Karolinska Institutet Podcasts
-
I det här avsnittet har jag med mig Björn Hedensjö som en längre tid har jobbat på Dagens industri och Dagens nyheter som journalist och chef. Han valde därefter att sadla om till psykolog på Karolinska institutet. Björn har pluggat 1 år på Harvards mediciniska skola. Hans specialområden är sömn, stress samt team och ledarskapspsykologi. De här områderna är Björn ofta ute och föreläser om. Björn har skrivit böckerna ”En perfekt natt” som handlar om sömn och ”Tid att leva” som handlar om stresshantering. Till vardags jobbar Björn som psykolog och driver en egen klinik i Stockholm och driver podden ”Dumma människor” med Lina Thomsgård.
I detta avsnitt pratar vi om hur man får en perfekt natt samt om Björns bok med samma namn. Hur länge vi bör sova för optimalt mående? Vilken tid vi bör sova på dygnet? Vad vi kan göra för att sova bättre? Hur sömnen påverkar oss om vi sover lite och dåligt. Vi pratar om man kan sova ikapp förlorad sömn. Vi kommer in på powernaps och hur effektiva dem kan vara. Björn pratar om hur vi förhåller oss till stress. När blir stress farligt? Vad vi borde göra när vi blir stressade? Samt återhämtningstips om vi är utmattade och stressade.
Det här är ett riktigt lärorikt och inspirerande avsnitt där man kan ta med sig flera bra saker!
@bjornhedensjö
@kimschoultz
-
Detta avsnitt görs i samarbete med STAD (Stockholm förebygger alkohol och drogproblem), en enhet vid Karolinska Institutet/Region Stockholm. I en intervjustudie har STAD undersökt unga vuxnas attityder till cannabis, som bland annat berör vilken information unga efterfrågar. Dagens samtal är en del av den informationen, och kommer också att följas av ett informationsmaterial som kommer att finnas tillgängligt lite längre fram i vår på stad.org
-
Om du känner att det inte räcker med den ledighet du haft - så är det faktiskt sant. Många inom vården har gått på knäna under pandemin. Men enligt forskning är det inte bara på ledig tid personalen ska återhämta sig utan också på jobbet!
Flera forskningsprojekt på vårdcentraler i Skåne har visat att gemensamma korta övningar på morgonmöten, korta lunchpromenader eller egna mikropauser ger energi och kraft till personalen. För sjuksköterskor har forskning visat att det är väldigt viktigt hur de introduceras i yrket de första åren. Vad som händer då kan få stora konsekvenser längre fram i yrkeslivet. Intensivt och kort återhämtning på vårdcentralFrån Vårdcentral Bunkeflo i Skåne berättar ST-läkaren Björn Harvey om erfarenheterna om återhämtning på jobbet. Här pågick projektet bara i en månad.Medverkar i dagens Vetenskapsradion Hälsa gör dessutom doktor i folkhälsovetaren Lina Ejlertsson från Lunds universitet och Ann Rudman docent i omvårdnad på Högskolan i Dalarna samt på institutionen för kliniska neurovetenskap på Karolinska institutet. Programmet sändes första gången 26 aug 2022.Programledare och producent: Annika Östman [email protected] -
Nu finns det några timmar av våra röster på internet. Under 5,5 års tid har ni kunnat följa med oss i läkarprogrammets värld och vi har gjort vårt bästa att besvara era frågor inför era stundande studier. I detta avsnitt lyssnar vi tillbaka på några av våra tips från termin 1, termin 5 och termin 9.
Stort tack för oss! Statuspodden lever vidare, men med nya läkarstudenter som värdar!
Frågor? Mejla till [email protected] eller gå in på ki.se/statuspodden
Statuspodden är en officiell podcast från Karolinska Institutet i Stockholm. -
I Sverige ökar dödligheten i covid-19. I Kina är situationen oklar kring vilka virusvarianter som sprids. Men en ny undervariant av omikron tycks få fäste i USA. Experter svarar på lyssnarnas frågor om hur man ska tänka kring smittspridning, vaccin och symtom.
Det handlar bland annat om en 88-årig tennisspelare som undrar över hur han reagerat på covid, eller om Agneta som vill ha bättre koll på utbytet av information med Kina. Och en kritisk lyssnare som undrar hur Folkhälsomyndigheten kan fortsätta att propagera för vaccination när 100 000 biverkningar har inrapporterats.De som svarar på lyssnarfrågorna är Erik Sturegård, som är sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten och klinisk virolog, Magnus Gisslen, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, Helena Hervius Askling, docent i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet och överläkare i infektionssjukdomar på Akademiskt Specialistcentrum, Region Sthlm samt ordförande för svenska infektionsläkarföreningens vaccingrupp. Programledare och producent Annika Östman [email protected] -
Februari månad brukar skämtsamt kallas för vabruari en tid då det hostas, snoras och många får vara hemma för att ta hand om sjuka barn. Covid har lärt oss mycket om immunförsvaret och hur vi bäst skyddar oss mot bakterier och virus, men kanske inte tillräckligt för att motarbeta vinterns virusvågor. Hör Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.
Från P1 Morgon den 9 januari 2023. Ansvarig utgivare P1 Morgon: Klas Wolf-Watz -
I avsnitt 8 av Migränpodden får vi höra andra delen av intervjun med Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi och obstetrik vid Karolinska institutet. Vi pratar om migrän under klimakteriet och hur hormonbehandling kan användas då. Vi frågar också om menstruationsrelaterad migrän beror på så kallad ”hormonell obalans” eller om det egentligen beror på en välfungerande menscykel? Kristina gläntar även på vad framtidens gynekologi kan erbjuda.
Musik: Sharing Silence med KORALL. Från albumet Psychedelic Sunblock.
-
Tro, hopp och förväntningar kan ge effekter på beslut och uppfattningar av vår omvärld och de kan också påverka våra kroppsliga funktioner. Det gör att preparat som i medicinsk mening borde vara overksamma ändå kan ha en effekt. Frågan är bara hur?
Karin Jensen är är en av världens främsta placeboforskare. Hon är verksam vid på Karolinska Institutet i Stockholm och har intresserat sig för smärta och placebo. Hon är nära knuten till Program in Placebo Studies vid Harvard Medical School i Boston (USA) och är sedan 2016 invald i styrelsen för internationell placeboforskning, tillsammans med ledamöter från många andra länder. Förra året gav hon ut boken “Hoppets anatomi” som är en fascinerande resa i detta låtsasland med mycket verkliga effekter.
Vi bjöd in henne till studion för ett samtal som kom att handla om likheterna mellan trolleri och placebo, åt varför självbedrägeri kan fungera och om placebokirurgi - alltså när man skär i andra men inte utför något. Bland mycket annat.
Jensens rekommendationer:
Besök Hagströmerbiblioteket i Stockholm
Gå och se en riktigt bra trollerikonstnär eller kolla in roliga illusionstrick på Youtube.
Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden
"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet - tjänsten som hjälper dig bli allmänbildad med minimal ansträngning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Otto Simonsson arbetar som postdoktor vid Karolinska institutet där han forskar om meditation och psykedeliska substanser. Han skrev sin doktorsavhandling vid Oxfords Universitet där han bland annat forskade på effekterna av mindfulness- och compassionbaserade metoder när det gäller affektiv polarisering. Vi pratar om Ottos forskning både gällande mindfulness och psykedelika. Om hur ett frö väcktes på hans första retreat. Hur det brittiska parlamentet arbetar med mindfulness, där det beskrivits som en oas i öknen. Att lära sig att se bortom politiska åsikter för att i stället kunna möta människan. Att dialog är grunden till demokrati. Om affektiv polarisering och att forskning indikerar att mindfulness kan bidra till en minskning. Om kopplingen mellan mindfulness och psykedelika. Om Ottos forskning kring riskerna av psykedelika och att de verkar leda till att människor mediterar mera. Att psykedelika är ett hjälpmedel för att ändra beteende- och tankemönster. Och om den psykedeliska forskningen i Sverige.
Vill du veta mer eller komma i kontakt med Otto, gå till https://www.eudelics.com
Meditera Mera är en podcast från Mindfully, Sveriges nya meditationsapp. Du kan prova Mindfully kostnadsfritt i 14 dagar. Starta din provperiod på vår hemsida och hämta appen i App Store eller på Google Play.
För mer information om Mindfully, besök vår hemsida www.mindfully.nu
-
Nu släpper vi andra avsnittet om global barnhälsa i Svenska Läkaresällskapets global hälsa-podcast!
Tillsammans med experterna Sahar Nejat och Helena Hildenwall diskuterar vi global barnhälsa genom ämnen som t.ex. hållbar utveckling, livsstil, klimatförändring, krig och konflikt, neonatologi och mycket mer.
Sahar Nejat är specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin, folkhälsovetare och barnhälsovårdsöverläkare i region Stockholm. Hon är även initiativtagare till MSF Paediatric days. Sahar har jobbat med FN, läkare utan gränser och Röda Korset i många olika länder i både Asien och Afrika.
Helena Hildenwall jobbar som barnläkare på Karolinska Sjukhuset i Huddinge. Hon är även docent i global pediatrik vid Karolinska Institutet, Vetenskaplig sekreterare i föreningen Global Barn- och ungdomshälsa och associerad professor i global hälsa vid Karolinska institutet.
Helena doktorerade på “Managment of pedatric pneumonia symptoms in Uganda” och gjorde en postdoc inom febersjukdomar i Tanzania via London School of Hygiene and Tropical Medicine. Hennes pågående forskning fokuserar på mortalitet vid ändrade behandlingar vid hypoglykemi hos barn i Malawi.
Vi vill också passa på att tipsa om artikeln “A future for the world's children? A WHO–UNICEF–Lancet Commission” som vi nämner i slutet på detta avsnitt om global barnhälsa.
Länk artikel: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)32540-1/fulltext
Vi som intervjuar i dagens avsnitt av podden är Hanna Jerndal, legitimerad läkare och doktorand samt Sara Wide Gustafsson, AT-läkare och tidigare ordförande i Kandidat- och Underläkarföreningen. -
Än så länge kan AI och dess algoritmer inte hantera mänskliga egenskaper som förnuft och känsla. Men vad händer om en mänsklig hjärna kopplas upp till en dator?
Lyssna på ett samtal med framtidsforskaren Anders Sandberg vid Future of Humanity Institute vid Oxford university och Martin Ingvar, hjärnforskare och professor i integrativ medicin vid Karolinska institutet i Solna. Programledare och producent Annika Östman [email protected] -
Psykologen Simon Fagernäs är doktorand vid Karolinska institutet, där han undersöker kompetens hos terapeuter. I programmet talar vi om hur man vet om en psykolog är bra – och vad man kan tänka på när man letar efter en psykolog.
-
Psykologen Simon Fagernäs är doktorand vid Karolinska institutet, där han undersöker kompetens hos terapeuter. I programmet talar vi om hur man vet om en psykolog är bra – och vad man kan tänka på när man letar efter en psykolog.
-
I avsnitt 7 av Migränpodden får vi höra första delen av intervjun med Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi och obstetrik vid Karolinska institutet. Vi pratar bland annat om vad gynekologen kan göra för en patient med menstruationsrelaterad migrän och vad som gäller vid förskrivning av hormonella preventivmedel till kvinnor som har migrän med aura.
Musik: Sharing Silence med KORALL. Från albumet Psychedelic Sunblock.
-
Äntligen är det dags för ett nytt avsnitt av Svenska Läkaresällskapets global hälsa-podcast, en podd om global hälsa och hållbar utveckling! Inför jul och nyår laddar vi upp med ett dubbelavsnitt om global barnhälsa.
Tillsammans med experterna Sahar Nejat och Helena Hildenwall diskuterar vi global barnhälsa genom ämnen som t.ex. hållbar utveckling, livsstil, klimatförändring, krig och konflikt, neonatologi och mycket mer.
Sahar Nejat är specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin, folkhälsovetare och barnhälsovårdsöverläkare i region Stockholm. Hon är även initiativtagare till MSF Paediatric days. Sahar har jobbat med FN, läkare utan gränser och Röda Korset i många olika länder i både Asien och Afrika.
Helena Hildenwall jobbar som barnläkare på Karolinska Sjukhuset i Huddinge. Hon är även docent i global pediatrik vid Karolinska Institutet, Vetenskaplig sekreterare i föreningen Global Barn- och ungdomshälsa och associerad professor i global hälsa vid Karolinska institutet.
Helena doktorerade på “Managment of pedatric pneumonia symptoms in Uganda” och gjorde en postdoc inom febersjukdomar i Tanzania via London School of Hygiene and Tropical Medicine. Hennes pågående forskning fokuserar på mortalitet vid ändrade behandlingar vid hypoglykemi hos barn i Malawi.
Vi vill också passa på att tipsa om artikeln “A future for the world's children? A WHO–UNICEF–Lancet Commission” som vi nämner i introduktionen till detta avsnitt om global barnhälsa.
Länk artikel: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)32540-1/fulltext
Vi som intervjuar i dagens avsnitt av podden är Hanna Jerndal, legitimerad läkare och doktorand samt Sara Wide Gustafsson, AT-läkare och tidigare ordförande i Kandidat- och Underläkarföreningen. - Vis mere