusiv andra säsong i Malmödarlings höstpremiär. Och berättar om hyllningen från Robert Gustafsson.
– Han utnämnde mig till, jag citerar: ”Sveriges, om inte världens, enda unisex-karaktärsmakare”. -
Hon är marknadsföringsproffset som tog chansen att bli kändiskock med hela Sverige. Det har gått tio år sedan Jennie Walldén vann ”Sveriges mästerkock”. I dag är hon kokboksförfattare, influerare och restaurangägare med över 365 000 följare.
-
Den ursprungliga The Cardigans-kvintetten kommer aldrig att återförenas igen. Det avslöjar sångerskan Nina Persson. Hon berättar också om planerna på att flytta tillbaka till New York, om sitt arbete i Köpenhamn och vad hon tycker mest och minst om med Malmö.
-
Malmöentreprenören Puia Shamsossadati har designat skräddarsydda mobilskal till kändisar som sultanen av Brunei, Kylie Jenner och fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo. Med hjälp av kraften i sociala medier har hans bolag Golden Concept nått kunder i 130 länder.
-
SVT gör en tv-serie om The Pirate Bay, men utan Peter Sundes hjälp. För han är inblandad i ett helt annat filmprojekt om The Pirate Bay. Och en tv-serie om den hemliga personen som skapade kryptovalutan bitcoin. Men hans bokprojektet som från början handlade om The Pirate Bay-tiden har med tiden kommit att handla mer om något annat.
– Ju mer jag skriver handlar den om min mamma och hennes liv och min uppväxt med henne, säger Peter Sunde. -
På en promenad genom Rosengård träffade Kotada Yonus arabisktalande människor från många olika länder, fler än vad han hade kunnat tro. Då föddes en idé om en arabisk nyhetstjänst.
– Arabiska är det andra största språket i Sverige. Men det finns ingen strategi för kommunikation, säger Kotada Yonus. -
Hon har introducerat konceptet plåtmat för sina 93 tusen följare på Instagram och startat Facebookgruppen ”Malmöfoodisar”. I nya kokboken ”Tomat tomat” berättar hon om sitt liv genom en råvara. När Julia Tuvesson började laga mat som student kunde hon ingenting – men testade allt.
– Jag blev helt galen i det. Jag älskade det, säger hon. -
Det började som ett konstprojekt, men har nu blivit Malmös mest omtalade flyttfirma. Frasses fulflyttar har med sin socialistiska retorik och personalpolitik väckt uppmärksamhet. Men vilka står egentligen bakom? Möt en av grundarna i Malmödarlings första anonyma intervju.
-
Hon är statsvetaren som ville rädda världen och föreslog att starta om FN. I dag driver hon mötesplatsen Altitude Meetings i Malmö och kör igång nya samhällsprojekt allteftersom behovet uppstår.
– Vi kan inte vänta på att allting ska vara exakt enligt någon plan, säger Yasemin Arhan Modéer. -
Under en föreläsning i humanekologi slog insikten om klimatkrisen med full kraft mot Frida Hylander. Efter det gick hon in i en depression. Idag hjälper hon unga hantera sin klimatångest och har gett titeln klimatpsykolog ett ansikte.
-
Hon började brodera som ett sätt att hantera sin utmattning. Men de broderade textbudskapen blev enormt populära på Instagram och i vår kommer en bok på temat. Möt broderikomikern Gisela Ståle som står bakom Instagramkontot Brodera ut texten.
-
Hampus Jakobsson personifierar Malmös startupvärld. Som entreprenör sålde han ett bolag till den kanadensiska jätten Blackberry och med pengarna har han investerat i andra entreprenörer. Numera driver han fonden Pale Blue Dot och satsar på företag som jobbar för att förbättra klimatet.
-
Hon lockades hem till Malmö igen för att jobba med miljonprogrammet – och hamnade sedan på en arkitektbyrå. Victoria Percovich Gutierrez står bakom stadsdelsatlasen som ledde till att Sofielund fick en unik kulturljudzon. Nu har ateljébristen i Malmö fått henne att överväga en ny roll: fastighetsägare.
-
Hon har gjort populära poddar för unga tjejer, skapat ”modest fashion”-utställning, arbetat som lärare och nu som byggnadsingenjör. Men hon har också försökt bli krigskorrespondent i Irak eller hotellägare i Filippinerna. Möt Aya Said som är på jakt efter nya bergstoppar i livet att bestiga.
-
”Lös det här med att cykla och gå med barn”, sa Lycke von Schantz mamma. Det ledde till en uppfinning som röjt internationell uppmärksamhet. Möt entreprenören bakom ett av Malmös mest omtalade startupföretag.
- Vis mere