Episoder
-
Inte har vi tid med empati, det är för veklingar.
Många är bekanta med begreppet empati, förmågan att förstå och sätta sig in i andras känslor och situationer. Inte sällan förknippas detta med vekhet, snällhet och att man tappar tempo när empati tillämpas i ledarskapet. ”En ledare skall ju vara bestämd och rak” Dock menar vi att detta är en felaktighet. Vill du skapa resultat är empati en avgörande nyckel.
I detta avsnitt resonerar Lars och Mats om vad empati är och hur man kan balansera det känsloorienterade empatiska beteendet med det tuffare, professionella och rationella beteendet och på så sett skapa tuff empati.
Häng med i resonemang runt att vara medveten om och förstå medarbetarnas känslor, utmaningar och perspektiv samtidigt som man är kapabel att ta beslut, sätta gränser och hålla människor ansvariga för sina handlingar.
-
Följ med på ett fartfyllt och inspirerande samtal med Magnus Fridebo på NearYou.
Med fokus på engagerade medarbetare och ett tydligt målfokus vill organisationen vara en aktör som aktivt bidrar till en positiv samhällsutveckling.
Går det att kombinera affärsfokus med omtanke och en strävan att få människor att växa och utvecklas?
Häng med och reflektera över vilka byggstenar som krävs för att skapa en framgångsrik organisation med människan i centrum.
”Alla kan bli bättre och det börjar med mig själ
-
Manglende episoder?
-
Vad eller hur? - Det är frågan?
I detta samtal reflekterar Mats och Lena runt konsekvenser om man inte är medveten om hur man leder med avseende på vad eller hur.
Det gäller i föräldraskap, rekrytering, organisationers olika utvecklingsfaser mm.
-
Välkommen till ett finstämt och insiktsfullt samtal om ledarskap.
Det lyser i ögonen på Manda Sibom när hon talar om drömmar som en värdefull drivkraft till utveckling. Vi reflekterar tillsammans kring värderingar, öppenhet, mod och hur bra det är att lyssna in andra och ta in nya perspektiv.
Att ta personligt ansvar är en viktig faktor, men också att kunna göra vissa saker "killräckligt".
Häng med!
-
Häng med i dagens avsnitt med @Sabine Söndergaard, Mångårig ledare, VD och styrelseproffs, som reflekterar kring värdet av att vara värderingsdriven i sin yrkeskarriär.
Hon delar med sig av sina erfarenheter som ledare i en många gånger mansdominerad värld.
” Gå in i saker för att DU är intresserad av området och gör inte våld på dig själv ” kan vara ett befriande förhållningssätt.
Vi som poddar med Sabine idag är Lena och Lars från @Leadership2Grow.
.
-
Ett enda beslut kan förändra ditt liv. Lyssna på dagens avsnitt med Jesper, Lena och Mats från @Leadership2Grow. Vi delar våra personliga erfarenheter och insikter om att fatta beslut, både i karriären och privatlivet. Genom att lyssna på våra berättelser får du en djupare förståelse för hur rätt beslut vid rätt tidpunkt kan öppna dörrar till oanade möjligheter och nya karriärvägar. Samtidigt diskuteras hur fel beslut, även om de kan kännas som bakslag, ofta leder till värdefulla lärdomar och personlig utveckling. Jesper, Lena och Mats belyser vikten av att våga ta beslut och stå för dem, oavsett utfall, och hur detta mod kan forma din framtid på ett positivt sätt samt tips hur man kan tänka och göra för att förenkla för sitt beslutstagande.
-
99% av tiden ombord på ett fartyg är det ’ordinarie verksamhet’. Det finns en vardag som är som ett litet samhälle med tydliga roller och kompetenser.
Samtidigt är det en extremt säkerhetskritisk verksamhet där man tränar för situationer som kan uppkomma -> ” Vad om?”
Detta ställer höga krav på både organisation, systematik och ledarskap
Häng med på ett lärorikt och inspirerande samtal med kapten Johan Hartler, idag verksam på Swedish Shipowners Association.
I diskussionen berör Johan också Cynefin-teorin som är en effektiv modell för att fatta beslut i komplexa situationer. Vi kommer dyka vidare i denna teori om några veckor. Håll ögonen öppna!
-
Har du någon gång funderat på vad du skulle göra annorlunda om du fick möjlighet att göra om samma uppdrag eller projekt? Idag gör vi just detta- Reflekterar kring hur en tidigare VD roll skulle hanterats i dag, med alla de nya kunskaper och erfarenheter som nu finns.
Häng med på en lärorik och spännande diskussion.
Mats och Lars samtalar med Jesper Silvanius.
-
I Harvard Business Review kan man läsa att framgångsrikt ledarskap sällan handlar om rätt ledarstil eller personlighet. Det handlar snarare om att bemästra och kontrollera sin inre handlingslogik.
I detta avsnitt resonerar Lars och Mats om vad som föder förändring hos de ledare som förväntas utveckla, förbättra och förändra i sina organisationer.
Låt dig inspireras av hur viktigt det är att förstå sig själv och sina invanda attityder till vad som föder framgång. Låt dig bekantas med begreppet ”inre handlingslogik” och vad som händer med den när din invanda makt och trygghet utmanas. Låt dig inspireras av att våga öppna sig för sig själv och utmana sina attityder till fördel för att bredda sitt ledarskap och med det rustas till än större förutsättningar att skapa resultat i världsklass i en förändring värld.
-
“Det blir inte läskigt om du är i rätt sammanhang ” Lyssna på dagens avsnitt med Märta Fex, Föreningssamordnare på Skolidrottsförbundet i Skåne. Hon delar med sig av sin utvecklingsresa som ung ledare. Märta berättar engagerat om sina erfarenheter t.ex hur hon utmanat sin ’inre kritiker’ , vikten av att vara närvarande och om mod och värderingar.
Häng med!
-
Upptäck hur principerna från föräldraskap kan stärka ditt ledarskap och skapa en harmonisk arbetsmiljö. I detta avsnitt diskuterar Jesper och Mats om de oväntade men kraftfulla parallellerna mellan att leda ett team och att vara förälder. Lyssna in för att få praktiska insikter och verktyg som du kan applicera både hemma och på jobbet.
-
När vi pratar om team och teamutveckling hämtar vi oftast erfarenhet och exempel från idrott, företagande och andra organisationer. Vi pratar om landslagsteam, ledningsgrupper, projektteam mm, men vi nämner sällan det kanske vanligaste teamet; relationen där hemma eller familjeteamet. Vad är det som gör att ett förhållande kan hålla i över 30 år? Vilka nycklar finns här?
I denna podd resonerar Mats med Lars och Lena från oss på Leadership2grow om det finns några framgångsnycklar.
-
Välkommen till dagens avsnitt, vi som samtalar idag är Mats Andersson från Leadership2grow och Tina Örtendahl som är internationell seglingsdomare.
Hur fattar man snabba beslut under press? Vi pratar om hur man fattar beslut under press under en OS final. Det får inte gå fel. Hur gör man i näringslivet när man fattar beslut och vad gör man om det inte blev bra. Eller hur göra man om man inte har tidigare erfarenhet eller fakta att luta sig emot.
-
I Harvard Business Review står att läsa att den mest felaktiga halvsanningen om ledarskap är att det bra handlar om karisma och visioner – antingen har man det eller har man det inte. Faktum är att ledarskapsfärdigheter inte är medfödda. De kan förvärvas och finslipas. Men först måste man lära sig på vilket sätt de skiljer sig från chefsfärdigheter.
Häng med Lars och Mats i deras resonemang om viktiga skillnader mellan chefskap och ledarskap. Låt dig också inspireras av hur viktigt det är att förstå, och i viss mån bemästra båda för att uppnå resultat.
-
Efter många år med sin bas i idrotten tar nu Camilla Hagman steget ut att driva eget. Vad tar hon med sin? Vad tror hon är framgångarna inom idrotten som kan appliceras inom andra organisationer? Har den kommersiella sidan något att lära av den ideella?
I denna podd resonerar Camilla med Lena och Jesper från oss på Leadership2grow.
-
Självledarskap är grunden för alla framgångsrika ledare, oavsett område eller bransch. Det hjälper oss att förstå och styra våra egna beteenden och känslor, vilket är avgörande för att kunna leda andra effektivt. Genom att utveckla starkt självledarskap skapar vi en solid bas för att anpassa vårt ledarskap efter olika situationer och miljöer. Att behärska självledarskap är därför inte bara en personlig styrka, utan en nödvändighet för alla som strävar efter att bli bättre ledare.
I dag samtalar Jesper och Lars om självledarskap och hur man kan ha nytta av detta i olika ledarroller, allt från förälder till VD.
Låt dig inspireras av tankar, idéer och möjligheter att hitta fokusområden för enastående resultat.
-
Medan den listige räven är duktig på att smida nya planer har igelkotten utvecklat en hållbar strategi för långsiktiga resultat, den håller den fast vid stenhårt.
I dag samtalar Mats och Lena om Jim Collins bok ”Good to Great” där han presenterar forskning som visar på hur företag som agerar likt igelkotten går från goda resultat till enastående resultat.
Låt dig inspireras av tankar, idéer och möjligheter att hitta fokusområden för enastående resultat.
-
Häng med på ett engagerat samtal om vad som krävs för att prestera på topp i näringslivet.
Med utgångspunkt i fakta och officiell statistik kikar vi på vilka potentialer som finns på en arbetsplats där medarbetarna mår bra.
När Helena Hafström Hedberg drar paralleller till elitidrotten och hur prestationen påverkas av vila och sömn, så blir det en helt annan förståelse.
Att prestera på topp när jag tävlade på 1500 meter i Finnkampen krävde vila både före och efter tävlingen.
I näringslivet arbetar man främst med hjärnan och för att den ska prestera på topp, krävs också vila och sömn.
Vi behöver få in affärsperspektivet och se hälsa och välmående som en investering.
Den ger avkastning för framtiden, att medarbetarna blir mer produktiva och håller längre.
-
Visionen är utvecklingens kompass
Vision betyder ungefär ”drömbild”. Den är en mental drömbild av ett
framtida önskvärt tillstånd. Visionen pekar ut riktningen för organisationen, på samma
sätt som fyren gör det för seglaren på havet. Det som skiljer visionen från ett vanligt
mål är att målet är tidssatt. Det är vanligtvis inte visionen.
Visionens uppgift är att peka i en bestämd riktning. På det sättet blir den målstyrande.
Visionen har kompassens funktion. En vision kan vara mycket konkret. Men den kan
också vara mer ”drömlik” i sin formulering. I båda fallen är den tydlig, lättförståelig och
enkel att kommunicera till medarbetare och omgivning. Om visionen håller på att bli
verklighet är det hög tid att förnya den. Det blir angeläget att rikta blicken ännu längre
bort mot horisonten och se nya hägrande mål. Gör vi inte det, blir det ju ett tomrum. Vi
tappar riktningen.
En bra vision är fantasieggande i sin beskrivning av det framtida, önskvärda tillståndet.
Ofta är det skaparen av visionen som bär den och driver den.
För att en vision skall skapa värde i organisationen är det avgörande att lägga fokus på att alla medarbetare kan förstå och få möjlighet att engageras av den-
I denna podd reflekterar Lars och Jesper från oss på Leadership2grow
- Vis mere