Arbetsförmedlingen Podcasts
-
Daniel Nilsson, född och uppvuxen i Rian, berättar om sina tidigare erfarenheter och hur det var att arbeta som chef på Arbetsförmedlingen, som HR-direktör på region Norrbotten och om sin nuvarande roll som rektor och VD på Kalix Folkhögskola.
Han berättar även om hur viktigt gott värdskap är för Kalix, om vad idrotten betytt i hans liv samt om när han nobbade Lars "Osten" Bergström.
Det här avsnittet är inspelat i början av sommaren. -
Arbetsmarknaden har redan påverkats avsevärt av digitaliseringen, men ännu har vi bara sett början till en enorm transformation. Arbetsförmedlingen gör i en av sina senaste rapporter uppskattningen att 21 procent av dagens arbetade timmar i Sverige kommer att automatiseras de närmaste tio åren, vilket motsvarar drygt en miljon jobb. Samtidigt förväntas automatisering och ett antal samhällstrender leda till att 1,3 miljoner nya jobb skapas fram till år 2030. Enligt experterna gynnar teknikutvecklingen både det vi idag beskriver som låg- och det som vi beskriver som högkvalificerade jobb. Det är jobben däremellan som kommer att försvinna – medelklassens levebröd.
Medverkande:
Lars Lööw, överdirektör Arbetsförmedlingen Jonas Grafström, framtidsforskare Peter Hellgren, vd Consid Nathalie Besèr, moderator -
Trots att effekterna av pandemin klingat av så har arbetslösheten till synes parkerat på en permanent hög nivå. Inte minst är de långtidsarbetslösa fler än någonsin, med mer än 150 000 personer som varit arbetslösa i mer än 12 månader. Vad beror detta på? Och vad kan politiken göra åt saken?
Det du nu ska lyssna på är inspelningen av seminariet där Annika Sundén, tidigare analyschef på Arbetsförmedlingen, presenterar sin rapport om arbetslösheten och privatiseringen av arbetsförmedlingen.
Presentationen av rapporten följs av ett samtal mellan Annika Sundén, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati och Adnan Habibija, samhällspolitisk utredare på LO, kring framtidens arbetsmarknadspolitik.
Moderator är Anna-Klara Bratt.
Seminariet ägde rum i hörsalen på Medelhavsmuseet den 30 juni, 2022.
Här hittar du rapporten skriven av Annika Sundén, tidigare analyschef på Arbetsförmedlningen.
Här kan du läsa debattartikeln skriven av Nooshi Dadgostar och Ali Esbati i DN.
Här kan du läsa en sammanfattning av artikeln i DN.
-
Helt fel åtgärder erbjuds långtidsarbetslösa
- Att redan från början veta att en viss arbetsmarknadsåtgärd till en långtidsarbetslös inte är den bästa och att Arbetsförmedlingen ändå erbjuder den - det är här det blir fel. Särskilt när man har andra åtgärder man vet fungerar. Samhällsvetarpodden pratar med Annika Sundén, nyligen avgången analyschef på Arbetsförmedlingen om varför hon avgick och varför nuvarande strategi inte är den bästa för att få ner långtidsarbetslösheten. -
Hur påverkar tidsbegränsade uppehållstillstånd nyanländas etablering på arbetsmarknaden? Permanenta uppehållstillstånd har varit huvudregeln i Sverige fram till flyktingkrisen 2015. Den nya utlänningslagen innebär att asylsökande numera beviljas tidsbegränsade uppehållstillstånd. Med oss i studion har vi forskaren Kristoffer Jutvik som delar med sig av sitt forskningsresultat i Delmis antologi Tidsbegränsade uppehållstillstånd, egenföretagande och skolsegregation – Aktuella avhandlingar om utrikes födda på arbetsmarknaden. Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, berättar vilka konsekvenser Covid-19 har haft för nyanlända som har krav på att kunna försörja sig själva för att få permanent uppehållstillstånd. Gästerna pratar om utbildning, vilket typ av arbete tidsbegränsade kontra permanenta uppehållstillstånd leder till och vilka integrationseffekter det har.
-
En vanlig fråga vi får på Arbetsförmedlingen är vad som gäller när man varit sjukskriven och ska återgå till ett arbete på nytt. I det här avsnittet vill vi belysa hur Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen samarbetar och vem som gör vad. Michael Boman från Försäkringskassan berättar och förklarar vilka jobb man kommer att prövas mot och vikten av samarbetet mellan myndigheterna.
-
Arbetsförmedlingen genomgår en stor förändring, det har nog inte undgått någon. Men med en gedigen historia är förändring inget nytt. Lena Hadad, HR-direktör på Arbetsförmedlingen, gästar Lena Bjurner för att prata om HR-organisationens roll på myndigheten som är i ständig rörelse och som har höga förväntningar på leverans. Det blir bland annat snack om digitalisering, ledares roll och hur Arbetsförmedlingen arbetar med visionen kring kompetens när arbetsuppgifterna förändras.
Musik: I Am Karate -
Var tredje vecka mördas en kvinna i Sverige av sin partner och flera av dessa var arbetssökande. Nu har Arbetsförmedlingen fått i uppdrag av regeringen att öka upptäckten av våld i samverkan med Försäkringskassan, Migrationsverket, Socialstyrelsen och Jämställdhetsmyndigheten. Kopplingen mellan ohälsa och våld är stor och påverkar förmågan att arbeta. Därför kommer Arbetsförmedlingen utbilda 7 400 medarbetare om våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt sexuellt våld. Åsa Frostfeldt är ansvarig på Arbetsförmedlingen för införandet av regeringsuppdraget och kommer i det hör avsnittet att berätta mer.
Det här är första delen av två om Arbetsförmedlingens arbete kring Ökad upptäckt av våld och varför Arbetsförmedlingen ska ställa frågor om våld?
Gäst: Åsa Frostfeldt
Programledare: Charlotte Lindman
Tekniker: Per-Göran Nordström
Skriv gärna till oss och berätta vad du tyckte om det här avsnittet och skriv även om du har förslag på vad vi ska prata om i podden: [email protected].
För rådgivning finns Kvinnofridslinjen på telefonnummer 020-50 50 50 -
Hur kan jag snabbt hitta ett jobb just nu? Och kommer jag att kunna gå tillbaka till mitt gamla jobb när pandemin är över? Vad är smart att satsa på?"Generellt kan man säga att den viktigaste faktorn är att skaffa sig en gymnasieutbildning. Så nu kan det vara ett bra läge att slutföra gymnasiestudierna om man inte har de med sig", säger Mahad Malingur från analysavdelningen på Arbetsförmedlingen. Han berättar också om att vi under pandemin har ändrat vårat beteende, till exempel inom handel där vi numer handlar på nätet. Men hur påverkar det framtidens jobb? I det här avsnittet tar vi reda på hur man ska tänka och vilka de bästa tipsen är för att vara beredd när pandemin vänder.