Wolodarski Podcasts
-
Granskar medier och journalistik. Går bakom veckans rubriker och spanar i framtidens medielandskap.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sveriges Radio och Dagens Nyheter har hamnat i luven på varandra rejält den senaste veckan. Hur är det egentligen med säkerhetsrutinerna på SR och vill Cilla Benkö verkligen anmäla DN till Säpo eller rör det sig om ett missförstånd?
En ung kvinna ångrar sin medverkan i en serie om prostitution och vill att delarna som hon är med i ska avpubliceras. Hur har principen om konsekvensneutralitet påverkats av digitaliseringen och det faktum att konsekvenserna av en publicering kan vara betydligt mer omfattande i dag.
Mediernas sommarserie om klassiska mediarivaliteter riktar den här veckan strålkastarljuset mot Camilla “Bloggbevakning” Gervide och Isabella “Blondinbella” Löwengrip.
-
Karin Olsson och Magnus Alselind nagelfar sommarens hetaste mediefejd. Dessutom även om Owe Nilssons SvD-blåsning och Putins Expressen-attack.
-
Lever vi i Peje Emilssons utopi? I veckans Kornhall & Netz pratar vi med journalisten Karin Grundberg Wolodarski – aktuell med boken Experimentet. Boken är en djupdykning i de beslut som lett till att Sverige idag har en av världens mest avreglerade skolor. Vi diskuterar hur Karins researcharbete sett ut och vad som fick henne att intressera sig för skolfrågan. Vi försöker också gå till botten med varför frågan om skolan är så infekterad samt vad som egentligen varit drivkrafterna bakom de politiska beslut som lett till hur läget ser ut idag. Citat från Karin Grundberg Wolodarski:
”Jag har tagit den där hissen på KB ner till källaren och stålsatt mig och tänkt nu försvinner en till dag i mitt liv!”
”Frågan var väldigt upphetsad, de olika lägren pratar inte med varandra. Det är ju fortfarande så, dom kan ju inte kommunicera kring den här frågan och vi har haft systemet i 30 år!”
”När man införde skolpengen, då hade man ju redan i utbildningsutskottet bestämt att man skulle likställa kommunala skolor och friskolor ekonomiskt men man hade inte bestämt hur det skulle ske.”
”För vissa är det ett ideologiskt projekt skulle jag säga, men för aktiemäklaren är det nog bara rent företagsekonomiskt att han tror på det.”
Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.
Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/
Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.
-
Hur gick det till? Hur blev svenska skolan så radikalt annorlunda jämfört med liknande länder? Den frågan ställde sig dagens poddgäst Karin Grundberg Wolodarski, till vardags reporter på Dagens industri, för ett antal år sedan. Hon började intervjua nyckelpersonerna bakom kommunaliseringen, friskolereformen och flera stora aktörer bland skolkoncernerna. Sex år av gediget journalistjobb har nu blivit boken Experimentet – Hur den svenska skolan blev en av världens mest avreglerade.
Hon tar inte själv ställning i frågan, utan tar läsaren med sig genom de viktiga besluten och händelserna. Man ges inblick i hur de som fattade besluten tänkte, och hur de ser tillbaka med facit i hand.
Särskilt i Socialdemokraterna tycks man gräma sig, vilket är lite paradoxalt med tanke på att man varit i regeringsställning under majoriteten av tiden det handlar om. Kan man både vara för och emot vinster i skolsektorn på en och samma gång? Kan man gå i opposition mot den politik man själv drivit igenom?
Men även inom borgerligheten saknade man fantasin att föreställa sig hur det skulle bli. Man såg framför sig småskalighet, lärarkooperationer och stiftelser som skulle driva skolor, inte dagens gigantiska aktiebolag. Men de som var förutseende blev ofta också rika på utvecklingen. Som Peje Emilsson, som är en av centralgestalterna i Experimentet, som både grundat Kreab och Kunskapsskolan, och har ett snart sex decennier långt engagemang i Moderaterna.
"Det går inte att belägga att likvärdigheten i skolan har försämrats," säger hon i podden, "däremot att segregationen har ökat."
Experimentet är en skildring, inte en debattbok. Därför kan den med fördel läsas av alla sidor i skoldebatten.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribeHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Spotifys trassel med Joe Rogan fortsätter, och Nanna föreslår att företaget nu tar tar hjälp av en stjärnpublicist. Moa föreslår istället att Wolodarski kan starta hudvårdspodd med Kakan Hermansson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I den sista tjejpodden innan Kristofers föräldraledighet är över pratar Moa och Nanna om kvinnlig vänskap. Moa går till botten med dynamiken i en klassisk tjejtrio, med exempel från grekisk mytologi och Mean girls.
Nanna intervjuar filmskaparen Fanni Metelius, som arbetar med en film om kvinnlig vänskap, för att ta reda på mer om hur det porträtterats i filmhistorien.
Dessutom kritiseras Polarpriset för att priset tilldelats Iggy Pop, och svenska komiker för att ha tagit fram en uppförandekod. Och förstås: frågelåda!
-
Polisledningen begär hjälp från försvarsmakten för att kunna lösa sina uppgifter under så kallad gråzonsproblematik. Uppsnack om Wolodarski och Bard, samt om Sydafrika.
Mer om Sydafrika på: Boerproject.com
✅Stöd vår kanal✅
Dela, gilla, kommentera och donera:
▶️SWISH: 076 58 04 607
▶️PATREON: https://www.patreon.com/palaestramedia
▶️Paypal: paypal.me/jonasnilsson38
💰Kryptovalutor
▶️ Bitcoin: 3LyviHpEvvg6fZ2XuC8xyRPUi2JE8pH1Gm
▶️ Bitcoincash: pr4z5am5cexpyarryyvj0ndgc8ld6qh8gccsdhjfn6
▶️ ETH: 0x7E10465CFa5FdDFe44d7d0B5e58b0623F3CE2339
✅Lyssna på Spreaker:
https://www.spreaker.com/user/palaestramedia
✅Få notifikationer via Telegram:
https://t.me/palaestra
✅Skriv upp Er på vårt nyhetsbrev på:
https://palaestramedia.com/prenumerera/
Social Media:
✅ FACEBOOK: https://www.facebook.com/palaestramedia/
✅ TWITTER: https://twitter.com/Jonas2Nilsson
✅ INSTAGRAM: https://www.instagram.com/jonas.o.e.nilsson
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit jonasnilsson.substack.com/subscribe -
Detta julavsnitt pratar vi om den kollektiva masspsykos svenska journalistkåren drabbades av när Joakim Lamotte blev överfallen i Trollhätten - därtill pratar vi om Wolodarskis misslyckade men innerliga vilja att bli Jonas "Hassen" Khemiri.