Maria Georgieva Podcasts

  • Utrikeskrönikan 13 juli 2021.

    Moskva, tisdag Motsägelsernas eller överdrifternas stad. En stor del av pandemin saknade vi de flesta av de restriktioner som tillämpades när resten av världen stängde ner. Det var inte så att smittan inte fanns här, men makthavarna valde helt enkelt att experimentera med siffror, eller som de sa - att satsa på ekonomin, och detta trots att dödssiffrorna var höga redan förra året. Under tiden sändes budskapet ut om att människors immunförsvar var magiska, och samtidigt registrerades världens första vaccin här. Men många ser fortfarande vaccineringen som hokuspokus.Ett tvång eller ett experiment de inte vill vara en del av. Resultatet blir att miljontals inte alls tänker vaccinera sig, även nu när dödstalen slår nya rekord. Det är svårt att lära en hund att sitta eller få människor att vaccinera sig när misstron är större än förmågan att bekämpa viruset. Och att råda bot på åratal av misstro mot makthavare går inte i en handvändning. Kvarlevorna från förr visar att det går att leva i det förflutna medan staden förändras och blir allt mer extravagant och modern. Kontrasterna mellan den hårda ytan och livet där emellan kan hålla igång min nyfikenhet länge. Jag märker hur jag letar efter monument och historiens vingslag, från gamla matsalar i historiska hus till att förundras över att varmvattnet fortfarande stängs av under högsommaren i nästan två veckor. På sovjettiden stängdes varmvatten av för att fixa till infrastrukturen, men varför Putins moderna Moskva fortfarande gör det är ett mysterium för mig. Här gillar man inte förändring i första taget. Det finns något tryggt i vanor, i att allt inte behöver förändras. Det är en fråga om stabilitet. En uppfattning som inte minst landets president, Vladimir Putin, har sålt in efter 20 år vid makten. Han drar inte heller på sig något munskydd. Det kan nämligen uppfattas som ett impopulärt drag bland dem som han försöker styra. Trots byråkratiska uppförsbackar i Ryssland så gör Moskva en smartare. Och i vardagen har även maktens män trubbel med att klara sig utan byråkratisk förnedring. Själv har jag inte känt mig så pass nära den ryska säkerhetstjänsten tidigare. De står där plötsligt framför mig. De avslöjar sig med sina fyrkantiga magväskor i läder - de byter aldrig stil. Men plötsligt så har vi samma problem, även FSB måste uppvisa qr-koder för att komma in på Moskvas restauranger. Precis som vi andra dödliga. I all hast har man infört nya restriktioner här i Moskva. Det som är konstant är det ständiga flängandet - ingen vill missa det extravaganta livet i Moskva.Inte ens den federala säkerhetstjänsten.Maria Georgieva, Moskva maria.georgieva@sverigesradio.se

  • Starka krafter hotar nu drömmen om ett fritt, globalt internet. Stater, från Kina till USA, vill hävda sin makt. Kommer de lyckas?

    Medverkande: Emily Taylor, internetexpert vid den brittiska tankesmedjan Chatham house, Patrik Fältström, internet-pionjär, Netnod, Ann-Marie Eklund Löwinder säkerhetschef på svenska internetstiftelsen och nyckelbärare, Milton Mueller, professor vid Georgia Institute of Technology , Irina Borogan och Andrei Soldatov, författare till boken The red webb, internetaktivister i staden Tver i Ryssland.Programledare: Robin OlinProducent: Ulrika Bergqvist och Katja MagnussonReportrar: Ekots teknikreporter Sven Carlsson, Kina-kommentator Hanna Sahlberg, Maria Georgieva i Moskva.Tekniker: Elin Hagman.

  • Thomas Gruber är en kontroversiell hyresvärd i Motala. Han hyr bland annat ut boende för 8 000 kronor till romer från Bulgarien. Nu öppnar Gruber dörren till sin värld där romer från Bulgarien bor grannar med missbrukare och kåkfarare.

    Thomas Gruber har krigat med kommuner i flera år och anklagats för att ta oskäliga hyror med tanke på den låga standarden i hans fastigheter. Dessutom saknar Grubers hyresgäster ofta kontrakt. Om lägenheter inte finns tillgängliga kan han snabbt ordna fram en husvagn som nödlösning. Nu höjer Gruber hyrorna samtidigt som inflyttningarna fortsätter. Det kommer hela tiden romer från Bulgarien i jakt på ett boende till Motala. Aldrig tidigare har så många romer från Bulgarien kommit till Sverige som nu. En lägenhet kan kosta 8 000 kronor i månaden, en husvagn – 3 000 kronor i månaden.Hör romernas egna röster om hur det är att vistas i Sverige med Motala som scenplats. Maria Georgieva är journalist, kritiker och dokumentärfilmare. Hon har tidigare gjort flera fördjupande reportage om EU-medborgare som kommer till Sverige från Bulgarien för Arena. Maria bevakar EU-frågor, kultur, politik och östra Europa för flera svenska medier. Hon har tidigare varit med och startat webbtidningen Dagens Arena, arbetat som reporter på SVT och jobbat med produktionsbolaget Atmo.Gruber eller gatan är hennes första radiodokumentär.