Haag Podcasts
-
Lise Tamm är åklagare på Internationella brottsmålsdomstolen i Haag som har utfärdat en arresteringsorder på Rysslands president Vladimir Putin. I P4 Extra Gästen berättar hon om detta, men också om skillnaden mellan svenskt och franskt samtalskutym, och regeringens förslag för att minska gängkriminaliteten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
I måndags ställde sig den nederländska premiärministern Mark Rutte framför en mikrofon i nationalarkivet i Haag. Framför honom satt en liten inbjuden publik och lyssnade förväntansfullt. Rutte tittade ner bland sina papper innan han höjde blicken och började,
Vad som följde var en 20 minuter lång tv-sänd ursäkt för Nederländernas roll i slaveriet. I det här avsnittet går jag in på bakgrunden till ursäkten, varför den dröjt så länge och vad den kan betyda för framtiden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det har dykt upp ett foto från 80-talet på tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S), iförd luciakrona. Betyder det slutet för de svenska luciabråken?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dag leder Louise Epstein programmet med Johar Bendjelloul som bisittare.
AI-författad pjäs
Scenkonstgruppen Revet har låtit en AI skriva pjäsen "Nattygsbordet" åt dem. Hur ser slutsatserna ut - kan en dator ha en uppfattning om människans medvetande och hennes drömmar? Och kommer dramatik skriver av människor konkurreras ut inom kort av det textrobotar producerar? Gäster: Dan Andersson, regissör och Ellinor Jonsson, skådespelare.Ny mittenregering i Danmark!
Efter en rekordlång regeringsbildning har Danmark fått en ny regering bestående av Socialdemokraterna, borgerliga Venstre och nystartade socialliberala Moderaterne. Frågan är bara om samarbetet kommer hålla? Gäst: Samuel Larsson, Sveriges Radios korrespondent i Danmark.Territoriebråk i karibiska havet
Ögruppen San Andrés och Providencia, med kritvita stränder och turkost vatten, tillhör formellt Colombia även om den ligger närmare Nicaraguas kust. De två länderna har länge varit oense om vem som har rätt till ögruppen och det omkringliggande vattnet, och nu har ärendet hamnat i internationella domstolen i Haag. Hur ska det gå? Gäst: Ivan Garcia, Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika.Dessutom: hur ska man se på maktförhållandet mellan människa och schmipans, apropå händelserna omkring Furuviksparken? Och vad kan man dra för lärdomar av den urspårade julfesten på ett kryssningsfartyg där anställda från ett byggföretag slängde ut möbler i Östersjön?
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Johar Bendjelloul
Producent: Olle Björkman -
Mare Nostrum - Vårt Hav
Etableringen av ett dominium maris baltici - ("Östersjöherravälde") var ett av de främsta politiska målen för de danska och svenska kungadömena under senmedeltiden och tidigmoderna epoker. Under hela Nordkrigen spelade de danska och svenska flottorna dock en sekundär roll, eftersom dominiet bestriddes genom kontroll av viktiga kuster genom landkrigföring.
Termen, som vanligtvis används i historieskrivning, myntades troligen 1563 av kungen av Polen, Sigismund II Augustus, med hänvisning till de hegemoniala ambitionerna hos hans motståndare i det livländska kriget. Den första skriftliga referensen härrör från det holländsk-svenska fördraget av 5 (O.S.) / 15 (N.S.) april 1614, som slöts i Haag.
Följdriktigt:
Svenska försvaret bör leda Natos insatser i Östersjön. Det säger ÖB Micael Bydén i Ekots lördagsintervju när han utvecklar vilken roll Sverige bör ha i Nato.
– Vi kan Östersjön. Vi kan Östersjön på ytan, vi kan Östersjön under ytan. Vi kan också luftrummet över Östersjön. Det här är ett område där vi skulle kunna visa handlingskraft och luta oss fram i ett tidigt skede och ta det ansvaret som en fullvärdig medlem, säger Micael Bydén till radion.
ÖB säger också att Norden ska ses som ett sammanhängande försvarsområde och att samarbetet ska öka. Han tycker dock att alla länder i Norden ska ha egna kompletta försvar.
– Vi kommer att hitta synergieffekter där vi delar ansvaret på ett annat sätt. Men att vi skulle avsäga oss en hel försvarsgren eller stridskraft, det ser jag som uteslutet i det här läget. Här måste vi bygga vårt eget för att säkerställa att vi kan ta den första smällen själva, säger Micael Bydén.
Det började som en skakning på nedre däck...
#CarlNorberg #DeFria
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Mare Nostrum - Vårt Hav Etableringen av ett dominium maris baltici - ("Östersjöherravälde") var ett av de främsta politiska målen för de danska och svenska kungadömena under senmedeltiden och tidigmoderna epoker. Under hela Nordkrigen spelade de danska och svenska flottorna dock en sekundär roll, eftersom dominiet bestriddes genom kontroll av viktiga kuster genom landkrigföring. Termen, som vanligtvis används i historieskrivning, myntades troligen 1563 av kungen av Polen, Sigismund II Augustus, med hänvisning till de hegemoniala ambitionerna hos hans motståndare i det livländska kriget. Den första skriftliga referensen härrör från det holländsk-svenska fördraget av 5 (O.S.) / 15 (N.S.) april 1614, som slöts i Haag. Följdriktigt: Svenska försvaret bör leda Natos insatser i Östersjön. Det säger ÖB Micael Bydén i Ekots lördagsintervju när han utvecklar vilken roll Sverige bör ha i Nato. – Vi kan Östersjön. Vi kan Östersjön på ytan, vi kan Östersjön under ytan. Vi kan också luftrummet över Östersjön. Det här är ett område där vi skulle kunna visa handlingskraft och luta oss fram i ett tidigt skede och ta det ansvaret som en fullvärdig medlem, säger Micael Bydén till radion. ÖB säger också att Norden ska ses som ett sammanhängande försvarsområde och att samarbetet ska öka. Han tycker dock att alla länder i Norden ska ha egna kompletta försvar. – Vi kommer att hitta synergieffekter där vi delar ansvaret på ett annat sätt. Men att vi skulle avsäga oss en hel försvarsgren eller stridskraft, det ser jag som uteslutet i det här läget. Här måste vi bygga vårt eget för att säkerställa att vi kan ta den första smällen själva, säger Micael Bydén. Det började som en skakning på nedre däck... #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
En ung serbisk man hittar sin roll i kriget i Jugoslavien. Han sätter skräck i invånarna med sitt sadistiska dödande. I dagens avsnitt pratar Irena med Krister Thelin, fd domare på krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien i Haag. Vad är en krigsförbrytare och hur kan man få folk att se sina medmänniskor som ohyra. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Om vad som hände i Srebrenica år 1995, under det pågående kriget på Balkan. Du får höra om massmordet på över 8 000 människor och om den efterföljande rättegången i krigsförbrytartribunalen i Haag där ansvariga ställdes till svars. En av dem var general Ratko Mladic som fick öknamnet "Bosniens slaktare". Avsnittet belyser krigets lagar och mänskliga rättigheter i väpnade konflikter.
-
Nanna, Kristofer och Saga diskuterar Jessika Gedin & LaCamilla, Ukrainska institutet & Yung Lean, Mac Miller & fentanyl, 3x svenskt i Cannes, 3x "Yttersta domen", The Kardashians, Saults nya skiva.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Saga Cavallin tecknar två parallella livshistorier i Jessika Gedin och Camilla Henemark, om att vara en underdog respektive ha underdog-attityd.
I väntan på undergången återupplivar Nanna segmentet Bildningshålet, och berättar om tre verk med titeln "Yttersta domen."
Kristofer har sett The Kardashians och undrar hur man kan vara så nostalgisk om ett tv-program som lades ner bara förra året.
-
I dagens avsnitt bland annat: Regeringen vill införa vaccinpass från 1 december, iraniern Peyman Kia som jobbat på Säpo och Kontoret för särskild inhämtning häktas misstänkt för grovt spioneri, kung Athelstan av England vinner omröstning om Storbritanniens bäste monark genom tiderna, Bulletins medgrundare Paulina Neuding säljer sina aktier i företaget för 1 kr samt Kyle Rittenhouse frias på samtliga åtalspunkter
https://radio.bubb.la/sondag-21-november-2021/
Länkar som diskuterades i dagens sändning:
Regeringen föreslår införa vaccinpass för vuxna för inomhusevenemang med fler än 100 personer från och med den 1 december, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell förklarar att den låga smittspridningen skulle riskeras ifall man slår sig till ro, oppositionen är positiv till beslutet men Moderaterna kommenterar att de gärna sett att beslutet även skulle gälla för restauranger
Över 500 JO-anmälningar inkommer mot Folkhälsomyndigheten och regeringen under fredagsmorgonen efter beslutet att införa vaccinpass, anmälare kallar införandet grundlagsstridigt, brott mot mänskliga rättigheter samt ett övergrepp mot hela befolkningen
Österrike inför vaccinationskrav från och med februari 2022 och upp till 20 dagars nedstängning av landet från och med måndag efter rekordstort antal covid-19-fall, förbundskansler Alexander Schallenberg kommenterar att konsensus tidigare varit att lagkrav inte behövs men att man måste förhålla sig till verkligheten
Gibraltar ställer in alla offentliga julevenemang och avråder bestämt befolkningen från privata sammankomster närmaste fyra veckorna efter exponentiell ökning av covid-19-fall, området vars vuxna befolkning varit fullvaccinerad sedan mars och som har munskyddstvång i butiker och kollektivtrafik administrerar för tillfället boostersprutor till 40+ och vaccinerar ned till fem års ålder
Sammandrabbningar mellan cirka 200 nedstängningskritiska demonstranter och kravallpolis med vattenkanoner i Haag under fredagen, Nederländerna har trots låga dödstal beslutat om tre veckors nedstängning med begränsade öppettider för restauranger och butiker samt social distansering då antalet sjukdomsfall nått ny högstanivå
Ovaccinerade ledamöter av Lettlands riksdag och kommunfullmäktigen fråntas tillträde och rösträtt, deltagande i beslutande organ på distans medges inte heller, förbudet planerat gälla till juli 2022
41-årige iraniern Peyman Kia som jobbat i nio år på Säpo och Kontoret för särskild inhämtning hos Must häktas tillsammans med sin lillebror, båda misstänkta för grovt spioneri, brotten utförda mellan mars 2011 och september 2021
Kung Athelstan av England vinner omröstning om Storbritanniens bäste monark genom tiderna, regerade 925–939 och enade landet genom att slå ihop konungadömena Mercia och Wessex samt fördriva vikingarna ur Northumbria, bekämpade även invasionsförsök från Skottland och Dublin i slaget vid Brunanburh, Elisabet I på andraplats, enligt omröstning med 84 000 röster anordnad av podcasten The Rest Is History
Bulletins medgrundare och tidigare chefredaktör Paulina Neuding säljer sina aktier i företaget för 1 SEK till opinionschefen Dan Korn, kommenterar att hon därmed till sist avslutar sitt ägande och önskar tidningens anställda all lycka och arbetsro, ägde enligt aktieboken över 18% av aktierna
Kyle Rittenhouse frias på samtliga punkter, åtalades för bland annat mord för att ha försvarat sig mot angripande Black Lives Matter-demonstranter under upplopp i Wisconsin 2020, domaren Bruce Schroeder kommenterar att alla åtgärder kommer vidtas för att skydda juryn, guvernör Tony Evers manar till lugn och meddelar att 500 nationalgardister är på plats
-
Den här gången gästspelar Tobias Öhgren, projektledare för Europa Direkt i Härnösand. Både han och Anna har en hel del boktips. Allt från spännande berättelser om EU’s färgstarka grundare, en närstudie av en by i Frankrike och en resa runt om i Europa till försvunna kungar och förslag på olika bilresor du själv kan ta.
För mer om Europa Direkt-kontoret https://www.harnosand.se/mittharnosand/harnosand-utvecklas/europa-direkt-harnosand.html
Böcker som nämns:
Putins nya Ryssland och det förflutnas skuggor av Shaun Walker (2020)
De små folkens historia : minoriteter i Europa av Ingmar Karlsson (2018)
Europas försvunna kungahus av Arne Nolin (2018)
Tysk höst av Stig Dagerman (ny utgåva 2010)
Europas svaga hjärta : från Haag 1948 till Ungern av Annika Ström Melin(2014)
Europeerna : arvet efter EU:s pionjärer av Annika Ström Melin (2005)
En by i Champagne av Fanny Hägerstam (2021)
Är vi framme snart? : drömmen om Europas förenta stater av Per Wirtén (2017)
Europas vackra vägar : 47 kända bilturer & Europa vägatlas (2015)
--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ofiktion/message