Episoder
-
Israel genomför en stor offensiv i norra Gaza och i spåren av den har många människor tvingats lämna sina hem med en stor oro - att aldrig kunna återvända.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtidigt har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu medvind på flera fronter. Han har gratulerat Donald Trump till valsegern i USA och hoppas på en mer medgörlig allierad i den nye amerikanske presidenten.
Dessutom har han sparkat sitt största motstånd i den sittande israeliska regeringen, försvarsminister Yoav Gallant.
Hör om vad den senaste tidens utveckling betyder för planen för det framtida Gaza.
Medverkande denna vecka:
Cecilia Uddén, mellanösternkorrespondent
Bitte Hammargren, mellanösternanalytiker knuten till Utrikespolitiska Institutet
Programledare:
Olle Wiberg
Producent:
Alexandra Sandels
Tekniker:
Brady Juvier
-
Från Libanon kommer otaliga exempel på en enorm förstörelse - en ödeläggelse av hela landskap - där Israel säger sig slå ut terroristinfrastruktur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtidigt upplever många av de boende det som en psykologisk krigföring när mycket av de vackra kultur- och umgängesmiljöerna jämnas med marken.
Flera videor från de bombade områdena har blivit virala, bland annat den på när israeliska soldater spelar på ett piano i ett sönderbombat hus i en by nära den israeliska gränsen.
Hör om Julia Alis piano och varför historien fått sån uppmärksamhet - och om taktiken med att jämna hela områden med marken.
Medverkande:
Samar Hadrous, mellanösternkorrespondent
Johan Mathias Sommarström, internationell korrespondentProgramledare:
Olle WibergProducent:
Linda AkténTekniker:
Johanna Carell -
Manglende episoder?
-
I en analyserande text i den israeliska dagstidningen Haaretz skriver statsvetaren Dahlia Scheindlin att delar av det israeliska samhället har gått in i en förnekelsefas när det gäller Israels roll i kriget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rapporteringen om kriget i Gaza präglas av misstro och förnekelse, men även brist på information, eftersom journalister inte får verka fritt i Gaza. Det leder också till att en hel del felaktiga uppgifter får spridning.
Veckans avsnitt handlar om hur händelseutvecklingen under kriget ständigt är under lupp. Vissa har en klar uppfattning om att händelserna antingen är överdrivna och uppförstorade eller tvärtom nedtonade och egentligen mycket värre än det framstår.
-
Hur namnges ett krig och vad får namnet för betydelse? I Israel pågår just nu en infekterad debatt om vad det pågående kriget i Gaza ska kallas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Genom den moderna historien har mellanöstern präglats av krig och konflikter. Krigen får alla ett eller flera namn - beroende på vem som beskriver det. Sexdagarskriget, Yom Kippurkriget, operationer som ”Vredens Druvor” och ”Gjutet Bly” samt ”Julikriget” 2006 mellan Israel och Hizbollah är några historiska exempel.
Men vad det pågående kriget mellan Israel och Hamas kommer att kallas är ännu oklart. Och mycket står på spel när parterna kämpar om att få med sig omvärlden på just deras beskrivning av verkligheten. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vill ge kriget ett episkt namn, men långt ifrån alla håller med honom.
RÄTTELSE: I det här avsnittet så diskuterades en händelse 1996 då en FN-förläggning i Libanon besköts av israeliska styrkor. I avsnittet beskrivs beskjutningen som ett misstag. Korrekt är att det är Israels beskrivning av vad som hände.
FN som utredde händelseförloppet höll det för osannolikt att beskjutningen var ett misstag. Vi har klippt bort den felaktiga uppgiften i den här versionen. Rättelsen är gjord den 24 oktober 2024.
Medverkande denna vecka:
Cecilia Uddén, mellanösternkorrespondent
Johan Mathias Sommarström, internationell Korrespondent
Programledare:
Olle WibergProducent:
Alexandra SandelsTekniker:
Jakob Gustafsson -
Medan omvärldens blickar har varit riktade mot Libanon har Israels attacker i Gaza intensifierats. En del menar att det är början på det som i Israel kallas för generalernas plan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter den dramatiska utvecklingen i Libanon säger israeliska företrädare att Gaza nu är en ”sekundär front” - att kriget mot Hamas är underordnat det krig landet utkämpar mot shiamilisen Hizbollah i Libanon.
Men samtidigt sker attacker som tros vara början på en ny sorts taktik i norra Gaza.
Hör vad den beryktade planen innebär - som skapar stor oro i Gaza.Medverkande:
Johan Mathias Sommarström, internationell Korrespondent
Samar Hadrous, mellanösternkorrespondentProgramledare:
Olle WibergProducent:
Linda AkténTekniker:
Jocke Persson -
Hör korrespondenterna om ett förändrat Mellanöstern i svallvågorna av Hamas attack mot Israel den 7 oktober
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Först ville de bara somna om när redaktionen ringde - raketbeskjutningar från Gaza in i Israel var inget ovanligt. Men när rapporterna kom om Hamasterrorister på israelisk mark började de förstå vidden av det som höll på att hända.
I det här avsnittet hör du korrespondenterna Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström om den värsta dagen i Israels historia - och om kriget därefter som ses som en ny ”nakba”:
en katastrof.
Medverkande:
Johan Mathias Sommarström, internationell korrespondent
Cecilia Uddén, mellanösternkorrespondentProgramledare:
Olle WibergProducent:
Linda AkténTekniker:
Jakob Lalér -
Så rubbas maktbalansen i Mellanöstern när Irans främsta allierade Hizbollah försvagats kraftigt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Senaste veckans händelser kan visa sig stöpa om mellanösterns maktbalans. Stora delar av den iranstödda shiamilisens ledarskikt har dödats och en israelisk markoffensiv i Libanon har inletts.
Ett iranskt flygplan på väg i riktning mot Libanon vände tvärt i luften och flög tillbaka, något som tolkas som ett tecken på Israels momentum - och ett iranskt svaghetstecken.
Irans långvariga strategi med proxygrupper runtom i regionen - som krigar i dess ställe - ställs på sin spets när den främste av dem försvagas. Den iranska metoden har varit att aldrig själv behöva stå vid frontlinjen och därmed riskera regimens fortlevnad. Så den teokratiska diktaturen står inför ett dilemma. Vilket blir Irans nästa drag?
Medverkande:
Johan Mathias Sommarström, internationell Korrespondent
Cecilia Uddén, mellanösternkorrespondentProgramledare:
Olle WibergProducent:
Linda Aktén -
De alltmer intensiva striderna mellan Israel och shiamuslimska milisen Hizbollah har återigen aktualiserat frågan: vad räknas som ett civilt offer kontra en legitim måltavla?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I den senaste veckans uppseendeväckande personsökarattacker tros ett stort antal civila också ha drabbats. Men synen på vad som definierar en civil person kontra en legitim måltavla skiljer sig och distinktionen är inte alltid alldeles tydlig.
Hör våra korrespondenter om den dödligaste dagen i Libanon sedan Israels krig med Hizbollah 2006 - och hur stödet för den terrorstämplade rörelsen kan ha ökat efter dom massiva attackerna.
Medverkande:
Johan-Mathias Sommarström, Internationell Korrespondent
Samar Hadrous, Mellanösternkorrespondent
Cecilia Uddén, MellanösternkorrespondentProgramledare:
Olle WibergProducent:
Linda Aktén -
I Gaza råder stor brist på skor. De få som kommer in är dyra och lagas gång på gång tills de knappt hänger ihop. Hör om kulturella aspekter och förödmjukelsen i att inte ha några skor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Johan Mathias Sommarström, Internationell korrespondent på plats i Israel
Samar Hadrous, MellanösternkorrespondentCecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent
Programledare: Olle Wiberg
Producent: Lena Bejerot
Tekniker: Alma Segeholm
-
Israel har den senaste tiden genomfört den största militära offensiven på Västbanken på 20 år. Och i spåren av räderna finns omfattande skador på infrastruktur med demolerade vägar och avloppsledningar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad är Israels strategi på ockuperade Västbanken med den förstörda infrastrukturen och vad kan offensiven få för effekter och konsekvenser? Enligt Israel har medlemmar i terrorgrupper slagits ut i räderna, men i städer på den ockuperade Västbanken växer ilskan och sorgen över saboterade vägar och annan infrastruktur. Hör vår korrespondent på plats i staden Jenin på Västbanken.
Medverkande denna vecka:
Johan-Mathias Sommarström, Internationell Korrespondent på plats i staden Jenin på Västbanken
Samar Hadrous, Mellanösternkorrespondent på plats i JerusalemCecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent
Programledare:
Olle Wiberg
Producent:
Alexandra Sandels
-
Israels skakas av de största demonstrationerna sen terrorattentatet den 7 oktober - och i folkmassorna syns budskap om att Hannibal-direktivet aktiverats. Hör om det beryktade begreppet och varför det väcker anstöt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Israel har skakats av de största demonstationerna sen terrorattentatet den 7 oktober 2023. Det är fyndet av sex döda ur gisslan som har rivit upp känslorna. Stor ilska riktas mot premiärminister Netanyahu, som av demonstranterna kallas ”mördare”.
Samtidigt är Israel ett splittrat land och Netanyahu har även starkt stöd för kriget mot Hamas.
Återigen har det kontroversiella så kallade ”Hannibal-direktivet” aktualiserats i den israeliska debatten. Det handlar om anklagelser om att israelisk militär under vissa omständigheter medvetet dödar israeler.
RÄTTELSE: I det här avsnittet diskuterades en händelse den 7 oktober 2023 i Kibbutzen Beri, där Hamas hade tagit en grupp personer som gisslan i ett hus. I avsnittet sades att omkring 15 personer dödades när israeliska styrkor sköt två artilleripjäser mot huset. Korrekt är att det inte är klarlagt hur gisslan som fanns i huset dödades. Den israeliska militären säger, vilket inte framkom i avsnittet, att de flesta ur gisslan troligen dödades av Hamas. Ingen oberoende utredning har gjorts av händelsen. Rättelsen är gjord den 17 september 2024.
Medverkande: Mellanösternkorrespondeterna Samar Hadrous i Jerusalem, Cecilia Uddén och Johan-Mathias Sommarström, internationell korrespondent i Stockholm. Programledare Olle Wiberg -
Hur effektiv är taktiken att döda högt uppsatta individer hos Israels fiender och vad får det för konsekvenser?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Israel har den senaste tiden slagit ut en rad högt uppsatta ledare inom Hamas och den shiamuslimska milisen Hizbollah, vilket i sin tur lett till vedergällningar. För några dagar sedan utbröt de värsta striderna mellan Israel och Hizbollah sedan kriget 2006, efter att Israel bekräftat att man dödat befälhavaren i gruppen, Fouad Shukr.
Men taktiken med riktat dödande har under lång tid använts av Israel för att eliminera sina fiender, inte sällan med kontroversiella tillvägagångssätt. Hör om de historiska fallen.På 1990-talet försökte israeliska agenter döda Hamasledaren Khaled Meshaal genom att spruta in gift i örat. Men agenterna blev påkomna under den hemliga operationen i Jordanien, vilket ledde till en diplomatisk kris.
År 1988 genomförde israeliska agenter en operation i Tunisien för att döda en av PLOs högsta ledare, Abu Jihad. Först 2012 släppte Israel på sekretessen kring hemliga dokument som visade att man låg bakom dödsfallet.
Hur effektiv är taktiken att slå ut enskilda ledare hos Israels fiender och hur kan detta påverka kriget i Gaza och förhandlingarna om vapenvila?
Medverkande denna vecka:
Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent
Johan- Mathias Sommarström, Internationell Korrespondent
Programledare:
Per Bergfors Nyberg
Producent:
Alexandra Sandels -
Olle Wiberg möter Sveriges Radios skarpaste experter på Mellanöstern i Radiokorrespondenterna Mellanöstern
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Just nu befinner sig USA:s utrikesminister Anthony Blinken på resa i Mellanöstern - igen. Det är hans nionde försök att på plats försöka förhandla fram en vapenvila. Hans chef, USA:s president Joe Biden, säger att det finns hopp om ett slut på striderna, men parterna verkar inte dela hans optimism.
Finns det något slut på den till synes eviga konflikten? Eller är invånarna dömda att leva med kriget under den överblickbara framtiden?
Medverkande: Cecilia Uddén (Kairo), Samar Hadrous (Istanbul) och Johan Mathias Sommarström (Internationell korrespondent)
Programledare: Caroline Salzinger
Producent: Anna Pandolfi
Tekniker: Elin HagmanPodden spelades in under inför livepublik på Kulturhuset Stadsteatern tisdag 20 augusti 2024.
-
Hör om stötestenarna i förhandlingarna mellan Israel och Hamas och om hotet om vedergällning från Iran som alltjämt mullrar över regionen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Helgens blodiga attack mot en skola i Gaza stad har förstärkt kraven från omvärlden på att en vapenvila ska nås mellan Israel och Hamas. USA, Qatar och Egypten har gått samman och krävt nya förhandlingar i veckan.
Men frågan är vem som har mest att vinna på att gå den andra sidan till mötes. Och hur samtalen kan påverkas av att Hamas har en ny ledare; Yahya Sinwar, ”slaktaren från Khan Yunis”.
Medverkande: Lisa Strömbom, freds- och konfliktforskare vid Lunds universitet, Alexander Atarodi, oberoende Mellanösternanalytiker och Mia Odabas, Sveriges Radios utsända i Mellanöstern.Programledare: Fanny Hedenmo
Producent: Alexandra Sandels
Tekniker: Joakim Persson -
Diplomatin går på högvarv för att förhindra ett större regionalt krig. Men vem lyssnar på vem i det här spända läget?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtidigt som människor lär sig att hitta skyddsrum i Haifa och Beirut pågår intensiva försök att begränsa den eskalering alla väntar på. USA:s president pratar med Jordanien som i sin tur pratar med Iran.
Men vilka är möjligheterna att kyla ned situationen? Och vad var avsikten med att slå till mot Hamasledaren Ismail Haniyeh i hjärtat av Iran?
Medverkande: Rouzbeh Parsi, chef för Mellanöstern och Nordafrika-programmet vid Utrikespolitiska Institutet, Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet med inriktning på israelisk inrikes- och utrikespolitik, Mia Odabas, Sveriges Radios utsända på plats i Jerusalem.
Programledare: Fanny Hedenmo
Producent: Ulrika Bergqvist
Tekniker: Behzad Mehrnoosh -
En mytomspunnen folkgrupp står i centrum efter den förödande attacken på Golanhöjderna. Och att de döda barnen är just druser gör händelsen extra känslig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tonläget mellan Israel och libanesiska shiamilisen Hizbollah är högt efter helgens attack mot staden Majdal Shams vid gränsområdet mellan länderna. 12 fotbollspelande barn dödades av en Hizbollah-raket som bedöms ha haft ett helt annat mål, och nu väntas Israel slå tillbaka.
Men att de döda tillhör minoritetsgruppen druser gör frågan delikat - både för Israels premiärminister Netanyahu och Hizbollah.
Hör om drusernas betydelse för de båda parterna och om de av Israel annekterade Golanhöjderna.
Medverkande: Isabell Schierenbeck, statsvetare vid Göteborgs universitet, Mia Odabas, Sveriges radios utsända i Mellanöstern.Programledare: Olle Wiberg
Producent: Ulrika Bergqvist
Tekniker: Fredrika Brunius -
En oväntad grupp israeler kliver på premiärministerns plan mot Washington DC. Netanyahu har fått följe av anhöriga till gisslan som finns kvar i krigets Gaza, och som tidigare kritiserat honom hårt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtidigt sker besöket mitt i den amerikanska valkampanjens kanske mest osäkra skede när Biden precis meddelat sin kommande sorti. Men inbjudan till USA har inte kommit från presidenten utan från talmannen i representanthuset. Läget är spänt och frågan är om de anhöriga till gisslan som följt med honom kommer att stötta premiärministern eller om de snarare väljer att rikta sig direkt mot Biden - med budskap som går på tvärs med Netanyahus.
Netanyahu själv sänder dubbla budskap: Å ena sidan poserar han gärna med en av de unga kvinnor som fritagits och som talar om försoning och vapenvila. Å andra sidan har han tryckt upp en keps med budskap om total militär seger: TOTAL VICTORY.Programledare: Olle Wiberg
Medverkande: Mia Odabas, Sveriges Radios utsända i Mellanöstern, Bitte Hammargren: Frilans som länge bevakat Mellanöstern, idag knuten till Utrikespolitiska Institutet.
Producent: Ulrika Bergqvist.
Med klipp från: First Post, Jerusalem Post, , CNN och Reuters. -
Hör om Israels jakt på militärledaren och flyganfallet mot södra Gaza där han var måltavlan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är ännu oklart om Mohammed Deif överlevt helgens attack, men många civila rapporteras döda i det israeliska flyganfallet väster om Khan Younis.
Israel har försökt röja Deif ur vägen många gånger under de senaste två decennierna. Han har länge verkat i skuggorna och pekas av Israel ut som en av hjärnorna bakom attackerna mot Israel den 7 oktober förra året.
Vem är Deif och vad har han för betydelse för Hamas- och för Israel?
Programledare:Olle Wiberg
Medverkande denna vecka:
Martin Svenningsen, Sveriges Radios utsände på plats i Israel
Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet
Producent:Alexandra Sandels
-
Hör om det ökade våldet på Västbanken och risken att området blir en ny front i det pågående kriget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Våldsamheterna på den ockuperade Västbanken har ökat sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året.
Den israeliska armén har intensifierat sina räder på Västbanken och spänningarna mellan palestinier och israeliska bosättare i området har skjutit i höjden. Israeliska myndigheter beskriver räderna som antiterroroperationer, men får kritik från människorättsgrupper som menar att civila palestinier dödas i räderna.
Programledare: Olle Wiberg
Medverkande denna vecka:
Martin Svenningsen, Ekots utsände i Mellanöstern
Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet
Producent: Alexandra Sandels
-
Varningarna om ett hotande storkrig i Mellanöstern mellan Israel och Hizbollah i Libanon, kommer allt tätare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Israeliska befälhavare ser ett krig mot Hizbollah som oundvikligt och ett sätt att minska hotet från Iran.
Men ett storskaligt krig mellan Hizbollah och Israel riskerar att dra in flera andra grupper och stater.
Ett frenetiskt diplomatiskt arbete pågår för att undvika en eskalering, men på båda sidor av gränsen har tonläget stegrats - med hot om att bomba varandra ”tillbaka till stenåldern”.
Johan-Mathias Sommarström har i dagarna varit i Libanon där han träffade en Hizbollahledare som upprepade hotet.
Hör också mer om den terrorklassade shiamuslimska rörelsen Hizbollah som har en mycket stark ställning i Libanon.Medverkande:
Johan-Mathias Sommarström, Sveriges radios Mellanösternreporter, och Rouzbeh Parsi, Irankännare och programchef för Nordafrika och Mellanösternprogrammet på Utrikespolitiska institutet. - Vis mere