Ölandsbron Podcasts

  • I år fyllde den 50 år – Ölandsbron, som länkar samman Kalmar och Öland. Den 30 september 1972 invigdes Ölandsbron av Kung Carl XVI Gustaf som då var Sveriges kronprins. Idag är det svårt att tänka sig ett Öland, eller ett Kalmar, utan en bro. Men hur gick det egentligen till när beslutet om Ölandsbron fattades?

    Avsnitt 21 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.

  • I dag fyller Ölandsbron 50 år. Drygt sex kilometer väg över Kalmarsund, en väg där det hänt mycket under det halvsekel som gått. Så i kväll handlar Karlavagnen om händelser på vägar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Har du fått motorstopp mitt på bron, på väg till Öland? Eller på en annan bro, eller kanske utomlands? Vad hände? Hur fick du hjälp?

    Är du yrkesförare och kör långtradare, buss eller traktor? Vad har du varit med om på vägarna?

    Har du varit på roadtrip utomlands och råkat ut för strapatser? Hör av dig och berätta om dem?

    Var du på cykelsemester när det hände något minnesvärt. Vad?

    Fick du bensinstopp på en väg över prärien, körde du på en serpentinväg i Anderna, tog du upp en liftare som blev en vän för livet, tappade du lasten på en landsväg genom skogen, eller cyklade du genom Europa? Oavsett om du var ute på vägarna i bil, långtradare eller på cykel så vill kvällens programledare Johan Signert höra din dråpliga, roliga eller allvarliga berättelse.

    Programmet börjar 21.40, telefonslussen öppnar klockan 21.

    Ring 020-22 10 30, eller mejla [email protected].

    Självklart kan du höra av dig i sociala medier också:

    Karlavagnen på Facebook.
    Karlavagnen på Instagram.

    Ansvarig utgivare: Jesper Ericson

  • Efter en vecka där mycket handlat om vad som hände för 50 år sedan, som att Annelies föräldrar gifte sig, Ölandsbron invigdes och världens första miljökonferens hölls. Som om inte det vore 50 nog - här har ni det femtionde avsnittet av Jord är du! Förstås håller vi fast vid femtio, fast gör en framtidsspaning för 50 år framåt. Hur är livet då, efter omställningen?

  • Parfym eller sprit? Dyr eller billig whisky? Vi pratar både om High Coasts 10-åring och Glenlivets 80 yo. Men också om anrika destilleriet Glen Scotia, hur man utför en perfekt blank run och en kort men intensiv träff med Arga surgubben. Flaskdesign för miljonen – bra eller anus?

    Ja, hur många bultar är det egentligen i Ölandsbron? Här är facit:
    https://www.facebook.com/watch/?v=1444741522496453
    Här kan du köpa lite olika sorters Ölandstok:
    https://www.granngarden.se/tradgard/vaxter/hackplantor/olandstok

    Vad var det i glaset?
    Mathias pimplade rödtjut, David Arran 25 YO och Jeroen tog en Longmorn 16.

    Den där svindyra whiskyn då…
    Lite om whiskyn från Gordon & MacPhail:
    https://www.gordonandmacphail.com/generations/#
    …inklusive en film från dem:
    https://www.gordonandmacphail.com/generations/?vidid=sSoAVR8JFc
    Importören Symposions information om flaskan:
    https://www.symposionhot.com/2021/10/27/generations-glenlivet-80-years-old/
    Och så lite mer kring denna omtalade whisky då:
    https://www.alltomwhisky.se/2021/10/varldens-dyraste-whisky-billig-i-sverige/
    https://www.alltomwhisky.se/2021/10/vi-var-dar-allt-om-whisky-i-tv4-nyhetsmorgon/
    Från nyhetsmorgon, TV4 – kolla in storleken på den där lådan!
    https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/steffo-dricker-v%C3%A4rldens-%C3%A4ldsta-whisky-f%C3%B6r-en-miljon-ska-inte-smaka-s%C3%A5-h%C3%A4r/13724537?first=13724537
    Här ser ni lite bilder på tidigare Glenlivet 1940 från Gordon & MacPhail. Såhär tycker vi på ETW att buteljen skulle ha sett ut:
    https://whisky.auction/auctions/lot/31442/glenlivet-1940
    https://www.thewhiskyexchange.com/p/25484/glenlivet-1940-bot1970s-gordon-macphail
    https://www.thewhiskyvault.com/glenlivet-1940-gordon--macphail-eighties-bottling-2567-p.asp

    High Coasts The first ten years
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/the-first-ten-years-4103702/
    https://highcoastwhisky.se/high-coast-whisky-forsta-10-ar-buteljerade-pa-flaska-the-first-ten-years/
    https://highcoastwhisky.se/produkter/the-first-ten-years/
    Whisky weekly provar den ihop med Lars Karlsson här:
    https://www.youtube.com/watch?v=4-hVH664Dac
    Podden Whisky Weekly har koll på det senaste om nyheter på Systemet och whiskyvärlden.
    https://whiskyweekly.se/

    Blank run
    Google ger bara luddiga träffar rörande blank run så här blir det till att rekommendera en del hard-core whiskylitteratur och hoppas på att de tar upp blank run:

    Buxton, Ian, & Paul S. Hughes, The science and commerce of whisky (Cambridge: RSC Publishing, 2014).
    Russell, Inge, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003).
    Russell, Inge & Graham Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014)
    Och så lite om trippeldestillering från ETW:s resident whisky anorak:
    https://tjederswhisky.se/the-enigma-of-triple-distillation/
    (Det finns en till betydelse av blank run som David inte tog upp i fyllan och villan. Vi kör lite copy paste ur den där boken av honom som aldrig verkar komma och ber om ursäkt för att nörderinivån skjuter genom taket:

    Blank run är (också) ”en misslyckad körning i spritpannan, där spriten på grund av kontaminering aldrig klarar dimtestet. Det beror normalt på en alltför hög alkoholhalt i LWFR (lågvinstanken). Om alkoholhalten där överskrider 30% börjar de tyngre oljorna och estrarna som lägger sig ovanpå alkoholen (i betydelsen etanolen) i tanken att lösa sig i alkoholen och därmed smutsa ned den. Det kan också hända att man tömmer hela LWFR och därmed får med oljorna och estrarna, istället för att bara tömma det undre lagret i den. Följden blir då smutsig sprit som det kan krävas flera körningar i för att helt tvätta bort ur både spritpanna och kylare. Börjar alkoholhalten i LWFR närma sig 30% bör man därför späda vätskan där med vatten. Råkar man ut för en blank run behöver spriten destilleras om eller kasseras. Det är ofta betydligt svårare att i sådana körningar få till skärningspunkterna i spritpannan vid omdestillering.”

    Hängde ni med så hängde ni med!

    Veckans destilleri: Glen Scotia
    https://www.glenscotia.com/
    Destilleriet har upplevt ovanligt många perioder av stängning, även i modern tid: 1928–1932, 1942–1945, 1984–1988 och från oktober 1994 till maj 1999. Det var 2014 som Loch Lomond Group köptes upp av Exponent Private Equity. Runt 10% av produktionen är lättrökig och hårt rökig, resten är orökig.

    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)
  • Redan i unga år formulerade Fritz Börjesson tankegångar om en fast landförbindelse mellan Öland och Kalmarkusten. Dessa tankar tog han också med sig som politiker ännu upp i Sveriges riksdag där Fritz Börjesson satt åren 1955 till 1979 för Centerpartiet. Hans trägna arbete för en Ölandsbro började bära frukt under tidigt 1960-tal och på såväl lokal som regional och riksplanet enades man om att detta var ett ypperligt och fullt genomförbart förslag. I januari 1968 togs det första spadtaget för brobygget på Ölandssidan av Fritz Börjesson. Den 30 september 1972 invigde han Ölandsbron i öländska Mölltorp medan dåvarande kronprinsen Carl Gustaf förrättade den officiella invigningen på Kalmarsidan. Sitt intresse för broar behöll Fritz Börjesson livet ut. Medverkande: Erland Börjesson och Gunn Björklund, barn till Fritz Börjesson, Lisbeth Svensson, ordförande, Kalmar läns hembygdsförbund, Peter Danielsson, hembygdskonsulent, Kalmar läns hembygdsförbund. Inspelning och produktion: Stefan Sifverud/Andreas Juhl, Kalmar läns museum

  • Linda ger oss utterfakta, Peter spelar upp en Luring från arkivet och Ingemar letar hotellrum inför Vasaloppet 2021. Dessutom pratar vi med den lyssnaren Ann som hängt med i många år och har ett mycket fint öl hemma