Episodios
-
Hur bra är Halmstads politiker på att veta vad deras medborgare vill? Och hur bra är medborgarna på att berätta?
Kan kopplingen mellan politiska beslut och folkets vilja bli bättre? Det är frågorna vi söker svar på i det här temat av Halmstad växer. Fyra Halmstadbor med olika perspektiv ger sin syn på ämnet i de kommande fyra avsnitten. Men först får du en snabbkurs i hur lokal demokrati funkar i praktiken, med speciellt fokus på rollen för oss medborgare. Medverkar gör statsvetaren Katrin Uba vid Uppsala universitet.
Halmstad växer görs på uppdrag av Halmstads kommun av frilansjournalisten Linda Thulin. Redaktörer är Karin Back och Lotta Edin. -
Det är viktigt för politiker att både lyssna på allas åsikter OCH att bedöma hur representativa olika åsikter är. Det säger det avgående kommunrådet i Halmstad, Jenny Axelsson. Hon är en av fyra personer som i längre intervjuer ger sin syn på kopplingen mellan politikernas beslut och invånarnas vilja. Den senaste tidens protester mot olika politiska beslut i Halmstad har inte förvånat Jenny Axelsson, men hon önskar också att fler hade förmågan att se helheten och inte bara det som händer på den egna bakgården. Halmstad växer görs på uppdrag av Halmstads kommun av frilansjournalisten Linda Thulin. Redaktörer är Karin Back och Lotta Edin.
-
¿Faltan episodios?
-
Man måste börja någonstans och vi vill samla så många invånare som möjligt. Det säger den numera pensionerade läkaren Ingrid Bergelin, en av många Halmstadbor som under pandemin började cykla runt i centrala Halmstad för att visa att de bryr sig om klimatet. Nu arbetar de i ett opolitiskt nätverk och vill verka för att kommunen följer Parisavtalet. Ingrid är en av fyra personer som i det här temat av Halmstad växer ger sin syn på kopplingen mellan folkets vilja och de politiska besluten. Halmstad växer görs på uppdrag av Halmstads kommun av frilansjournalisten Linda Thulin. Redaktörer är Karin Back och Lotta Edin.
-
Politiken har förlorat många av sina känselspröt ute i samhället därför ökar glappet mellan den etablerade politiken och vanligt folk. Det konstaterar statsvetaren Jörgen Johansson, bosatt i Halmstad i en av intervjuerna på temat Folkets vilja. Han är en av fyra personer som i längre intervjuer ger sin syn på kopplingen mellan vad folket vill och vad politiken beslutar. Och även om Jörgen Johansson har vissa tveksamheter när det gäller den kommande folkomröstningen om ett hotellbygge i Halmstad, så tycker han att den är bra för demokratin.
Halmstad växer görs på uppdrag av Halmstads kommun. Programledare är frilansjournalisten Linda Thulin. Redaktörer är Karin Back och Lotta Edin.
-
Trots en explosion av möjligheter för vanliga medborgare att göra sin röst hörd så har lokaltidningens insändarsidor sett likadan ut år efter år. Det berättar Dalila Dorai som är insändarredaktör på Hallandsposten. Blandningen av ämnen och skribenter är ett av värdena, liksom att tidningen ställer vissa krav för att man ska få publiceras. Dalila Dorai är en av fyra personer som intervjuas i Halmstad växers tema om folkets vilja. Halmstad växer görs på uppdrag av Halmstads kommun av frilansjournalisten Linda Thulin. Redaktörer är Karin Back och Lotta Edin. Foto: Roger Larsson.
-
Hur kan vi som lever i en alltmer uppdelad stad få bättre inblick i varandras liv? Och hur ska den som kommer ny till Sverige lära känna de som redan bor här? I förra temat av Halmstad växer fick vi flera konkreta - och ganska nedslående - beskrivningar av hur vårt delade Halmstad ser ut. Nu publicerar vi en uppföljning där vi gör några nedslag för att få inspiration till förändring. I det här avsnittet möter du bland annat Ammar, Ansam och Henrik, tre exempel på hur vi tillsammans kan skapa en mindre delad stad.
Nedslagen har vi gjort på Rejmes bil, hos IF Leikin på Sannarps idrottsplats och hos WOW Foundations. Halmstad växer görs på uppdrag av Halmstad Kommun. Redaktörer är Karin Back och Charlotta Edin. Programledare är frilansjournalisten Linda Thulin. -
“Vi har fått ett adressamhälle, där adressen i många fall avgör hur ditt liv ska bli. Det är som postkodlotteriet i verkligheten”. Reflektionen kommer från en av de medverkande i avstampsavsnittet i Halmstad växers tema “Berättelser från en delad stad”. Jonas Lindström är doktor i sociologi och ger oss en bakgrund till de senaste årens växande segregation i Sverige. I avsnittet medverkar också Hanna Glans, tillväxtstrateg på Halmstads kommun som beskriver hur det delade Halmstad ser ut i praktiken och förklarar varför frågan är så prioriterad för kommunen. Halmstad växer görs på uppdrag av Halmstads kommun. Programledare är frilansjournalisten Linda Thulin och intervjuerna gjordes före Rysslands invasion av Ukraina.
-
“Får man ett barn till skolan som inte har mat i magen, som inte har sovit och som tänker på om mamman mår dåligt, så är det inte lätt att få in kunskap”. Det säger rektorn på Östergårdsskolan Chatarina Mardell i temat “Berättelser från en delad stad”. Här låter vi fyra personer som i sina yrken ser hur Halmstad blivit alltmer uppdelat berätta om sina erfarenheter. Halmstad växer görs på uppdrag av Halmstads kommun. Programledare är frilansjournalisten Linda Thulin och intervjuerna gjordes före Rysslands invasion av Ukraina.
-
“Jag har aldrig träffat en person som inte velat jobba. Däremot har jag mött många som är livrädda”. Det säger arbetsförmedlaren Daniel Jönsson, i Halmsyad växers tema “Berättelser från en delad stad”. Fyra halmstadbor som i sina yrken ser segregationens vardag berättar om sina erfarenheter och reflektioner, för att på så sätt öka förståelsen för denna angelägna men komplexa fråga. Halmstad växer görs på uppdrag av Halmstads kommun. Programledare är frilansjournalisten Linda Thulin och intervjuerna gjordes före Rysslands invasion av Ukraina.
-
“Man får se saker man inte trodde fanns i Sverige och som kan vara skrämmande. Ren misär faktiskt”. Det säger Nafiseh Nazem, verksamhetsutvecklare inom socialtjänsten i Halmstad, som också jobbat som socialsekreterare i många år. Hon är en av fyra Halmstadbor som utifrån sin yrkesroll intervjuas i temat “Berättelser från en delad stad”. Halmstad växer görs på uppdrag av Halmstads kommun. Programledare är frilansjournalisten Linda Thulin och intervjuerna gjordes före Rysslands invasion av Ukraina.
-
“ Det finns så mycket positivt med Andersberg, och hade vi kunnat se det hade den här staden kunnat växa ännu mer”. Det säger Johan Björnqvist som jobbar som urban utvecklare på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB. Han har under alla sina år i ett av stadens mest utsatta områden försökt bekämpa fördomarna och drömmer om ett mer sammanhållet Halmstad. Johan är en av fyra halmstadbor som utifrån sin yrkesroll berättar i temat “Berättelser från en delad stad”. Halmstad växer görs på uppdrag av Halmstads kommun. Programledare är frilansjournalisten Linda Thulin och intervjuerna gjordes före Rysslands invasion av Ukraina.
-
”Det är vår uppgift att steppa upp när ett företag kontaktar kommunen”. Det konstaterar den ganska nyblivne chefen för näringslivsenheten, Niclas Simonsson. Genom att lyssna mycket och se till att företagarna får bra svar och förklaringar så hoppas han att förtroendet för kommunens näringslivsarbete ökar.
Halmstad växer är en podd om Halmstads utveckling där varje tema består av fem avsnitt, varav fyra är längre intervjuer med olika personer. Podden görs på uppdrag av Halmstads kommun. Programledare är frilansjournalisten Linda Thulin.
-
“Vi vill gemensamt visa att Halmstad är en IT-stad, och kunna locka hit personal”. Det säger VD:n på Halmstadföretaget DH Solutions, Helena Eriksson om samarbetet “IT-Halmstad”. För henne är samverkan inom näringslivet viktigare än kontakten med kommunen. Men hon understryker också att det är lättare för ett företag att utvecklas och locka eftertraktad personal om kommunen mår bra.
Halmstad växer är en podd om Halmstads utveckling där varje tema består av fem avsnitt, varav fyra är längre intervjuer med olika personer. Podden görs på uppdrag av Halmstads kommun. Programledare är frilansjournalisten Linda Thulin.
-
“Kommunens roll för ett företags utveckling ska inte överdrivas”. Det säger kulturgeografen och halmstadbon Thomas Niedomysl, som bland annat utrett den halländska tillväxten. Däremot är det viktigt att det kommunen gör är bra och effektivt, säger han i en av de sammanlagt fyra intervjuer som Halmstad växer gjort på temat näringslivets roll i en kommun.
Halmstad växer är en podd om Halmstads utveckling där varje tema består av fem avsnitt, varav fyra är längre intervjuer med olika personer. Podden görs på uppdrag av Halmstads kommun. Programledare är frilansjournalisten Linda Thulin.
-
“Ibland känns det som att här kommer ´kravmaskinerna´”. Det säger regionchefen för organisationen Företagarna Marie Axetlius om kontakten med kommunen. Hon tror att företagarna kan bli bättre på att förklara varför vissa saker är så viktiga för dem, men efterlyser också ett större intresse från kommunen när det gäller att lyssna på företagarna.
Halmstad växer är en podd om Halmstads utveckling där varje tema består av fem avsnitt, varav fyra är längre intervjuer med olika personer. Podden görs på uppdrag av Halmstads kommun. Programledare är frilansjournalisten Linda Thulin.
-
Varför spelar det roll vad som hände i Halmstad 1823 om man vill förstå hur dagens näringsliv ser ut? Och hur tänker Halmstads kommun möta kritiken från företagarna när det gäller ett dåligt företagsklimat? I avstampet av Halmstad växers tema om näringslivets roll i en kommun får du en historisk exposé över Halmstads näringsliv, men du får också veta mer om kommunens arbete för att ge företagarna förutsättningar att bidra till Halmstads utveckling.
I avsnittet medverkar Henry Bengtsson, fd kommunchef och engagerad i Föreningen Gamla Halmstad, August Liljeqvist, sakkunnig på Näringslivets regelnämnd och Ann Andersson, näringslivsutvecklare på Halmstads kommuns företagscenter.
Halmstad växer är en podd om Halmstads utveckling där varje tema består av fem avsnitt, varav fyra är längre intervjuer med olika personer. Podden görs på uppdrag av Halmstads kommun. Programledare är frilansjournalisten Linda Thulin.
Kommande avsnitt:
1 februari - Marie Axtelius, Regionchef Företagarna2 februari - Thomas Niedomysl, kulturgeograf
3 februari - Helena Eriksson, VD DH Solutions
4 februari - Niclas Simonsson, näringslivschef Halmstads kommun
-
Hur illa ute är Halmstads stadskärna? Och hur unik är situationen som väckt så mycket debatt bland Halmstadborna de senaste åren? ”Halmstad växer” tar i det här temat pulsen på stadskärnans framtid. I det här avsnittet kan du lyssna på vilka historiska utmaningar stadskärnan brottats med och hur Halmstads kommuns planer för framtidens stadskärna ser ut. Vi får också förklaringen till varför så många städer har samma problem som Halmstad, med en tynande tillvaro för stadskärnan.
Medverkande: Louise Järnek, planarkitekt, Halmstads. Lars Anders Johansson, författare och journalist.
”Halmstad växer” är en podd från Halmstads kommun där kommunens utveckling beskrivs utifrån specifika teman. Varje tema består av fem avsnitt där olika människors perspektiv och kunskaper får ta plats i längre intervjuer. Programledare är Linda Thulin.
Fotograf: Minna Elisa
-
“Vi var på gränsen till en systemkollaps”. Det säger fastighetsägaren Niclas Jansson om krisen för stadskärnan när butikslokalerna gapade tomma. Sent omsider fick alla inblandade full krisinsikt och nu jobbar de med en unik åtgärdsplan som har vänt trenden - och fått andra städer att titta på Halmstad som ett gott exempel. Men vilka svårigheter väntar runt hörnet? Vilken plats har till exempel bilen i stadskärnan?
”Halmstad växer” är en podd från Halmstad kommun där kommunens utveckling beskrivs utifrån specifika teman. Varje tema består av fem avsnitt där olika människors perspektiv och kunskaper får ta plats i längre intervjuer. Programledare är Linda Thulin.
-
“Man måste vara öppen för olika idéer och inte stänga dörrar bara för att de kommer från unga”. Det säger 20-åriga studenten och Halmstadbon Elisabet Muayad som trots sin ålder har ett stort engagemang för frågan om stadskärnans framtid. Hon efterlyser större öppenhet för ungas kreativitet och behov. Hon menar att ungas idéer och engagemang både kan ge mervärde till stadskärnan och skapa hett eftertraktade arbetstillfällen för unga, om man kan hitta vägar runt ett byråkratiskt beslutsfattande.
Halmstad växer är en podd från Halmstad kommun där kommunens utveckling beskrivs utifrån specifika teman. Varje tema består av fem avsnitt där olika människors perspektiv och kunskaper får ta plats i längre intervjuer. Programledare är Linda Thulin.
-
“Vi är en av Sveriges bästa sommarstäder, varför skulle vi inte kunna bli Sveriges bästa året runt-stad?” Det säger industridesignern och ingenjören Martin Bergman som flyttade till Halmstad för 11 år sedan. Här berättar han om varför utvecklingen i Grötvik kan inspirera stadskärnan och vad det är han gillar med Halmstads atmosfär. Och så berättar han om sitt jobb, som skulle kunna bidra till att Halmstad utvecklas på ett smidigare sätt. Kanske kan vi till och med bli Sveriges smartaste stad?
”Halmstad växer” är en podd från Halmstad kommun där kommunens utveckling beskrivs utifrån specifika teman. Varje tema består av fem avsnitt där olika människors perspektiv och kunskaper får ta plats i längre intervjuer. Programledare är Linda Thulin.
- Mostrar más