Region Sörmland Podcasts
-
Det här avsnittet av FoU-podden är inspelat på den årliga Välfärdsteknikmässan i Eskilstuna. Med i avsnittet är flera av utställarna, som berättar om vad de är där och informerar om och hur det knyter an till Nära vård. Bland annat berättar Eskilstuna kommun om digital tvilling och vad det innebära att vara modellkommun och om digitala mötesplatser. Region Sörmland berättar om syn- och hörselhjälpmedel, Nära vård-arbete och den nya tjänsten Vårdkontakt direkt.
Även Anna Åkerblad från FoUiS och Karl Schultz från Länsgemensamt regionalt stöd är med.
Du hittar även podden, relevanta länkar och så småningom en transkribering på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
Tema Digitalisering:
Vi möter två regioner som har tagit sig an samverkan kring digitalisering på olika sätt, men med ett gemensamt mål, att utveckla samverkan mellan kommunerna i sina regioner. Kompetensfrågan lyfts fram som ett särskilt angeläget område att arbeta med både på kort- och lång sikt.
Medverkande: Magnus Leivik, ordförande digitaliseringsberedningen, Region Sörmland, Andreas Skoog och Lars Eriksson, samordnare digitalisering, Region Västerbotten.
Programledare: Anders Nordh, SKR
Tid: 32:30
-
Coronapandemin har inneburit stora utmaningar för hela samhället och belastningen på vården, inte minst intensivvården, har varit enorm. Vilka utmaningar ställs man inför som ledare och beslutsfattare vid en kris? Vilka lärdomar kan vi ta med oss från pandemin? Lyssna på Åsa Hessel, krisberedskapschef i Region Sörmland, Taha Alexandersson, tillförordnad krisberedskapschef på Socialstyrelsen, och Johnny Hillgren, överläkare och verksamhetschef i Region Gävleborg och ordförande för Svenska intensivvårdsregistret. Samtalet leds av Hanna Anander, kommunikatör på Socialstyrelsen. (2021-12-10)
-
För att hindra ökad smittspridning av covid-19 i Sverige införs vaccinationsbevis från första december. Vad är bevisen för att de verkligen ger effekt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Runt om i Europa ökar smittspridningen av covid-19, även i länder där vaccinationsgraden är hög. Olika typer av sätt att använda covidpass eller vaccinationsbevis används.
I Sverige väntas regeringen besluta om vaccinationsbevis när över hundra personer samlas inomhus. Alternativt kan arrangörerna bli tvungna att följa restriktioner om avstånd och hur många som får visats i lokalen beroende på yta. Det är vad Folkhälsomyndigheten i onsdags begärde att regeringen ska besluta.
Men vad finns det för forskning som visar att vaccinationsbevis är effektiva? Och hur gör vårt grannland Danmark?
Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten förklarar bakgrunden till beslutet. Medverkar gör också Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro och Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland. Sveriges Radios korrespondent i Danmark Samuel Larsson berättar om hur danskarna valt att lösa den ökade smittspridningen.
Programledare: Annika Östman
annika.ostman@sverigesradio.seProducent: Jonna Westin
jonna.westin@sverigesradio.se -
Katarina Forsberg från Region Sörmland och Jimmy Larsson från Samhällskontraktet berättar om hur det kan vara att låna erfarna från det levande biblioteket, för att få brukarperspektivet i verksamhetsutveckling. Även Lina Larsson och Anna Åkerberg från FoUiS är med och berättar om det levande biblioteket.
Läs mer och hitta relevanta länkar på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden
eller gå direkt till https://www.fou.sormland.se/projekt/levande-bibliotek/