Ewert Podcasts

  • Hur blev Sverige världens mest sekulära och individualistiska land? För att ta reda på det har Claphaminstitutets Per Ewert ägnat en hel doktorsavhandling där han djupdykt i bl.a. flera politiska dokument som format Sverige. Nyligen publicerades populärversionen av avhandlingen, Landet som glömde Gud (Artos & Norma) och i SEA:s podd berättar Per mer om hur Sverige förändrades i sekulär riktning under stora delar av 1900-talet. Avsnittet inleds dock med att Olof och Jacob samtalar om filosofen Torbjörn Tännsjös DN-artikel om hur kristen tro egentligen är en konspirationsteori.

    Vill du stötta podden ekonomiskt kan du Swisha en valfri gåva till 123 059 16 44 (www.getswish.se).

    Länkar som nämns i avsnittet:
    - Ivar Arpis podd Rak höger med Per Ewert, "Kristendomen tvingades bort av Socialdemokraterna", https://ivararpi.substack.com/p/kristendomen-tvingades-bort-av-socialdemokratern#details
    - DN Debatt. Torbjörn Tännsjö: ”Religion är den djärvaste konspirationsteorin av alla”, https://www.dn.se/debatt/religion-ar-den-djarvaste-konspirationsteorin-av-alla/
    - DN Debatt Repliker. Jacob Rudenstrand: ”Förmätet att kräva att övertygelser man ogillar ska begränsas”, https://www.dn.se/debatt/formatet-att-krava-att-overtygelser-man-ogillar-ska-begransas/
    - Landet som glömde Gud: https://artos.se/bok/landet-som-glomde-gud/

  • Hur kunde Sverige på relativt kort tid gå från att vara ett av världens mest kristna länder till att bli världens mest sekulära och individualistiska? Det var en målmedveten strategi, menar Per Ewert i sin nya bok ”Landet som glömde Gud” (Norma 2022). När Socialdemokraterna bildas 1887 är kyrkan och kristendomen tydliga fiender. Successivt mildras attityden, men partiet tål inte konkurrens i frågor om folkuppfostran, skolning och värderingar. Den sfär som kyrkan och den kristna tron haft att förfoga över krymper alltmer. Eller för att parafrasera ett budord: Du skall inga andra gudar hava jämte Socialdemokraterna! Och staten förstås. Tvåenigheten.

    I dagens podd intervjuar jag Per Ewert, som till vardags är direktor för den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet, om hans bok. Vi pratar också om vad gudstro egentligen betyder, huruvida protestantismen har sig själv att skylla för sekulariseringen, kristendomen sig själv att skylla för auktoritetskritiken mot kyrkan, om vad det innebär att vara kulturkristen, varför många österländska traditioner gör mig nedstämd, och mycket annat.

    Inför varje podd…

    Tack för alla inspel inför den här podden. Som ni hör i avsnittet så är det till stor hjälp för mig att ta del av era tankar och frågor. Fortsätt gärna att skicka frågor och tankar till mig!

    Inför varje avsnitt av podden diskuterar jag ämnet med er och tar med era frågor till samtalet. Det ni behöver göra för att delta i samtalet är att ladda ned Substackappen och vara med i Rak högers chatt. Många är redan med, men jag hoppas givetvis på fler.

    För att gå med i chatten behöver du ladda ner Substackappen, som nu finns tillgänglig för både iOS och Android. Chattar skickas via appen, inte e-post, så slå på push-notiser så att du inte missar konversationen när den händer.

    How to get started

    * Download the app by clicking this link or the button below. Substack Chat is now available on both iOS and Android.

    * Open the app and tap the Chat icon. It looks like two bubbles in the bottom bar, and you’ll see a row for my chat inside.

    * That’s it! Jump into my thread to say hi, and if you have any issues, check out Substack’s FAQ.

    Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • På vilka sätt har Socialdemokraterna bidragit till avkristningen i Sverige? Varför har vi politiska partier i kyrkomötet? Och är det bättre med en neutral stat jämfört med en sekulär? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om strategiska val, hyperindividualism och en rad statsministrar. 

    Gäst i programmet är Per Ewert, fil dr i politisk historia, direktor vid tankesmedjan Claphaminstitutet och ledarskribent på tidningen Världen idag.

  • I poddens åttonde avsnitt gästas Emma & Andreas av Per Ewert från Claphaminstitutet. Han jobbar just nu med att undersöka hur Sverige blev ett sådant sekulärt land men har också jobbat många år som lärare och tagit del av den religionskultur som finns i skolan. Hur kommer det sig att vi har fått den här kulturen i Sverige? Får kristna plats i skolan? Vilka rättigheter har man som troende? Är ateism = neutralt?
    Bibelord: 1 Pet 2:12, Matt 25:14-30, Gal 6:9
    Länkar:
    claphaminstitutet.se —> Rapporter —> ”Kränkt för sin tro”
    kristeniskolan.se

    "Kristen i skolan” är en podcast av Ny Generation elev- och studentorganisation.
    www.nygeneration.se
    [email protected]
    @nygeneration på sociala medier