Afspillet
-
Islamister har fällt den syriska regimen, Sverige har gått med i Nato, Trump har vunnit valet i USA och dödsskjutningarna fortsätter. Fokuspodden utvärderar året som gått tillsammans med Axess chefredaktör Nina Solomin. Programledare: Blanche Sande och Sakine Madon.
-
This is a free preview of a paid episode. To hear more, visit www.enrakhoger.se
I dagens avsnitt pratar jag med Emanuel Karlsten som är journalist, medieanalytiker och en av rösterna bakom Mediepodden, ihop med Olle Lidbom som jag hade i podden i september. Emanuel och jag försöker diskutera vad journalistik egentligen är och vad den klarar av i ett medielandskap som ständigt förändras.
Jag bjöd in Emanuel Karlsten för att vi har ha…
-
Ebba Busch förklarar krig mot Tyskland och Johan Pehrson är tydlig med sin otydlighet om SD. Daniel Ingmo och Viktor Barth-Kron synar också civilförsvarsministerns senaste tveksamma utspel. God jul!
-
20 december. Ledarredaktionen sammanfattar veckan med att diskutera medier. Är det ett hot mot demokratin om någon tipsar om sexköp i SR? Vad hände egentligen när youtubern Henrik Jönsson gästade SVT? Peter Wennblad, Mattias Svensson och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
18 december. I den energipolitiska debatten har kampen om historieskrivningen blivit allt viktigare. Vem är egentligen ansvarig för dagens situation? Simon Haikola, biträdande professor vid Linköpings universitet, och Simon Wakter, politisk sakkunnig på Klimat- och näringslivsdepartementet, diskuterar med Andreas Ericson.
-
Kommer drömmen om ny kärnkraft sänka regeringen Kristersson? Och vilka politiska stridsfrågor väntar 2025?
Med: Filippa Rogvall, Anette Holmqvist & Tomas Nordenskiöld. -
Sveriges Television har de senaste veckorna satt nytt fokus på ett fyra decennier gammalt mediedrev.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Dan Josefssons och Johannes Hallboms dokumentärserie Det svenska styckmordet skildras mordet på catrine da costa i stockholm 1984. Mitt i jakten på mördarna så stod svenska medier - och resultatet blev ett mediedrev som sannolikt saknar motstycke i kombinationen av å ena sidan kraft och tvärsäkerhet och å andra sidan bristen på belägg.
Dokumentärerna berättar mycket om de bisarra inslagen i rättsväsendets misslyckande. Men i veckan har vår reporter Lasse Truedson ställt frågan: Vilket ansvar har medierna för den skandalösa behandlingen av de två utpekade mordanklagade läkarna?
Reporter är Lasse Truedson
Kalibers granskning av FN:s klimatfaktoider – landade de själva rätt i sin beskrivning av verkligheten?Sveriges Radios Kaliber har publicerat en granskning om hur FN sprider alarmistiska budskap om klimatfrågan. Budskap som helt saknar förankring i vetenskap och som i flera fall rör sig om rena faktoider.
Påståenden som att antalet väderkatastrofer femdubblats sedan 70-talet och att kvinnor och barn löper 14 gånger så stor risk att dö vid naturkatastrofer som män.
Men Kalibers granskning har mötts av moteld och fått kritik för att måla upp en för ljus bild av hur läget kring klimatfrågan faktiskt är.
Erik Petersson har i veckan gått till botten med denna mediala stridsfrågan om klimatet.
Har du sett eller hört nåt som du tycker att vi ska kika närmare på? Tipsa oss här
Programledare: Martina Pierrou
Producent: Erik Peterson
-
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson om kärnkraft, det nya partiprogrammet, skatter och om de nya reglerna för partilotterier.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Halvtid in i mandatperioden håller det största oppositionspartiet på att ta fram ett nytt partiprogram. Det ska beslutas om på Socialdemokraternas kongress i vår. I utkastet till partiprogram står bland annat att de ekonomiska och sociala klyftor ska minska och att ”marknadsmisslyckanden” inom välfärden ska bort. En rad stora statliga satsningar ska göras inom infrastruktur, energi och välfärd.
Men hur ska investeringarna finansieras när partiet nyligen gjorde upp med Tidöpartierna och Centerpartiet om ett finanspolitiskt ramverk med ett balansmål? Magdalena Andersson säger i Ekots lördagsintervju att ökad tillväxt och sänkt arbetslöshet ska ge mer intäkter till staten – men också att det totala skatteuttaget behöver höjas.
”Vi behöver öka skatteuttaget, vi är ju i praktiken ett skatteparadis för kapitalägare”, säger Magdalena Andersson.
Nya regler för partilotterierUnder hösten har Dagens Nyheter avslöjat omfattande missförhållanden inom Socialdemokraternas lotteriverksamhet. Ett callcenter som partiet anlitat har lurat äldre och dementa att köpa lotter. Callcentret har också haft kopplingar till gängbrottslighet.
Samma dag som Ekots lördagsintervju spelas in kommer regeringen med sitt förslag på hur partilotterier ska regleras och beskattas. Partilotterier ska inte längre undantas skatt utan betala 22 procent skatt på omsättningen, som andra spel. Partier ska inte längre få sälja lotter på kredit och det ska tydligt framgå att pengarna går till ett parti.
De nya reglerna kommer påverka Socialdemokraternas ekonomi eftersom 38 procent av partiets intäkter förra året kom från just partiets partilotterier. Magdalena Andersson säger i Ekots lördagsintervju att regeländringarna kommer att göra att det inte längre blir ekonomiskt möjligt att driva verksamheten vidare. Hon riktar kritik mot tidöpartierna.
”Deras syfte är att försämra oppositionens möjlighet att protestera mot den här politiken som är skräddarsydd för de rikaste”, säger Magdalena Andersson.
Vad vill S med kärnkraften?Näringslivet har gång på gång efterfrågat en blocköverskridande överenskommelse om kärnkraften och efterfrågat tydliga besked från Socialdemokraterna om hur de ställer sig till regeringens planer på att bygga nya reaktorer. Magdalena Andersson säger att partiet inte har räknat på hur många reaktorer som kommer att behövas och hur mycket staten ska gå in och subventionera kärnkraften:
”Det vore enklare och bättre om vi kunde ha tjänstemännen i regeringskansliet till förfogade och alla myndigheter som jobbar med det.”, säger Magdalena Andersson.
Gäst: Magdalena Andersson, ordförande för Socialdemokraterna
Programledare: Katarina von Arndt
Kommentar: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator Ekot
Tekniker: Tobias Carlsson
Producent: Maja LagercrantzI början av den här intervju kunde lyssnaren få bilden av att högerpartier fått pengar av tankesmedjan Timbro. Efter att programmet publicerades digitalt hörde Timbro av sig till redaktionen och påpekade att de aldrig betalar pengar till partier.
Redaktionen har sedan haft kontakt med Socialdemokraterna som säger att det inte var det Magdalena Andersson avsåg, utan att hon menade att Timbro stöttat högerpartier på andra sätt, bland annat genom sin opinionsbildning.Intervjun spelades in torsdag eftermiddag den 12 december 2024.
-
13 december. Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Är de höga elpriserna regeringens fel? Vad kommer hända i Syrien? Och vad ska man tycka om Fotbolls-VM i Saudiarabien? Tove Lifvendahl, Peter Wennblad, Mattias Svensson och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
I detta avsnitt av "Gröning och Blomgren Utanför" har vi med oss mellanösternexperten Magnus Norell och vi diskuterar några av de mest komplexa och aktuella frågorna i regionen.
Israel och Hizbollahs vapenvila – kommer den hålla? Vem finansierar Hizbollah? FN:s roll i regionen? Kriget i Syrien och Assads försvagade arme. Hur påverkar NATO regionen? Varför patruller israelisk och palestinsk polis tillsammans?Diskussionen inleds med fokus på vapenvilan mellan Israel och Hizbollah. Norell lyfter fram hur Hizbollah försvagats militärt och politiskt, vilket kan påverka den långsiktiga stabiliteten i Libanon. Men frågan är – kan FN:s styrka (UNIFIL) göra något för att säkra lugnet? Kritiken är skarp. "De gör inte sitt jobb", säger Norell.
Podden produceras av Svenska Epoch Times.
Ansvarig utgivare: Vasilios Zoupounidis
Vill du läsa mer av Lotta Gröning och Jan Blomgren?
För endast 1 krona får du nu tillgång till alla deras nya texter, varje vecka i Svenska Epoch Times.
Klicka här: https://www.epochtimes.se/erbjudande -
Polisen har fått kritik för sitt agerande i samband med mordet på Olof Palme, men har egentligen aldrig framträtt själva och berättat. Det ändrades när TV3 gjorde ett antal program om det så kallade Polisspåret. Vi sammanfattar vad poliserna hade att säga, och tittar också på den kritik som bland annat kom från Olle Minell.
Alla åsikter som refereras i avsnittet är personens/författarnas egna.
Av och med Tobias Henricsson/PRS Media.
Dagens huvudsakliga källa är YouTube-kanalen "Ensaligblandning" som du hittar på https://www.youtube.com/@Ensaligblandning. Sök på "polisspåret" för att se avsnitten vi hänvisar till idag.
Sponsra Palmemordet på Patreon: https://www.patreon.com/palmemordet
Sponsra Palmemordet via Swish: 070-7715864 (märk insättningen "Palmemordet")
Kontakta Palmemordet: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
10 december. Regeringen vill finansiera ny kärnkraft med hjälp av statligt subventionerade lån och avtal som garanterar ett visst elpris. Är det en bra modell? Andreas Ericson diskuterar med Simon Wakter, politisk sakkunnig på Regeringskansliet, Pär Holmberg, docent på IFN, och Anton Steen från Fortum.
-
Veckans Åsiktskorridoren med Susanna Kierkegaard, Jonna Sima, Kalle Sundin och Anders Lindberg.
-
Centerpartiet skakas av en pedofilskandal och Vänsterpartiet ställer nya regeringskrav. Hur påverkas det rödgröna samarbetet?
Med: Filippa Rogvall, Anette Holmqvist & Viktor Barth-Kron -
Liberalerna stretar emot när regeringen och SD vill pausa utfärdandet av nya medborgarskap. Och äntligen goda resultat för svenska skolelever - så varför klagar Johan Pehrson?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom, är det för lite Astrid Lindgren på regeringens nya läslista och vad säger Fredriks fräcka siffror om våra mest impopulära partier?
Podden spelades in torsdag förmiddag 5 december.
Medverkande: Helena Gissén och Fredrik Furtenbach, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot.Programledare: Parisa Höglund
Producent: Linda Aktén
-
6 december. Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Vad har hänt med alla miljarder som saknas i Northvolt? Varför benådade Joe Biden sin son? Och glorifierar public service gansterkultur? Peter Wennblad, Mattias Svensson och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
5 december. Den brittiske journalisten Douglas Murrays bok ”The strange death of Europe” är utgångspunkten när Jens Liljestrand från Expressens kulturredaktion och Paulina Neuding diskuterar invandring och hur debatten om invandring har förts. Andreas Ericson leder samtalet.
-
Det är dags för Peter Wikström och Christian Dalsgaard att berätta hur de upplevde natten då Olof Palme mördades.
Av och med Tobias Henricsson/PRS Media.
Dagens huvudsakliga källa är Palmemordsarkivet.se.
Sponsra Palmemordet på Patreon: https://www.patreon.com/palmemordet
Sponsra Palmemordet via Swish: 070-7715864 (märk insättningen "Palmemordet")
Kontakta Palmemordet: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckans avsnitt av Åsiktskorridoren handlar om julkalendern, hårda bud från V och SD – och 30 flygresor. Med Susanna Kierkegaard, Kalle Sundin, Ulrica Schenström och Anders Lindberg.
Rättelse: SVT skrev att riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) gjort 82 flygresor i jobbet på ett år. Efter att podden spelats in rättade SVT siffran till 30 resor.
-
Jimmie Åkesson ber om tålamod. Har han partiet med sig?
Med: Filippa Rogvall, Anette Holmqvist & Viktor Barth-Kron - Vis mere