Maciej Zaremba Podcasts
-
Över 2,5 miljoner flyktingar från Ukraina har kommit till Polen sedan kriget startade. Hur påverkar det vårt grannland i söder?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I och med kriget i Ukraina och den enorma flyktingströmmen har ett EU-land hamnat extra mycket i fokus: Polen. Vi ägnar hela den här morgonen åt vårt grannland vid Östersjön. Det rör sig om den akuta situationen och om flyktingmottagandet, men vi ska också prata om Polens identitet och hur den förändrats, och om Polen och Sveriges relation som de grannländer vi är.
I programmet medverkar journalisten och författaren Maciej Zaremba och Barbara Törnquist-Plewa som är professor i Öst- och Centraleuropastudier vid Lunds universitet. Hör ett reportage från den färjerutt som binder samman polska Gdynia med Karlskrona, och om polsk fotbollskultur och det landslag som slog ut Sverige i VM-kvalet. Dessutom möter vi sångaren Hiob Dylan som försöker sätta fingret på vad för slags samhälle Polen är idag.
Programledare: Lars Mogensen
Producent: Karin Arbsjö
Reportrar: Morris Wikström, Henrik Olsson och Helena Stenkvist Söderlin
-
Hur förändras kyrkornas roll i kriget i Ukraina och i Ryssland?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 24 februari inledde Ryssland sitt anfall mot Ukraina. En miljon ukrainare är på flykt och allt fler soldater och civila offer rapporteras från Kiev, Charkiv och andra städer runt om i Ukraina. Trots det visar människorna där en stark motståndsvilja och tro på att de försvarar något större. Hör röster från både Ukraina och Sverige om hur många civila och företrädare för kyrkor nu är beredda att delta i kampen för fred och för att ta emot flyktingar.
Maciej Zaremba, journalist och författare och fältprosten Jenny Ahlén medverkar.Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reportrar: Paloma Vangpreecha och Märta Kero -
Vi fortsätter vår tidsresa och tar avstamp från våra två tidigare avsnitt om 80-talet, ett matigt lyssnar-mail och vår egen sammanfattning av det årtiondet innan vi rusar in i ett lagom hektiskt 90-tal. Där noterar vi att forskningen fortsätter, olika “betänkningar” leder till beslut och LSS äntligen blir lag. David gör en spaning gällande den ökade frekvensen av förändring från 1900-talets första hälft fram till och med 90-talet samt tycker att de olika lagarnas sökbara kodbenämningar är väl värda att notera! Tomas tycker att vi som personal kan låta oss inspireras av Glada Hudik-teatern med att sikta högt och belyser journalistikens roll i att påvisa brister i verksamheter. Vi pratar också kort om: Kjell Johansson, Kerstin & Marie, HIV, teckenspråk, Salamancadeklarationen, LASS, juridik, mjuka värden, handikapprörelsen, psykiatrireformen, diskrimineringsombudsmannen, särskolan, Maciej Zaremba, tvångssterilisering, DN, färdtjänst, Lindqvists nia, teknologi, hjälpmedel och två spännande gäster.
Mycket nöje!