Macbeth Podcasts

  • Alexandra Charles möter Christina Schollin i podden Alexandras - nära ditt hjärta.

     

    Christina Schollin, 84, hyllas just nu för sin roll som drottningen i Dramatens “Macbeth”.

    I nya avsnittet av podden “Alexandra - nära ditt hjärta” berättar hon varför hon valde att göra comeback, om skälen till att Elvis Presley fick nobben och inte minst - om sina framtidsplaner.

     

     Christina Schollin är en av våra största skådespelerskor och med ålderns rätt hade hon inte alls tänkt att stå på en teaterscen igen.

    -Nej, det ingick absolut inte i mina planer - att utsätta sig för den typen av prestationsångest som det är... jag hade sagt “aldrig mer”.

    Men efter att ha läst manus beslöt hon sig ändå för att återvända till sin gamla arbetsplats efter 25 år. Resultat blev ren teatermagi. Christina Schollin har hyllats av enig kritikerkår för sin roll. 


    I podden berättar Christina att det aldrig var givet att hon skulle hitta till teatern och filmen. Med en pappa som var kamrer och en mamma som var lärarinna, fanns det inget arv att falla tillbaka på.

    -Jag har gjort en egen liten psykolanalys av mig själv med hjälp av mina dagböcker, säger Christina och jag tror att orsaken till att jag ville bli skådespelare, var att jag var ett så ensamt barn. Jag var sladdbarn med fem äldre syskon och hade svårt att hävda mig.

     -Genom teatern ville jag bli någon annan än  “lilla tråkiga jag” som ingen brydde sig om. Jag ville bli värd att lyssna på.

    Christina sjöng också mycket som barn, och till slut tog hennes storasyster med henne till radiotjänst, där Christina antogs till deras flickkör.

    -Inte heller i sången trodde jag på mig själv, trots att jag sjöng bra. Jag har dragits med dåligt självförtroende hela livet.

    - Ändå ville jag till teatern. Det var som en drift.


    Efter Dramatens elevskola 1958 blev det många klassiska roller både på film och teater. “Käre John” med Jarl Kulle fick en Oscarnominering, och på plats i Hollywood fick Christina flera erbjudanden. Bland annat ett om att  filma mot Elvis Presley.

    -Men jag sa nej. Det var ju inte att tänka på, jag hade två barn och fullt upp hemma. Det kunde  jag inte bara ge upp, för att gå på en badstrand med Elvis. Och så tyckte jag väl ärligt talat att det var lite under min värdighet, han var ju inte någon riktig skådis.

    -Jag var ju på Dramaaten, ironiserar  hon.


    Drottningen i Macbeth blir Christinas sista stora teaterroll, det har hon bestämt.

    Nu ser hon istället fram emot ett liv där hon ska påta i jorden och på sikt flytta in i det nybyggda huset på tomten, ett krypin på 54 kvadrat.

    -Där ser jag mig i framtiden. Jag ska sitta i en gungstol och brodera mina änglatavlor medan barnbarnsbarnen springer in och ut och äter bullar och dricker saft.

    -Och så ska jag skriva en bok till! Jag har så många olika tankar som jag vill formulera ner på ett papper.

     

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I veckans odpod: F1-sportens eventuella patetik, Billys genombrott som Trackmania-arkitekt, Macbeths förbannelse och anakronistiska datorterminaler. Om du kan, stöd oss på http://patreon.com/odpod

  • I vilken kontext väljer man Putin före Biden? Är Putin vår tids Macbeth? Och varför börjar alltid filmens krig "i gryningen"? Fler frågor än svar utlovas i veckans avsnitt!

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Nanna har sett en nyuppsättning av Macbeth på Dramaten och ser Rysslands president i den makthungrige Macbeth. Kristofer beundrar Putins förmåga att tjackprata sina motståndare till underkastelse, och funderar på varför så många tar på sig att tidsbestämma när en invasion av Ukraina kan ske.

    Men det är inte bara Putin i dagens avsnitt: Kristofer är åter irriterad på kulturdebatten, och frågar sig varför Johan Heltnes anklagelseskrift mot de elaka klasskamraterna på Biskops Arnö författarskola, får mer uppmärksamhet än bokbranschens stundande kollaps.

    Nanna har också nästan blekt tänderna för tredje gången, och tycker att landstingets förmåga att få en att avstå från skönhetsingrepp gör det till en ypperlig organisation att ta hand om precis alla skönhetsoperationer.

    Dessutom: Jordan B. Petersons nya karriär som gubbrockare, och en hyllning till nyss bortgångne Jamal Edwards.

  • Scenvåren är här och restriktionerna är släppta! Några av årets löften är redan infriade, som att Loretto hunnit se Stortorget på Riksteatern och Löftet på Kungliga Operan, annat ser vi fortfarande fram emot. Med nytt hopp. Vi har tillsammans sett "Den stora skrivboken" i Uppsala efter Agota Kristofs roman, vi är rörande oöverens om Lars Noréns "Solitaire" på Dramaten och på Dansens hus/Dramatens Elverket har Cecilia sett Gunilla Heilborns nya föreställning "37 timmar och 3 minuter" som inte är en iscensättning av - men likväl är inspirerad av - Tolstojs "Anna Karenina".
    Dessutom spekulerar vi i vilken musik som enligt våra beräkningar borde spelas i Jens Ohlins och Hannes Meidals nytolkning av Shakespeares Macbeth - här kallad (Macbeth) - på Dramaten (premiär 18 feb) och funderar över hur Jan Klata kommer att hantera dårhusvinkeln i Peter Weiss "Mordet på Marat" i Göteborg (också premiär 18 feb. Vi pratar även om sevärda monologer, bra dans och dålig kulturpolitik.

    Medverkande: Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (producent & klipp)

  • Christina Schollin om sin oväntade comeback!

      

    Tack och lov har det hänt mycket i forskningen kring kvinnors hjärthälsa på 20 år.

    Men ännu är det långt ifrån tillräckligt.


    I podden “Alexandra - nära ditt hjärta” möts hjärtläkaren Karin Schenck-Gustafsson och skådespelerskan Christina Schollin för att prata hälsa - och om att göra comeback efter 80!

     

    Professor Karin Schenck-Gustafsson har varit med ända sedan starten av 1,6miljonerklubben. Det var när Alexandra Charles 1998 hörde Karin berätta om den ojämlika vården som hon fick idén till att starta föreningen. 


    -Jag hade lärt mig att hjärtinfarkt var en manlig sjukdom, berättar Karin. Men när jag blev chef på hjärtintensiven på Karolinska sjukhuset i Stockholm, så märkte jag att det inte stämde. Hälften av hjärtinfarkt-patienterna var ju kvinnor! 


    Dessutom hände det att när kvinnor sökte hjälp för sina hjärtproblem, så avfärdades de som simulanter! 


    -Deras problem syntes inte på den kranskärlsröntgen som man gjorde då, berättar Karin. På den tiden visste man inte att man kan ha hjärtinfarkt utan synliga förträngningar i de stora kranskärlen. Detta är nu aktuell forskning. Så vissa läkare trodde att kvinnorna låtsades vara sjuka. 

    Visst finns det en större medvetenhet idag, säger Karin, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. 


    Med i podden är också Christina Schollin, som har egen erfarenhet av hjärtproblem. Det var faktiskt tack vare 1.6miljonerklubben som hon fick hjälp. 

    -Ja, jag fick ingå i den så kallade Coala-studien 2018. Då upptäcktes det att jag hade förmaksflimmer. Jag hade ingen aning om det. 

    Just förmaksflimmer är en lite lurig diagnos, eftersom man inte alltid har symptom, precis som det var i Christinas fall. Men det är viktigt att behandla. Genom att få blodförtunnande medicin minskar risken för stroke och betablockare tar ner pulsen. 


    Christina Schollin ligger annars i en sorts hårdträning just nu. Eftersom hon drabbats av artros följer hon ett strikt träningsprogram med hjälp av appen Joint Academy. 

    -Den hjälper mig väldig, väldigt bra. 


    All rörlighet behövs när Christina Schollin lite oväntat  gör comeback på Dramaten i Stockholm, 83 år gammal. Hon ska spela drottningen i Macbeth, med premiär i februari 2022. 


    -Jag hade för länge sedan bestämt mig för aldrig mer stå på en scen igen. Pressen, nervositeten och prestationsångesten… Nej fy, jag ville ta  det lugnt  och ta hand om barn och barnbarn.  


    -Men så läste jag manus och insåg att jag inte kunde säga säga nej till ett sådant fint erbjudande. Det blir dessutom precis 25 år sedan jag senast var på Dramaten. 

    Christina avslöjar också att drömmen om ett generationsboende ute i familjens hus på Värmdö håller på att bli verklighet. Äldsta sonen flyttar hem och Christina och maken Hans bygger ett nytt hus på tomten. 


    -Jag tänker mig att det får bli vår undantagsstuga i framtiden!

    Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.