Erik Hedtjärn Podcasts
-
Tycker Johan Pehrson att SD-samarbetet är en samvetsfråga? Vill Liberalerna att EU ska bestämma över svenska skogar? Och ska polisen ha rätt att rota i folks källare utan skälig misstanke till brott? I SvD Utfrågningen intervjuar Inger Arenander och Erik Nilsson de åtta partiledarna inför valet den 11 september. Producent: Martina Pierrou Exekutiv producent: Erik Hedtjärn Ansvarig utgivare: Anna Careborg
-
Ser Nooshi Dadgostar någon koppling mellan ökad invandring och ökad brottslighet? Kommer Vänsterpartiet bråka om Nato om de får sitta i regering? I SvD Utfrågningen intervjuar Erik Nilsson och Inger Arenander de åtta partiledarna valet den 11 september. Producent: Martina Pierrou Exekutiv producent: Erik Hedtjärn Ansvarig utgivare: Anna Careborg
-
Är kärnkraft Kristdemokraternas enda väg till minskade koldioxidutsläpp? Vem ska bestämma vilka förlossningskliniker som behövs och inte? Och vad skulle egentligen göra SD regeringsdugliga i Ebba Buschs ögon? I SvD Utfrågningen intervjuar Erik Nilsson och Inger Arenander de åtta partiledarna inför valet. Producent: Martina Pierrou Exekutiv producent: Erik Hedtjärn Ansvarig utgivare: Anna Careborg
-
Vill Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson lämna Parisavtalet? Anser han att IPCC har rätt i sin bedömning att jorden befinner sig i en klimatkris? Och ska artificiell intelligens stoppa skjutningarna? I SvD Utfrågningen intervjuar Erik Nilsson och Inger Arenander de åtta partiledarna inför valet den 11 september. Producent: Martina Pierrou Exekutiv producent: Erik Hedtjärn Ansvarig utgivare: Anna Careborg
-
Kan Liberalernas nytillträdda partiledare Johan Pehrson tänka sig att bo granne med ett kärnkraftverk? Var går partiets röda linjer mot Sverigedemokraterna? I SvD Utfrågningen intervjuar Inger Arenander och Erik Nilsson partiledarna inför höstens val. Producent: Martina Pierrou Exekutiv producent: Erik Hedtjärn Ansvarig utgivare: Anna Careborg
-
Det enorma kryssningsfartyget Costa Concordia börjar sjunka utanför Italiens kust med 4000 personer ombord. Snart riktas hela världens uppmärksamhet mot kaptenen, som anklagas för att ha flytt skeppet i förtid.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Medverkande:
Jan Mosander, turist ombord.
Rose Metcalf, dansare som jobbade på Costa Concordia.
Maurizio Di Martino, trollkarl/illusionist.
Gregorio De Falco, sambandskapten på italienska kustbevakningen.
Vittoriana Abate, journalist som träffat och intervjuat kaptenen.
Elisa Fanciulli, boende på ön Giglio där fartyget havererade.
Danilo Blanda, dykare som jobbade inne i vraket.
Svenska röster: Pelle Grytt (De Falco), Pia Lille (Abate), Alex Maxia (Di Martino).
En dokumentär av: Alex Maxia och Jon Jordås.
Producent: Erik Hedtjärn.
Publicerad: 2021.
-
En man omhändertas av polis i en trappuppgång i Karlstad 1995. Vittnen hävdar att polisen använt övervåld, men poliserna säger att mannen var farlig och våldsam. Nästa dag sprids nyheten om att mannen dött. Nu börjar en lång kamp för rättvisa för 41-årige Osmo Vallo och hans familj.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Åtal väcks mot poliserna för vållande till kroppsskada, men ingen kommer att dömas för Osmo Vallos död. Flera år senare ska två grävande journalister hitta flera fel i polisens, rättsläkarnas och åklagarnas hantering av fallet.
Osmo Vallo blir Sveriges mest kända fall av dödligt polisvåld. Den statliga utredningen som går igenom hanteringen riktar svidande kritik mot de rättsvårdande myndigheterna och Osmo Vallo-fallet bidrar till att polisens rutiner vid ingripanden förändras.
Men kommer Osmo Vallos anhöriga någon gång få upprättelse?
Medverkande:
Linda, vittne till ingripandet.
Petra, vittne till ingripandet.
Ann-Marie, dotter till Osmo Vallo.
Jimmy, son till Osmo Vallo.
Hans Tengland, journalistpraktikant.
Janne Josefsson, grävande journalist.
Mats Svegfors, regeringens utredare.
Esko Stake, polisens internutredare.
Sten Persson, chef för ordningspolisen i Karlstad.
En dokumentär av: Sofia Sofroniadou.
Producent: Erik Hedtjärn.
Producerad: 2021
-
Wikileaks är sajten där visselblåsare avslöjar maktens smutsiga hemligheter. Grundaren Julian Assange är ansiktet utåt journalistikens och sanningens frälsare.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Wikileaks tar emot världens största läckor från hemliga källor och publicerar dem. Genombrottet, som sätter Wikileaks på världskartan, blir en hemlig video från krigets Irak - där amerikanska militären skjuter civila. Julian Assange som turnérar världen runt och berättar om sitt arbete, kommer till Stockholm för att hålla ett seminarium. Hans position har aldrig varit starkare. Julian Assange, känd som en avslöjare av korruption, hemligheter, krigsbrott och övergrepp, står själv plötsligt anklagad för sexualbrott. Anklagelserna förändrar allt för Wikileaks och Julian Assange.
Medverkande:
Daniel Domschait Berg - tidigare medarbetare Wikileaks.
Brigitta Jonsdottir - tidigare medarbetare Wikileaks.
Kristinn Hrafsson - tidigare talesperson och medarbetare Wikileaks.
Nick Davies - Journalist The Guardian.
Anna Ardin - arbetade som pressekreterare på Socialdemokrater för tro och solidaritet.
Jan Helin - Då ansvarig utgivare på Aftonbladet.
Donald Boström - Frilansjournalist och då kontaktperson för Julian Assange i Sverige.
Marianne Ny - Överåklagare vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.
Per E Samuelsson - Julian Assange svenska försvarsadvokat.En dokumentär av: Tove Palén.
Producent: Lars Truedson.
Exekutiv producent: Erik Hedtjärn.
Producerad: 2021
-
När staten tappat kontrollen har den organiserade brottsligheten tagit över. Under 90-talet sker en enorm kraftmätning på Sicilien mellan polisen och Cosa Nostra.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Offren och aktörerna i konflikten är många, men framför allt två åklagare blir symbolen för kampen mot maffian: Falcone och Borsellino.
Maffiabossen som aspirerar på herraväldet över hela Sicilien heter Salvatore "Totò" Riina.
P3 Dokumentär dyker ner i historien om hur maffian på den italienska ön kontrollerade samhället och befolkningen, men det är också en berättelse om att försöka göra sitt jobb som åklagare under ständig hotbild hotbild, även för de inblandades anhöriga.
Medverkande:
Fiametta Borsellino, dotter till åklagaren Paolo Borsellino.
Leonardo Guarnotta, undersökningsdomare.
Leoluca Orlando, borgmästare i huvudstaden Palermo.
Titti Nylander, korrespondent, Sveriges Radio.
Tomas Lappalainen, författare.
En dokumentär av: Alex Maxia och Jon Jordås.
Producent: Erik Hedtjärn.
Producerad: 2021.
-
Håkan Juholt flyttar in i Mona Sahlins gamla rum på rikskansliet. Oväntat för många. Beslutet att plötsligt sträcka sig mot toppen förvånar till och med honom själv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det här är berättelsen om riksdagsledamoten från ingenstans som blir ordförande för Sveriges största parti, Socialdemokraterna. Tidigt under hösten 2010 börjar reportrarna Amanda Glans och Erik Hedtjärn för programmet "Riksdagen 100 dagar" följa några riksdagsledamöter i riksdagshusets vardag. En av riksdagsledarmöterna blir den då rätt okände försvarspolitikern Håkan Juholt. Då anade ingen hur rätt det valet var.
Våren 2011 är Håkan Juholt partiledare för Sveriges största parti. Men han kommer att sitta på posten kortare än alla partiledare i socialdemokraternas historia.
Reporter: Amanda Glans
Producent och reporter: Erik HedtjärnProducent: Lasse Truedson, Produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media AB.
-
Av misstag korsar tre svenska ingenjörer den irakiska gränsen när de jobbar i norra Kuwait, hösten 1992. De blir tillfångatagna och hamnar i ett av diktatorn Saddam Husseins ökända fängelser. Nu börjar ett storpolitiskt spel för att få dem fria.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Morgonen den tredje september 1992 inspekterar tre svenska ingenjörer mobiltelefonistationer i Kuwait. De får ont om tid till att hinna tillbaka till ett möte i Kuwait city och bestämmer sig för att fråga om vägen i en närbelägen FN-postering. Vad de inte vet är att posteringen ligger på irakisk mark. De blir tagna av irakiska militärer och förs bort.
Några veckor senare döms de till sju års fängelse och sätts i det beryktade Abu Ghraib-fängelset.
I Sverige jobbar UD och regeringen på att förstå hur de ska få svenskarna fria. Diktatorn Saddam Hussein som tidigare tagit västerlänningar som gisslan verkar vilja ha medicinleveranser. Men trots värdefulla leveranser blir de inte fria. Saddam Hussein har ytterligare krav.Medverkande:
Leif Westberg, fängslad ingenjör.
Stefan Wihlborg, fängslad ingenjör.
Bernt-Åke Westberg, bror till Leif Westberg.
Alicila Westberg, dotter till Leif Westberg.
Roger Gartoft, ambassadråd.
Jonas Hafström, departementsråd i statsrådsberedningen i Carl Bildts regering.
Nils Ingar Lundin, kommunikationschef Ericsson.
Titti Nylander, korrespondent för Sveriges Radio.En dokumentär av: Teres Hallman.
Producent: Erik Hedtjärn.
Producerad: 2021.
-
Madeleine Delbom försvinner fredagen den 17 juni 2016. Hennes telefon slocknar i det gamla gruvsamhället Långshyttan, och redan samma natt sprider sig ett rykte i Borlänge om vad som hänt. En ovanlig mordutredning tar sin början.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
61-åriga Madeleine Delbom har kämpat hela livet för att få vara sig själv.
Under 2016 ser allt lite ljusare ut. Hon bor i en ny lägenhet, och lånar ut pengar till yngre människor som har det tufft.
När hon vill ha tillbaka pengarna skapas ett hot omkring henne.
Hon bjuds med på en grillkväll, men kommer aldrig hem igen.
Snart vet många i Borlänge mer än polisen. Det börjar med en gråtande gärningsman, och fortsätter med ett vittne som säger att han vill ta reda på sanningen.
Fallet väcker stor uppmärksamhet när det visar sig att 11 yngre personer misstänks för olika typer av inblandning i gruppmordet.
Flera av huvudpersonerna i historien träder nu fram och berättar om sina versioner av vad som hände.
Medverkande:
Tomas Delbom, Madeleines exman.
Josefin, Madeleines dotter.
Anette Eriksson, Madeleines vän.
Fanny (alias), vittne.
Peter, vittne.
KG Holm, vittne.
Jonas Hildeby, utredningsanalytiker Noa.
Kenneth Lind, kriminalkommissarie.
Anette Stenius, kriminalinspektör.
Roger Svensson, kriminalinspektör.
Daniel, en av de som dömdes för mord.
Johan Knies, åklagare.
Carl-Oskar Morgården, advokat.
En dokumentär av Thea Mossige-Norheim
Producent: Erik Hedtjärn
Publicerad 2021
-
När kommunistregimen i Rumänien faller avslöjas en mörk hemlighet barn hålls instängda i burar. De otäcka bilderna sprids över världen och hjälporganisationer blir nedringda. Många svenskar, däribland Sten och Doris Pettersson, bestämmer sig för att göra något.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Barnhemmen är resultatet av diktatorn Nicolae Ceaușescus politik under årtionden vid makten. Tillsammans med hans fru Elena levde hans familj i lyx medan den rumänska befolkningen led under mat- och elransonering.
Ceaușescu ville att befolkningen skulle öka. Han införde dekret 770 som förbjöd aborter och preventivmedel fick inte längre säljas. Gynekologiska undersökningar infördes på arbetsplatser. Lokala kommittéer som bestod av bland annat läkare avgjorde om ett barn ska hamna på en institution eller inte.
När regimen faller blir förhållandena i de rumänska barnhemmen kända. I Sverige blir det tittarstorm när SVT sänder ett reportage från barnhemmen. Statsminister Ingvar Carlsson skriver brev till den nya demokratiskt valda ledningen i Rumänien och vädjar om handling. Hundratals barnhemsbarn adopteras av svenska familjer.
Medverkande:
Laurentsio Pettersson, f.d barnhemsbarn.
Sten Pettersson, adoptivförälder.
Doris Pettersson, adoptivförälder.
Ofelia Larsson, f.d barnhemsbarn.
Radu Harald Dinu, fil. dr. i historia, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping.
Anders Ekbom, f.d volontär för Röda Korset.
Ingrid Thörnqvist, f.d korrespondent för SVT.
Erik Arnér, f.d programledare för 8 Dagar.
Pia Risholm Mothander, docent i psykologi, f.d universitetslektor vid Stockholms universitet.
Florentina, f.d personal på rumänskt barnhem.
Dokumentären är gjord av David Ohlsson.
Producent är Erik Hedtjärn.
Publicerad 2021
-
Den 28 januari 2006 förvandlas ett skridskoäventyr till en tragedi. Med på turen finns David, en ung ingenjör från Stockholm. Utanför Ridö går 14 åkare genom isen.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Räddningspådraget blir dramatiskt och komplicerat och mycket går fel med katastrofala följder. Under räddningsarbetet tappas en av de nödställda fem meter mot isen från en räddningshelikopter och åtta personer förs till sjukhus. Två människor dör.
Olyckan väcker också många frågor kring kulturen av risktagande i skridskoklubben SSSK. Åkarna ur gruppen hade valt en väg som var erkänt förrädisk, där många andra grupper av skridskoåkare samma dag valt att vända för att isen var för tunn. Många undrar: varför valde gruppen den riskfyllda vägen?
Medverkande.
Dominique Sjögren: Bror till David Sjögren som omkom under olyckan.
Philip Sjögren: Bror till David Sjögren som omkom under olyckan.
Thomas Liljeroth: Åkare vid SSSK och ögonvittne.
Petter Rybäck: Åkare vid Friluftsfrämjandet och ögonvittne.
Per Kågeson: Säkerhetsansvarig vid SSSK under tiden för olyckan.
Patrik Nilsson: Ytbärgare vid Sjöfartsverket.
Mattias Hyllert: Direktör sjö- och flygräddning vid Sjöfartsverket.
Ulrika By: Journalist på DN.
Ylva Schöldberg: Långfärdskridskoledare vid Friluftsfrämjandet.
En P3 Dokumentär av Joanna Gorecka
Producent: Roger Dackegård
Exekutiv producent: Erik Hedtjärn
Dokumentären är gjord 2021
-
Natten till den 4 juni 1989 förvandlas Peking till ett blodbad. I en massaker mot den egna befolkningen krossar det styrande kommunistpartiet en spirande dröm om demokrati i Kina.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Stridsvagnar forcerar varje hinder och med skarpladdade vapen skjuter sig armén genom folkmassor, fram till Himmelska fridens torg. Där befinner sig tusentals studenter.
Dessförinnan har proteserna kommit att engagera folk över hela Kina. Bara i Peking får demonstrationerna miljontals människor att bege sig ut på gatorna.
Hur många som dödades när revolten slogs ner har i alla år förblivit okänt. Men en vanlig uppskattning är att det rör sig om tusentals. Över trettio år senare är massakern nedtystad i Kina. Censuren sätter stopp för all diskussion om händelsen.
Medverkande:
Lei Wang – ögonvittne. Lärare i Peking 1989 och granne med torget.
Zhou Fengsuo – ögonvittne. En av de sista studenterna att lämna torget den 4 juni.
Peter Kadhammar – journalist på Aftonbladet, då Expressen. Var på plats och blev ögonvittne.
Staffan Sonning – journalist Sveriges Radio. Var på plats.
En dokumentär av: Therese Rosenvinge.
Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten Media.
Exekutiv producent: Erik Hedtjärn.
År: 2020
- Mostrar más