Afspillet

 • Knutby, en liten sovstad i Uppland. En ort man åkt ut ur, innan man fattat att man kommit in, beskriver vissa den. En natt i januari förändras allt. Obs, programmet är en repris.

  En man blir skjuten i huvudet och en kvinna mördad i sin säng när hon sover. Det visar sig att de tillhör samma, lilla Pingstförsamling.Bara två dagar efter dådet har en 26-årig kvinna, som varit inneboende hos kvinnan och hennes familj, anhållits och erkänt mordet och mordförsöket på grannen. Polisen misstänker svartsjuka. Brottet verkar snabbt uppklarat.Men vissa detaljer indikerar att det inte är så enkelt. Långsamt rullar en historia, märkligare och mer kittlande än man kunnat ana upp. En historia som innehåller sex, religion, vanföreställningar, manipulation och ond bråd död.Det ska visa sig att den unga kvinnan inte varit ensam. Att hon under månader manipulerats till dåden. Den som ligger bakom är pastorn i församlingen, tillika mordoffrets make.P3 Dokumentär berättar historien om ett mord som planerats i månader och om hur media, populärkulturen och hobbyspanare vägrar släppa taget om fallet som fascinerar.Producent: Tove Leffler

 • I mars 1932 hittas en av Sveriges mäktigaste män, Hjalmar von Sydow, och familjens två tjänstekvinnor ihjälslagna i paradvåningen på Norr Mälarstrand i Stockholm. Misstankarna riktas snabbt mot sonen, den intelligenta men slarviga dandyn Fredrik von Sydow, som fått allt han pekat på av sin pappa. Allting förutom en sak - sin stora kärlek Ingun. Polisjakten börjar och slutar i ett av 1900-talets största mordmysterier.

  I början av 1900-talet är von Sydow en av Sveriges mest inflytelserika familjer, och Hjalmar von Sydow är en av landets mäktigaste män. Han är riksdagsman, polischef, häradshövding och chef för svenska arbetsgivarföreningen under en tid då arbetarrörelsen är på randen till revolution. Hjalmar Von Sydow spelade bland annat en huvudroll vid den historiska händelse som kommit att kallas "Skotten i Ådalen".De von Sydowska morden är en dokumentär om mellankrigstidens klassamhälle, maktfullkomlighet och ond bråd död. En Romeo och Julia-saga mitt i den svenska 1920- och 30-talens överklass och dess hederskultur.Producent: Sara Moein

 • Ett helt avsnitt om detta sår i den svenska rättskroppen. Eller som Mårten kallar det: den svenska rättsstatens Israel/Palestina-konflikt.

  Är detta Sveriges största rättsskandal? Var domarna korrekta då? Finns det utrymme att fortfarande betrakta Bergwall som skyldig? Håller Lambertz fast vid sin åsikt för att det annars betyder att han gjorde fel som JK? Vilka begränsningar finns i vad man får säga som domare i Högsta domstolen? Är det som Lambertz säger brottsligt/annars rättsligt otillåtet? Kan man förtala en hund (sökhunden Sampo)? Har Lambertz förtalat Hannes Råstam? Har Bergwall rätt till ersättning för staten för den tid han har suttit i fängelse?

  Dessutom reder Mårten ut ansvaret för vargarna i Game of Thrones och Tove konstaterar att en örn inte är en hund. Tack Lindahl, Familjens Jurist, G&D och Delphi!

 • Det är som en fiskdamm som man får av domstolen där varje påse man öppnar innehåller olika typer av bajs konstaterar Mårten. Mårten tror att han befinner sig i Stålmannens bizarrovärld. Tove tror att det är the upside-down från Stranger Things. Men det är det inte. Det är en dom från en tingsrätt i den riktiga världen och det är det värsta vi har läst.

  Tack till våra sponsorer! Delphi, Lindahl, Vinge och G&D!

 • Den 27:e maj 2015 brinner det i en villa i Norrahammar, vilket blir upptakten till ett av de absolut mest sanslösa rättsfallen i modern svensk kriminalhistoria.

  -

  I podcastappen PodMe erbjuds förhandslyssning, bonusavsnitt och extramaterial för 29kr i månaden. Tack för ert stöd! Rättegångspodden görs även i samarbete med Lexbase. Bli medlem på http://lexbase.se och ange rabattkoden "rättegångspodden" för att ta del av erbjudandet där du får tre domar att beställa ut kostnadsfritt.

  Musik: http://sptfy.com/1L5N

  Musik licensierad av STIM & PremiumBeats

  Källor:

  Sveriges Domstolar

  http://www.domstol.se/

  Sveriges Radio

  http://t.sr.se/1FiiaPLhttp://t.sr.se/1Q1S6QQhttp://t.sr.se/1ROnzoT

  Ansvarig utgivare: Jonas Häger

   

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • 1992 döms en 51-årig pappa från Södertälje till 10 års fängelse för att ha förgripit sig på sin dotter och även förmedlat henne till andra män. Men polisen håller fler förhör med den s.k. Södertäljeflickan. Med stor detaljrikedom berättar hon om organiserad barnsexhandel, sexuella övergrepp med rituella inslag, kannibalism och mord och det massmediala intresset är enormt.

  Flickan anklagar även sin mamma för övergrepp och i maj 1993 döms hon till fem års fängelse.Polisen väljer att undersöka platser i skogarna nordväst om Södertälje, men man hittar inget som styrker flickans berättelse. Mot bakgrund av polisens nya uppgifter får föräldrarna resning i Högsta domstolen som menar att flickans trovärdighet måste utredas på nytt.I maj 1994 frias mamman helt, medan pappan fälls för incest, men frias från anklagelserna om att han ska ha förmedlat henne till andra vuxna.Den infekterade diskussionen som följer i fallets kölvatten kretsar kring barns trovärdighet, bortträngda minnen, feministiska nätverk och terapeuter som planterar in minnen på sina patienter.Producent: Emma Janke

 • År 2003 fick Sverige sitt eget 11:e September. Tidigt på morgonen stod det klart att utrikesminister Anna Lindh avlidit till följ av de skador som uppstått i samband med överfallet på varuhuset NK i Stockholm.

  Ännu en gång hade Sverige mist en minister under dramatiska omständigheter och precis som efter mordet på Olof Palme var landet i chock. Men Sverige hade inte bara mist en av sina klarast lysande politiska stjärnor, en familj hade också mist en mor och en maka. Vid Olof Palmes begravning lovade en ung Anna Lindh att föra Olof Palmes budskap vidare. Sjutton år senare håller dåvarande statsminister Göran Persson samma tal till minne av Anna Lindh.

 • En man med grått midjelångt hår och yvigt skägg blev sommaren 1988 känd som ledare för Sexsekten. Den då 64-årige Hans Scheike levde i ett polyamoröst förhållande med fyra kvinnor på en gård i Bergslagen.

  I en slags gröna-vågen-anda livnär de sig på kursverksamhet för personlig utveckling och smisk på stjärten som en förlösande terapimetod. För vuxna.Men bakom kulisserna döljer sig även en annan verklighet. Under våren 1988 sätter Scheikes kvinnor in en annons i tidningen: ”Vill du ha en sommar med åsnor och lärdomar?” Mamman till två elvaåriga tvillingflickor nappar på idén och en dag i juli får tjejerna ta tåget från Stockholm till Kopparberg för att åka på vad de tror ska bli ett åsneläger.Men på gården finns bara en 13-årig flicka, inga andra barn. Och det utlovade ridlägret blir långt ifrån vad de tänkt sig. Så de rymmer. Springer rätt ut i skogen. Livrädda. Många timmar senare hittas de av en bärplockare och hans dotter. Flickorna gråter när han frågar vad de gör där, mitt ute i skogen. I polisförhör berättar barnen vad de varit med om. Scheike och hans kvinnor har utsatt dem för misshandel.Producerat av: Ida Lundqvist Sändes första gången: 10 maj 2009

 • Domedagen kallade de den för, dagen då Columbine High School skulle explodera. Tonåringarna Eric Harris och Dylan Klebold hade planerat allt in i minsta detalj. Ritat kartor, byggt rörbomber och införskaffat vapen. De hade bestämt sig för den 20 april 1999.

  Det var den första varma vårdagen. Terminen var snart slut och för skolans seniors väntade ett nytt liv på college. Men för 12 elever och en lärare skulle den 20 april bli deras sista dag. I P3 Dokumentär Världen om skolskjutningen på Columbine High School hör du hela berättelsen om massakern som lämnat ett oförglömligt avtryck i USA.Det här är inte historien som media förmedlade, om utstötta tonåringar i svarta trenchcoats som gillade Marilyn Manson, utan en komplex berättelse om djupa depressioner och en psykopats vilja att bli ökänd. Du hör bl.a. FBI agenten Dwayne Fuselier om hur han beger sig till Columbine, inte bara i rollen som agent och gisslanförhandlare, utan även som pappa till en elev på skolan. Vi möter Columbines rektor Frank DeAngelis som tretton år efter massakern fortfarande försöker läka såren; hans egna och elevernas. Brooks Brown var en av Eric och Dylans vänner. Hans föräldrar Randy och Judy Brown berättar att de ett år innan massakern gick till polisen med Erics dödslista, men anmälan försvann. Medverkar gör ockå journalisten Dave Cullen, som var en av de första journalisterna på plats och som i 10 år granskade gärningsmännen och massakern, innan han skrev boken Columbine. Producent: David Mehr

 • I Del 2 om Styckmordet i Boden hör vi den åtalade Kristoffer Johanssons version om vad som hände under tiden för Vatchareeyas försvinnande, och den kommer kantas av en rad kontroversiella uttalanden och teorier.

  -

  I podcastappen PodMe erbjuds förhandslyssning, bonusavsnitt och extramaterial för 29kr i månaden. Tack för ert stöd!

  Rättegångspodden görs även i samarbete med Lexbase. Bli medlem på http://lexbase.se och ange rabattkoden "rättegångspodden" för att ta del av erbjudandet där du får tre domar att beställa ut kostnadsfritt.

  Musik: http://sptfy.com/1L5N

  Källor:

  Sveriges Domstolar

  http://www.domstol.se/

  Sveriges Radio

  http://t.sr.se/N4IY1M

  Ansvarig utgivare: Jonas Häger

   

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Efter att grundaren av den illegala och Darknet-baserade marknadsplatsen Silk Road grips kommer FBI över en mängd information om var exempelvis narkotikaförsändelser härstammar ifrån. En storsäljare, vars användarnamn var Alexandrus, tycks ha skickat sina försändelser från Skellefteå. FBI skickar då vidare uppgifterna till Skellefteå-polisen vilket blir upptakten till en av Sveriges hittills största narkotikahärvor när det kommer till överlåtelser via internet. En minst sagt ovanlig narkotikahärva som som tar avstamp i ett tillslag från FBI i San Fransisco och som avslutas med att en kvinna blir bestulen på sina renskinn i Arvidsjaur.

  -

  I podcastappen PodMe erbjuds förhandslyssning, bonusavsnitt och extramaterial för 29kr i månaden. Tack för ert stöd! Rättegångspodden görs i samarbete med Lexbase. Bli medlem på http://lexbase.se och ange rabattkoden "rättegångspodden" för att ta del av erbjudandet där du får tre domar att beställa ut kostnadsfritt.

  Musik: http://sptfy.com/1L5N

  Källor:

  Sveriges Domstolar

  http://www.domstol.se/

  Sveriges Radio P4 Norrbotten

  http://t.sr.se/1JGoA00 http://t.sr.se/1G6g2iN http://t.sr.se/1GQF0Pd

  Ansvarig utgivare: Jonas Häger

   

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Den 4:e maj 2013 uppdaterar 20-åriga Vatchareeya Bangsuan sin facebooksida där hon skriver att hon ska iväg och motionera och sedan plugga hemma hos en kompis. Denna kompis är den 22-åriga Kristoffer Johansson och vid fyratiden lämnar hon sitt föräldrahem, hoppar in i Kristoffers bil och åker till hans lägenhet. Enligt Kristoffer, som Vatchareeya tidigare haft en kortare relation med, ska Vatchareeya sedan ha lämnat hans lägenheten vid 21-tiden. Efter det är det ingen som varken ser eller hör något från Vatchareeya, och två veckor senare hittas hennes kroppsdelar utspridda på ett berg i utkanten av Boden. Strax därefter häktas Kristoffer Johansson, misstänkt för mordet. Rättegångspodden har sammanställt ljudupptagningarna från tingsrätten.

  -

  I podcastappen PodMe erbjuds förhandslyssning, bonusavsnitt och extramaterial för 29kr i månaden. Tack för ert stöd! Rättegångspodden görs i samarbete med Lexbase. Bli medlem på http://lexbase.se och ange rabattkoden "rättegångspodden" för att ta del av erbjudandet där du får tre domar att beställa ut kostnadsfritt.

  Musik: http://sptfy.com/1L5N

  Musik licensierad av STIM & PremiumBeat

  Källor:

  Sveriges Domstolar

  http://www.domstol.se/

  Sveriges Radio

  http://t.sr.se/1CBtmFDhttp://t.sr.se/PjDrFWhttp://t.sr.se/LZUVp8http://t.sr.se/1d1lsuHhttp://t.sr.se/Lfg5z1

  Ansvarig utgivare: Jonas Häger

   

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Det är 90-tal och Norge skakas av kyrkbränder och knivmord. Polisens spår leder till black metal-bandet Mayhem och skivbutiken Helvete. Varför ledde extrem musik till brutala mord?

  När svenske Per Yngve Ohlin, alias Dead, blir sångare i det norska Black metalbandet Mayhem i slutet av 80-talet handlar allt om musiken, att gestalta död, mörker och satanism. Men vissa inom den lilla subkulturen omsätter de mörka budskapen i musiken till konkreta handlingar. Mest fruktad blir den man som kallar sig Greven.När Per Yngve Ohlin tar livet av sig fotar bandmedlemmen Øystein Aarseth den döda kroppen för att använda i marknadsföringen av bandet. Snart brinner kyrkor över hela Norge och i Lillehammer hittas en man knivmördad. Våldet sprider sig till Sverige och Varg Vikernes, alias Greven, mördar Mayhems gitarrist.I dokumentären Black metal-morden berättar medlemmarna i Mayhem Jørn Stubberud, Kjetil Manheim och Erik "Billy" Norheim om de våldsamma åren men också om kärleken till musiken. Anders Ohlin, Pelles lillebror, berättar om den legendariske sångarens bakgrund och varför han egentligen var så besatt av döden. Medverkar gör också Ika Johannesson journalist och författare till boken Blod eld död (tillsammans med Jon Jeffersson Klingberg).En dokumentär av: Tove Palén Producent: Magnus Arvidson Produktionsår: 2017

 • P3 dokumentär berättar om tragedin i Åmsele 3 juli 1988. Sverige skakades av det brutala trippelmordet som är ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria.

  För kvällstidningarna blev det här ett av de mest lönsamma sommarmorden någonsin. Man blåste upp stora löpsedlar om ”Nordens Bonnie och Clyde” - som man kallade dem. Till följd av det växte ett idolskap fram. Den långhåriga misstänkta mödaren Juha Valjakkala mytologiserades. Unga flickor stickade tröjor till honom, andra dödshotade hans advokat. Vid hans sida fanns den tystlåtna Marita Routalammi. Om henne fick vi inget veta.

 • Under 80- och 90-talen tillhör höjdhopparen Patrik Sjöberg världseliten. Han och tränaren Viljo Nousiainen bildar en oslagbar duo. Patrik vinner allt. Men bakom framgångssagan vilar en mörk hemlighet.

  När Patrik Sjöberg ger ut en självbiografi 2011 avslöjar han att han under flera år som barn blivit sexuellt utnyttjad av sin tränare och styvpappa Viljo Nousiainen. Över en natt förändras synen på den geniförklarade tränaren som gjort Patrik Sjöberg och andra friidrottare så framgångsrika. Och när ytterligare personer träder fram och vittnar om liknande övergrepp väcks frågan om hur många barn som drabbats. En fråga som leder till storbråk mellan Friidrottsförbundet och Patrik Sjöberg.I P3 Dokumentär väljer ytterligare en person att träda fram och berätta om övergreppen, och för första gången berättar Patrik Sjöbergs mamma Birgitta Sjöberg i en intervju om åren hon levde med Viljo Nousiainen.Producenter: Marcus Leifby och Karin Hållsten

 • En morgon i november 1994 hittas en 15-årig pojke brutalt ihjälslagen på en skolgård i Skåne. Pojken heter Thomas och det visar sig att han hittats bara några meter från sitt eget klassrumsfönster.

  Bjuv blir genast ett samhälle i djup chock och förvirring. Vem skulle vilja mörda den snälla och skötsamma Thomas?Frågorna blir bara fler när spåren pekar mot två av hans bästa vänner; två bröder som dessutom uppvisar en kuslig känslokyla. Det visar sig att Thomas och bröderna har spelat rollspel tillsammans. Och plötsligt riktas strålkastarljuset mot tusentals rollspelande ungdomar, vars hobby nu ifrågasätts. Vad händer med psyket om man lever sig in för mycket i en mörk fantasivärld? Riskerar gränsen mellan fantasi och verklighet att suddas ut? Polis, media och allmänhet letar febrilt efter ett svar på frågan vad som förvandlar två vanliga tonåringar i ett litet svenskt samhälle till mördare.Ett program av Jesper Engström.Producent: Sara Lundin / Rundfunk Media

 • Han påstod sig ha mördat över 30 personer. Till slut dömdes mentalpatienten för mord på 8 människor och namnet på Sveriges värste seriemördare blev känt som Thomas Quick. Sen vände allt.

  I början av 90-talet börjar en patient på Säters mentalsjukhus att erkänna mord på unga pojkar. Under otaliga terapisessioner får personalen på sjukhuset höra allt mer groteska historier om dels hur mannen ska ha mördat och styckat sina offer, och dels hur mannen själv ska ha utsatts för bestialiska övergrepp av sina egna föräldrar i barndomen.Historierna anses av vårdpersonalen vara så pass troliga att polisen kopplas in. Kan mannen vara den seriemördare han påstår sig nu minnas att han är?Hör hur den svenska rättvisan först dömde en seriemördare för att sen seriefria samma person när P3 Dokumentär berättar om ”Fallet Thomas Quick”.Producent: Anton Berg