Episoder
-
Julen närmar sig men den innebär inte alltid bara glädje. För många handlar julen om att samla familjen, men hur hanterar man första julen när en familjemedlem har gått bort? Eller när man står inför döden? Att prata om döden är svårt, men det är väldigt viktigt.
Poddmottagningen har bjudit in Madelen Rosdahl som är kurator på Capio SPSV Sollentuna, på Sollentuna Sjukhus. Madelen träffar personer som har fått en dödsdom och familjer som gått igenom
dödsfall. I poddavsnittet berättar hon att sorg och ångest inför döden ter sig väldigt individuellt. Ofta på flera olika plan, både sett till hur ofta känslostormarna kommer, intensiteten i dem, hur länge de infinner sig samt hur de yttrar sig psykiskt och fysiskt. Känslorna kan även variera under dödsprocessens gång.En viktig del i processen är att lita på vården – känna trygghet och tillit att man kommer bli omhändertagen och lyssnad på.
-
Den lindriga psykiska ohälsan ökar i alla åldersgrupper. Både bland män och kvinnor. Varje år tar nära 1 500 människor sitt liv i Sverige, över 70 procent av dessa är män. Frågan är varför män är överrepresenterade och vad är det som gör att pojkar och män inte söker hjälp i tid?
Poddmottagningen har bjudit in Oskar Sterner, som är psykolog hos Capio och som varje dag träffar män som mår dåligt. Han menar att det alltid är svårt att ta första steget till en psykologkontakt, men att ingen ångrar sig när det väl är gjort.
I avsnittet får vi höra hur ett besök hos en psykolog eller kurator går till, vilka varningstecken man ska vara uppmärksam på och Oskars råd när man ser att någon mår dåligt.
-
Manglende episoder?
-
Högt blodtryck räknas som av en av våra största folksjukdomar.
Det är så vanligt att så många som hälften Sveriges 65-85-åringar redan drabbats.
Men vad är egentligen högt blodtryck och är det något vi kan förebygga?
Idag har vi bjudit in Mattias Eirefelt, Specialist i allmänmedicin på Capio Vårdcentral Gullmarsplan för att pumpa honom på frågor som rör just – pumpen.
-
Hur mår egentligen barn och ungdomar idag? Ser vi att den psykiska ohälsan ökar? Och hur ska man hjälpa någon som mår dåligt?
Poddmottagningen har bjudit in Emilia Gustad, psykolog på Capio, som varje dag möter barn och ungdomar som mår dåligt. Hon berättar hur barn och ungdomar har det idag och ger oss konkreta tips på vilka signaler man ska vara extra uppmärksam på, när ett barn eller en ungdom mår dåligt.
Och framför allt, tips på hur du kan hjälpa någon som mår dåligt. -
Hur hänger vattkoppsvirus ihop med bältros, vem bör vaccinera sig och är vattkoppspartyn verkligen en bra idé?
Vår specialistläkare Hossain Nawas berättar om den ökända smittan de flesta av oss haft och hur vi ska tänka när vi drabbas av den vid olika tidpunkter i livet.
-
Känner du oro kring kriget i Ukraina och världsläget? Upplever du att det är svårt att veta hur du ska förhålla dig till all information som finns tillgänglig?
Du är inte ensam. Vi är många som går och grubblar och mår dåligt just nu. Vad är det egentligen som händer när vi känner oss oroliga och hur hanterar vi det?
Poddmottagningen har bjudit in Alexander Sävås, psykolog på Capio, som ska ge oss lite förståelse för hur vi människor fungerar kring oro och lite konkreta tips på hur vi kan hantera och lugna oss själva.
-
Varför får vi diabetes, hur fungerar det här med insulin och kan man gå runt med sjukdomen utan att veta om det?
Poddmottagningen träffar diabetssköterskan Anna Söderqvist som förklarar hur allt hänger ihop och tipsar om vad man kan göra för att hålla koll på sitt blodsocker.Poddmottagningen produceras av Poddagency
-
Hur är det att leva med en ätstörning, när är det dags att ta hjälp och hur går behandlingen till?
För Rebecca Jansson, 29, kretsade vardagen ständigt runt mat, träning och tankar kring kalorier.Hör henne och vår Psykolog / KBT-terapeut Rikard Wik från Capio Ätstörningscenter Varberg berätta om hur resan mot ett friskare liv kan gå till.
Poddmottagningen produceras av Poddagency
-
Alla kvinnor hamnar förr eller senare i klimakteriet. Ändå pratar vi sällan med varandra om denna del av livet. Ofta finns det även ett stort kunskapsbehov hos kvinnor när det väl är dags.
Hör barnmorska Ida Knutsson och naprapat Anna-Lena Persdotter prata om sin syn på ämnet, vad som händer i kroppen och hur vi ska tänka inför och under tiden efter menopaus.Poddmottagningen produceras av Poddagency
-
Vi träffar sexologen Nathalie Kron och ställer de där intima frågorna vi alla går och klurar på.
Hur pratar man om sex och närhet med en partner, vilka knep finns för att hålla lusten vid liv och hur påverkar den sexuella hälsan vårt mående?
Självklart får vi också sexologens bästa tips för ett roligt sexliv med sig själv eller någon annan.Poddmottagningen produceras av Poddagency
-
Från fullt frisk till nedsövd på bara några dagar. Hör 55-årige Thomas Wilander berätta om sin dramatiska tid med svår covid-19 och om rehabresan som följde.
Med i studion är sjukgymnast John Larsson och verksamhetschef Helena Rohman - båda från Capio Rehab Sollentuna, som snabbt fick ställa om sin verksamhet under 2020 och ta hand om Thomas och andra patienter som nyss blivit utskrivna från den akuta covidvården.
Thomas är just nu aktuell med sin bok 36 dygn i dödens väntrum, som han skrivit tillsammans med Marcus Birro.
Poddmottagningen produceras av Poddagency
-
Hur är det att vara gravid mitt i en pandemi och hur ska man tänka inför förlossningen?
Vi träffar Capios barnmorskor Sara Ghanem och Erika Delfin som berättar om graviditet generellt och hur man ska tänka kring covid-19 och vaccination i samband med att man väntar barn.
-
Varför ska vi vaccinera oss mot covid-19, hur påverkar vaccinet egentligen smittspridningen och vilka risker finns?
Hör Capios chefläkare Margareta Danelius svara på de vanligaste och mest debatterade frågorna just nu!
Vi får också en liten grundkurs i virus och kroppens immunförsvar och lär oss hur coronaviruset förökar sig. -
Hur har vi svenskar påverkats av att befinna oss mitt i en pandemi? Vad kan vi ta med oss från detta märkliga år och hur ska vi tänka kring covidvaccin och stundande högtider?
Chefläkare Margareta Danelius är tillbaka för att summera året, tillsammans med psykiatriker Ullakarin Nyberg.De har båda sett effekterna av pandemin på nära
håll och berättar om sina upplevelser kring den utveckling som faktiskt skett - såväl inom vården, som i samhället och hos oss som individer.I avsnittet berör vi även stundande helger och hur vi egentligen ska tänka kring socialt kontakt. Vi pratar om hur ensamhet påverkar oss och hur vi kan hitta nya sätt att finnas där för varandra. Följ med!
-
Poddmottagningen har besök av prisbelönta Henrik Grönberg,
en av Sveriges främsta experter på prostatacancer.
Hör honom berätta om senaste forskningen på området
och om STHLM3 - det nya säkrare testet som redan nu gör
det lättare att diagnosticera prostatacancerpatienter.Vi får också svar på om prostatacancer går att upptäcka själv,
vilka symptomen är och om olika behandlingsformer.Henrik Grönberg arbetar till vardags som överläkare,professor
och chef för prostatacancercentrum på Capio S:t Görans sjukhus. -
Kan man lindra smärta med KBT, kan ett ändrat tankemönster påverka tinnitus och på vilket sätt är bäckenbotten en andningsmuskel?
I detta avsnitt av Poddmottagningen passar vi på att ställa frågor om allt mellan himmel och jord till KBT- och fysioterapeut Åsa Österlund, Capio Lundby Närsjukhus.
Hon kombinerar kropp och själ i all behandling och hjälper patienter med saker som samlagssmärtor och IBS till stress, ångest och utmattning.Lyssna nu och få upp ögonen för nya sätt att må bättre!
-
I detta avsnitt träffar vi bröstradiologen och forskaren Karin Dembrower, Capio S:t Görans sjukhus, som vet det mesta om knölar, behandlingar och den senaste forskningen kring bröstcancer.
Hör t ex om framtidens cancerscreening med AI (artificiell intelligens) och om hur du bäst håller koll på dina bröst!
-
Vad är egentligen endometrios, hur känner man igen sjukdomen och finns det någon behandling?
Gästande gynekolog Anna-Sofia Melin, Capio Gyn Globen, arbetar nästan enbart med endometriospatienter och har blivit en profil inom kvinnohälsovården i Sverige.
Anna-Sofia brinner för att sprida kunskap om den dolda folksjukdomen som alltför få vet tillräckligt mycket om. -
Hur påverkar träning vår ämnesomsättning och hur lyckas man med en sund viktnedgång?
Poddmottagningen vågar sig på ämnet vikt och ställer frågor till Emeli Åberg som är fysioterapeut på Capio Fysio & Friskvård i Ystad.Emelie Åberg arbetar vanligtvis med patienter som av medicinska skäl behöver gå ner i vikt, till exempel på grund av smärta relaterad till övervikt.
I detta avsnitt får vi lära oss mer om kroppens fysiologi, hur förbränning fungerar och varför styrketräning är så bra. Vi reder även ut begrepp som mitokondrier, maxpuls och intensitet. -
Går det att träna sig igenom smärta, hur ska man tänka för att inte förvärra en skada och hur länge är det okej att ha ont?
Fysioterapeut Freddy Johnstone ger oss svar. I avsnittet pratar vi även om vilken typ av träning som lämpar sig för den med långvarig eller kronisk smärta.
Hur tränar man till exempel med artros?
- Vis mere