The Metropolitan Museum of Art Podcasts

  • Hur funkar det när man tar trippelstudenten i Helsingborg? Hur följer man upp världens bästa politiska reklam? Och hur kommer man i Marilyn Monroes klänning?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ett eventuellt medlemskap i Nato närmar sig med stormsteg, och Sveriges ansökan kan komma att behandlas i expressfart - kanske så snabbt som på två veckor, om man får tro den norska tidningen Verldens Gang. Vår grävande programledare Thomas har tagit reda på hur processen kommer att gå till i detalj. Sveriges 200-åriga neutralitetspolitik kan alltså vara historia redan till midsommar, och därför uppmärksammar vi idag dess upphovsman, Karl XIV Johan. Dag Sebastian Ahlander, diplomat som skrivit flera böcker om den här tiden, berättar hur det kom sig att en fransk militär blev kung i Sverige, och varför det ledde till svensk alliansfrihet.

    Stefan Löfvens valfilm med varmkorv utsågs till världens bästa politiska reklamfilm 2018. Hur följer man upp en sådan succé? Socialdemokraternas nya reklamfilm inför valet inleds med att Magdalena Andersson står i en simhall och minns sin ungdomstid som tävlingssimmare, ackompanjerad av ett intensivt pianoklink. Kanske lite väl mycket pianoklink.

    Den årliga Met-galan arrangeras till förmån för konstmuseet The Metropolitan Museum of Art i New York. Den är känd för gästernas kreativa klädval, och i år gjorde Kim Kardashian allt för att överträffa sig själv. Hon bantade ner sig sju kilo för att kunna komma i Marilyn Monroes legendariska klänning från president Kennedys födelsedagsfirande. Klänningen har 6000 kristaller som sytts på för hand, och var dyr redan när den var ny. Men när den senast såldes på auktion 2016 kostade den 4,8 miljoner dollar. Louise drömmer sig tillbaka till sin ungdoms pusselmönstrade byxor, men skulle inte hårdbanta för att komma i dem.

    Och i Helsingborg förbarmar man sig över de senaste två årens förfördelade pandemistudenter, och bjuder dem på årets studentfest. Vi frågar oss hur många glada ungdomar staden tål. Christian Olsson, verksamhetschef gymnasieskolan inom Helsingborgs stads skolor, berättar om årets festligheter.

    Programledare: Thomas Nordegren
    Bisittare: Louise Epstein
    Producent: Amanda Rydman

  • Denna månad har vi valt ett verk utifrån läget i världen, där många av oss betungas av bilderna som möter oss överallt i bildflödet runtomkring oss och som visar krigets fasor med förstörda städer och människor som har skadats, dödats eller lever under obegripliga omständigheter. Under en sådan tid, som präglades av krigets efterdyningar och socialt misär, skapade den amerikanska actionpaintern Jackson Pollock 1950 sitt abstrakta konstverk ”Höstrytm (Nummer 30)”, på engelska ”Autumn rhythm (Number 30)”, som nuförtiden finns på The Metropolitan Museum of Art i New York. Bildens metaforiska hösttitel tillkom dock senare. Pollock kallade sitt verk enbart för ”Nummer 30”. 


    I månadens poddavsnitt ska vi utforska den amerikanska abstrakta expressionismens framväxt och följer Jacksons Pollocks väg från landsbygden i Wyoming till berömmelsen i New York City. Vi pratar om betydelsen av hans äktenskap med konstnären Lee Krasner och stödet av mecenaten Peggy Guggenheim för Pollocks konstnärskap. Och inte minst ska vi berätta om de oortodoxa metoderna med vilka Jackson Pollock skapade sina stora dukar i den lilla ladan som var hans ateljé, innan han omkom bara 44 år ung i en bilolycka. 


    Följ med oss in i abstraktionen som kan upplevas som vilsam för oss, när vi kan förlora oss i de rytmiska linjerna efter Pollocks rörelser, som saknar början och slut och kan leda oss in på andra tankar.

    Support till showen http://supporter.acast.com/konsthistoriepodden.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.