Henrik Zetterberg Podcasts
-
En gång efter en semester för några år sen satt jag i ett möte och fattade inte vad vi pratade om. Jag blev livrädd och Googlade på Alzheimer.
Idag kan du genom blodprov få reda på om du har anlag för Alzheimer och om du rent av redan är på väg in i sjukdomen. Men vad ska du med resultatet till?
Tillsammans med Henrik Zetterberg, professor i neurokemi, vi oss in i hjärnans inre. Vi reder bland annat ut demens och Alzheimer, en av våra vanligaste åldersrelaterade sjukdomar.
Vad är varningssignalerna? Kan utbrändhet och depression ge symptom på demens? Vad kan jag göra för att förhindra demens?
Inledningsvis pratar vi om varför hjärnceller gillar alkohol, om Galna kosjukan ock kannibalism och hur mycket själen väger. Vi tar också reda på vad en hjärnskakning egentligen betyder och hur farligt boxning, hockey och fotboll är. I slutet får du historien om hur Henrik höll på att missa ett viktigt möte med Bill Gates.
Var jag på väg att få Alzheimer efter semestern? Svaret får du strax av professor Henrik Zetterberg!
Moderator: Gunnar Oesterreich
Musik: Mattias Klasson/Daniel Olsen
Distribution: Acast
Samarbetspartners: Coronapassport.se, Nordic Light Hotel, Atrament Books
Hitta allt om podden:
Websida: https://spannandemoten.se/
Instagram: @spannandemoten
Facebook: https://www.facebook.com/spannandemoten
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/gunnar-oesterreich/
Kontakt: [email protected] eller via sociala medier
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Postcovid, eller det som också kommit att kallats för långtidscovid, kan drabba var tionde person som varit sjuk i covid. Symptomen kan variera starkt, men bland annat har det varit trötthet, minnesproblem och huvudvärk. Men efter sex månader verkar hjärnan ha återhämtat sig hos de flesta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Även blodkärlen påverkas vilket forskarna tror kan leda till olika långtidseffekter, som högt blodtryck och anfåddhet. Än så länge väntar forskarna på svar från flera pågående studier.
Osäkert hur många som drabbas av postcovidDet är oklart hur många som drabbas av postcovid. Enligt en brittisk studie kan det handlar om var tionde person som har symptom även efter tre månader.
Hör experter om vad de säger om covid19 och dess långtidspåverkan på hjärta, hjärna och lungor.
Medverkar gör Jan Nilsson, professor i kardiovaskulär experimentell forskning vid Lunds universitet, Judith Bruchfeld, överläkare och docent i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Göteborgs universitet, samt Ulla-Marie Gunner, med postcovid och tidigare församlingsföreståndare och arbetsledare i Immanuelskyrkan i Stockholm.
Programledare och producent: Annika Östman
[email protected] -
Professor Henrik Zetterberg är en av världens mest kända forskare inom Alzheimer.
Nyligen blev han uppmärksammad och hyllad av miljardären och filantropen Bill Gates för sitt arbete med att med hjälp av biomarkörer i enkla blodtester kunna spåra tidig Alzheimer.
Men samtidigt vilar mörka moln över hans egen familj. Hans pappa Dennis har en blandform av Alzheimer och vaskulär demens. Och sjukdomen finns även i tidigare led i familjen.
Så ska Alzheimer även hota Henrik Zetterbergs karriär i forskningens framkant?
Lyssna på det här medryckande opch pedagogiska samtalet om sjukdomen Alzheimer, om all den senaste forskningen och hur Henrik Zetterberg hanterar sina dubbla roller som stjärnforskare och berörd anhörig. -
Vi pratar demensforskning och hur man ska tänka ifall en närstående drabbas av minnessjukdomar. Dessutom - Fijis rugbysång, elsparkcyklar och hur vi kommer resa i framtiden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi pratar om demens och minnessjukdomar. Hur är det att ha en förälder som får diagnosen demens och är det ok att ibland att skratta åt de dråpliga situationer som kan uppstå när minnet sviker? Vi gästas av skådespelaren Philomène Grandin. Hon har skrivit boken "Glöm allt med inte mig" om hennes pappa som drabbades av demens. Gästar gör även Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Göteborgs Universitet för att berätta om hoppet som spirar att knäcka Altzheimers gåta i framtiden.
Vi pratar även om resor. Både i det inre och i det yttre. Vad händer med resandet i spåren av klimathot och pandemin? Vi gästas av Johanna Danielsson, framtidsstrateg på Kairos future. Hur ser framtidens resor ut? Du får även möta Helge Pettersson, 74 år som aldrig har lämnat Gotland där han bott i hela sitt liv.
Dagens sommarpratare är regissören Goran Kapetanovic. Han var sjutton år när han flydde kriget i Bosnien. Hur ser han tillbaka på den tiden idag? Han jobbar just nu med en serie om Knutbydramat. Vad är det som lockar med den historien?
Programledare: Martin Wicklin
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Daniel af Klintberg
-
Andreas berättar att en av de första NHL-spelare han fick jobba med var Henrik Zetterberg och att han hjälpte honom att bli fri från ryggsmärta, den säsongen blev Zetterberg utsedd till MVP och vann Stanleycup med Detroit Redwings.
Därefter började Andreas träna bland annat, Gabriel Landeskog, Rickard Rakell och Jakob Josefson
Andreas berättar vad som är skillnaden från att träna NHL spelare till andra människor.
Ni får höra hur det ser ut när Andreas åker över Atlanten och jobbar med NHL spelare. Där 90 % av tiden går till manuella fascia behandlingar.
Ni får även höra när Andreas var med 2018 när Washington Capitals vann Stanley Cup där han behandlade spelare och fick vara med under den häftiga resan.
Som vanligt hör av er med feedback och ämnen till [email protected] -
Hockeystudion är tillbaka och i omstarten gästas Tomas Ros och Hans Abrahamsson av Detroit Red Wings talangscout Håkan Andersson. I över 30 år har han jobbat för den anrika NHL-klubben och varit med och draftat stjärnor som Nicklas Lidström, Pavel Datsjuk, Henrik Zetterberg och Tomas Holmström. Det blir snack om hur en scout jobbar, Detroits framtid, talangutveckling och ungdomshockey samt vilka draftval han är mest stolt över.
-
Professor Henrik Zetterberg är en av Sveriges ledande forskare inom Alzheimer, den enda av världens stora sjukdomar som ännu inte har någon bot. Han leder ett team på ett 80-tal forskare som inom kort kommer att presentera en världssensation. Att kunna spåra Alzheimer via ett enkelt blodprov. I det här första avsnittet förklarar Henrik Zetterberg för programledaren Henrik Frenkel att han kanske inte har Alzheimer, utan en helt annan variant. Och att han själv har Alzheimer i familjen. Hör också Henrik Zetterberg själv berätta om hur han fick ett av de största forskningsanslagen mot Alzheimer…av legenden Bill Gates.
-
Vem är tidernas främsta idrottare? Vilken sport är störst i världen? Diskussion efter Tom Bradys historiska sjätte triumf i Super Bowl. Kärleksbombning av Henrik Zetterberg! Så slutar Svenska Hockeyligan! Domarkritiken mot Hockeyallsvenskan! Och så görs ett sockerkontrakt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När Erik Karlsson blir bortbytt och Henrik Zetterberg avslutar karriären – då måste NHL-podden rycka in och spela in ett specialavsnitt. Firma Bjurman/Ekeliw diskuterar här de senaste dagarnas två stora blågula NHL-nyheter.
-
NHL-podden är framme vid avsnitt 40, numret som en viss Henrik Zetterberg bär. Hall of Fame-galan, det nya World Cup-formatet och NHL:s värsta rivalmöten avhandlas. Dessutom blir det snack om Rangers, Montreal och Columbus – bland annat.
-
NHL-podden med Bjurman och Ekeliw är framme vid det 36:e avsnittet, en viss Mats Zuccarellos nummer.
Den här veckan diskuterar Sportbladets nördduo vilka som är NHL:s mest underskattade spelare. Dessutom hyllar de Detroit Red Wings och Henrik Zetterberg – och bjuder Edmonton Oilers på trade-förslag.