Jill Eriksson & Lova Nyqvist Sköld Podcasts

  • Under våren 2021 spanar polisen intensivt mot försäljning av kokain i Göteborg. Säljarna misstänks tillhöra Backanätverket och man lyckas identifiera 745 köpare och fyra personer fälls i tingsrätten.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I dagens avsnitt tittar vi närmare på en härva i Göteborg där fyra killar sålt kokain över nästan hela stan. Männen förnekar att dom sålt i stor skala men är samtidigt dömda i tingsrätten.

    Men det här fallet sticker ut för att det är så många köpare som identifierats. Det handlar om 745 personer och enligt polisen är det “vanliga Svenssons”.

    Dessutom har vi fått ta del av BRÅ:s senaste rapport om narkotikamarknader i Sverige som gjorts på uppdrag av regeringen. Vad har hänt sen den senaste rapporten för tio år sen? Hur ser den typiske konsumenten av narkotika ut? Finns det nån skillnad mellan de som handlar på nätet och de som köper på gatan? Och vad ligger egentligen bakom dagens många skjutningar?

    Programledare:

    Evalisa Wallin

    Viktor Ahldén

     
    Medverkande:

    Katharina Tollin, utredare Brottsförebyggande rådet

    Johan Ekström, utredare göteborgspolisen

    Payam Hatami, försvarsadvokat

    Mia Sandros, försvarsadvokat

     
    Producent: Viktor Papini

    Reporter: Jill Eriksson & Lova Nyqvist Sköld

    Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

    Kontakt: [email protected]

    Tipstelefon: 0734-61 29 15

  • Det är nog få ärenden som P3 Krim har bevakat i år som inte innefattat spaningsarbete. Men vad innebär det, vad är egentligen en snutblick, varför kan det vara bra att spela psykiskt sjuk ibland och vad gör du om du hamnar i en hiss med en beväpnad person?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Lena Ljungdahl började jobba som polis 2002, gjorde ett par år i uniform i Stockholm innan hon handplockades till länskrim och den beryktade ravekommissionen. Då jagade hon och kollegorna misstänkt påtända rejvdansare med neonfärgade nätbrynjor och spikes.

    Då var det mycket benficksbyxor och triple five soul hoodies, men det var ingen som utgav sig för att vara hemlig.

    Sen dess har det hänt mycket.

    P3 Krim berättar idag om hur polisens spaningsarbete har sett ut genom åren, vad som har förändrats, hur en spanare klarar sig ur knepiga situationer och när poliser spanar på poliser.

    Programledare:

    Evalisa Wallin

    Viktor Ahldén

     
    Medverkande:

    Lena Ljungdahl, säkerhetsexpert och f.d polis

    Sven Ahlbin, pensionerad polischef

    Henrik Thelander, chef för spaningsenheten på polisens avdelning för Särskilda Utredningar

     
    Producent: Viktor Papini

    Reporter: Jill Eriksson & Lova Nyqvist Sköld

    Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

    Kontakt: [email protected]

    Tipstelefon: 0734-61 29 15

  • En exklusiv och dyr klocka kan signalera status och rikedom men också användas av kriminella för att tvätta pengar. I Stockholm har polisen också sett hur klockrånen går i vågor.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Klockor av exklusiva märken kan vara både en statussymbol och en investering. Det är inte ovanligt att en märkesklocka som köps i början av ett år kan ha ökat i värde mot slutet av året om man bestämmer sig för att sälja den vidare. Det handlar om klockor som kan kosta hundratusentals kronor, ibland uppemot miljonbelopp eller däröver.

    Värdet på armbandsuren gör dem också till ett populärt byte bland kriminella.

    – Jag har 17 stycken bekanta som han blivit av med sina klockor, säger säkerhetskonsulten Tom Schuterman.

    Han berättar att flera blivit rånade, till och med under pistolhot, och att det även handlar om personer som råkat ut för ficktjuvar. Men enligt Tom Schuterman kan det finnas ett stort mörkertal. Hans erfarenhet är att inte alla som blivit rånade gör en polisanmälan. I många fall är offret helt enkelt för rädd för att anmäla eftersom man är rädd för att rånarna ska söka upp dem.

    Att köpa en exklusiv klocka kan också vara ett enkelt och snabbt sätt för kriminella att tvätta brottsvinster från sin kriminella verksamhet. Polisen upptäckte under utredningen av bedrägerier mot äldre att det kunde gå väldigt snabbt från att pengar överfördes till ett konto till att de användes för att finansiera ett exklusivt klockklöp.

    – Förloppet från att de här pengarna omsätts är snabba mellan 30 till 60 minuter, så har då omsatt då med uttag och exempelvis det här klockköpet, säger Peter Magnusson, förundersökningsledare vid Stockholmspolisen.

    Under våren 2021 har Länsstyrelsen gjort en särskild tillsyn mot butiker som säljer exklusiva klockor och smycken, med anledning av problemet med att brottsvinster "tvättas" genom att köpa exempelvis en dyr klocka. Förvaltningsrätten i Stockholm dömde tidigare i år tre urmakare att betala sanktionsavgifter på totalt 16 miljoner kronor för att de inte följt penningtvättslagen.

    Programledare:

    Evalisa Wallin

    Viktor Ahldén

     
    Medverkande:

    Christian Alsberg, chef för utredningsgrupp på Norrmalm i Stockholm city

    Peter Magnusson, förundersökningsledare Stockholmspolisen

    Tom Schuterman, säkerhetskonsult

    Alexander Wallenius, spaningschef polisen Stockholm city


    Producent: Viktor Papini

    Reportrar: Jill Eriksson & Lova Nyqvist Sköld

    Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

    Kontakt: [email protected]

    Tipstelefon: 0734-61 29 15