Episodios
-
Store, interimistiske laboratorier og lagerhaller afslører kernen i Assads krigsmaskine: Små, hvide piller - captagon. Et narkotikum i familie med amfetamin. Pillerne er populære på slagmarken, for de gør det nemmere at trykke på aftrækkeren, når et andet menneske er i sigtekornet. Stoffet har været en helt afgørende del af Assad-styrets økonomi, der ellers har været helt i knæ på grund af internationale sanktioner. Men nu lover oprørsgruppen HTS at lukke ned for det ulovlige og berusende eksporteventyr og brænde laboratorierne ned for at overbevise omverdenen om, at de ønsker et helt andet - legitimt - Syrien. Så Genstart spørger i dag, om Syriens nye styre overhovedet kan slippe af med Assads tunge narkotikaarv.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 19/12. -
Project Harmony" er mediemogulen Rupert Murdochs plan til at sikre arvefølgen i hans magtfulde imperium. Den mest konservative søn, storebror Lachlan, er den udvalgte til opgaven. Kun han kan, ifølge sin far, sikre fremtiden for familiens kronjuvel, Fox News.
Men det er slet ikke gået efter planen. For hans tre andre børn, Prudence, Elisabeth og James, har hevet deres far og bror i retten. De vil nemlig under ingen omstændigheder frivilligt afgive deres magt i virksomheden. Så i stedet for at placere en solid hånd under familiedynastiet har Rupert Murdoch udløst verdens mest omtalte og spektakulære arvestrid. DR's udlandsjournalist og USA-kender, Lasse Engelbrecht, fortæller om det seneste kapitel i Murdoch-sagaen.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 18/12. -
¿Faltan episodios?
-
Maltodextrin, vegetabilsk gummi, modificeret stivelse, hydrolyseret protein. Det er ingredienser som de færreste af os er fortrolige med, men ikke desto mindre noget som mange af os jævnligt putter i munden. Ingredienserne dækker over kemi, der får vores mad til at smage bedre, smelte på tungen, holde længere, og som giver os lyst til mere. Det gælder ikke kun for de åbenlyst usunde varer, for hvis du tager luppen frem og studerer indholdsfortegnelsen, dukker de op næsten overalt. Også i fødevarer med lav fedtprocent og højt fiberindhold. Det er ultraforarbejdede fødevarer, der ifølge flere forskere kan føre til alverdens dårligdomme. I dagens Genstart fortæller madredaktør på Politiken, Mette Mølbak, hvad det er for nogle bogstaver og kemiske sammensætninger, der gemmer sig i vores hverdagsmad.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 17/12. -
Det, som vi troede var forbeholdt de ældste - hukommelsestabet, der stille og roligt fjerner alle færdigheder - rammer også børn. Det invaliderer dem, der ellers burde være i begyndelsen af et langt liv: De mister synet, siden sproget, evnen til at gå og evnen til at huske. Hvert år bliver omkring 15 børn diagnosticeret med en sjælden sygdom, der medfører, at de bliver demente. Helt som hos ældre demensramte forsøger man at vække de skrøbelige minder gennem musik, stemmer og særlige lugte. Forskellen er bare, at børnene kun har en smal sti af erindringer at trække på. I dagens Genstart fortæller forskningslæge på Center for Sjældne Sygdomme John Østergaard, hvorfor de mest sjældne sygdomme er så vigtige at tale højt om.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 16/12. -
1000 liter glidecreme og babyolie, våben samt anklager om sexhandel, afpresning og vold har sendt rapper og hiphop-mogul P. Diddy bag tremmer. Samtidig florerer der rygter om, at flere af hans A-listede kendisvenner kan være indblandet i hans forbrydelser. Gennem årene har han nemlig holdt eksklusive fester for Hollywoods elite - fester, hvor både orgier, overgreb og sexhandel angiveligt har fundet sted. Nu nævnes det første store navn. Megastjernen Jay-Z er blevet anklaget for, sammen med P. Diddy, at have voldtaget en mindreårig for næsten 25 år siden. Spørgsmålet er, om Jay-Z er bare begyndelsen - og om P. Diddy vil trække en hel del af Hollywood med sig i faldet. Musikredaktør på kulturmediet Soundvenue, Kristian Karl, giver sit bud på situationen i dagens program.
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 15/12. -
Da han vågner til nyheden om, at Assad er væltet, tager han ind på Rådhuspladsen. Agob Yacoub flygtede selv fra regimet i Syrien i 2011, og nu fejrer han despotens fald med kram, dans og råb om fred og frihed. Men midt i festen trænger følelser af usikkerhed og frygt sig ind på ham. På sociale medier læser han nemlig flere danske politikeres opfordringer til, at syriske flygtninge i Danmark rejser tilbage, nu hvor Assad er væk. Og selvom danske myndigheder har sat behandlingen af syrernes ophold på pause på grund af den tumultariske situation i Syrien, så frygter han, at magtskiftet kan betyde, at han vil blive sendt tilbage til en usikker fremtid. Men er det ikke ret og rimeligt, hvis der rent faktisk kommer fred Syrien? Det spørger vi Agob Yacoub om, som er daglig leder af det dansk-syriske kulturhus Finjan.
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 13/12. -
Hun er med, når lokalbetjentene slår døre ind og ransager i herointåger, men også når de smalltalker med beboere om alt mellem himmel og jord. I et halvt år har antropolog Mette-Louise Johansen siddet på bagsædet af politibilen og fulgt lokalpolitiets forsøg på at løse kriminalitetsudfordringerne i et af Danmarks belastede boligområder. Før det brugte hun tid på den anden side; boede på et teenageværelse under en 2Pac-plakat hos de familier, hvis hverdag er præget af kriminalitet og kontakt til netop lokalpolitiet. I dagens Genstart tager vi med Mette-Louise helt ind i boligblokkene og spørger, om de omdiskuterede politiindsatser gør en forskel.
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 12/12. -
En meget vigtig forretningsmand er på vej til et møde på Hilton Hotel. Men han når aldrig frem. Der står nemlig en bevæbnet mand med hætte og maske og venter på ham med en pistol foran hotel-indgangen. Han skyder og dræber topchefen Brian Thompson. Gerningsmanden forsvinder sporløst, men efterlader muligvis et hint om motivet med tre kryptiske ord indgraveret på patronerne: "Deny", "Depose" og "Defend". Drabet antænder jubelråb på sociale medier. Folk fryder sig over direktørens død og hylder tilmed gerningsmanden. Genstart spørger i dag USA rådgiver Mads Dalgaard Madsen, hvad det er, der får folk til at fejre et mord.
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 11/12. -
Syrere krammer, jubler og danser i gaderne. De sidste par dages begivenheder har vendt op og ned på deres verden: I 53 år har Assad-regimet - først far, derefter søn - martret Syrien. Under de seneste 13 års blodige borgerkrig har Bashar al-Assad tortureret sin befolkning og ødelagt sit land, samtidig med at millioner er blevet tvunget på flugt. Men så rykker oprørshæren frem og indtager by efter by uden modstand - indtil de når Damaskus. Assad forlader landet. Det tog under to uger, og nu er diktatoren væk.
Men der er et "men". For balancerne i Mellemøsten er nu kastet op i luften på ny - og ingen ved, hvordan det lander.
Seniorforsker Helle Malmvig gengiver weekendens dramatiske begivenheder.
Vært: Anna Ingrisch
Program publiceret i DR Lyd d. 10/12. -
Det er yderst sjældent, at Sydkoreas præsident Yoon Suk-yeol henvender sig direkte til befolkningen. Men tirsdag aften toner han frem på skærmen med en alvorstung mine. Mutters alene foran et scenepodie erklærer han landet i undtagelsestilstand og kaster Sydkorea ud i et demokratisk kaos. Med et chokbudskab forbyder han al politisk aktivitet og påstår, at nordkoreanske kræfter har infiltreret landet. Det bliver startskuddet på en kædereaktion, der tager fart: Militæret marcherer ud i gaderne for at lukke parlamentet ned. Vrede demonstranter samler sig og oppositionspolitikere kæmper for at få adgang til demokratiets hjerte for at forhindre, hvad de kalder et kupforsøg. I dagens Genstart fortæller journalist Malene Jensen, hvorfor præsident Yoon er villig til at sætte både sit politiske liv og landets demokrati på spil.
Vært. Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 9/12. -
Puk Damsgård er til euforisk koncert med et band, der spiller Tina Turner og AC/DC, da der i øjeblikke opstår stilhed, lettelse og håb i Libanon. En våbenhvile falder nemlig i sidste uge på plads mellem Hizbollah-bevægelsen og Israel, der i mere end et år har været i krig. For en stund betyder det, at dansen og sangen kan vende tilbage. Bombe-appen sender ingen advarsler, og tusindvis af libanesere vender hjem efter måneder på flugt. Men freden varer ikke længe - våbenhvilen vakler - og begge parter beskylder hinanden for at bryde den igen og igen. Puk Damsgård, DR's korrespondent i Mellemøsten, fortæller om de libanesere, som rydder op i ruinerne. Om dem der fejrer våbenhvilen, og dem der slet ikke mærker den.
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 8/12. -
På internettet kan man finde selvtests, tjeklister og spejle sig i andres fortællinger om krøllede hjerner og koncentrationsbesvær. Ofte lyder konklusionen: Det er ADHD. Engang var det en mørk diagnose, men sådan er det ikke længere. Særligt fortællingen om ADHD som en superkraft, står for antropolog Alexandra Jønsson som en del af forklaringen på, at vi de seneste fire år har set en fordobling i antallet af mennesker, der tager ADHD-medicin. Derfor spørger vi hende i dagens Genstart om, hvordan synet på diagnosen har ændret sig fra at være en psykiatrisk lidelse til en superheltekappe, som mange gerne vil have på.
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 6/12. -
Der var ikke rigtig nogen, der havde set det komme. Nærmest som ud af det blå og stort set uden modstand indtager oprørere millionbyen Aleppo i Syrien. I spidsen står en selverklæret reformeret jihadistbevægelse, der tidligere har været forbundet med Al-Qaeda. Det er det perfekte øjeblik at udfordre den skrøbelige syriske statsmagt. Alle regimets allierede - Rusland, Iran og Hizbollah - har mere end travlt andetsteds. Men spørgsmålet er, om modstandsbevægelsens fremmarch bringer nyt håb, eller bare mere vold til det i forvejen martrede land. Haifaa Awad, dansk-syrer, læge, aktivist og forperson for Mellemfolkeligt Samvirke, forsøger at give et svar.
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 5/12. -
Det siges (med lige dele bekymring og ærefrygt), at Kaja Kallas spiser russere til morgenmad. EU's nye udenrigschef er kendt som en høg, en kompromisløs Kreml-kritiker, og hun tror ikke på, at man på nogen måde kan forhandle fred med Putin. Søndag - samme dag som EU-kommissionen kunne begynde sit arbejde - begyndte den tidligere estiske premierminister i sit nye job. En post, der er mere magtfuld end nogensinde i et kritisk øjeblik for Europa. Men hendes kompromisløse linje har skabt bekymring i unionen. Så spørgsmålet er, hvor langt hendes magt rækker. Det svarer DR's EU-korrespondent Ole Ryborg på i dagens Genstart.
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 4/12. -
"Er døren låst?" spørger en nervøs, albansk mand, mens han får monteret et skjult kamera i skjorten. Han er på vej til at afsløre omfattende lønfusk på et offentligt, dansk milliardbyggeri - en afsløring, der skaber rystelser i cementblandingen gennem den danske byggebranche og helt frem til Christiansborg. Nu er 270 medarbejdere blevet sendt hjem fra tre store byggeprojekter. Det er langt fra første gang, at der er mere skandale end prestige over offentlige megaprojekter, og en helt særlig type udenlandsk leverandør kommer gang på gang med et tilbud, som vi ikke kan afslå. Genstart tager i dag med ekspert i økonomisk svindel ved Aalborg Universitet, Lars Krull, IC4-togene gennem metrobyggerierne, forbi supersygehusene og ender til sidst på en bro, hvor løn- og arbejdsvilkår er som i en by i Italien.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 3/12. -
Hun planlægger at genskabe Hvidovre i Spanien og Amalienborg Slot i Litauen. Når film- og tv-producer Meta Louise Foldager Søren skal planlægge filmoptagelser, bliver hun ofte nødt til at rykke dem til udlandet for at få del i den skatterabat eller støtteordning, som næsten alle andre europæiske lande tilbyder - undtagen Danmark. Men det bliver der lavet om på nu. For med en ny millionordning vil regeringen pumpe penge ind i film og tv-serier, der bliver produceret i Danmark. En ordning, der samtidig skal fungere som redningskrans til en branche, der efter et sammensurium af kriser er tvunget i knæ. Men er det nok til at redde filmbranchen? Meta Louise Foldager Sørensen, producer og CEO i produktionsselskaberne Meta Film og SAM Productions, fortæller i dagens udsendelse om dansk films vilde optur og benhårde nedtur.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 2/12. -
Rynken på næsen og løftede øjenbryn betyder ikke det samme for en person med grønlandsk baggrund, som det gør for en med dansk. Men når en dansk kommune skal afgøre, om et barn skal tvangsfjernes, kan de benytte de såkaldte forældrekompetenceundersøgelser, som tager udgangspunkt i danske og vestlige måder at udtrykke sig og være forældre på.
Det har været kritiseret i årevis af eksperter og organisationer. Men det er en nylig, mediedækket sag om tvangsfjernelsen af et barn af en grønlandsk mor, der har genantændt bålet. Aktivist Tina Naamansen fortæller i dag om nonverbal kommunikation og fordomme mod grønlandske forældre. Genstart spørger, hvorvidt det danske system overser afgørende kulturforskelle i mødet med grønlandske medborgere.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 1/12. -
Mere end 20 sortklædte Brøndby fans løber ned langs banen på Brøndby Stadion. De fleste er iklædt sort tøj og baklavaer-masker, der kun lige tillader øjnene at se ud. De har ét mål for øje. De vil i kødet på FCK's tilhængere på den modsatte udebanetribune. Romerlys og kasteskyts flyver igennem luften. Familier og børn søger tilflugt længere oppe på tribunen, inden politiet stormer ind på banen og får det stoppet. Episoden til det seneste derby mellem Brøndby og FCK er bare et ud af mange eksempler på, hvordan en gruppe voldelige fodboldfans tager fokus fra bolden. Blandt andet fordi medlemmer af rockerklubber skifter vest og rygmærke ud med brøndbytrøjer. Bare i løbet af efteråret har Brøndby fans totalt smadret en bodega, angrebet klubbens egne frivillige og plyndret en 7-Eleven. Så er en mindre gruppe rockerrelaterede Brøndby fans i gang med at smadre en hel fodboldkultur? Det spørger vi journalist på Ekstrabladet Maya Westander om.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 29/11. -
Det er kun makrel i tomat, der overskygger den svedige ost som det allerværste pålæg i madpakken. Den er næsten uacceptabel at have med i tasken. Men nu skal det være slut med de lunkne rugbrødsmadder, for efter årtiers diskussion er skolemad kommet på finansloven. Tanken er, at det skal sikre god ernæring og dermed bedre livskvalitet for alle børn. Men også at fællesskabet i klassen bliver bedre, hvis alle får serveret samme lune ret. Men det gode fællesskab kommer ikke automatisk med en nye skolemadsordning, mener sociolog og forsker ved Western Norway University of Applied Sciences, Sidse Schouby Andersen. I dagens Genstart fortæller hun om det ideelle 12-frikvarter.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 28/11. -
I en landsby i det nordlige Burkina Faso perler sveden af beboerne. De løfter skovl efter skovl med tung, tør jord væk fra et flere meter dybt hul. Et forsvarsværn, der skal sikre dem mod de jihadistiske grupper, der raserer landet. Men midt i gravearbejdet, bliver de afbrudt. Snart har det dødeligste angreb i landets historie forvandlet værnet til en massegrav. De seneste ti år har jihadister inficeret den vestafrikanske Sahel-region som en genstridig syge. De har tusindvis af civile drab på samvittigheden og over to millioner burkinere har måtte flygte fra deres hjem. Men måske er der en kur. Russerne tilbyder nemlig deres hjælp og dén har den burkinske militærjunta taget imod. I dagens Genstart fortæller antropolog Helle Samuelsen om livet i Burkina Faso og den russiske forbindelse, som landet nu satser på, skal redde dem fra jihadisternes terror.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 27/11. - Mostrar más