Patrik Höglund Podcasts
-
Idag får vi höra om alla goa (och stundtals märkliga) smeknamn som folk i era uppväxtorter hade. Mozhoven, Boob och Der Spiegel är exempel på sköna lirare vi minns. Clara Thor berättar om sitt gräv kring politikernas musiksmak och Victor Malm går igenom veckans kultursnackisar. Vi får även besök från marinarkeologen Patrik Höglund som var med och hittade det 400 år gamla skeppet Äpplet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Margret Atladottir och Emma Molin
-
Sex skepp från stormaktstiden och framåt har nu identifierats ur den brötiga mur av trä som länge legat på botten utanför Karlskrona, för att tjäna som en spärr mot fientliga flottor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Det är när man får ihop historierna, som man får magin. Det är då det blir riktigt spännande." Det säger marinarkeologen Jim Hansson, som dykt mycket vid vraken och som nu varit med och identifierat skeppen, varav två är "riktiga bamsingar", säger han.
Det är genom att ta mått på vrakdelarna och datera träet genom dess årsringar, och sedan jämföra med uppgifter i arkiven, som vraken nu har kunnat kopplas till seglande skepp och till olika skeden i vår historia. Ofta har det handlat om krig med Ryssland.
Vraken ska inte bärgas, utan bli kvar på botten av Djupasund, där de kan fortsätta att bevaras, säger Jim Hansson. I stället är planen att skapa en dykpark på platsen, där hobbydykare kan följa en guidad bana bland vraken, och som med hjälp av resultaten i den nya rapporten kan bli mer spännande och informativ, menar han.
Medverkande: Jim Hansson och Patrik Höglund, marinarkeologer på museet Vrak i Stockholm.
Reporter: Björn Gunér
[email protected]Producent: Peter Normark
-
Vad är skillnaden på en skeppare och en styrman? Och vem är det som styr skeppet egentligen? Ett skepp som Vasa var under 1600-talet som ett flytande samhälle i miniatyr. Här trängdes hundratals människor med olika befattningar tillsammans. Förutom officerare och båtsmän var det soldater, präster, skrivare, trumpetare, bråcksnidare, kockar, barberare och skeppsgossar. Vad gjorde alla dessa människor i sina olika roller och yrken ombord? Hur levde de, vad åt de (och när och hur?) och hur fördrev de tiden i perioder när skeppet låg stilla ?
Patrik Höglund, doktor i historia och marinarkeolog vid Statens maritima och transporthistoriska museer, berättar om hur livet ombord var på ett skepp som Vasa under tidigt 1600-tal. Vilka grupper tjänstgjorde ombord, vilken status hade de och hur de förhöll sig till varandra.
TIPS! Läs Patrik Höglunds avhandling: Skeppssamhället. Rang, roller och status på örlogsfartyg under 1600-talet som handlar om just detta. -
För drygt en månad sedan slogs portarna upp till Stockholms senaste museum, VRAK. Vi fick en guidad tur av museichef Odd Johanssen, intendent Susanna Alvesson-Nyberg och marinarkeolog Patrik Höglund. Vi får uppleva historien om Östersjön, de förlista fartygen och på nära håll få uppleva föremål som under hundratals år legat begravda på havets botten.
-
Följ med ner till Osmundvraket där jakten fortsätter på Sveriges okända järnexport och man hittar märkliga föremål på det extremt välbevarade vraket. Hör också om livet på stormaktens krigsskepp!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu dyker marinarkeologerna på det extremt välbevarade 1500-talsskeppet i Stockholms skärgård som har en unik last av osmundjärn. Tobias Svanelid följer med ut på dykflotten för att höra om Sveriges viktigaste exportprodukt under Gustav Vasas tid, och om skeppet som skulle konkurrera ut de tyska koggarna.
Dessutom bekantar vi oss med livet ombord på 1600-talets svenska krigsfartyg. Marinarkeologen Patrik Höglund har forskat om mikrosamhället på skepp som Kronan och Vasa där rangen avgjorde det mesta och levnadsförhållandena ofta var mycket tuffa.
Och så svarar Dick Harrison på en lyssnarfråga om Drottning Kristinas eventuella ambitioner att återta den svenska kronan.