Björn Djurberg Podcasts
-
Så hände det till slut, Xi talade i telefon med Zelenskyj. Hör om hur ländernas relation bakåt i tiden skapar dilemman för Kina. Samt om Ukrainas strategier för att hålla Kina-dörren öppen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det kan vara årets mest upphaussade telefonsamtal – den första kontakten mellan Kinas och Ukrainas ledare sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Xi Jinping och Volodomyr Zelenskyj talade i nästan en timme förra onsdagen och samtalet har av Zelenskyj beskrivits som ”meningsfullt” och ”rationellt”. Vi analyserar vad som sades, betydelsen av samtalet och omvärldens reaktioner. Hör vidare om handeln och utbytet mellan Ukraina och Kina och hur den tidigare ganska tajta relationen kan påverka utvecklingen nu.
Ukrainas strategier för att hålla liv i relationen till KinaLubna El-Shanti berättar om hur folk i Ukraina sett på Kinas agerande hittills under det ryska invasionskriget samt vad ukrainska bedömare ser för tänkbara utfall när det kommer till Kina. Uppenbart är att Ukraina och Zelenskyj adresserar Kina med mycket respekt och att Ukraina nu ser det som viktigt att hålla liv i en dialog med stormakten i öster. Mycket handlar det förstås om att stävja vad som vore ett ukrainskt skräckscenario – att Xi tippar över helt mot Ryssland och börjar stötta Putin med vapen.
Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Lubna El-Shanti, Ukrainakorrespondent.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Jakob Lalér -
Medan EU skärper tonen mot Kina anklagas Frankrikes president Emmanuel Macron för att gå Pekings ärenden. Hör om hur Europas våndor över sina potentiellt farliga förbindelser med Kina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det stormar rejält i Europa runt Emmanuel Macrons relation till Kina, efter en resa till Peking. Med tanke på kriget i Ukraina och Kinas relation till Ryssland borde Macron aldrig ens ha åkt, menar kritikerna. Det blev inte heller bättre av Macrons uttalanden om Taiwan, där han säger att Europa inte ska trassla in sig i kriser som inte är Europas – och inte heller bara följa USA. Hör om varför sådana utspel får Europa att se rött, och hur Frankrike uppfattas i en tid då EU försöker riskminimera i sitt förhållande till Kina. Hör också om vikten av presenter – och hur man överträffar en gåva i form av en levande häst.
Slut på tennisbojkott mot KinaDamernas professionella tennistour, WTA, har avstått från att tävla i Kina sedan 2021, efter att spelaren Peng Shuai vittnat om sexuella trakasserier från en högt uppsatt kinesisk politiker. Men nu är bojkotten avslutad – hör om varför det bara var en tidsfråga.
Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Marie Nilsson Boij, Sydeuropakorrespondent.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Anna Roxvall
Tekniker: Tor Sigvardson -
Relationen mellan Kina och Taiwan blir allt sämre. Hör om hur taiwaneserna förbereder sig för det värsta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Taiwans president träffar talmannen för representanthuset på plats i USA, reagerar Kina direkt. En tre dagar lång militärövning runt Taiwan inleds. Hör Sveriges Radios korrespondent i Peking, Björn Djurberg, om den pågående upptrappningen och om hur kriget i Ukraina blivit en vändpunkt för öriket Taiwan.
Nyhetspodden Dagens Eko ger dig en berättelse varje vardagsmorgon med programledaren Robin Olin och Sveriges Radios skarpaste journalister.
Programledare: Robin Olin
Gäst: Björn Djurberg, Kinakorrespondent
Producent: Katja Magnusson, Karl Kadhammar och Elin Roumeliotou
Med ljud från: CBC, CCTV, Bloomberg, NBC, BBC, NBC, ABC News Australia, Guardian News, AFP, Taiwan Plus, Inquirer, France24, Reuters samt Youtube-kanalerna Speaker Kevin McCarthy och All Things Old.
Kontakt: [email protected] -
Kina viftar med fredsplaner och fördömer västvärldens Kalla kriget-mentalitet. Så hur vill Kina egentligen att världen ska se ut?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kina är på utrikespolitisk offensiv. Xi Jinping nöjde sig inte med att lansera en fredsplan för Ukraina – samma vecka kom också ett globalt säkerhetsinitiativ med världsfred som yttersta målsättning. Vi ska titta närmare på de här utspelen för att försöka förstå hur Kina ser på världen, och vad som är fel med den.
Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Lena Bejerot
Tekniker: Adam Alvin -
Utrikeskrönikan 3 februari 2023
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Peking, fredag.
Att jobba som journalist i Kina innebär att du blir övervakad.
Det har varit tydligt under mina år som korrespondent här och det är något jag brukar räkna med när jag är ute på fältet.
Men häromveckan nådde det hela en ny nivå när min mobil ringde efter att jag klivit på ett flygplan i Peking, men ännu inte lyft från flygplatsen.
Det var den lokala polisen i staden dit jag skulle, som undrade vad jag skulle göra där.
Jag har flera gånger varit med om att det man får anta är civilklädda poliser eller tjänstemän från lokala myndigheter följer efter mig på plats eller väntar på mig vid ankomsten, men det här var första gången de tog kontakt redan innan avfärd.
Ett nytt grepp måhända, men det som följde när jag väl landade var väl ungefär det förväntade.
Det vill säga en välkomstkommitté som jag såg viska i örat på en uniformerad polis i ankomsthallen.
Gissa vem som blev stoppad för en passkontroll.
Jag har behövt hantera olika typer av överrockar under åren i Kina.
Vissa nöjer sig med att iaktta på avstånd, andra går nära inpå och filmar och tar foton.
Ibland är de tysta och vägrar ta kontakt, medan andra går att prata med.
Som den här gången, när resan gick till Ruili i sydvästra Kina.
En av mina följeslagare var dag två uppenbarligen lite less och efter att par timmar nära gränsen mot Myanmar frågade han lite uppgivet när jag tänkte mig åka tillbaka till hotellet.
Kanske var han hungrig, för en stund senare blev jag bjuden på mat av ett gäng uniformerade poliser som verkligen insisterade på att det lunchdags nu.
Ofta är det bättre i storstäderna, där det tycks lättare att flyga under radarn.
Men även i Peking har jag bokstavligen talat stött på patrull.
När jag innan jul försökte intervjua chaufförer som köade till ett krematorium till exempel, avbröts jag snabbt av en civilklädd kvinna som undrade vad jag gjorde där.
Enträget fortsatte hon ifrågasätta mig och gjorde en stor sak av att ringa polisen, samtidigt som hon följde mig runt på området.
När den uniformerade polisen till slut dök upp, passade jag på att själv beklaga mig över den här kvinnan som vägrade lämna mig i fred.
"Jasså hon, hon är också polis", sade polismannen, varpå kvinnan snabbt försvann iväg.
Just sådana här händelser är på sitt sätt lite komiska.
Men det finns såklart ett allvar här. Övervakningen försvårar arbetet och omöjliggör ibland intervjuer. Röster som kunde ha hörts, förblir tysta.
Och tyvärr tror jag det i slutändan drabbar omvärldens förståelse av Kina.
Och de som styr i det här landet är inte dummare än att de förstår det.
Det sorgliga är att det trots det inte verkar göras något för att förbättra situationen.
Tvärtom upplever jag att övervakningen ökat.
Kanske är det det vi måste förstå.
Björn Djurberg, Peking
[email protected] -
Hör om kommunistpartiets besatthet av siffror och hur statistik används för att måla upp bilden av ett mönstersamhälle. Samt om de kinesiska jättepandorna som blivit en dyrköpt läxa för Finland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mord, coviddöd, luftföroreningar eller matproduktion. Oavsett ämne hyser kinesiska myndigheter en stark kärlek till siffror och statistik. Statsmedier i Kina prånglar jämt och ständigt ut nya siffror och partiet använder sin officiella statistik för att genomdriva och rättfärdiga sin politik. Inom polis och brottsbekämpning är användningen av statistik särskilt slående. Den officiella statistiken gör gällande uppklarningen av exempelvis mord är så gott som hundraprocentig i Kina och siffrorna konstrueras för att sätta en bild av hög säkerhetsnivå och historiskt trygga storstäder.
Pandor lockade Finland i ”Kinafällan”Hör även om Kinas beryktade pandadiplomati som har fått ny aktualitet i Finland. De svartvita björnparet som Finland fick av Kina 2017 äter bambu och kräver skötsel till en kostnad av motsvarande 17 miljoner svenska kronor årligen och nu vill Finland dra sig ur dealen. Yles Asienkorrespondent berättar i Kinapodden om flera frågetecken kring återlämnandet och att det nu finns en oro i Finland över hur Kina kan komma att reagera.
Medverkande: Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Björn Djurberg, Kinakorrespondent.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Elin Hagman -
Kinas befolkning minskar för första gången på 60 år. För Kina innebär befolkningstrenden en lång rad problem. Hör om stressen, pressen och pengarna som får Kinas 80-talister att rata familjelivet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är en historisk vändpunkt, nyheten förra veckan att befolkningen i världens ännu folkrikaste land har börjat minska. Om bara några månader, i april 2023, väntas Indien gå om Kina och bli världens folkrikaste land. Experter bedömer att Kinas befolkning kan minska med över 100 miljoner fram till år 2050 och frågan är vad detta betyder för ekonomin, jobben, välfärden och för Kinas position i världen.
Kinesiskt livspussel ses som hinderKommunistpartiet vill få fler unga att föda fler barn. Men många unga kineser ser ett livspussel som står i vägen. Hör om hur dyra bostäder, omöjliga hämtningstider och skolpress. Arvet efter ettbarnspolitiken spelar också in. Vid sidan om befolkningstrenden pratar vi också om helgens nyårsgala på kinesisk TV. Ett utmärkt arrangemang för den som vill få syn på de statligt sanktionerade trenderna i Kina.
Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Maria Stillberg -
När väst lämnat Afghanistan har Kina stannat kvar. Hör om det aktuella oljeavtalet med talibanerna, hotet från terrorister och om de kinesiska entreprenörerna som reser till Kabul med affärsdrömmar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
December 2022. Mörkgrå rök stiger upp mot himmelen och skottlossning hörs från ett hotell i Kabul. Terrorsekten IS tar på sig dådet och bland de skadade finns fem kineser. För Kina blir attacken en tydlig påminnelse om säkerhetsrisken det innebär att engagera sig i regionen. Men i Afghanistan ser såväl kommunistpartiet som enskilda kinesiska entreprenörer en spelplan som lämnats öppen och riskerna till trots har Kina stannat kvar.
Naturtillgångarna som Kina vill åtHäromveckan stod det klart att talibanregimens första avtal om råvaruutvinning med en utländsk aktör efter maktövertagandet har tecknats med ett kinesiskt bolag. Kina ska enligt avtalet investera hundratals miljoner dollar årligen i 25 år och får borra efter olja i den del av Amu Daryafloddeltat som tillhör Afghanistan. Men stannar Kinas intressen i landet vid oljan? Vad vill Kina på längre sikt? Hör även om Kinas plötsliga erkännande av att tiotusentals dött i covid sedan december.
Medverkande: Naila Saleem, Sydasienkorrespondent. Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Joachim Persson -
Pandemin härjar fritt och många dör på grund av viruset. Men Xi Jinping vill få Kinas covidpolitik att gå till historien som en framgångssaga. Hör även om Kinas vänskap med Ryssland som består.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kina har öppnat sina gränser, avskaffat de flesta av sina restriktioner och smittspridningen är följaktligen omfattande i landet. Kommunistpartiet ligger samtidigt i för att kontrollera den offentliga bilden av covid. Budskapet är att covidläget är allvarligt, men att partiet segrar över utmaningarna och Xi Jinping har på sistone själv klivit fram i statsmedier för att ta på sig äran. Hur hanterar folk i Kina att ständigt matas med en bild som ligger så långt ifrån det som var och en ser och upplever? Björn Djurberg har återigen kunnat resa med tåg och prata med folk på olika håll i landet.
Kina fortsätter hålla Ryssland om ryggenMedan EU försöker bli kvitt behovet av rysk gas har Kina ökat importen av rysk energi sedan invasionen av Ukraina. I julas dök också Rysslands tidigare premiärminister Dmitrij Medvedev upp i Peking. I den officiella kommunikationen från mötet beskrev Kina Ryssland som en ”progressiv kraft” och betonade den goda relationen. På statlig nivå håller länderna fast vid ingångna samarbetsavtal, bland annat på medieområdet.
Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Monica Bergmark -
Varför är grönt en känslig färg i Kina? Vilka yrken är mest attraktiva? Hur brutal är den kinesiska polisen? Hör svaret på dessa och många andra lyssnarfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nollcovidpolitiken, personkulten runt Xi Jinping, maktspelet inför folkkongressen och övergreppen i Xinjiang är några av de ämnen som vi har valt att dyka ned i under det här året med Kinapodden. Men nu är det dags för lyssnarna att bestämma vad Ekots Kinakorrespondent Björn Djurberg och Kinakommentator Hanna Sahlberg ska prata om.
Vad händer om de internationella storföretagen bestämmer sig för att lämna Kina? Vilken färg gifter sig kineser i och varför ska man se upp med gröna mössor? Vad menar Hanna med uttrycket "fuskkapitalism"?
I den här frågespecialen av Kinapodden får du svaren.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Adam Alvin -
Enligt kommunistpartiets officiella siffror har inte ens tio personer dött på grund av covid i Kina de senaste veckorna. Men till krematorier i Peking är det kö och feberkliniker är tungt belastade.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör korrespondent Björn Djurberg berätta om hur han blev punktmarkerad när han åkte till ett krematorium i Peking i veckan. Det gick inte att göra några intervjuer där, men trycket på krematoriet var uppenbart med ett tjugotal bilar i kö utanför. Samtidigt strömmar många människor till stadens så kallade feberkliniker och på apotek har hyllor gapat tomma.
Covid-statistiken häcklas i sociala medierI sociala medier i Kina syns en tydlig polarisering i fråga om smittspridningen med ganska hetsiga forumdebatter om hur viruset borde hanteras. Men knappast någon i Kina tror på den officiella statistiken över dödsfall. Hör om hur folk i Kina skämtar öppet om de officiella siffrorna och om hur kommunistpartiet ändå fortsätter att använda statistiken som politiskt verktyg.
Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Adam Alvin -
Saudiarabien har varit en vän att räkna med för USA, men nu får Washington konkurrens från Peking som vill stärka sina relationer med Gulfstaterna. Hör om Xi:s besök i Riyadh och vad Kina vill uppnå.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Eskorterad av 16 fullblodshästar kördes Xi Jinping fram till det kungliga palatset. Den kinesiske ledaren välkomnades med pompa och ståt och världen fick bevittna ett ordentligt handslag mellan Xi och den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman.
Kina är idag den största köparen av olja från Saudiarabien och Saudiarabien välkomnar kinesiska investeringar i landet. Kina och Saudiarabien går nu mot ett allt bredare samarbete – inom alltifrån infrastruktur, teknik, forskning och vapen. Länderna kritiserar inte varandra för brister i mänskliga rättigheter och Xi Jinpings besök kan även ses som en pik mot USA.
Hör Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent, och Hanna Sahlberg, Kinakommentator, om Kinas närvaro och intressen i Mellanöstern i allmänhet och Gulfstaterna i synnerhet. Delvis är det en balansgång för Kina i regionen. För vid sidan om banden till Saudiarabien har Kina på senare år slutit ett omfattande samarbetsavtal med Iran.
Kinakorrespondent Björn Djurberg ger en uppdatering om covidläget i Kina. Smittan sprids nu av allt att döma explosionsartat i bland annat Peking.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Brady Juvier -
Efter tre år med en covidpolitik som blivit internationellt ökänd öppnar Kina nu upp. Hör om kommunistpartiets snabba vändning och om svårigheterna som väntar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vaccinationstäckningen är låg bland äldre och immuniteten likaså. Men nu svänger kommunistpartiet och skrotar världens hårdaste covidrestriktioner. Över 260 miljoner människor är över 60 år i Kina och frågan är hur partiet kommer att hantera en situation där dödligheten i covid ökar. Och vilken beredskap finns inom sjukvården?
Statsmedier tonar ner virusets riskerFrån statsmedierna har retoriken förändrats och virusets farlighet tonas plötsligt ner. Kommunistpartiet måste nu jobba hårt för att fortsätta äga berättelsen om covidpolitiken. Restriktionerna har utan tvekan inneburit ett stort lidande och begränsat livet för Kinas invånare, men de berättelserna censureras i hög grad. Hör även om de selektiva hyllningarna och landssorgen efter ex-ledaren Jiang Zemins död, som vid sidan om lättade covidregler präglat Kina den gångna veckan.
Medverkande: Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Björn Djurberg, Kinakorrespondent.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Adam Alvin -
Utrikeskrönikan 5 december 2022
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Peking, måndag.
Där Kinas nollcovidpolitik tycks ha nått vägs ände.
Efter nästan tre år med strikta pandemirestriktioner, är det som en vind dragit in över Kina.
Den virvlar runt på gatorna, och där den drar förbi stängs teststationer för covid-19.
Masstesternas tid är förbi, tjuter vinden och blåser upp till storm.
En storm som häromveckan drog in över flera städer och universitet, och förde med sig protester mot nollcovidpolitiken. Men också mot censuren. Och på sina håll, mot regimen.
En storm som tillsynes tvingades bedarra, när den bröts mot kommunistpartiets omfattande säkerhetsapparat.
Men som inte försvunnit, utan bytt skepnad.
Och den har de senaste dagarna blåst bort några av de retoriska fundament som legat till grund för den strikta politiken.
Coronaviruset har i statskontrollerad media och från regeringsföreträdare plötsligt beskrivits som ett svagt virus, nästintill ofarligt.
Inte längre det stora samhällshotet som vi blivit tillsagda att frukta under snart tre år.
Och vaccineringsgraden bland de äldre, som varit relativt låg, sägs nu ska höjas.
Kanske är det tomma ord som vinden för med sig.
Men faktum är att Kina de senaste veckorna rapporterat rekordstor smitta, med corona-fall i princip hela landet.
Och trots det, har flera städer den här veckan börjat lätta på restriktioner.
Visserligen med små steg, men det här är något nytt. Och borde göra det mycket svårt att återgå till någon slags nolltolerans nu när antalet fall är så många och vintern står för dörren.
Men, förändringens vindar tycks blåsa olika starkt, på olika håll i Kina.
I söder för den med sig större lättnader.
Men på andra håll rapporteras om fortsatta nedstängningar.
Och i Peking har frustrationen varit stor under helgen, då teststationerna för covid-19 till stor del plockats bort, men kravet på färska covid-test på många platser finns kvar.
Konsekvensen har varit extremt långa köer till de få teststationer som vinden skonat.
Det är väl så, när en storm drar in, att kaos och förvirring riskerar följa i dess spår.
Och det kommer av allt att döma bli en blåsig vinter i Kina.
Men för mig, och vad jag gissar många andra, är det ändå som en sten lyfts från axlarna.
En sten som vilat tungt under nästan tre år.
Och förhoppningen är att när ovädret väl dragit förbi, så kan vi se fram emot en ljusare morgondag.
Björn Djurberg, Peking
[email protected] -
Konflikt möter de unga kineserna som vågar stå upp mot regimen och trotsa censuren. Hur stort hot är de egentligen för kommunistpartiets auktoritära styre?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bilden av Kinas nollcovidpolitik krackelerar
Sedan coronavirusets utbrott har kommunistpartiet förmedlat bilden av nollcovidpolitiken som en framgångssaga i förhållande till hur övriga världen hanterade smittspridningen. Men parallellt med att den smittsamma Omikron-varianten började spridas i början av året så började bilden av Kinas strategi krackelera. När Omikron nådde Kinas största stad och ekonomiska centrum, Shanghai, infördes en extremt hård och lång lockdown, och la grunden för ett växande missnöje med nollcovidpolitiken.Protesterna tar fart efter tragedi i Ürümqi
Efter en brand i ett bostadshus i Ürümqi i Xinjiang, där vittnen talar om att dörrar låsts med hänglås och blockerats i covidpolitikens spår, uutbröt protester på flera håll i Kina. En av de mest högljudda protesterna hölls i Shanghai, Konflikt får unika röster inifrån protesten, där en av de mest högljudda demonstranterna greps av polis.Regimkritiker och tidigare protestledare i exil känner hopp
"Det känns som en revolution" säger Zhou Fengsuo, som var med och ledde protesterna vid Himmelska Fridens torg 1989. Nathan Law, som hade en framträdande i demokratiprotesterna i Hongkong, pekar på vikten att demonstranterna är teknikkunniga för att kunna undgå censuren och hålla liv i motståndet mot Xi Jinping och kommunistpartiet. Men han vet också att det kostar att stå upp mot regimen, det är hans egen berättelse ett bevis på.Uigurer i Sverige hoppas på att uigurernas förtryck inte glöms bort
Konflikt träffar Ahmed Tursun i Sverige vars syster bodde i det bostadshus som började brinna i Ürümqi och som blev den tändande gnistan till protesterna. Uigurer i Sverige hoppas att uigurerna inte glöms bort när kineser i andra regioner kräver mer frihet.I Peking vågar få prata om protesterna
När radions korrespondent försöker prata med Pekingbor om protesterna är de flesta väldigt försiktiga. Det finns ett visst missnöje med nollcovidpolitiken, men också förståelse.Medverkande: Zhou Fengsuo, en av ledarna i protesterna vid Himmelska Fridens torg, Nathan Law, regimkritiker från Hongkong i exil, Björn Cappelin, Utrikespolitiska Institutet, "Thomas", demonstrant som greps i Shanghai, Ahmed Tursun, uigur vars syster bodde i bostadshuset som började brinna i Ürümqi, Nijat Turcun, ordförande för uiguriska utbildningsföreningen, "Amina", uigur i Sverige, Pekingbor mfl
Programledare: Robin Olin
[email protected]Reportrar: Fernando Arias, Lotten Collin, Hanna Sahlberg, Björn Djurberg, Simon Leplâtre
Tekniker: Jacob Gustavsson
Producent: Anja Sahlberg
[email protected] - Show more