Zanzibar Podcasts

  • Det som skulle bli ett avsnitt om högkänslighet ändrade plötsligt riktning när Alfrida Ivarsson stack till Zanzibar för att bygga ett retreat och blev indragen i ett projekt för att rehabilitera missbrukare av en lokal pastor. Sånt som kan hända när man lyssnar på visioner och manifestationer som kommer till en.

    Vi pratar i detta avsnitt bl a om

    Svart magi

    Missbruksvård

    Att bryta traditioner inom hypnosen

    Energikroppar

    Smärtan i att lyssna på de gamla inre rösterna

    Alfrida Ivarsson driver Astrala Resebyrån och har lite oväntat blivit reseledare även i det fysiska livet i och med att hon bygger ett retreat nere på Zanzibar. Hör av dig till henne om du vill ha hjälp med hypnos, coachning eller energimedvetenhet t ex. Hon finns på http://astralaresebyran.space/ Eller som Alfrida Ivarsson på Facebook.

    1-2-3 Öppna ögonen är podden för dig som intresserar dig för terapi, personlig utveckling, magiska transformationer, den mänskliga och andliga upplevelsen.

    Dan Ahtola delar med sig av allt han lärt sig genom snart 10 års intensivt arbete som hypnoterapeut. Här träffar du terapeuter, healers, coacher och experter som brinner för hypnos, psykologi, meditation, yoga, breathwork, psykedelisk terapi och energiarbete.

    Öppna ögonen, det är dags att ta sig från illusionen, tillbaka till verkligheten.

    För mer info och kontakt:

    [email protected]

    ⁠⁠www.danahtola.se⁠⁠

    ⁠⁠www.instagram.com/danahtola⁠⁠

    ⁠www.facebook.com/ahtolahypnoterapeut⁠

    Boka ett kostnadsfritt konsultationssamtal här: ⁠⁠www.danahtola.se/boka⁠

  • At the beginning of the 20th century, the taarab music of Zanzibar was revolutionized by the singer Siti Binti Saad. In stark contrast to previous versions, hers was an improvised people's music with lyrics in both Arabic and Swahili. As the first female superstar of the genre, Siti Binti Saad also paved the way for coming generations – one of them being her great granddaughter Siti Muharam, who is bringing new life to the old songs on a much acclaimed album called Siti of Unguja.
    In this episode, Markus Görsch is joined by Siti Muharam as well as oud player Hassan Mahenge and Pete Buckenham of the record label On the Corner. We'll hear about the process behind this album and about Siti Binti Saad's importance for the music of Zanzibar.

  • Människan lärde sig tidigt att utnyttja gifter för att överleva och döda andra. Redan för 13 000 år sedan använde människor på Zanzibar gift på pilarna för att döda byten. Naturliga gifter används också för att bedöva och fånga fiskar i floder.

    Gifter har följt människorna under historien. Osynliga och doftlösa ämnen som kolmonoxid har dödat många. Arsenik är närmast fått en mytisk ställning i historien av giftmord. Cyanid har använts för avlusning, självmord och massmord.


    I en nymixad repris av avsnitt 41 av podcasten Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Olle Matsson som är professor i Kemi vid Uppsala universitet. Han är aktuellt med boken Allt är gift. Om dödliga ämnen och dess roll i historien.


    Men ett dödligt gift kan också användas som medicin. På 1500-talet noterade naturvetaren Paracelsus att vad som är giftigt kan fungera som medicin om bara doseringen är rätt. Och arsenik har visat sig vara ett fungerande medel mot exempelvis syfilis.

    Redan under antiken har gifter använts både som kemisk krigsföring och avrättningsmedel. Världshistoriens mest kända avrättning skedde med gift när filosofen Sokrates tvingades dricka en blandning av odört, opium och vin eftersom han anklagats för att förleda ungdomen.

    Förintelsen, det värsta massmordet i världshistorien, skedde främst med cyanid under varumärket Zyklon B som tagits fram för att avliva insekter. Även insektsmedel med cyanid dödade poeten Dag Andersson år 1920 när avlusningen av hotellrummet han bodde på inte utförts på korrekt sätt.

    I

    Share this

    Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Den tanzaniska författaren Abdulrazak Gurnah tilldelas 2021 års Nobelpris i litteratur. Hör P1 Kulturs direktsändning där Gunnar Bolin med gäster närmar sig Gurnahs författarskap.

    Abdulrazak Gurnah är född 1948 på Zanzibar och är en tanzanisk författare och litteraturkritiker.

    Han är verksam vid Kents universitet i Storbritannien där han undervisar i engelska och litteraturvetenskap vid Kents universitet.

    Gurnah debuterade 1987 med romanen ”Memory of departure”. Genombrottet kom 1994 med romanen ”Paradise” – ”Paradiset” på svenska – som nominerades till Bookerpriset.

    Programledare: Gunnar Bolin
    Producent: Ulph Nyström

  • I säsongen näst sista avsnitt gästar skådespelaren Anna Sise Äkta känner äkta.Anna är utbildad via scenstudion & Teaterhögskolan i Stockholm, hon tog examen 2000. Anna har en lång erfarenhet av skådespel och har arbetat både framför kameran och på scen.Hon har medverkat i föreställningar på Dramaten, Stockholms stadsteater, Teater tribunalen och Uppsala stadsteater. Hon har medverkat i produktioner som Stora och små män, Skeppsholmen, Hamilton, Solsidan, Äkta människor och sist men absolut inte minst Tunna blå linjen.

    Detta är ett varmt samtal om musik, Vems blick vems berättelser, teaterhögskolan i Stockholm, uppväxt, sociala medier, Zanzibar och sist men inte minst Tunna blå linjen.

    Som vanligt gästar en tidigare gäst avsnittet på ett litet hörn.

    Detta är en podcast från Göteborgs studentradio K103.

  • Det här är berättelsen om en flyktingkille från Zanzibar som bestämmer sig för att bli rockstjärna och under sitt korta liv lyckas lägga hela världen för sina fötter.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det står 70.000 förväntansfulla människor inne på Wembley Stadium i nordvästra London. Solen lyser och luften kokar. Klockan är bara tolv på dagen och publiken vet inte riktigt vad dom ska förvänta sig, men i efterhand kommer dom att förstå att dom har varit med om något historiskt.

    Den 13 juli 1985 samlas artisteliten i London och Philadelphia för Live Aid. En 16 timmar lång livesänd välgörenhetskonsert, för att samla in pengar till svältkatastrofen i Etiopien.

    I lineupen finns artister som David Bowie, Madonna och Wham, men det är inte nån av deras framträdanden som det i efterhand kommer att pratas om. Det är nämligen ett helt annat band som oväntat stjäl hela showen, ett band som många tycker är lite passé.

    Iklädd ett vitt linne, tajta stentvättade jeans och sin karakteristiska mustasch, struttar Freddie Mercury och hans bandkompisar i Queen in på den stora scenen. Han är nervös. Queen har spelat på otaliga enorma arenor, men den här gången är det inte deras egna lojala fans som står framför scenen. Freddie småspringer fram till den svarta flygeln och när han spelar dom första tonerna till Bohemian Rhapsody så exploderar folkhavet inne på arenan.

    Under dom följande 20 minutrarna så släpper han inte publiken ur sitt grepp. Faktum är att han verkar kunna dirigera dom till vad som helst. Och det är inte bara konsertbesökarna inne på Wembley Stadium som förtrollas av Freddie Mercury. Backstage stannar all aktivitet upp, och framför tv-apparater runt om i världen konstateras det att inget annat band kom i närheten av Queen den här dagen.

    Och tur var väl det. För framträdandet på Live Aid får folk att glömma att Freddie Mercury och Queen bara året innan var paria i hela musikvärlden, efter att ha gjort hårt kritiserade spelningar i apartheidstaten Sydafrika.

    P3 Musikdokumentär om Freddie Mercury handlar om att aldrig be om ursäkt för den man är, gränslösa musikaliska samarbeten och 80-talets AIDS-epidemi.

    Medverkande: Astrid Zainea, Tilde Kåreland och Ola Salo.

    Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak år 2021.
    Producent: Hanna Frelin
    Exekutiv producent: Axel Winqvist
    Tekniker: Fredrik Nilsson
    P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

    Ljudklipp i dokumentären kommer från dokumentärfilmerna Freddie Mercury: The Great Pretender och Freddie Mercury: The Untold Story, journalisten David Wiggs intervjuer (åren 1984-87), videoklipp av filmarna Rudi Dolezal och Hannes Rossacher, Live Aid 1985, Queen Live at Wembley 1986, Queen – Hyde Park 1976 och youtubekontot RAMADHAN KHAMIS.