Olof Röhlander Podcasts
-
Motivation är en kraftfull positiv drivkraft när den riktas rätt. Så hur stärker vi den på jobbet?
Att vara motiverad och ha ett eget driv inför uppgifter i vardagen hjälper oss och får oss att må bra. Men motivation är inte en egenskap. Det är inte så att vissa är motiverade medan andra är det. Möjligheten att vara motiverad finns inom oss alla.
Hur stärker man motivationen?
Vi ställde frågan hur man kan stärka sin egen och andras motivation till Magnus Lindwall, professor i psykologi på Göteborgs universitet. Han är särskilt inriktad på hälsopsykologi och där ingår också att studera mekanismerna bakom motivation, det som driver oss att vilja utföra aktiviteter och beteenden.
Självbestämmandeteorin (SDT)
Magnus har framförallt forskat på det som kallas självbestämmandeteorin, på engelska Self Determination Theory (SDT). Teorin utvecklades av psykologerna Edward L. Deci och Richard Ryan och finns beskriven i populärformat i boken Why we do what we do – understanding self-motivation. Tillsammans med Olof Röhlander har Magnus Lindwall nyligen gett ut den svenska boken Motivationsrevolutionen – från temporär tändning till livslång låga.
Motivation kommer inifrån
Enligt självbestämmandeteorin är inte motivation något vissa människor har mer av och andra mindre av. Det är inte heller något en person kan ge en annan. Det är något som finns inneboende i en person och det handlar inte om kvantitet utan om kvalitet.
Inre behov – inte morot och piska
Många tror att människors motivation och beteenden styrs av morötter och piskor, alltså belöningar som lockar oss eller hot som väcker vår motvilja. Men enligt självbestämmandeteorin är det tre grundläggande behov som styr oss:
att få känna sig kompetentatt ha någon form av självbestämmandeatt känna tillhörighetDet som är viktigt att tänka på är att yttre belöning kan kväva den inre motivationen. Det är inte alltid bra att ösa på med bonusar, löneökningar och höga mål – det kan faktiskt göra att den inre drivkraften minskar.
Relationer och dialog är nyckeln
Vad ska man göra då? Jo inventera behovstillfredsställelsen hos sina medarbetare. Vad innebär det för var och en att känna samhörighet, kompetens och självbestämmande? Det kräver att man odlar relationerna på jobbet och har en pågående dialog. Ledarens roll är inte att bara släppa taget. Självbestämmandet behöver visserligen bygga på viss frivillighet men det kräver också ramar. För att vi ska känna oss kompetenta behövs en struktur som kan stötta oss i jobbet. Och ska vi känna tillhörighet behövs det någon som lyssnar och visa genuint intresse för det vi gör om dagarna.
Balans mellan kontroll och stöd
Vi ogillar att känna oss kontrollerade men chefer har förstås ett behov av att följa upp medarbetares arbete. Att bara ge oändliga valmöjligheter och ingen struktur leder bara till kaos. Vi behöver hitta rätt balans mellan kontroll och stöd. Och för att motivationen ska hålla i längden behöver vi tänka att arbetet är ett Vasalopp snarare än ett sprintlopp där det ideligen ska släckas bränder.
Vår samarbetspartner motivation.se har veckans ämne redan i sitt namn. Självklart har de en massa att läsa om just motivation. Vi har valt ut en artikel som heter Motivationskoden där en av våra tidigare gäster Frida Spikdotter intervjuar författaren Tommy Lundberg om ledarskapets roll för motivation.
Fotograf: Niklas Palmklint för bokförlaget Forum
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi djupdyker i motivationsfrågor tillsammans med Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning mot hälsopsykologi. Han har bl a skrivit boken Motivtionsrevolutionen tillsammans med Olof Röhlander och här pratar vi om vad som fungerar och inte inom motivation… Hur motiverar man sig till träning och hur kan man tänka för att inte bryta ett ultralopp?
Länkar
Köp boken Motivationsrevolutionen. från temporär tändning till livslång låga
Läs mer och anmäl dig till 10 månader mot 10 mil
-
Vi tar en titt i den omfattande hyllan med självhjälpsböcker och kollar också in utbudet i e-boksappen Libby. Böcker som nämns i avsnittet:
Ethan Kross: Tjatter (2021) Ola Ringdahl: Det blir bra (2013) Anders Hansen: Depphjärnan (2021) ; Anna Bennich: Att vinna över ensamheten (2019) ;
Tara Westover: Allt jag fått lära mig (2019) ; Tina Turner: Lyckan inom dig (2021) ; Sarah Knight: The life changing magic of not giving a f**k (2017) ; Stéphane Garnier: Konsten att leva som en katt (2019) ; Olof Röhlander: Bli din egen bästa vän (2022) ; Magnus Lindwall & Olof Röhlander: Motivationsrevolutionen (2020) ; Anna Kåver: Oro (2017)Tina Turner medverkar på Beyond music som kan lyssnas på via Youtube https://www.youtube.com/results?search_query=beyond+music+tina+turner
--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ofiktion/message -
Att inte kunna använda benen fullt ut har aldrig hindrat Aron Anderson. Med en åsnas envishet har han kämpat och tränat för att gå i mål gång på gång. Även när läkarna sagt att han troligtvis inte kommer att lyckas. I det här avsnittet berättar Aron om barncancern som medförde att han blev rullstolsburen, men också om hur han gjort för att klara tuffa behandlingar och för att uppnå sina mål.
Motivationscoach Olof Röhlander medverkar i avsnittet och delar med sig om sina tips på hur man gör för att komma vidare efter svåra händelser.
-
MENTAL TRÄNARE, FÖRFATTARE, FÖREDRAGSHÅLLARE, 42 år. Född i Sundsvall, uppväxt i Matfors, bosatt i Tyresö. Sommarvärd 2018.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Vid en abrupt separation är det oftast den lämnades version som skildrats i litteratur och film. Olof Röhlander väljer i sitt Vinterprat att berätta om hur det var att vara ”boven i dramat”, den som bröt upp och lämnade.
Hur går man vidare i livet efter stora livshändelser som förändrar hela spelplanen? Händelser som du och ingen annan är ansvarig för? Föreläsaren och författaren Olof Röhlander berättar i Vinter i P1 om att det inte är så lätt att coacha sig själv genom en omstart när förälskelsen övermannat dig.
- Alla visdomsord och goda råd jag försökt leverera genom åren, och plötsligt beter jag mig som någon som inte verkar leva som han lär. Som på håll upplevs helt okänslig för sin frus känslor och istället bara visslar vidare i tillvaron med en ny tjej trots vetskapen om att han lämnat en människa sårad och oförstående på slagfältet. Jag antar att det var så det såg uti alla fall, och kanske var det också så, berättar Olof Röhlander öppenhjärtligt i sitt Vinterprat.
Olof Röhlanders uppbrott gick så hastigt att han i princip lämnade sitt äktenskap några dagar efter mötet med den kvinna han idag lever tillsammans med, och han satte aldrig sin fot i sitt gamla hem igen.
Det tog betydligt längre tid innan Olof, ”mammas nya kille” fick träffa den nya kvinnans då tioåriga dotter. I en karusell-kö på Gröna Lund skulle relationen grundläggas. ”Vad är din favoritfärg?” frågade Olof. ”Hur reagerade din fru när du lämnade henne för min mamma?” frågade tioåringen.
- Det här visar för mig att vissa saker inte går att förbereda sig för i en omstart. Du hamnar i nya situationer där det händer oväntade saker. Nyckelordet i en omstart är anpassning, konstaterar Olof Röhlander i Vinter i P1.
Idag använder Olof sina egna erfarenheter, som resonansbotten i det han pratar om under sina föreläsningar och i sin nya podd tillsammans med svärfar Lasse Berghagen.
- Det orättvisa är att både jag och Maria så att säga skördar frukterna av våra misstag i våra tidigare förhållanden. Jag är idag den jag borde ha varit. Och jag tror inte att boken om hur det bästa sättet att göra slut någonsin kommer att skrivas, inte av mig i alla fall. Det finns nämligen inget facit.
Om Olof RöhlanderAktuell med föreläsningen och boken OMSTART – Konsten att bryta ihop och komma igen. Utbildad till Licensierad Mental Tränare och sex gånger utnämnd till Årets föreläsare/ Årets talare. Porträtterades i SVT-dokumentären Talaren, om livet som handelsresande i drömmar. Föreläser om mental styrketräning. Förra boken hette Konsten att njuta av livet – och ändå få saker gjorda. Har nyligen startat podden En blandning av sött och salt tillsammans med Lasse Berghagen.
Varit elitspelare i bordtennis, där året i Falkenberg med världsmästaren Stellan Bengtsson som tränare, formade attityden till livet.
Motto: Framrutan ska vara större än backspegeln.
Producent: Per Berg
-
MENTAL TRÄNARE, FÖRFATTARE, FÖREDRAGSHÅLLARE, 42 år. Född i Sundsvall, uppväxt i Matfors, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Mentala tränaren Olof Röhlander tar avstamp i sin egen brist på talang när han i Sommar i P1 inspirerar och ger tips om hur vi ska tänka positivt.
Det var som elitseriespelare i bordtennis Olof Röhlander först introducerades för mental träning. Framför allt genom tränaren Stellan Bengtssons ord om att våga satsa fullt ut, göra saker utan att kompromissa och att ”kämpa med det du har”.
I Sommar i P1 säger Olof Röhlander att det mest fascinerande med hans liv egentligen är bristen på talang. Att han aldrig haft bollkänslan, inte har naturliga anlag för att tala inför publik och saknar utstrålning och karisma som de som ”går genom rutan” har. Ändå har han förverkligat sina drömmar om att bli en framgångsrik föreläsare och författare.
Olof Röhlander talar i sitt Sommarprogram om begreppet ”njutarbete” och ger sina tre främsta tips för en god mental hälsa.
Framrutan ska vara större än backspegeln. Ska du älta, så älta bra saker.
Lita inte på slumpen. En bra dag, ett fint resultat, en relation värd namnet, kommer sällan av sig självt. Gör upp en plan med ambitioner och riktlinjer.
Om Olof Röhlander
Kosta på dig ett misstag då och då. Istället för att satsa på att vara bäst på allt, sänk ribban en aning och gå för good enough. Då lämnar du utrymme för acceptans och för misstag. Du behöver inte vara perfekt.Inspiratör aktuell med föreläsningen och boken OMSTART – Konsten att bryta ihop och komma igen. Sex gånger utnämnd till Årets föreläsare/Årets talare. Huvudperson i SVT- dokumentären Talaren, om livet som handelsresande i drömmar. Föreläser om mental styrketräning, motivation, livs- och arbetsglädje. Förra boken hette Konsten att njuta av livet – och ändå få saker gjorda.
Utbildad till Licensierad Mental Tränare på Skandinaviska Ledarhögskolan i Örebro. Varit elitspelare i bordtennis, där året i Falkenberg med världsmästaren Stellan Bengtsson som tränare formade attityden till livet.
Motto: Framrutan ska vara större än backspegeln.
Producent: Karin af Klintberg
-
Ånger, vita lögner och om motgångar hjälper eller stjälper. Olof Röhlander och gästerna Kattis Ahlström, Ellinor Persson, Göran Everdahl och Pär Johansson
-
Olof Röhlander berättar om Det Goda Samtalet med gästerna Agneta Sjödin, Kajsa Bergqvist, Mårten Andersson och Angela Ahola.
-
Om att älska och förlora, placebo och hjältemod. Gäster: Agneta Sjödin, Kajsa Bergqvist, Mårten Andersson och Angela Ahola. Programledare: Olof Röhlander
-
Olof Röhlander berättar om idén bakom Det Goda Samtalet.
-
Olof Röhlander berättar om Det Goda Samtalet med gästerna Helle Klein, Bob Hansson och David Eberhard
-
Ett samtal om sanning, visselblåsning, döden och twitter över en middag på Restaurang Pontus i Stockholm. Programledare: Olof Röhlander. Gäster: Helle Klein, Bob Hansson och David Eberhard