Eric Zinn Podcasts

  • Runtom i Sverige läcker den kraftiga växthusgasen metan ut ur ventiler och packningar. Men ingen vet hur mycket. Kaliber granskar de dolda utsläppen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Runtom i Sverige läcker den kraftiga växthusgasen metan ut ur ventiler och otätheter. Men ingen vet hur mycket.

    Kaliber har undersökt ett 20-tal anläggningar som använder naturgas, vilket till allra största delen är metan. Det är kemiindustrier, stålindustrier och raffinaderier. Och det är bara ett par av dem som anger några utsläpp av metan alls. Ytterligare en anläggning anger siffror från en mätning som gjordes för tolv år sedan.

    Men utsläppen är större i verkligheten. Kalibers granskning visar att metanutsläppen från de största gasnäten och från de raffinaderier och industrianläggningar vi har undersökt motsvarar 65 000 ton koldioxid, vilket motsvarar ungefär vad 35 000 bilar släpper ut på ett år.

    Metanmätningar vid Gasum

    Vid Gasums gasterminal i Nynäshamn står Samuel Brohede. De ska mäta metanutsläpp med drönare, ett samarbete med Chalmers Tekniska Högskola för att utveckla den här nya metoden.

    På en sådan här anläggning finns det ett stort antal möjliga läckagepunkter, säger han.  

    – Varenda ventil kan i princip läcka.

    Det handlar alltså om små utsläpp på flera ställen, som tillsammans blir större, ofta dolda utsläpp.

    –Mäter man inte, så vet man inte. Alls.

    Vid anläggningen i Nynäshamn har de inte mätt tidigare på grund av att de tagit över anläggningen nyligen, för två år sen. Men i Lysekil har de gjort mätningar, trots att de inte måste. Det tycker företaget är viktigt, säger Benny Johansson på Gasum.

    – Ursprungligen så var det miljöskäl. Men med priser som varit sista året så kommer även ekonomiska skäl in. För är väl ingen som undgått att se att naturgaspriserna har haft en enorm spik över sommaren.

    Sverige skrivit på metandeklaration

    Flytande gas, LNG, kommer med fartyg till Gasums två terminaler i Nynäshamn och Lysekil. Den allra största delen av naturgasen kommer till Sverige i en pipeline.

    Nordion, som driver gasnätet, gör mätningar varje år och söker och åtgärdar läckor löpande och har på så sätt fått ned läckagen från gasnätet med nästan en tredjedel på bara ett par år.

    –Genom det här systematiska arbetet har vi nått väldigt bra resultat när det gäller metanutsläppen, säger Saila Horttanainen, kommunikationschef på Nordion.

    I klimatmötet i Glasgow förra året presenterades ett avtal - Global methane pledge - den globala metandeklarationen, som nu 130 länder har skrivit på, däribland Sverige. Målet är att utsläppen av metan ska minska snabbt med 30 procent till 2030. 

    För att Sverige ska klara att minska utsläppen av metan så mycket, och dessutom på kort tid, så behöver vi öka takten rejält, säger Mats Björsell på klimatanalysenheten Naturvårdsverket.

    –Ja, det behöver vi absolut. Det pyser och läcker lite här och där i olika typer av anläggningar som använder naturgas eller biogas också för den delen. Problemet hittills har varit att hitta läckorna.

    Inte krav att mäta och rapportera utsläppen

    Företagen har inte några krav på att mäta hur stora utsläppen av metan är eller rapportera utsläppen. Sara Mälbrink jobbar med miljötillsyn på raffinaderier och förbränningsanläggningar på Länsstyrelsen Västra Götaland:

    –Nej, det har det ju inte gjort. I alla fall inte de här raffinaderierna. Och så har de inte haft krav på sig att göra det. Och de har inga villkor i sina tillstånd som säger hur mycket metan som de får släppa ut.

    Det pyser även från gasnätet. Johan Skansing är chef för drift underhåll på Gasnätet Stockholm. Här är läckagen omfattande. Förra året var det en fjärdedel av gasen i stadsgasnätet som läckte.

    –Ja, men så, det är ett utsläpp som ska ner. Metan, det är en växthusgas, den ska inte läcka ut, vi ska ju använda den och det är därför vi jobbar med våra renoveringsplaner, våra framtidsplaner. Vi har ju ett mål om att läckagefritt nät 2040, säger Johan Skansing.

    Hållbarhetschefen Eric Zinn jobbar på Göteborg Energis anläggning Gasendal, en anläggning som läckte ut metan motsvarande 83 ton koldioxid förra året.

    – Det stämmer ja, precis. Och all verksamhet har ju lite läckage då, så även vår verksamhet, Gasendal läcker en del metan, säger Eric Zinn.

    David Bastviken, professor i miljövetenskap vid Linköpings universitet betonar allvaret:

    –Om vi underrapporterar och därför inte vidtar de åtgärder som skulle behövas. Då förvärrar vi klimatkrisen på sikt.

    Så det här är nåt som Sverige måste få koll på?

    –Ja, Sverige och alla andra länder. Det är viktigt. Det är centralt för att uppfylla Parisavtalet att minska utsläppen.

  • Send us a text

    Veckans gäst är Eric Zinn som vi bjudit in för att ta del av hans syn på ledarskap och inkludering. Eric arbetar som hållbarhetschef på Göteborg Energi och han ser mångfald och inkludering som självklara delar av hållbarhetsarbetet i stort. I nära samarbete med HR jobbar han målmedvetet för att bygga en organisation som speglar Göteborg utifrån ett samhällsperspektiv.

    Klipp & redigering: Martin Christensen

  • Som bilälskande miljödebattör är Mattias Goldmann, VD på Fores och ansvarig för 2030-sekretariatet, en av landets mest tongivande röster rörande hållbara transporter. Under en mycket intensiv dryg halvtimme samtalar vi på ett café i Visby. Vi pratar om lobbyism, tankesmedjor, Elon Musk (som Mattias har träffat!), om Almedalen, om elbilar, om politik, om att nyansera debatten, om palmolja, om klimatmålen och om mycket mer.

    Håll i hatten, för nu blir det åka av!

    Mattias på LinkedIn
    Fores
    2030-sekretariatet
    Gröna Bilister
    Godwins lag
    Eric Zinn

  • Frances Sprei är expert på elektromobilitet. Hon forskar på Chalmers och har ett brinnande engagemang för hållbara transportlösningar. Vi pratar om framtidens städer, flytande sparkcyklar i Kalifornien, elfordon i allmänhet och elbilar i synnerhet.

    [cardboard id="858"]

    Frances på Chalmers
    Frances på LinkedIn
    Joakim Jardenberg pratar om sparkcyklar i #ensakidag

    Maria Grahn
    Eric Zinn

  • Eric Zinn är hållbarhetschef på Göteborg Energi. Han är också velomobilförare och susar fram i 40 km/h på cykelvägarna i Göteborg. Energibolagen håller på att utöka sin marknadsroll i och med att allt fler elfordon dyker upp på våra vägar. Är energisystemet redo för detta? Och vad är det som är så smart i en "smart grid" egentligen?

    Eric på LinkedIn
    Göteborg Energi
    Velo-city

    Framtida transporter på Universeum
    Johan Erlandsson