DN-artikel Podcasts

  • Hur blev Sverige världens mest sekulära och individualistiska land? För att ta reda på det har Claphaminstitutets Per Ewert ägnat en hel doktorsavhandling där han djupdykt i bl.a. flera politiska dokument som format Sverige. Nyligen publicerades populärversionen av avhandlingen, Landet som glömde Gud (Artos & Norma) och i SEA:s podd berättar Per mer om hur Sverige förändrades i sekulär riktning under stora delar av 1900-talet. Avsnittet inleds dock med att Olof och Jacob samtalar om filosofen Torbjörn Tännsjös DN-artikel om hur kristen tro egentligen är en konspirationsteori.

    Vill du stötta podden ekonomiskt kan du Swisha en valfri gåva till 123 059 16 44 (www.getswish.se).

    Länkar som nämns i avsnittet:
    - Ivar Arpis podd Rak höger med Per Ewert, "Kristendomen tvingades bort av Socialdemokraterna", https://ivararpi.substack.com/p/kristendomen-tvingades-bort-av-socialdemokratern#details
    - DN Debatt. Torbjörn Tännsjö: ”Religion är den djärvaste konspirationsteorin av alla”, https://www.dn.se/debatt/religion-ar-den-djarvaste-konspirationsteorin-av-alla/
    - DN Debatt Repliker. Jacob Rudenstrand: ”Förmätet att kräva att övertygelser man ogillar ska begränsas”, https://www.dn.se/debatt/formatet-att-krava-att-overtygelser-man-ogillar-ska-begransas/
    - Landet som glömde Gud: https://artos.se/bok/landet-som-glomde-gud/

  • Nytt avsnitt av Sveriges gulligaste podd, Kontext podcast! Elina Pahnke har sett på Sex and The City – And Just Like That och funderat på hur det egentligen gått för serien att möta ”den nya världen” där det visst finns andra än vita- och cis-personer. Hanna Stenman är så otroligt trött på fd elever som gått på en viss okänd men jättekänd skola, och som inte kan låta bli att bråka, skriva böcker, sonetter och essäer samt ha meningslösa ”kulturdebatter” som bygger på att dom just gått på den skolan. Mireya Echeverría Quezada känner klasshat efter att ha läst Andrev Waldens hyllade DN-artikel om en arg gubbe, men som egentligen handlar om hur god och oskyldig Andrev Walden själv är. MISSA INTE!

  • Me too-hösten fortsätter att generera litteratur. Nu kommer Elise Karlssons roman "Smuts" en berättelse som bär många likheter med vittnesmålen om "Kulturprofilen".

    Författaren Elise Karlsson var en av de 18 kvinnor som i en DN-artikel hösten 2017 vittnade om den så kallade "Kulturprofilens" övergrepp och sexuella trakasserier, bland annat i anknytning till den kulturscen han drev tillsammans med sin högt uppburna författarhustru. Nu är Elise Karlsson aktuell med romanen "Smuts". Vår kritiker Jenny Teleman har läst och funderat över den litterära diskussionen om hur hösten 2017 ska tolkas.

    BIRGITTA STENBERG – FRÅN BAD GIRL TILL FOLKKÄR

    Författaren Birgitta Stenberg mutade in en egen litterär nisch med sina böcker om gränsöverskridande sexualitet och drogmissbruk på 1950-60-talet. Nu kommer den första biografin om hennes liv och verk, ”Världen väntar mig” av Paul Tenngart, docent i litteraturvetenskap. Han hittade en mycket svartare berättelse om Birgitta Stenberg i hennes efterlämnade dagböcker. Kulturredaktionens Katarina Wikars har träffat honom och författaren Josefin Adolfsson i ett reportage på jakt efter Birgitta Stenbergs dolda sidor.

    NYA DOKUMENTÄREN "SCHUMACHER" & FORMEL 1-VÅGEN I KULTUREN

    Filmen som handlar om en av de mest lyckade formel 1-förarna någonsin hade premiär på Netflix i går. Efter en skidolycka 2013 har Michael Schumachers liv varit något av ett mysterium, men i dokumentärfilmen får vi komma lite närmare med hjälp av familj och vänner. Kulturredaktionens Saman Bakhtiari har sett filmen och reflekterar över varför formel 1 fått så stor uppmärksamhet på film och tv de senaste åren.

    ESSÄ OM SVENSKA AKADEMIEN SOM GIRIG INSTITUTION

    Det var under hösten 2017 som skandalen brakade loss inom en av Sveriges mest betydande kulturinstitutioner – Svenska akademien. Efter avslöjanden om att den till akademien närstående kulturprofilen gjort sig skyldig till sexuella övergrepp följde en lång process med flera turer, som slutade med att flera av medlemmarna i akademien valde att begära utträde. Sociologen David Wästerfors beskriver i dagens OBS-essä hur händelserna går att förstå med hjälp av Lewis Costers teori om giriga institutioner.

    Programledare: Eskil Krogh Larsson
    Producent: Felicia Frithiof