Andreas Juhl Podcasts
-
Att knyta samman den lilla historien med den stora? Att se dagens krig i Ukraina genom filtret av ett dåtida livsöde? Går det? Den svenska stormaktstiden präglades av långa krig vilka krävde sin blodiga tribut och många var de som blev ”vigder vid soldathopen”.
En av dessa många var Nils Roback. Han tillhörde en militärsläkt vilken i generationer tjänstgjort vid småländska förband, företrädelsevis Smålands ryttare och Kalmar regemente och deltog bland annat i slaget vid Poltava, som då låg i nuvarande Ukraina.
Med historiker Peter Danielsson och programledare Pia-Lena Björnlund. Inspelning av Pia-Lena Björnlund. Produktion av Andreas Juhl. för Kalmar läns museum
-
Tekla Torbrink, (1901 -1994) föddes i Hälleberga församling, i Kalmar län och var en svensk riksdagspolitiker. Till yrket var hon barnavårdsarbetare, men blev som politiker ledamot av riksdagens andra kammare 1949-1968 i Kalmar läns valkrets. Hon var även nämndeman och landstingsledamot. Tekla hade sett fattiga människor kämpa för sina rättigheter redan som barn. Hon lyssnade, hon lärde och hon mindes och blev så småningom socialdemokratisk riksdagskvinna för att fortsätta kampen.
I samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av demokratiåret 2021.Programledare: Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum. Berättare/gäst: Anette Kronlund, pedagog Kalmar läns museum. Ljustekniker: Andreas Juhl, enhetschef publika enheten, Kalmar läns museum
-
”Ljus på kvinnor” del 7. Ett samarbete mellan Kalmar läns museum och Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av Demokratiåret 2021. 1847 kom en av de viktigare reformerna som har gjorts på fattigvårdsområdet. Det var den så kallade fattigvårdsförordningen som stadgade att alla socknar i landet skulle ha en egen fattigvårdsstyrelse. Som fattig, kvinna och funktionsnedsatt hade man inga framtidsutsikter eller talan i det sena 1800-talets Sverige. Men Sara Margareta Netz (1842–1929), i historien känd som Skogs-Sara, ville inte foga sig i sitt öde. Hon rymde från rotegång och fattighus på jakt efter något bättre och något hon själv kunde få styra och bestämma över.
Med Helen Andersson, pedagog Kalmar läns museum. Programledare, Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.
Mycket nöje! Stötta vår podcast Museimagasinet! Swisha: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
-
Möt Mönsteråssonen, bondeförbundaren och riksdagsmannen Petrus Gränebo och hans politikergärning. Hans långa karriär präglades av stor eftertänksamhet och användes av Gränebo för att rida ut de politiska stormvindar som drabbade Sverige under 1930- och 1940-talen. Med Peter Danielsson, hembygdskonsulent. Producent, Andreas Juhl Kalmar läns museum. Mycket nöje!
-
I början av 1900-talet var namnet Kata Dalström på allas läppar oavsett om man uppskattade hennes radikala budskap eller inte. Skaror av åhörare fylkades och diskussionens vågor gick höga! I denna podd får vi följa den kvinnliga agitatorns tankeväckande livsresa från Emtöholm 1858 till Stockholm 1923. Med historiker Peter Danielsson i samtal med Andreas Juhl Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl för Kalmar läns museum.
-
Att krig och inte fred tyvärr många gånger då som nu skulle utgöra ett stort antal människors vardag accepterade inte riksdagsmannen Jonas Jonasson från Gullabo i södra Kalmar län. Han engagerade sig med liv och lust och på ett flertal sätt i den spirande fredsrörelsen som uppstod under sent 1800-tal i Sverige. Vad detta resulterade i får vi veta i denna podd. Med historiker Peter Danielsson i samtal med Andreas Juhl Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl för Kalmar läns museum.
-
Ny podcast ute! Trygge Sven i Krokstorp Sven Svensson i Krokstorp engagerades tidigt i politiska värv. Inledningsvis fick han agera sekreterare åt sin far Sven Albert Johansson vars politiska verksamhet täckte in allt från kommunen i Misterhult till riksdagsarbete. Föreningsengagemanget tillsammans med "arvet" formar politikern Sven Svensson och uppfattningen att Svensson i alla stycken är en man att lita på slås fast. Det hela leder på sikt till epitetet "Trygge Sven i Krokstorp". Låt oss i dag följa denne mans livsgärning.
Med Historiker och Hembygdskonsulent Peter Danielsson. Programledare, inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum. Som vanligt hittar ni alla våra poddar på vår hemsida via nedan länk eller där poddar finns.https://www.kalmarlansmuseum.se/podcast/
Mycket nöje!
-
JAGS - bonde, sjöman och konstnär Vem var Johan August Gustafsson, JAGS och vad betydde hans konstnärskap? JAGS levde 1852-1932 och nästan alltid i Segerstads socken på sydöstra Öland. Han var bonde och sjöman men framförallt var han konstnär, bildhuggare och möbelsnickare. Hela sitt liv vid sidan om jordbruket använde han till att skulptera i material som han hittat i sjön och på stranden. Havet och båtar var en viktig del av hans liv.
Med Peter Danielsson, hembygdskonsulent, Kalmar läns hembygdsförbund, Hans Gurstad-Nilsson, tonsättare, Marianne Hedelin, J.A.G.S Museum, Bernt Johansson, J.A.G.S Museum, Per Nyström, cellist. Inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum. -
Kata Dalström var den småländska överklassdamen som en blev övertygad socialist och som åkte land och rike runt på sina ”härjartåg” som uppskattad och efterfrågad agitator (resetalare). På uppdrag av Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti (SAP), den socialdemokratiska kvinnorörelsen, ungdomsrörelsen eller något fackförbund reste hon runt för att övertyga människor om vikten av allmän och lika rösträtt och vikten av facklig och politisk organisering. ”Fru Kata” var lika envis som karismatisk och lät vare sig försörjningsplikten för de sju barnen, den norrländska vintern eller den svenska ordningsmakten stå i vägen för sitt brinnande engagemang. En sann pionjär, som lyckades kombinera kommunism och buddism och som gång på gång konstaterade att ”för mig står alltid människan i första hand”. ”Ljus på kvinnor” del 6. Ett samarbete mellan Kalmar läns museum och Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av Demokratiåret 2021. Podden spelades in med antikvarie Gabriella Johansson som berättar om Kata Dalström och Pia-Lena Björnlund som programledare. Inspelning och redigering av Andreas Juhl. Kalmar läns museum.
-
Att det i Småland finns många röda stugor det vet alla. Det som inte är lika känt är att man haft en stor husindustri. Vi pratar om hur denna industri växer fram i detta första avsnitt.
Med historiker Peter Danielsson, Richard Edlund byggnadsantikvarie och Maja Heuer, projektledare för Unika historiska Kalmar. Inspelning och redigering av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.
-
Fattigvård och omsorgen om de mindre lyckligt lottade i samhället är utgångspunkten för denna podd. Vi får följa vad samhället i stort gjorde under ett par århundraden samt stifta bekantskap med folkpensionspionjären Gustaf Raab. Med historiker Peter Danielsson i samtal med Andreas Juhl Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl för Kalmar läns museum. Idéen till denna podcast kommer ifrån Långemåla hembygdsförening. Mycket nöje!
-
För drygt 100 år sedan fylkades i Stockholm drygt 30 000 svenska bönder från hela landet. De skulle alla delta i ett demonstrationståg vilket gått till historien under benämningen Bondetåget. Allt detta skedde för att protestera mot den liberala regeringens förda försvarspolitik och samtidigt öppet visa stöd för den försvarsvänlige kungen, Gustav V. Kungen höll på kungliga slottets borggård ett försvarsvänligt tal där han betonade vikten av en kraftfull förstärkning av den svenska krigsmakten. Det kontroversiella talet ledde till en regeringskris. Hur krisen löstes och mycket mer får vi veta i dagens podd med historiker och hembygdskonsulent Peter Danielsson. Inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.
-
År 1914 köpte Maja Uddenberg tillsammans med en kompanjon det gamla kronofogdebostället i Vickleby på Öland. Det blev startskottet för det legendariska Bo pensionat. Kompanjonen försvann tidigt ur bilden men Maja kom att driva pensionatsverksamhet på platsen fram till tidigt 1970-tal. Redan på 1920-talet blev pensionatet en samlingspunkt för konstnärer. Här kom så småningom William Nording och Arthur Percy med flera att sätta avtryck på Bo och dess historia. Den förstnämnde gifte sig i mitten av 1930-talet med Maja Uddenberg vilket ytterligare bidrog till kulturlivet. Efter Williams och Majas bortgång 1956 respektive 1972 instiftades Uddenberg-Nordingska stiftelsen bland annat med syftet att främja konstnärlig utbildning och undervisning.
Medverkande: Maria Södergren, Hans Svensson och Ingmar Hedin, representanter för Uddenberg-Nordingska stiftelsen
Lisbeth Svensson, ordförande, Kalmar läns hembygdskonsulent
Peter Danielsson, hembygdskonsulent, Kalmar läns hembygdsförbund. Inspelning: Stefan Siverud. Produktion: Andreas Juhl, båda Kalmar läns museum.
Om stiftelsens syfte: Att främja vård av behövande ålderstigna, sjuka och lytta, därvid om möjligt behövande och sjuka konstnärer lämnas företräde;att främja vetenskaplig undervisning och forskning, därvid ämnena fornkunskap, botanik och ornitologi lämnas företräde samt;att främja konstnärlig utbildning och undervisning. -
Författarinnan Margit Friberg!”Ljus på kvinnor” del 4. Ett samarbete mellan Kalmar läns museum och Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av Demokratiåret 2021. Författarinnan Margit Friberg (1904-1997) utsågs till Årets ölänning 1986 med motiveringen ”Med sina böcker har hon gjort en gärning av bestående värde för Öland”. Skildringarna av Öland – och framför allt öländska kvinnor - är något som är utmärkande för Margits böcker, och hon älskade verkligen sitt Öland. Med Agnes Mitsialos, Utvecklingsledare mäns våld mot kvinnor. Enheten för social hållbarhet, Länsstyrelsen Kalmar län. Programledare, Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.
Mycket nöje!
-
”Ljus på kvinnor” del 3. Ett samarbete mellan Kalmar läns museum och Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av Demokratiåret 2021. Johanna Charlotta Hemmingsdotter (1850-1923) var den starka kvinnan bakom den välkände socialdemokratiske agitatorn August Palm. Hur var det att leva i skuggan av en visionär som aldrig var hemma och som blev ömsom hyllad ömsom bespottad av svensk press?
Med Tina Lindström, enhetschef på pedagogiska enheten Kalmar läns museum. Programledare Pia-Lena Björnlund. Inspelning och produktion av Andreas Juhl.
- Show more