David Beasley Podcasts
-
Matpriserna skenar i stora delar av världen till följd av Putins krig i Ukraina. Detta kan leda till nya konflikter, krig och oro i andra delar av världen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Putins anfallskrig har vänt världens blickar mot Ukraina, men det har också fått konsekvenser för andra delar av världen. För ett resultat av Rysslands blockad mot ukrainska hamnar i Odessa i Svarta havet är att priset på spannmål och annan mat stiger kraftigt.
Varför är det så? Ryssland och Ukraina är bland de största spannmålsproducenterna i världen och när deras spannmål inte når marknaden riskerar stora delar av världen att hamna i svält. Andra orsaker till matkrisen som vi ser just nu är torka och ökade priser för bränsle och andra produktionskostnader. Ekonomen Fredrik Wilhelmsson vid Lunds Universitet berättar att priser på spannmål redan var på väg upp innan kriget i Ukraina och att det också finns andra faktorer som gör att priset på mat nu stiger.
Allt detta leder till vad David Beasley, chefen för FN:s livsmedelsprogram, kallat "en perfekt storm". I en intervju med Konflikt varnar David Beasley att i jämförelse med dagens situation kan Syrienkriget komma att framstå som en "picknick" och han berättar hur han försökt sätta press på Rysslands president Vladimir Putin att häva blockaden av hamnarna i Odessa i Ukraina.
För nu tror många att matkrisen också kan leda till andra konflikter i världen. Svält och hunger är viktiga faktorer när det kommer till krig och oroligheter. Caroline Delgado på SIPRI berättar mer om det.
I programmet hör vi röster från Jakobsberg utanför Stockholm där de höga livsmedelspriserna lett till konflikter i familjer där pengarna inte räcker till mat. Vi hör röster från Somalia dit svälten redan har kommit och vi hör om Mali där läget just nu är kritiskt.
I Egypten, en av världens största importörer av spannmål, arbetar regimen för att försöka stävja att de höjda matpriserna ska leda till nya oroligheter. Höga priser på bröd har historiskt lett till våldsamma protester i Egypten och ilska mot höga matpriser var också ett slagord i revolterna över stora delar av Arabvärlden under den Arabiska våren 2011. Oroligheter som sen också ledde fram till blodiga krig i länder som Libyen, Jemen och Syrien. Vår korrespondent Cecilia Uddén rapporterar från Egypten.
Niklas Granholm på FOI berättar om hur världens handel med mat idag sitter ihop som i ett blodomlopp och där kriget i Ukraina nu har orsakat en propp i systemet vilket gör att priserna skenar. Han beskriver också planerna på att göra en militär operation för att stoppa Putins blockad av hamnarna i Odessa i Ukraina och eskortera transportfartygen med spannmål genom Svarta havet.
Så vad kan vi göra för att stävja utvecklingen och skapa mer stabilitet eller är det redan försent och är det en värld med massflykt som nu väntar oss?
Rättelse: I den första version av programmet nämndes en felaktig uppgift om att Egypten är Afrikas folkrikaste land något som inte stämmer. Uppgiften är rättad.
Programledare: Robin Olin
Producent och reporter.
Simon Moser och Anja Sahlberg
-
I dagens avsnitt bland annat: Elon Musk lovar 6 miljarder USD till FN:s matprogram mot förklaring av hur pengarna skulle lösa problemet, Finansinspektionen och Naturvårdsverket vill se förbud mot brytning av kryptovalutor, Lord Rothermere lägger bud på att köpa ut Daily Mail och Mail Online från börsen, Daniel Suhonens nya vänsterfalang inom S hyllas och fruktas av den gamla högerfalangen samt Addis Abebas styre ber befolkningen registrera vapen och organisera försvar då tigreanska styrkor kan komma att anfalla staden
https://radio.bubb.la/sondag-7-november-2021/
Länkar som diskuterades i dagens sändning:
Elon Musk lovar sälja Tesla-aktier och skänka 6 miljarder USD till FNs matprogram för att lösa världshungern på villkor att direktören David Beasley kan förklara exakt hur pengarna skulle lösa problemet, uttalanden kommer efter att Beasley sagt att endast 2% av Musk förmögenhet skulle lösa världshungern
Erik Thedéen på Finansinspektionen och Björn Risinger på Naturvårdsverket vill se förbud mot brytning av kryptovalutor inom EU, hänvisar till koldioxidutsläpp och att valutorna kan användas av kriminella, vill att EU utreder förbud mot proof of work
Lord Rothermere lägger bud på att köpa ut bolaget bakom Daily Mail och Mail Online från börsen efter samtliga tidigare hinder undanröjts, planerar omorganisera och renodla verksamheten till dedikerat mediabolag, affären inväntar aktieägares omröstning, bolaget har varit noterat i 90 år
Klas Eklund: Daniel Suhonen bygger genom Reformisterna och Katalys en ny vänsterfalang med en intellektuell kaliber som inte funnits inom S sedan kanslihushögerns dagar på 80-talet, partiledningen bör besvara utmaningen genom att höja sin egen intellektuella nivå
Addis Abebas stadsstyre ber befolkningen registrera sina vapen och organisera försvar lokalt sedan tigreanska styrkor meddelat att de kan komma att anfalla staden, tigreanerna uppger sig erövrat bland annat strategiskt viktiga städerna Dese och Kombolcha inklusive motorvägen till Djibouti senaste dagarna