Mikael Granvik Podcasts
-
Natten till tisdag 27 september ska en rymdfarkost för första gången någonsin pröva att knuffa en asteroid ur sin bana. Den här gången är det på försök, för att börja undersöka denna metod som kanske någon gång kommer att behöva användas i skarpt läge, mot en asteroid som kan komma att hota jorden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programmet är en uppdaterad repris från november 2021 då sonden lämnade jorden.
Efter 10 månaders färd genom rymden når nu den drygt diskmaskinsstora farkosten DART fram, för att knuffa till den ena bumlingen i en så kallad dubbelasteroid med namnet Didymos, så att den ändrar sin bana en aning. Det hela ska fotograferas och mätas vid själva krocken av en liten satellit som farkosten har med sig, och senare av ytterligare en rymdsond, Hera.
Vi hör om utmaningar med projektet, om hur väl kartlagt hotet från rymdstenar är, och om vilken förödelse även mindre meteoritnedslag kan ställa till med. Som tur är så är det sällan större asteroider krockar med jorden, och om de faller ner är det sällan de träffar tättbebyggt område. Men det kan ändå vara bra för oss på jorden att ha en sorts livförsäkring i form av ett asteroidskydd, säger forskarna.
Medverkande: Andy Cheng, forskningsledare DART-projektet, NASA; Amy Mainzer, professor University of Arizona, en av världens ledande forskare inom planetärt försvar och på objekt nära jorden; Ian Carnelli, forskare vid ESA, och Mikael Granvik, docent i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet och Helsingfors universitet.
Reporter: Julia Videgård
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
På onsdag 24/11 ska en rymdfarkost lämna jorden med målet att i forskningssyfte knuffa en asteroid ur sin bana. Men det är mycket som kan gå fel när man skjuter prick med ett enda skott, på 11 miljoner mils avstånd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I detta andra program av två om hotet från asteroider så hör vi om hur den diskmaskinsstora farkosten DART efter 10 månaders färd genom rymden förhoppningsvis ska knuffa till den ena bumlingen i en så kallad dubbelasteroid med namnet Didymos, så att den ändrar sin bana en aning. Det hela ska fotograferas och mätas vid själva krocken från jorden och av en liten satellit som farkosten har med sig, och senare av ytterligare en rymdsond, Hera.
Vi hör om utmaningar med projektet, om hur väl kartlagt hotet från rymdstenar är, och om vilken förödelse även mindre meteoritnedslag kan orsaka. Som tur är så är det sällan större asteroider krockar med jorden, och om de faller ner är det sällan de träffar tättbebyggt område. Men det kan ändå vara bra för oss på jorden att ha en sorts livförsäkring i form av ett asteroidskydd, säger forskarna.
Medverkande: Andy Cheng, forskningsledare DART-projektet, NASA; Amy Mainzer, professor University of Arizona, med fokus på planetärt försvar och på objekt nära jorden; Ian Carnelli, forskare vid ESA, och Mikael Granvik, docent i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet och Helsingfors universitet.
Reporter: Julia Videgård
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Jakten på rymdens skatter sker både här på jorden och på asteroider.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi börjar i skogarna norr om Pajala - här samlas varje år meteoritjägare från hela världen för att leta delar av den järnmeteorit som kraschade här för 100 - 800 000 år sedan. Dan Johansson och Andreas Forsberg är ute och söker Muonionalustameteoriterna.
Clas Hättestrand, professor i naturgeografi på Stockholms universitet, berättar mer om vad det var som hände här i norra Sverige och vad som hittats.När vi vänder blicken ut i rymden är det asteroider som står i fokus för just nu pågår projekt med syfte att bryta och leta mineraler och att få tillgång till vatten på plats på asteroider.
Mikael Granvik, biträdande professor Luleå Tekniska Universitet, beskriver framtidens asteroidbrytning som är mycket krävande och som kräver kosmisk ingenjörskonst.
Luxemburg satsar på rymdresursforskning och chef för The Luxembourg institute of science and techonology är svensken Thomas Kallstenius - han beskriver hur framtiden ser ut för rymdens skatter.Sändes i FM 11 november 2021.
Ett program av Bo Torbjörn Ek och Joseph Knevel.
Kontakta redaktionen på [email protected]