Amy Havenäng Podcasts

  • Podden får besök av årets läkemedelsprofil Enrico Baraldi och Anders Karlén från ENABLE-2. Behovet av nya antibiotika som kan ersätta de gamla som successivt blir verkningslösa är stort men ändå händer alldeles för litet. Deltagarna talar om varför det är så svårt och alla hinder som uppstår i processens olika delar, från den akademiska grundforskningen fram till läkemedelsutvecklingen på företagen och den färdiga produktens kliv ut på marknaden. Vilka incitament kan underlätta?

    De berättar också om samverkansprojekt som stimulerar utvecklingen av nya antibiotika och skyddar de som redan finns, där Enable-2 och PLATINEA är kronexempel. Och lösningar diskuteras just nu för att ge företagen en return on investment för antibiotikaprodukterna, som ju ska användas så litet som möjligt för att hålla resistensutvecklingen nere. En modell som behandlas i EU är TEE (Transferable Exclusivity Extension eller förlängd marknadsexklusivitet) som ger det företag som har utvecklat ett nytt antibiotikum rätt att förlänga patentet på ett annat, redan befintligt, läkemedel.

    Medverkande

    Enrico Baraldi, biträdande projektledare för PLATINEA och professor i industriell teknik vid Uppsala universitet

    Anders Karlén, projektkoordinator i ENABLE-2 och professor i datorbaserad läkemedelsdesign vid Uppsala universitet

    Bengt Mattson, antibiotikaexpert på Lif

    Programledare: Amy Havenäng, trainee på Lif

  • I avsnitt två diskuterar vi det globala folkhälsohotet antibiotikaresistens med gäster från två läkemedelsföretag och djupdyker i de lösningar som den forskande läkemedelsbranschen kan ta med till bordet.

    Medverkande

    Jonas Ålebring, medicinsk direktör, Pfizer

    Erik Hallgren, samhällspolitisk chef, MSD

    Bengt Mattson, Lif

    Programledare: Amy Havenäng, Lif

    Prevention genom vaccinering är en kraftfull åtgärd. Hur kan nationella vaccinprogram för vuxna bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens och vilka är egentligen hindren för att få dem på plats?

    Att få fram nya antibiotika är nödvändigt för att ersätta de gamla som successivt blir verkningslösa. Ändå når skrämmande få nya antibiotikapreparat marknaden – att lägga stora resurser på att ta fram en produkt som ska användas så litet som möjligt blir ekonomiskt ohållbart. Vilka utmaningar möter de företag som ändå satsar och vilka ekonomiska incitament kan stimulera utvecklingen?

    Och hur ska Sverige på bästa sätt använda sitt EU-ordförandeskap första halvåret 2023 i kampen mot antibiotikaresistens?