Episodios
-
I Georgien försöker de styrande driva landet allt närmare Ryssland. I Moldavien betalar en oligark fattigpensionärer för att protestera mot EU-närmandet.
Mot maktens män står den unga generationen i Moldavien och Georgien – Generation Z vill tillhöra Europa! Hör mer om de ungas kamp för en framtid i Europa.
När de styrande i Georgien försökte införa en lag om utländska agenter likt den i Ryssland exploderade protesterna. Efter flera dagar av demonstrationer tvingades de styrande den 10 mars att dra tillbaka lagen (som egentligen var två olika).
De unga i Georgien vill få slut på krypandet för Ryssland:
– Georgien är en del av Europa! säger Ana som är 18 år och som själv utsattes för polisens våld.
Även Moldavien skakas av demonstrationer, men av ett helt annat slag. I Moldavien betalar ryska intressen fattigpensionärer för att ge sig ut på gatan – mot regeringen och mot EU.
Vilka skillnader och likheter finns det mellan de två länderna? Vad betyder EU för de unga i Georgien och Moldavien? Hur ser det ryska propagandakriget ut – och vad krävs för att de båda länderna ska bli medlemmar i EU?
Lyssna på:
Ana Gabunia, ung aktivist som deltog i protesterna i Georgien i början av mars. Levani Laganashvili, redaktör på Knews i Telavi, Georgien. Alina Girnet, journalist på Diez i Chisinau, Moldavien.Programledare: David Isaksson.
-
What is the role of art in the current global conflict? What happens when artist from Asia, Africa and Latin America meet? What can India learn from Ukraine, and can art help us overcome everyday problems in these troubling times?
In the historic Indian city of Kochi, home to famous spices and with a rich cosmopolitan history, a unique meeting of art from around the world takes place every second year. Join us for the Kochi-Muziris-biennale!
In this episode of Global Podd (entirely in English) David Isaksson takes us to the historic city of Kochi in the India Kerala state, home to the Kochi-Muziris-biennale that attracts as many visitors as the much more known Venice Biennale.
Listen to Mario D’Souza, Director of programs at the Kochi-Muziris-biennale as he explains the role of art in contemporary India and what he believe should be the aim of the biennale.
Host: David Isaksson, editor in Chief of Global Bar Magazine.
-
¿Faltan episodios?
-
Nästan ett år efter att kriget började återvänder vi till Ukraina. Hör svensktalande Vitali Shumchenko om krigets vardag och lyssna på Simon Simonsson från Vasakyrkan i Kalmar som samlar in pengar för att skicka elverksbilar till Ukraina.
Den 30 januari 2022 pratade vi med Vitali Shumchenko om det skulle bli krig eller inte. Den 27 februari pratade vi på nytt - tre dagar in i kriget.
Nu - nästen ett år efter att det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes - pratar vi på nytt med Vitali Shumchenko som alltjämt befinner sig i Kyiv.
Vad har hänt sedan dess? Hur klarar människor vardagen under kriget?
Dessutom - I Kalmar har Vasakyrkan mobiliserat volontärer och företagare samlat in flera miljoner kronor till elverksbilar som nu skickas till Ukraina. Hur får man människor att engagera sig lokalt - och vad kan stora och etablerade organisationer lära sig av eldsjälar som de i Kalmar?
Medverkande:
Vitali Shumchenko, svensktalande ukrainare som bor i Kyiv. Simon Simonsson, eldsjäl och aktivist på Vasakyrkan i Kalmar.Programledare:
David Isaksson -
En vecka efter stormningen – vad händer nu? Vi följer upp vad som nu händer i Brasilien tillsammans med Brasilienkännaren och journalisten Henrik Brandão Jönsson.
Det har gått en vecka sedan Bolsonaroanhängare stormade kongressen, presidentpalatsen och högsta domstolen i Brasiliens huvudstad.
Vad har hänt sedan dess? Är det som skett ett försök till statskupp och hur påverkar det som hänt Lulas roll som nyvald president?
Dessutom – historien om hur Henrik Brandao Jönsson hittade Pelés svenska flickvän och varför bryr sig ingen i Sverige om det som händer i Peru.
Medverkande: Henrik Brandão Jönsson, bland annat korrespondent för DN i Latinamerika. Programledare: David Isaksson som följt utvecklingen i Latinamerika sedan början av 1980-talet. -
Trots Kinas problem med att hantera covid växer landets makt i Afrika. Vad kommer att hända under 2023? Varför blundar ledare i Afrika och i muslimska länder för kinesisk rasism? Och – är unga kineser beredda att ge sig ut på gatorna igen? Hör Kinaspecialisten Jojje Olsson och Josephine Sundqvist från Läkarmissionen i ett samtal om det år som varit och vad vi kan förvänta oss 2023.
Medan världen fokuserar på Ukraina kriget växer Kinas inflytande i Afrika där auktoritära ledare hämtar inspiration från det mäktiga landet i öst. Många i den afrikanska medelklassen ser också Kina som en hävstånd för att utveckla sina länder.
Men allt har ett pris. Kinas kontrollerar idag en stor del av den afrikanska gruvnäringen och när länder inte kan betala tillbaka sina lån - då tar Kina hamnar och naturresurser som pant. Samtidigt växer Kinas inflytande över medier och universitetsvärlden i Afrika.
Vad händer under 2023. Hur kommer covid att påverka Kinas makt i världen, är unga kineser beredda att ge sig ut på gatorna igen – och vad vill Afrikas unga generation?
I avsnitt 121 av Global Podd pratar vi Kina, Afrika och det globala maktspelet.
Medverkande:
Jojje Olsson, journalist och Kinaspecialist, driver Kinamedia och är även skribent i Expressen. Josephine Sundqvist, Generalsekreterare för Läkarmissionen (LM International) med mångårig erfarenhet från arbete i Afrika.Programledare: David Isaksson.
-
När det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes stödde både regeringar och människor i Västafrika den ryska invasionen. Hur är stämningen idag? Finns det forfarande ett stöd för Putins krig? Och varför är synen på Frankrike så negativ hos många i de tidigare franska kolonierna – länder som idag hör till de fattigaste i världen.
I en uppmärksammad artikel från i februari beskrev Malena Liedholm Ndounou hur stödet för Rysslands krig vuxit fram i flera länder i Västafrika. På ett Global Bar-samtal några veckor senare fortsatte diskussionen.
Vad har hänt sedan dess med stödet för Putin? Varför är ilskan mot Frankrike är så stor och varför står demonstranter med ryska flaggor, vecka efter vecka utanför den franska ambassaden i Burkina Faso?
Hör mer om vad som händer i Västafrika, hur jihadistgruppernas terror och hur det ryska kriget påverkar människor i regionen. När kommer människor att tröttna på militärens styre?
Medverkande:
Malena Liedholm Ndounou, senior program manager vid Centerpartiets internationella stiftelse som arbetar med demokrati och ungdomar i bland annat Mali och Burkina Faso.Programledare: David Isaksson.
-
Vad händer med Ryssland och den ryska identiteten den dag kriget är över?
Kommer landets minoriteter att resa sig och imperiet falla sönder? Nyligen träffades ryska aktivister på en konferens i Berlin. I avsnitt 119 av Global Podd berättar rysslandskännare Stefan Ingvarsson om de diskussioner som nu förs kring ett framtida Ryssland.
Redan i början av 1990-talet skriv den polske journalisten Ryszard Kapuscinski boken Imperiet om det Sovjetiska imperiets sammanbrott. Nu handlar det Sovjetunionens arvtagare Ryssland.
Det pågående anfallskriget mot Ukraina har satt fingerat på Rysslands roll som stormakt och inte minst – vad rysk identitet egentligen innebär.
När kretsen runt Putin bestämde sig för att invadera Ukraina lyfte man locket på en mängd diskussioner ring vad som egentligen är Ryssland, dess identitet, tidigare koloniala krig och förtrycket av minoriteter. Många ser dagens krig mot Ukraina som en förlängning av de koloniala krig Ryssland förde på 180-talet.
I början av december samlades ryska aktivister (både från landet och från exilen) till en fredskonferens i Berlin. Stefan Ingvarsson var med. Här berättar han om de diskussioner som just nu förs bland ryska oppositionella.
Medverkande:
Stefan Ingvarsson, analytiker på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.Programledare: David Isaksson.
-
Bangladesh, Somalia och Bolivia – tre länder där klimatförändringarna nu ställs på sin spets. Vad händer? Kan biståndet göra skillnad? Finns det positiva saker som vi aldrig hör talas om? Hör Sidas landschefer berätta om vad som gör just deras länder speciella.
Den 6:e november inleds nästa klimatmöte i Egypten (COP 27) och frågan är om ännu en FN-konferens kommer att leda till något, eller om allt bara (åter) blir tomma ord.
I Bangladesh och Bolivia har fattigdomen kraftigt minskat de senaste 15-20 åren. I Somalia är situationen däremot akut med en väntade svältkatastrof.
Bangladesh, Somalia och Bolivia är alla stora samarbetsländer för det svenska biståndet. En annan sak som länderna har gemensamt är att de alla påverkas av den globala klimatkrisen.
Så vad händer nu? Kan det svenska biståndet göra skillnad? Finns det också positiva saker att berätta från några av världens fattigaste länder?
Lyssna på:
Maria Stridsman, biståndschef i Bangladesh. Fredrik Uggla, biståndschef i Bolivia. Anna Saleem Högberg, biståndschef i Somalia.Samtalsledare: David Isaksson.
-
Hur blir biståndet med Sveriges nya regering? Vilka prioriteringar kommer att göras och vad innebär skrivningarna kring migration? I avsnitt 117 av Global Podd avslöjar Gudrun Brunegård mer om vad vi kan förvänta oss kring biståndets kommande inriktning. Hör också vad forskare och civilsamhället tycker.
Det har bara gått några dagar sedan Sverige fått en ny bistånds- och utrikeshandelsminister i och med utnämningen av Johan Forssell och det dröjer ytterligare en tid innan en biståndsbudget för 2023 presenteras.
Men en del vet vi. För några veckor sedan larmade civilsamhället om stora neddragningar. Nu ser de ut att bli betydligt lägre än planerat. Under 2023 kommer biståndet att uppgå till 0,88 procent för 2023 med ett ökat stöd till civilsamhället. Samtidigt är osäkerheten stor kring vad de skrivningar kring bistånd och migration som står i Tidöavtalet egentligen kommer att innebära.
Hur ska biståndet möta de ökade kraven på effektivitet? Har civilsamhället anledning att jubla över att man nu får större resurser? Hur kan forskningen få större utrymme i biståndet och hur ska ett framtida hälsobistånd utformas?
I avsnitt 117 diskuterar vi biståndets kommande inriktning. Vi avslöjar också vad som (sannolikt) kommer att bli det nya övergripande biståndspolitiska målet.
Medverkande:
Gudrun Brunegård, biståndspolitisk talesperson för Kristdemokraterna och riksdagsledamot. Monica Lorensson, ansvarig för påverkan på organisaionen Plan International Sverige. Jesper Sundewall, forskare på global hälsa vid Lunds universitet.Programledare: David Isaksson.
-
Trots stora risker fortsätter protesterna mot kriget. Hör några av de unga ryska aktivister som driver på protesterna och som uppmanar sina generationskamrater att inte ge sig ut i kriget.
Vilka är det som protesterar i Ryssland? Vilka risker utsätter de sig för? Vad skiljer protesterna i Iran från de som börjar växa fram i Ryssland och vad kan vi göra för att stödja proteströrelsen i Ryssland?
– Det handlar om mod – och desperation. Många unga känner att de måste göra något, oavsett vad konsekvenserna blir för dem själva, säger Maria Lakhina i samtalet.
Ungdomsorganisationen Vesna hör till de som under stor risk aktivt arbetar mot kriget och försöker få fler unga att vägra ge sig ut i kriget genom protestaktiviteter runt om i landet. Bland annat uppmanar man unga att inte anmäla sig när de får inkallelseorder.
”Bilderna kommer från Moskva, Voronezh, Nizhniy Novgorod, Podolsk, Belgorod, Kirov och Kurgan. Tack för att ni inte är rädda för att protestera och kämpa för fred och liv på båda sidor av fronten. Ni är modiga människor som inte låter er skrämmas av någonting!” skriver Vesna på sin Telegram-kanal som du kan följa här.
Här berättar de om vad unga egentligen vet om kriget, hur de känner inför det faktum att så många av deras generationskamrater redan dött och vad de tror kommer att hända framöver.
Medverkande:
Maria Lakhina, aktiv i organisationen Vesna. Michael Tukh, aktiv i organisationen Vesna.Programledare: David Isaksson
-
Kvinna. Liv. Frihet – de orden hörs nu överallt i Iran. Kommer protesterna att lyckas störta mullornas diktatur? Vad krävs av oss för att den feministiska revolutionen i Iran ska lyckas – och hur vågar de iranska kvinnorna vara så modiga? Lyssna på avsnitt 115 av Global Podd.
Protesterna i Iran har nu pågått i snart en månad och de visar inga tecken på att avta. Tvärtom, trots ett brutalt övervåld fortsätter många unga kvinnor (liksom också män) att ge sig ut på gatorna och utmana mullornas makt.
Du möter:
Victoria Azad, Svensk-iransk aktivist, bosatt i Göteborg, aktuell med denna artikel. Evin Incir, europapolitiker (s), aktuell med denna artikel. Sara, en ung andragenerationens svensk-iranier, född i Stockholm och som av säkerhetsskäl behöver hålla sitt efternamn anonymt.Programledare: David Isaksson.
-
Why are old men in Eastern European countries so afraid of Pride and the LGBTQI movement? What can young people do to make them more gay-friendly? What should you think of before you decide to come out of the closet in countries such as Moldova and Georgia and what can we learn from Sweden when it’s come to accepting people just at it is?
Participants:
Gustav Åhlén, a young Swede, currently working in the restaurant business Tamar Kapanadze, member of the Tbilisi Pride a non-government organization in Georgia active in promoting LGBTQ rights. Leo Zbanke – film director, screenwriter, psychologist, LGBT + activist at Genderdoc-M in Moldova.Host: David Isaksson, Editor-in- chief at Global Bar Magazine.
This episode is part of Echolocation – a special podcast cooperation with between Georgia (Knews), Moldova (Diez) and Sweden (Global Bar Magazine/Global Podd). We aim to create an echo through society by inviting young people to make their voices heard, exchange information and opinions.
-
Biståndsminister Matilda Ernkrans möter Moderaternas Margareta Cederfelt. Medverkar gör även Martin Nihlgård från organisationen IM. Lyssna på senaste avsnittet av Global Podd!
Nu återstår bara några dagar till det svenska valet - hur kommer utgången att påverka biståndspolitiken i framtiden?
Ska vi ställa hårdare krav på mottagarländer som inte tar avstånd från Ryssland, eller som förtrycker sina egna medborgare? Ska dagens modell finnas kvar där svenska kommuner som tar hand om flyktingar blir de stora biståndsmottagarna? Behövs det hårdare styrning av Sida och de organisationer som hanterar skattebetalarnas pengar – och hur hanterar vi bäst de globala kriserna?
Detta avsnitt av Global Podd är en inspelning av Global Bars biståndsdebatt den 25/8 - alltjämt lika aktuellt som när debatten arrangerades.
Medverkande:
Margareta Cederfelt (m). Riksdagsledamot, ledamot av utrikesutskottet och vice ordförande i OSSE-delegationen.
Matilda Ernkrans (s). Biståndsminister sedan december 2021, tidigare bland annat minister för högre utbildning och forskning.
Martin Nihlgård. Generalsekreterare för organisationen IM.Programledare: David Isaksson.
-
Den svenska kultur- och konsertarrangören Selam firar 25 år. Hur har svenskarnas musiksmak förändrats sedan starten?
Vilka afrikanska artister slår bäst i Sverige, hur ökar man mångfalden i den svenska kultursektorn och vilken roll borde kulturen spela för biståndet?
I Afrika blir musikbranschen samtidigt allt mer professionell och artister som Burna Boy når rekordpublik runt om i världen. Nya streamingtjänster är på gång som gör det möjligt för fler afrikanska musiker att få royaltyinkomster och ”alla” vill samarbeta med den afrikanska popens nya världsstjärnor.
Vad händer nu i Afrika? Vem blir nästa Burna Boy – och varför kommer Afrikas bästa heavy metal-band från Togo?
Följ med Teshome Wondimu och Lucy Ilado från Selam – från svenska mötesrum och policydiskussioner – till dansgolvet där Bongo Flava möter Amapiano och alla undrar vem som kommer att nästa riktigt stora artist.
Medverkande:
Teshome Wondimu, grundare av Selam. Lucy Ilado, chef rör Selams kontor i östra Afrika.Programledare: David Isaksson.
-
Eleven years has passed since the Arab Spring rocked the Middle East/MENA region. Now food prices is in on the rise and new protests movements starts to emerge in countries such as Lebanon and Tunisia.
What will happen now? In which way has the region developed since the Arab spring started? What does the new young generation think, any why are so many poor people in the region supporting Russia’s invasion of Ukraine when they themselves are the one suffering the consequences?
Participants:
Bilal Al Jouhari,Communication specialist from Morocco, working on migration and other issues. Chokri Ben Nessir, editor in chief of the newspaper Presse de Tunisie in Tunisia. Rouba El Helou, Lecturer of political communication and gender at Notre Dame University in Lebanon.Moderator: David Isaksson.
-
– Du fick mig att gråta, mitt hjärta slår så här! Det här hade jag överhuvud taget inte förväntat mig.
Aktivisten och juristen Parul Sharma är årets vinnare i Biståndsdebattens mäktigaste. I avsnitt 110 av Global Podd berättar hon om hur det är att kombinera gräsrotsaktivism – och insamling till människor i nöd – med det politiska påverkansarbetet och vad hon vill göra som folkbildare när det gäller de mänskliga rättigheterna. Intervjuare: David Isaksson.
Hör också Global Bar Magazines reporter Tomas Nordberg om de övriga vinnarna – och hur arbetet med att få fram en vinnare gick till.
-
Världen jagar de ryska oligarkernas tillgångar, men blundar för storföretagens skatteupplägg och kapitalflykten från Afrika som är dubbelt så stor som det samlade biståndet. Varför tillåter vi denna dubbelmoral? Hur kan kapitalflykten med de smutsiga pengarna stoppas?
Medverkande:
Penny Davies, policyrådgivare som arbetar med frågor kring skatter och kapitalflykt på Diakonia Ola Westerberg, frilansjournalist som arbetat med flera globala granskning av skatteparadis och företags skatteupplägg Inga Näslund, programansvarig för Östeuropa på Palmecentret.Programledare: David Isaksson.
-
Hur mycket av biståndet kan Sida själva styra? Har Riksrevisionen rätt i sin kritik av Sida och hur fast är myndigheten i New Public Management? Och varför syns Carin Jämtin så lite själv – är det en uttänkt strategi? David Isaksson intervjuar Sidas generaldirektör Carin Jämtin om biståndets roll för att lösa de kriser som världen just nu befinner sig i.
-
Borde fler organisationer bli bättre på sin egen självförsörjning? Hur ska vi undvika en jojo-effekt vid framtida avräkningar – och hur känns det att vara den sannolikt mest impopuläre biståndsminister vi haft på mycket länge? Hör biståndsminister Matilda Ernkrans i Global Podd. Det stormar just nu mycket kring biståndsminister Matilda Ernkrans sedan regeringen beslutat att räkna av upp mot 40 procent av många biståndsinsatser.
– Jag förstår verkligen den oro som många inom civilsamhället känner och kommer att vara den första att ta kampen för att vi ska kunna ge nya och bättre besked till civilsamhället och folkrörelserna – för det tycker jag de förtjänar! säger hon bland annat i intervjun.
Hör också om givarkonferensen för Ukraina och om den roll ministern vill att näringslivet ska spela för ett stärkt bistånd.
Medverkande: Biståndsminister Matilda Ernkrans. Programledare: David Isaksson. -
Varför har Ukraina utvecklats så snabbt det senaste decenniet? Vilken roll spelar biståndet och vad krävs när Ukraina ska byggas upp igen den dag kriget är över? Avsnitt 106 av Global Podd handlar om utvecklingen i Ukraina de senaste femton åren och den roll som det svenska biståndet spelat i denna process.
Medverkande:
Samuel Tunfjord, ansvarig för det humanitära stödet till Ukraina på Sida. Catharina Schmitz, konsult på företaget Niras som under många år arbetat med reformarbete i Ukraina. Mårten Ehnberg, svensk ambassadör vid Europarådet, tidigare verksam vid svenska ambassaden i Kyiv.Programledere: David Isaksson
- Mostrar más