Malm Podcasts

  • LYSSNARFRÅGOR: Många vill hjälpa till om kriget mot förmodan kommer. Men vilken plats får var och en?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Krigsutbildad utan krigsplacering

    Michael Malm från Totalförsvarsavdelningen svarar på lyssnarfrågor som kommit efter avsnittet om Totalförsvaret. Vad kan pigga pensionärer göra i Totalförsvaret? Vad händer med alla utlandssvenskar? Och förväntas vem som helst kunna ta ett vapen och ge sig ut i strid? Dessutom svar på frågan om vad som förväntas av dig med krigsutbildning men ingen placering.

    Missa inte avsnittet om Totalförsvaret!

    Klicka här för att komma till det stora avsnittet om Totalförsvaret

    Beredskap med P4 Extras Erik Blix

    Beredskap är en podd med Erik Blix om att förbereda sig för en kris. Vid naturkatastrofer, stora strömavbrott och i värsta fall ett krig finns det sånt som du måste veta för att klara vardagen.

  • LYSSNARFRÅGOR: Många vill hjälpa till om kriget mot förmodan kommer. Men vilken plats får var och en? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Krigsutbildad utan krigsplaceringMichael Malm från Totalförsvarsavdelningen svarar på lyssnarfrågor som kommit efter avsnittet om Totalförsvaret. Vad kan pigga pensionärer göra i Totalförsvaret? Vad händer med alla utlandssvenskar? Och förväntas vem som helst kunna ta ett vapen och ge sig ut i strid? Dessutom svar på frågan om vad som förväntas av dig med krigsutbildning men ingen placering.Missa inte avsnittet om Totalförsvaret!Klicka här för att komma till det stora avsnittet om TotalförsvaretBeredskap med P4 Extras Erik BlixBeredskap är en podd med Erik Blix om att förbereda sig för en kris. Vid naturkatastrofer, stora strömavbrott och i värsta fall ett krig finns det sånt som du måste veta för att klara vardagen.


  • Expressens nya kulturchef Victor Malm avslöjar sina hemligheter. Karin Olsson och Magnus Alselind diskuterar Svenskans hipsterreklam och punkterar myten om en vänstervriden mediekår.

  • Nu är det dags för nästa spännande svenska klockmärke att bli intervjuat, och denna är gång är det grundaren av Malm, Marcus Malm, som bjudit in oss till sitt showroom, tillika kontor och verkstad. Vi tog bilen från Kungsbacka och drog till Linköping över dagen. Ett mycket uppskattat besök och väldigt kul att höra Marcus berätta om sin historia och tankar kring framtiden för Malm. Förutom att lyssna på detta avsnitt så är vår varma rekommendation att besöka Malm om du har möjlighet.
    Trevlig lyssning!

  • I detta avsnitt samtalade jag med Professor Christer Malm på Umeå Universitet.


    Christer Malm är professor vid Institutionen för idrottsmedicin (Umeå universitet). Han har varit en medeldistanslöpare på nationell nivå och tränat i USA innan han återvände till Sverige för att påbörja sina doktorandstudier i Karolinska institutet med professor Björn Ekblom. Hans intressen för idrott och vetenskap har gett professor Malm ett syfte att fokusera på sportfysiologi och prestationshöjande metoder inom organiserad sport samt barnidrott.


    Det finns många myter inom idrotten – att den som tränar mest blir bäst och att man måste börja tidigt, i unga år, för att bli bra. Men det stämmer inte. Och vem är det egentligen som vill elitsatsa, barnen eller föräldrarna?

    Detta är något som Christer Malm och jag pratar om.


    Detta är ett högaktuellt och mycket viktigt ämne som verkligen kräver uppmärksamhet. Genom bättre kunskap och fakta tror jag och hoppas jag att detta ska nå ut till alla ledare, föreningar och föräldrar för att förstå vikten av detta ämne och konsekvenserna av ett visst agerande. Det påverkar i allra högsta grad barnens välmående, idrottens utveckling och samhället i stort. Att barn och unga avslutar sitt idrottande i förtid på grund av tidig utslagning har stora konsekvenser för individen och samhället. Tidig specialisering är också något Christer pratar om och dess effekter. Att säga vem som ska lyckas i tidig ålder är omöjligt enligt Christer och idrotten måste tänka om för att få fler att hålla på längre och genom detta få positiva effekter i stort!


    Vi pratar också lite om hans andra spår inom forskningen, nämligen bloddoping. Christer är grundare och delägare av företaget Pro Test Diagnostic. De jobbar med att utveckla ett bloddopningstest för att avslöja idrottare som genom blodtransfusioner har ökat sin prestationsförmåga. Mycket intressant!


    Lyssna på avsnittet, reflektera och sprid detta i era föreningar, till nära och kära i förhoppning om en förändring!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • ⚫ Behöver hundar hundkompisar? Är det individuellt eller är en hund nöjd med att bara ha människor runt sig?
    ⚫ Känner hunden om vi menar väl även om vi gör "fel" enligt hunden?
    ⚫ En del säger att du ej skall ta ögonkontakt med din hund då den visar glädje när du kommer hem. Det påstås att om du gör det så överlåter du ledarskapet till hunden och anledningen till att den hoppar och slickar på dig är för att kolla av om du fortfarande har rollen som flockledare. Hur ser du på detta?
    ⚫ Jag upplever att endast den nyfikne vill lära och att det är lönlöst att ”lära ut” till de som är ”hårda” med sina hundar. Hur förhåller du dig till hundar med människor som har en omodern, ambivalent eller dominant relation till sin hund?
    ⚫ Hur "läser jag av" min hund. Hur förstår jag vad den vill?
    ⚫ Vad tycker du är viktigast, att vara välutbildad eller att ha intuition och medkänsla?

    Kerstin Malm svarar på lyssnarnas frågor. Malm är filosofie doktor i etologi men även hundpsykolog. Hon har lång praktisk erfarenhet av arbete med hundar med oönskade beteenden och håller utbildningar och kurser i ämnet. Hon menar att vi människor till stor del har glömt att lyssna till våra hundar. Vi kan inte uppnå en djupare samhörighet med hunden genom lydnad, träning och ledarskap.

    Vill du ha fler avsnitt?
    Ditt bidrag beskattar jag, jag räknar inte ditt bidrag som en gåva eftersom mitt arbete för att sprida kunskap och information om hund är något jag betraktar som en motprestation.
    Alla bidrag – stora som små – tas tacksamt emot på Swish:

    📲123 267 77 63

    Om du vill stötta på ett annat sätt så uppskattar jag om du skulle kunna betygssätta och recensera VBV i din poddapp!

    📷 Instagram - @HundpoddenVBV
    📷 Instagram - @Gurgin
    ⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

    Podden görs av produktionsbolaget Vår Bästa Vän AB och programledare är Gurgîn Bakircioglu.
    Redigering: Solîn Bakircian
    www.gurgin.se

  • Jag möter Kerstin Malm, filosofie doktor i etologi men även hundpsykolog, för att höra henne ifrågasätta många av hundvärldens ”sanningar”.
    I över 30 år har Kerstin Malm levt, forskat, arbetat med och skrivit om hundar. Det är tre årtiondens reflektioner kring relationen mellan människa och hund som etologen Kerstin Malm delar med sig i fyra avsnitt som bygger på hennes bok "Tänk om jag kunde lyssna: att leva medkännande med hundar".
    Det här avsnittet handlar om människan och Malm menar att vi som lever med hundar behöver vidga vårt intresse till sociologiska, filosofiska och politiska frågor runt hundföräldraskapet.
    Genom nya perspektiv kan vi upptäcka en ömsesidighet i samvaron med hunden. Det kan ge oss oändligt mycket mer än kurser i att ”läsa hund” och att diskutera bästa träningsmetoder.

    Min uppfattningen om människan är att vi är komplexa och att vi sällan förstår oss själva, hur kan människan med svag insikt förstå hunden?
    God självkännedom är en förutsättning för att närma sig objektivitet, hur kan vi se våra egna känslor?
    ⚫ Vad innebär kritisk medvetenhet?
    ⚫ Hur har etologin påverkat hundvärlden?
    ⚫ Det börjar komma forskning inom etologin som tyder på att man ser behovet av att samarbeta med andra vetenskaper, främst psykologi. Vad innebär det att psykologi kommer in i bilden?
    ⚫ Hur ser du på att vi överför vår mänskliga världsbild och moral i hundens liv? Hur fel har vi människor om hunden?


    Vill du ha fler avsnitt?
    Ditt bidrag beskattar jag, jag räknar inte ditt bidrag som en gåva eftersom mitt arbete för att sprida kunskap och information om hund är något jag betraktar som en motprestation.
    Alla bidrag – stora som små – tas tacksamt emot på Swish:

    📲123 267 77 63

    Om du vill stötta på ett annat sätt så uppskattar jag om du skulle kunna betygssätta och recensera VBV i din poddapp!

    📷 Instagram - @HundpoddenVBV
    📷 Instagram - @Gurgin
    ⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

    Podden görs av produktionsbolaget Vår Bästa Vän AB och programledare är Gurgîn Bakircioglu.
    Redigering: Solîn Bakircian
    www.gurgin.se