Delsbo Podcasts
-
Delsbo i slutet av 1800-talet. Hälsinglands rykte som lugn idyll har ersatts av kriminalitet och laglöshet och främst i ledet av laglösa hittar vi Per Mathias Johansson-Kniv, mer känd som Kniven.
I veckans avsnitt berättar vi om polisen som hamnade snett i livet och blev torped. -
I detta avsnitt samtalade jag med Jörgen Brink som är en av de största skidåkarna genom tiderna. Jörgen har dels vunnit Vasaloppet tre gånger i rad men har också internationella meriter med tre VM medaljer och vinster i Världscupen på sitt idrotts CV. Till detta har han även en femte plats att lägga till sitt CV i Skidskytte. Jörgen berättar inledningsvis hur han såg upp till en annan skidlegend från Delsbo i sin ungdom och som hjälpte honom att välja ut rätt skidor, Thomas Magnusson.
Jörgen och jag hade ett mycket trevligt och givande samtal. Vi pratade om hans uppväxt i Hälsingland där han höll på med många idrotter och där skidor och fotboll var de två största intressena. Sedan kom vi in på hans karriär som har innehållit tre olika skeden. Först traditionell skidåkning där han nådde otroligt fina resultat och var ett bidrag till skidlandslagets framfart på världsscenen. Sedan konverterade han till Skidskytte efter påtryckning från skidskytteledaren Wolfgang Pichler. Han var nära att kvalificera sig till OS i Vancouver 2010, som bäst kom han på femte plats i Världscupen. Sista skedet i Jörgens karriär som skidåkare var långlopp där han blev en av de största och en svensk legendar genom att ta hem Vasaloppet tre år i rad vilket han är en av fyra att ha gjort. Vi pratar en hel del om Vasaloppet där han berättar allt från hur han tänkte under loppen till vilken seger som smakade bäst.
Sedan kom vi in på toppar och dalar i karriären. Jörgen berättar om den djupaste dalen i karriären och vad det har inneburit för honom.
I dag arbetar Jörgen med skidskyttetalanger på Sollefteå skidgymnasium där han själv var elev. Vi diskuterar om hur träningen är upplagd och hur man på bästa sätt skall utvecklas som skidåkare från barn/ungdom till senior. Här har Jörgen stor erfarenhet både som åkare och ledare.
Jörgen berättar om sitt intresse för Skogsbruk och hur han med glädje tar han om sin egen skog i hembygden Delsbo.
Jörgen är en otroligt ödmjuk och trevlig kille som verkligen delar med sig av sina erfarenheter från skidåkningen och livet. Dessutom bjuder han på tips som är värda att ta med sig.
Stort tack för din medverkan i Vintersportpodden och lycka till med allt du tar dig för i livet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
"Det finns inte kaffe, eh?" den frågan kan du få om du befinner dig i Bollnäs, Hudiksvall eller Järvsö. Språket reser till hälsingemålet och pratar om dörj, kuse och eh-ljud.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans språkfrågorVarför kallar man spindel för dörj i Delsbo i Hälsingland?
En lyssnare från Hälsingland är oense med sin man från Stockholm om ordet kuse, betyder det insekt eller häst?
Mola i betydelsen äta mycket används i Hälsingland, var kommer det ifrån och finns det på fler ställen i landet?
På en rekig stol har limmet släppt i fogarna, är rekig ett dialektalt ord från Hälsingland?
I hälsingemål är det vanligt att lägga till ett eh-ljud i slutet på meningar med inte i, som till exempel “inte har du en penna, eh?” eller “färjan har inte kommit än, eh”, vad är det för fenomen?
Orten Järvsö uttalas lokalt “jasche”, varför skiljer sig stavningen så mycket från uttalet, varifrån kommer ortnamnet och har det något med järvar att göra?
Språkvetare Henrik Rosenkvist, professor i nordiska språk vid Göteborgs universitet. Programledare Emmy Rasper.
-
Gustav Dellhem står och matar griskultingar i Delsbo när får han ett oväntat samtal. En sjuksköterska säger att han kan ha varit HIV-smittad utan att veta om det i flera år. Vad ska han göra?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Av: Elin von Wright.
Producent: Gustav Asplund.
Slutmix: Astrid Ankarkrona.
Verkligheten görs av produktionsbolaget Filt. -
Journalist, 62 år. Född i Linköping, bosatt i Delsbo. Tidigare Sommarvärd 1998.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Programmet handlar om skillnaden mellan minnen och historia, om vem och vilka tillåts skriva historien till eftervärlden. Gunilla Kindstrand berättar historien om hur Hälsinglands skogar en gång i tiden var en så kallad ”no go”-zon, präglad av utanförskap och kriminalitet, åtminstone i omvärldens ögon. Statsmakterna betraktade livet i området som ett stort socialt och politiskt problem.
Men efter hand förändrades saker, och Gunilla Kindstrand berättar hur fenomen som Delsbostintan under 1900-talets första halva ändrar bilden av Hälsingland till ett slags kulturellt kraftfält, och hur 1970-talets gröna våg gav bestående förändringar i det sociala och ekonomiska landskapet med högre företagsamhet och tolerans för olikheter.
I sitt Sommar beskriver Gunilla Kindstrand också efterverkningarna av förra sommarens stora skogsbränder, som slog allra hårdast mot Hälsingland. Det är en bild av växande glapp mellan storstadsperspektiven och de utmaningar glesbygden hanterar, inte minst i extrema krissituationer.
Om Gunilla KindstrandMångsidig kulturjournalist som bland annat skriver i Svenska Dagbladet och tidskriften Axess.
Tidigare varit programledare för SVT:s litteraturprogram Röda rummet och på Kunskapskanalen, kulturchef för hela Mittmedia med ansvar för 30 tidningar samt ordförande för myndigheten Konstnärsnämnden. Satt i ledningen för kulturcentret Helsingegården och Hälsinglands Träteater i Järvsö på 90-talet.
Gillar att renovera gamla hus och är bra på att slakta tuppar.
Producent: Mattias Hermansson