Ravensbrück Podcasts

  • Buss in i biomörkret, helgen bjuder på flera spännande premiärer. P1 Kultur guidar till några av guldkornen: "Comedy queen","Kupé nr 6", "Nelly & Nadine", "Drömmannen" och "The Golden age".

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    MAGNUS GERTTEN OM NELLY & NADINE

    Filmfestivalen i Berlin är igång och en av filmerna som visas där är den svenska dokumentärfilmen Nelly & Nadine. Den handlar om två kvinnor som blev förälskade i varandra på julafton 1944 i koncentrationslägret Ravensbrück. Emma Engström intervjuar filmens regissör Magnus Gertten.

    SANNA LENKEN OM COMEDY QUEEN

    En annan film som tävlar i Berlin i sektionen för unga är Comedy Queen, som också går upp på svenska biografer idag. Förlaga till filmen är en bok med samma namn av författaren Jenny Jägerfeldt. Comedy Queen handlar om Sasha som förlorat sin mamma. Filmens regissör Sanna Lenken gästar P1 Kulturs studio och berättar om avvägningen mellan sorg och humor och hur hon jobbar som regissör. Hon har tidigare gjort tv-serien Tunna blå linjen och filmen Min lilla syster.

    ESSÄ: KAN KÄRLEK UPPSTÅ MELLAN MÄNNISKA OCH MASKIN?

    Det är svensk biopremiär för den tyska filmen "Drömmannen". Filmen är en kärlekshistoria mellan en manlig humanoid, alltså en mänsklig robot och en helt vanlig kvinna, forskaren Alma. Nina Asarnoj har sett den och flera andra filmer om kärleksrelationer mellan robotar, artificiella intelligenser och människor och frågar sig vad det egentligen handlar om för slags känslor.

    HANS-ERIK THERUS GÖR FILM OM UNION CARBIDE PRODUCTIONS

    Rockbandet Union Carbide Productions porträtteras i en ny dokumentärfilm, "The Golden age". Mer än 30 år efter de kaosartade ungdomsåren i Göteborg pratar bandets medlemmar om känslorna som tryckte på då och de som blivit kvar nu.

    REPORTAGE: JUHO KUOSMANEN OM KUPÉ NR 6

    På väg mot Murmansk för att studera hällristningar får Laura dela sovkupé med en vodkadrickande ung man. Det ser ut att bli en jobbig tid på tåget, men oväntad vänskap uppstår. Filmen Kupé nummer 6 är Finlands Oscarsbidrag, och var nära att gå hela vägen. Björn Jansson träffade filmens regissör Juho Kuosmanen redan vid världspremiären i Cannes i somras där filmen fick jurypriset Grand Prix.

    KLASSIKERN: SERIEALBUMET MAUS AV ART SPIEGELMAN

    En skolstyrelse i Tennessee i södra USA har strukit Art Spiegelmans seriebok "Maus" från läroplanen och förbjudit den från att användas i undervisningen. Beslutet har väckt stor debatt i USA och "Maus" har sålt i stora upplagor efter att nyheten blev känd. I veckans Klassiker hör vi om den Pulitzerprisbelönade serieromanen från 1980-talet. Fredrik Wadström berättar om serieromanen om Förintelsen där judarna är möss och nazisterna katter.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Anna Tullberg

  • Här är den andra och sista delen i miniserien om folkmord. Det som sannolikt är det värsta och mest otrygga man kan uppleva som människa. I det här avsnittet handlar det om Förintelsen under andra världskriget. Då omkring sex miljoner judar mördades av nazisterna. Liksom miljontals andra människor. Bland annat romer, homosexuella, Jehovas vittnen, samt krigsfångar och civila från olika länder.
    Hör Tobias Rawet som överlevde förintelsen, och som i år mottog Raul Wallenbergspriset, berätta. Om hur det var i Łódź ghetto. Hur de transporterades med tågvagnar under de mest vidriga förhållanden. Och hur det var i koncentrationslägret Ravensbrück.
    Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
    https://trygghetspodden.se

  • ÖVERLEVANDE FRÅN FÖRINTELSEN, 92 år. Född i Polen, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Tauba Katzenstein har överlevt getto, förintelseläger och slavarbete. I sitt Sommar vill hon berätta om sin mormor och sin mamma så att de blir ihågkomna.

    Hon är uppvuxen i utkanten av staden Lodz i Polen, som var Polens textilhuvudstad.

    Hennes syster och bror var duktiga på att plugga, men inte Tauba. Det blev många konflikter med hennes mamma om det. Då sprang hon över till mormor istället som alltid gav trygghet. Familjen var fattig och hamstrade för att klara sig. Kriget kom närmare och 1940 omvandlades hennes bostadsområde till ett getto.

    ”1942 kom det hemskaste som kan inträffa” säger Tauba. Då kom det transporter med judar från alla länder som Tyskland ockuperade och många skickades till arbetsläger. Tauba kände ångest. Hon såg sin mormor bli hämtad.

    Trots att Tauba berättar om sin tid i gettot, koncentrationslägren Auschwitz, Ravensbrück och om slavarbeten, så finns det mycket kärlek i programmet: till familjen, vänner, en hjälpsam kvinna, och till man, barn och barnbarn.

    Om Tauba Katzenstein

    Ett av förintelsens sista vittnen i Sverige. Modern dödades i förintelselägret Auschwitz, systern i Treblinka och mormodern gasades ihjäl i en lastbil i Chelmno.

    Levde i flera år i gettot i Lodz före deportationen till Auschwitz. Därefter slavarbete hos vapentillverkaren Kruppverken, där lönen var en tallrik soppa och en skiva bröd. Satt även i koncentrationslägret Ravensbrück.

    Kom till Sverige med de vita bussarna en vecka innan Tyskland kapitulerade på alla fronter 1945. Bor nu på Judiska hemmet i Stockholm.

    Producent: Kerstin Brunnberg