Episoder
-
4 oktober. LO ville använda dem för att ta makten över näringslivet. Men motståndet var starkt och när de väl infördes blev de något helt annat. Andreas Ericson möter ekonomihistorikern Rikard Westerberg som precis har kommit ut med en ny bok om löntagarfondernas historia.
-
3 oktober. För två veckor sedan angrep Azerbajdzjan den armeniskt styrda enklaven Nagorno-Karabach. Sedan dess har 100 000 människor flytt. Andreas Ericson pratar om bakgrunden till konflikten, och vad som sker just nu, med hjälparbetaren Nuri Kino och journalisten Rasmus Canbäck.
-
Manglende episoder?
-
2 oktober. Boken ”Why nations fail” av James Robinson och Daron Acemoglu är en modern klassiker. Den spårar ekonomisk framgång till inkluderande institutioner som demokrati och äganderätt, och motsatsen till exkluderande institutioner som bara berikar ett fåtal. James Robinson på Sverigebesök samtalar med Mattias Svensson.
-
29 september. Redaktionen sammanfattar veckan och konstaterar att det mesta handlar om våldet. Dessutom dissekeras Centerns partikongress och statsministerns tal till nationen. Peter Wennblad, Henrik Dalgard och Paula Röttorp står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
28 september. Våldet fortsätter skörda offer. Vad gör polisen? Och vad behöver den från politikerna för att kunna göra mer? Aleksandar Jeremic, polis i Botkyrka, och Krister Thelin, före detta domare och statssekreterare på Justitiedepartementet, diskuterar låsningar och lösningar med Andreas Ericson.
-
27 september. Idag inleds Bokmässan i Göteborg. Vad betyder den för försäljningssiffrorna, för författarna och för den kulturpolitiska debatten? Och hur är det med festandet? Åsa Linderborg, författare och tidigare kulturchef på Aftonbladet diskuterar med Mattias Svensson och Andreas Ericson.
-
26 september. Magnus Ranstorp har sedan 1980-talet forskat om terrorism. I sin nya bok "Från terrorns frontlinjer" bjuder han på många spännande interiörer från arbetet mot terrorism, allt ifrån Beirut och Gaza till Washington och Sydamerika. Andreas Ericson intervjuar honom.
-
25 september. Riksbanken har ifrågasatts såväl för tidigare nollränta som för kraftiga räntehöjningar. Är det dags att tänka om kring dess ställning? Andreas Bergh, forskare i nationalekonomi vid Lunds universitet, och Elinor Odeberg, chefsekonom på Arenagruppen, diskuterar med Andreas Ericson.
-
22 september.
Budgeten, Sverigebilden och chat-control är några av ämnena när redaktionen sammanfattar veckan. Och så avslöjas redaktionens egen SWOT-analys. Mattias Svensson, Paulina Neuding och Peter Wennblad står för åsikterna och Andreas Ericson för frågorna.
-
21 september. Mordet på journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kušnírová 2018 såg ut att bli en vändpunkt för Slovakien. Men nu är den Rysslandsvänlige populisten Robert Fico på väg att vinna nästa veckas val. Journalisten Hynek Pallas som skrivit boken ”Skotten i Slovakien” samtalar med Mattias Svensson.
-
Elisabeth Svantessons och regeringens andra budget får en del ros, men mest ris, när den analyseras av Mattias Svensson, Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv och Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet. Andreas Ericson ställer frågorna.
-
19 september. I en ny rapport från Riksrevisionen granskas hur regeringen och myndigheter har hanterat det svenska elsystemet. Vid flera tillfällen har beslut fattats utan konsekvensanalys, visar granskningen. Johannes Österström, Riksrevisionen, och Carl Berglöf från Energiföretagen gästar Andreas Ericson.
-
18 september. I Sverige når borgerligheten allt färre storstadsväljare. För norska Høyre blev lokalvalet en framgång i just storstäderna. Martin Borgs och Christofer Fjellner från Moderaterna diskuterar med Carl Albinsson, Timbro och Eirik Løkke från norska tankesmedjan Civitas. Andreas Ericson ställer frågorna.
-
15 september. Redaktionen sammanfattar veckans händelser. Paulina Neuding har tittat på tv och funderar över transvården, Tove Lifvendahl gratulerar kungen och Mattias Svensson tycker inte vi ska bry oss så mycket om Socialstyrelsen. Andreas Ericson står för frågorna.
-
14 september. Ett år efter maktskiftet är det dags att sammanfatta regeringens första tid. Vad har gått rätt och vad har gått snett? Och hur tycker väljarna att det går? Fredrik Johansson, Per Rosencrantz och Svend Dahl hjälper Andreas Ericson att utvärdera och analysera.
-
13 september. Miljöpartiets kongress ska i höst bestämma om man ska fortsätta med modellen med två språkrör. Kommer förändringen bli verklighet? Och vem eller vilka ska leda partiet i framtiden? Magda Rasmusson, före detta språkrör för Grön Ungdom, och Klara Lidman, grön liberal, diskuterar med Andreas Ericson.
-
12 september. Hundratusentals svenskar kan lida av postcovid. Det säger läkaren Lisa Norén. Hon och journalisten Annah Björk har skrivit varsin bok om sina egna erfarenheter från sjukdomen. De gästar Andreas Ericson och berättar om hur livet har förändrats och hur vården fungerar för den som drabbats.
-
11 september. Regeringen föreslår att föräldrar ska kunna dela med sig av sin föräldrapenning till andra, exempelvis far- och morföräldrar. En frihetsreform, tycker Josefin Malmqvist, ordförande för Moderatkvinnorna. Helt feltänkt, menar Cecilia Elving, ordförande för Liberala kvinnor. Andreas Ericson leder diskussionen.
-
8 september. Hur bra funkade polisens taktik mot upploppet i Rosengård? Varför utvisas inte de brottslingar som dömts till det? Och hur illa är det att Borås kommun stoppar en utställning? Det och mycket mer när redaktionen tycker till om veckans händelser. Peter Wennblad, Mattias Svensson och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
7 september. 20 år efter folkomröstningen är svenskt medlemskap i eurosamarbetet återigen aktualiserats av vissa politiker. Lars Calmfors, professor emeritus som utredde frågan redan på 1990-talet, och Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi, diskuterar fördelar och nackdelar med Andreas Ericson.
- Vis mere