Episodes
-
Nu kryper valet i USA allt närmare och det är jämnare än någonsin mellan Kamala Harris och Donald Trump. Valet kan kännas krångligt när det handlar om elektorsröster, vågmästarstater och olika distrikt. Så vi gör en ordentlig genomgång i det här avsnittet av hur själva valet faktiskt går till.
Hur kan en kandidat vinna utan att ha flest röster totalt? Varför kan endast en delstats ynka lilla distrikt avgöra hela valet? Hur kan en 77-årig man redan nu veta svaret på vem som vinner?
Gäster: Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikespolitiska kommentator och Jakob Stenberg, journalist och USA-expert som driver podden Kongressen.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Redaktör och research: Johanna Holm.
Klippning: Petter Svensson.
Exekutiv producent: Victor Lundberg.
-
Den 16 oktober samlades flera personer för att fika tillsammans, men kvällen fick ett dramatiskt slut när alla som ätit av samma kaka plötsligt insjuknade. Bland de drabbade fanns barn, varav det yngsta bara var 8 år. Det skulle senare visa sig att bakverket innehöll spår av THC, den aktiva substansen i cannabis. Tre män sitter nu häktade, misstänkta för grov misshandel. Men historierna går isär, och mycket är fortfarande oklart.
Vad var det egentligen som hände? Vad var det för kakor, och varför hamnade de hos familjen?
Gäst: Michelle Hallberg, reporter på SVT Blekinge som följt fallet.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: SVT Blekinge, P4 Blekinge.
Kontakt: [email protected]
-
Missing episodes?
-
Mitt på dagen den 15 september försökte ett tjugotal beväpnade män ta sig in på huvudkontoret för Rysslands största e-handelsföretag, Wildberries. Skottlossning utbröt och två personer dödades. Det som följer är en dramatisk berättelse om en skilsmässa, enorma summor pengar, tjetjenska soldater och en mystisk företagssammanslagning. Konflikten har skapat efterskalv långt upp i maktens korridorer, och många frågar sig nu om detta är ett tecken på att 90-talets våldsamma affärsuppgörelser är på väg tillbaka.
Vad ligger egentligen bakom konflikten? Hur djupt involverade är Kreml och Putin? Och vilka risker medför den här typen av händelser?
Gäst: Per Elinder Lilja, reporter på Svenska Dagbladet Näringsliv.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: Sveriges Radio.
Kontakt: [email protected]
-
Donald Trump eller Kamala Harris? Den 5 november ska det avgöras vem som blir USA:s nästa president. Skulle det bli “four more years” för Trump så har han kommit med ett tydligt löfte. Han ska skapa fred i Ukraina – på ett dygn. Löftet är en del av ex-presidentens fredsplan, som till stora delar är höljd i dunkel.
Vad ingår i planen och hur troligt är det att Trump kan sätta den i verket?
Hur viktig kan den här frågan bli i valet och vad väntar Ukraina framöver?
Gäst: Niclas Vent, reporter på Aftonbladet.
Programledare och producent: Julia Fredriksson.
Klipp i avsnittet: PBS News, ABC News.
Kontakt: [email protected]
-
Avslöjanden om systematiska övergrepp på ikoniska Harrods skakar Storbritannien. I en ny BBC-dokumentär anklagar över 20 kvinnor lyxvaruhusets tidigare Mohamed al-Fayed för övergrepp och våldtäkt under flera decennier. Sedan dokumentären sändes har närmare 300 kvinnor trätt fram och kommit med liknande anklagelser mot den egyptiske miljardären.
Hur kunde kvinnor utnyttjas bakom den lyxiga fasaden utan att någon larmade?
Går det att få någon rättvisa nu när Mohamed al-Fayed är död?
Och kan den här skandalen blir ännu större?
Gäst: Petter Larsson, Aftonbladets reporter i London.
Programledare och producent: Julia Fredriksson.
Kontakt: [email protected]
-
De har dött en efter en. Ryska oligarker, politiker och framgångsrika affärsmän. Under de 25år som den ryska presidenten Vladimir Putin suttit vid makten har fler än 100 dödsfall med mystiska omständigheter uppmärksammats, och många misstänker att det är Putin och Kreml som bär ansvaret. Flera av de som dött har öppet varit kritiska mot Putin och framförallt kriget i Ukraina. Många har haft statliga positioner i det ryska oljeföretaget Gazprom, eller på något annat sätt haft kopplingar till Kreml. I vissa fall har hela familjer dödats, där flera av offren varit barn. Och nu har ytterligare en rysk oligark dött under mystiska omständigheter. Varför är det så många med kopplingar till president Vladimir Putin som plötsligt dör?
Gäst: Niklas Vent, reporter på Aftonbladet.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: NewsNation, A Current Affair, CNN.
Kontakt: [email protected]
-
Håller entreprenören Elon Musk på att köpa sig in i den amerikanska regeringen - eller vad är det han försöker med när han lottar ut miljontals dollar under Donald Trumps kampanj? Vi ska också fördjupa oss i den snabbt växande “Redpillrörelsen” och de manliga väljarna - är det de som kommer avgöra valet helt och hållet? Och hur gick det egentligen för Donald Trump på McDonalds?
Gäster:Tone Schunnesson, författare och Melina Göransson, influencer.
Programledare: Olivia J Berntsson.
Redaktör och research: Johanna Holm.
Klippning: Petter Svensson.
Exekutiv producent: Victor Lundberg.
-
Förkylningstiderna är här och det verkar liksom inte finnas nån ände på smittorna.
För de allra flesta ger ett vanligt virus inte större bekymmer än några dagar i sängen. Men för vissa finns det risker i form av följdsjukdomar – och då kan situationen bli väldigt mycket mer allvarlig.
Vad handlar det om för följdsjukdomar?
Vad kan man göra för att skydda sig mot alla envisa virus?
Vilket är viktigast att försöka undvika?
Och hur ska man tänka kring vaccin?
Gäst: Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och generalsekreterare för virus- och pandemifonden.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
I september knivhöggs en 80-årig man i Hässelby, i västra Stockholm. Helt oprovocerat.
Gärningspersonen filmade attacken och klippet spreds sedan på sociala medier. Några dagar senare greps en då 14-årig pojke, misstänkt för mordförsöket. Det skulle visa sig att pojken kunde kopplas till en satanistisk internetsekt kallad “764”. Sekten hyllar våld och har tvingat barn till självskadebeteende. De har bland annat utpressat en ung flicka i USA till att halshugga sin hamster och att livesända sitt självmord. FBI har varnat för gruppen, och grundaren, en tonåring, avtjänar idag ett 80-årigt fängelsestraff för barnpornografibrott.
Så vilka är egentligen “764”? Vad vill de? Och hur utbredda är de i Sverige?
Gäst: Linus Svensson, reporter på SVT Verifierar.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: SVT, TV4 Nyheterna, P4 Stockholm, Australia News.
Kontakt: [email protected]
-
Israel dödade en av Hamas högste ledare, Yahya Sinwar, i förra veckan. Nu pratas det om att händelsen kan bli början på slutet av kriget.
Det är över ett år sedan Hamas överraskade Israel med terrorattacken som dödade över 1300 personer. Hamas har tagit flera som gisslan men Netanyahu har kritiserats för att inte göra tillräckligt för att få dem fria. Nu undrar många om dödandet av Sinwar kan ändra på premiärministerns inställning. Både till att få loss gisslan men också att få fart på förhandlingarna om vapenvila.
Kan Sinwars död vara början på slutet av kriget? Har Hamas någon annan ledare som är redo att ta över och vad kommer Netanyahu göra framöver?
Gäst: Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikespolitiska kommentator.
Programledar och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: DW News, Sky News, CBS News.
-
Bränder som startar i laddbara batterier ökar i landet. Enligt Elsäkerhetsverket så orsakas var tionde brand i våra bostäder av till exempel batterier i mobiltelefoner och elcyklar. Batterierna som används kallas för litiumjonbatterier. De kan självantända under laddning och kan bli upp till 800 grader när de brinner. Tidigare har man sett flest bränder orsakade av mobiltelefoner men nu har alltså bränder i elfordon ökat markant de senaste åren. Varför ökar bränderna så mycket? Hur ska vi tänka när vi laddar och hur ska man få stopp på ökningen?
Gäst: Joakim Jonsson, elexpert på Brandskyddsföreningen.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: Sveriges radio.
Kontakt: [email protected].
-
Varje år förs stora mängder odlingskit för hallucinogena svampar och växter som kan användas för att framställa droger in i Sverige, helt lagligt. En av dessa är kratom, en grön växt från Sydostasien som kan användas för att tillverka tvål – men också knark. Växtens blad innehåller ämnet mitragynin, som är narkotikaklassat och kan ge opioidliknande effekter. I flera år har både läkare och Tullverket slagit larm om den oroväckande ökningen av kratom, framför allt bland unga. Ändå fortsätter drogen att flöda in i Sverige och säljs helt öppet på nätet. För vissa har det blivit en miljonindustri. Så varför går det inte att stoppa importen av kratom och andra knarkväxter?
Gäst: Jenny Åberg, sakkunnig och kemist på Tullverket.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: TV4 Nyheterna, SVT.
Kontakt: [email protected]
-
Bilden av USA i dag är att landet splittrat - republikaner och demokrater kan knappt prata med varandra och invånarna står längre från varandra än någonsin.vMajoriteten tycker att det är politiker och media som bidrar till splittringen.
Vi pratar också om vem av kandidaterna som klarade sig bäst i sina intervjuer i Fox News.
Hur har USA förändrats de senaste åren? Vad är det för frågor som splittrar invånarna och vad är det vi i Sverige inte förstår om det stora landet i väst?
Gäster: Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikespolitiska kommentator och Maria Karlsson, tidigare journalist på tv-kanalen Fox News.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Redaktör och research: Johanna Holm.
Klippning: Petter Svensson.
Exekutiv producent: Victor Lundberg.
Klipp från: Fox News, Youtube.
-
Den brittiske artisten och tidigare One Direction-stjärnan Liam Payne är död. Han blev 31 år gammal. Vad vet vi om dödsfallet, hur har omvärlden reagerat och hur kommer fansen att minnas honom?
Gäst: Natalie Demirian, nöjesreporter på Aftonbladet.
Producent och programledare: Julia Fredriksson.
Klipp i avsnittet: BBC, CNN.
Kontakt: [email protected]
-
Under helgen forcerades en dörr på högvattenreservoaren i Bollnäs. Ett VMA gick ut, invånarna uppmanades att koka vattnet och Bollnäs sjukhus gick upp i stabsläge.
Bara timmar senare var hyllorna med vattenflaskor i området länsade.
Proverna visar att vattnet i Bollnäs nu är säkert att dricka. Men händelsen väcker förstås många frågor.
Hur sårbart och känsligt är vårt dricksvattensystem?
Hur orolig ska man vara för att något kan hända?
Och vad kan man som privatperson göra för att säkerställa tillgången till rent vatten?
Gäst: Per Becker, professor i risk och hållbarhet vid Lunds universitet och gästprofessor i ledarskap och ledning vid Försvarshögskolan.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Ljudklipp: TV4.
Kontakt: [email protected]
-
Just nu sprids bakteriesjukdomen mykoplasma runt om i landet. De flesta som smittas får symtom som liknar en vanlig förkylning, med feber, hosta och huvudvärk. Men för vissa kan sjukdomen bli mer allvarlig, vilket kan leda till lunginflammation och i de mest kritiska fallen kräva intensivvård. Samtidigt som antalet fall av mykoplasma ökar, närmar vi oss kallare tider. Under vintern 2023 noterade Folkhälsomyndigheten en aldrig tidigare skådad spridning av flera olika virus samtidigt. En så kallad “pandemieffekt”. Så vad kan vi vänta oss av den här vintern? Varför sprids mykoplasma just nu? Och behöver man vara orolig för smittorisken?
Gäst: Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och professor för infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin.
Programledare och producent: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: SVT, Sveriges Radio, TV4 Nyheterna.
Kontakt: [email protected]
-
I det här extraavsnittet av Aftonbladet Krim, pratar vi om att polisen utreder en våldtäkt efter att världsstjärnan Kylian Mbappé besökte Stockholm förra veckan.
Enligt Aftonbladets uppgifter är det stjärnan själv som är utpekad gärningsman – själv har han beskrivit rapporteringen som Fake News.
I det här avsnittet pratar vi om vad vi vet om utredningen.
–––––
Gäst: Oisín Cantwell
Reporter: Marcus Ulvsand
Tips & kontakt: [email protected]
-
Relationen mellan Rysslands Vladimir Putin och Nordkoreas Kim Jong-un har på senare tid blivit allt starkare. I somras skrev länderna på ett samarbetsavtal där de lovar att skydda varandra i händelse av angrepp. Och nu kommer uppgifter om att nordkoreanska soldater är på väg till kriget i Ukraina. Samtidigt fortsätter Ukraina att stå emot Rysslands aggressioner, i ett krig som visar få tecken på att avta. I Kursk-regionen uppges Ryssland ha brutit igenom det ukrainska försvaret, och i gränsstäder pågår evakueringar efter att Ryssland intensifierat sina raketanfall. Och om det verkligen stämmer att nordkoreanska soldater ska strida i Ukraina, kommer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att stå inför ännu en utmaning.
Men vad skulle Nordkorea egentligen vinna på att hjälpa Ryssland med soldater?
Gäst: Joakim Paasikivi, Militärexpert.
Programledare och producent: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: BBC News, Euronews.
Kontakt: [email protected]
-
Den kallas för en ”superfolksjukdom”, och är något som runt en av tio svenskar lever med. Trots det beskrivs IBS ofta som ett mysterium. Varför man drabbas eller hur man bäst lindrar magsjukdomen finns det olika hypoteser och teorier kring – men inga solklara svar. Samtidigt kan många få väldigt jobbiga symtom, som smärtor, gaser och ett ständigt spring på toaletten – eller svårt att gå alls.
Vad är IBS?
Varför är diagnosen fortfarande en gåta?
Och hur tar man hand om en orolig mage på bästa sätt?
Gäst: Rana Eizad, ST-läkare som också driver Instagramkontot Magdoktorn.
Programledare och producent: Julia Fredriksson.
Klipp i avsnittet: Sveriges Radio.
Kontakt: [email protected]
-
Hizbollah står just nu inför flera motgångar när de möter allt starkare motstånd från Israel. För två veckor sedan dödades ledaren Hassan Nasrallah i en flygattack, och nu påstår israelisk militär att de även dödat hans efterträdare. Enligt flera experter finns det nu en stor risk att Hizbollah och Irans proxygrupper börjar agera utanför Mellanöstern. En av grupperna är specialenheten 910, som blir specialtränade av det iranska revolutionsgardet för att slå till mot israeliska och judiska intressen runt om i världen. Gruppen kan utföra operationer i USA, Asien och Europa. Vi vet också att de använder sig av så kallade “vilande agenter” för att snabbt kunna genomföra attacker.
Men vad vet vi mer? Vilken roll kommer de spela i den pågående konflikten? Och hur oroliga behöver vi i Sverige vara?
Gäst: Magnus Norell, forskare med inriktning terrorism i Mellanöstern.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: BBC News, Sveriges Radio, ABC Philadelphia News.
Kontakt: [email protected]
- Show more