Eslöv Podcasts
-
En lantbrukare blir mördad på sin gård i Skåne. Två personer åtalas men en frikänns. Efter tio år anklagas han på nytt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är en kväll i maj 2008. På sin gård i den lilla byn Kastberga utanför Eslöv sitter en man i 70-årsåldern och tittar på tv. En bil svänger plötsligt in på gårdsplanen. De som kommer har hört att mannen har pengar hemma och när han öppnar dörren går de till attack. Han blir bakbunden och svårt misshandlad. Inkräktarna söker igenom hans hus. Sedan lämnas han på köksgolvet att dö.
Spår leder polisen till två unga killar, Alex och Nikolas. De hittar fingeravtryck från Alex i huset, men det finns ingen teknisk bevisning som visar att Nikolas har varit där. Alex döms till fängelse för mord medan Nikolas frias. Men efter tio år kommer det plötsligt nya uppgifter i fallet. Alex berättar nu vad som, enligt honom, egentligen hände. Nikolas blir på nytt misstänkt och åklagaren ansöker om resning till nackdel för honom.
Resning till nackdel ovanligtResning är en slags säkerhetsventil i det juridiska systemet och mycket ovanligt. Det krävs ny och avgörande bevisning för att en resning ska bli aktuell och att ett fall kan prövas på nytt. Resning till nackdel för en tidigare friad är ännu ovanligare och det finns extra stränga krav på den nya bevisning som kan läggas till grund för det.
”Rånmordet i Kastberga” är den tredje delen i Sigrid Edsenius miniserie ”Drömmen om resning”.
Producent: Anna Frey
Slutmix: Tor SigvardsonAlex och Nikolas heter egentligen något annat.
-
Vi är tillbaka med den sjätte upplagan av vår numera legendariska julölsprovarpodd! Den här gången ligger fokus på Skåne när vi live från Eslöv testar oss igenom i princip allt som skånsk julöl har att erbjuda! Det ni hör är en komprimerad version av den livesändning vi körde på YouTube kvällen till ära. Mycket nöje […]
-
Joel kör bil och Henke snålar i ToppHemliga Tomten. Och lite kiss.
Stort tack till våra lyssnare och patreon-Kompissar! Stötta podden på www.patreon.com/pissveckan och bli vår Kompiss! Vi heter Pissveckan på allt. Läs mer på https://www.pissveckan.se -
Granit Rushiti var en hårsmån från fotbollsproffslivet innan en skada fick drömmarna att gå i kras. När livet var som sämst och Granit var tvungen att skapa sig en ny identitet hamnade han i fel kretsar. När allt var som värst kom en skänk från ovan, han blev handplockad till rollen som barndomsidolen Zlatan Ibrahimovic i filmen "Jag är Zlatan." Vi pratar med Granit Rushiti om att gå från fotbollsplanen i Eslöv till att bli nominerad till Rising Star Award på Stockholms Filmfestival.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
-
Varför valsedlar? Vad gör Thomas i Göteborg? Hur ska cyklande poliser stävja strul i Eslöv? Och hur får man kontroll över zucchini-skörden? Dessutom: Mer vita bönor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De långa köerna till vallokalerna i årets val har väckt en diskussion om det svenska valsedelssystemet. Det är helt enkelt tidskrävande och förvirrande när väljarna ska hitta rätt valsedel bakom avskärmningen för att sedan gå till ett annat bås och rösta. Skulle det fungera bättre med en så kallad enhetsvalsedel, där alla alternativ finns på samma valsedel, och där väljarna kryssar för det parti de vill stödja? Vår gäst Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, reder ut varför det svenska valsedelssystemet ser ut som det gör.
Zucchinin är en lurig växt. Först står den där ganska harmlös med några orangegula blommor, men innan man vet ordet av är plantorna fulla av frukt. Den oförberedde zucchiniodlaren kan drunkna i sin egen enorma skörd av de plötsligt gigantiska gurkliknande grönsakerna. Hobbyodlaren Louise söker hjälp från proffsen. Är det möjligt att få zucchini att bli mindre explosiv i sin tillväxt? Och vad gör man med de lite förvuxna exemplaren? Elisabeth Öberg, hortonom och trädgårdsutvecklare på Länsstyrelsen i Norrbotten, ger sina bästa tips, och Lisa Lönner, kock med egen restaurang och odlingar, har receptförslag. Hettan och fettet är hemligheten.
Vilka fördelar har cyklande polis jämfört med bilburen när det gäller att stävja buset? Vi pratar med Veronica Ek, lokalpolisområdeschef i Eslöv, där man beslutat att satsa på cyklande poliser under den nationella insats som inleds idag.
Och vita bönor i tomatsås fortsätter att engagera lyssnarna. Bland annat har vi fått veta vad Beatles trummis Ringo Starr har för relation till konserven.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare på distans: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Skådespelaren Vanna Rosenberg har varit förtrollad av Ulla Billquist i många år och fascineras av hennes liv och röst: "Hon har en oefterhärmlig klang".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ULLA BILLQUIST – BEREDSKAPSTIDENS STÖRSTA STJÄRNAUlla Billquist (1907-1946) föddes i Eslöv, men växte upp i Örebro. Hon började tidigt inom teatern, men det var som sångerska hon imponerade. I slutet av 20-talet sjöng hon regelbundet i radio och gav 1929 ut sin första skiva. Hennes svåger Thor Modéen lockade henne till revyer i Stockholm, men självförtroendet räckte inte riktigt till och det var som skivartist hon trivdes bäst. Under sitt liv spelade hon in nästan 400 sånger, turnerade mycket och blev Sveriges mest populära sångartist under 30- och 40-talen. Hon förknippas mest med "Min soldat" från 1940 som blev hennes signaturmelodi. Ulla Billquist var bisexuell och hemlighetsmakeriet kring det - men också hennes obehag inför att uppträda - tärde på henne. Sommaren 1946 orkade hon inte längre, utan öppnade gaskranarna i köket och tog sitt liv, 38 år gammal.
VANNA ROSENBERG HAR GESTALTAT ULLA BILLQUIST PÅ SCENENVanna Rosenberg är skådespelare och sångare, men är också låtskrivare och författare. Hon har spelat i teateruppsättningar på bland annat Stockholms stadsteater/Kulturhuset stadsteatern och medverkat i ett flertal TV-serier och långfilmer, som till exempel "Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton" 2021 och "Hur många lingon i världen finns det" 2011. Hon har haft flera komiska roller, som i TV-serien "Kvarteret Skatan" och har gjort flera revyer - 2021 var hon primadonnan i Scalarevyn med Henrik Dorsin. 2014 gjorde hon uppsättningen "Köp hjärtan" om Ulla Billquist tillsammans med Jonna Nordenskiöld, en föreställning som hon sedan spelat och turnerat med under flera år i hela Sverige.
I avsnittet medverkar också Lasse Zackrisson, musikproducent och filmare. 2016 hade hans dokumentärfilm "När molnen skingras" om Ulla Billquist premiär.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.
Producent: Maria Götselius
-
Första gången jag träffade Dalila Adilagic var när jag modererade en paneldebatt om vad vi kan göra för att förhindra framtida skolattacker. Arrangör var CVE, Centret mot Våldsbejakande Extremism.
Redan där och då insåg jag att Dalila är en rektor utöver det vanliga och att hon bär på en unik historia. Hon berättade att hon kan namnet på alla sina elever på skolan och att hon efter attentatet i Eslöv direkt gick ut till sina medarbetare och sa: Vi måste förbereda oss för att det kan hända här på NTI-gymnasiet i Kristianstad! Det sistnämnda tillskrev Dalila sina upplevelser från kriget i Bosnien.
Hennes agerande i samband med attacken är lika rak och tydlig som åsikterna kring skola och barnens uppfostran. För att inte tala om den extremt raka berättelsen om krigets fasor i Bosnienkriget. De meningarna golvade mig och jag kan fortfarande inte släppa tankarna och parallellerna till vad som förmodligen händer i Ukraina idag.
Moderator: Gunnar Oesterreich
Musik: Mattias Klasson/Daniel Olsen
Distribution: Acast
Samarbetspartners: Life Genomics, Nordic Light Hotel
Hitta allt om podden:
Websida: https://spannandemoten.se/
Instagram: @spannandemoten
Facebook: https://www.facebook.com/spannandemoten
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/gunnar-oesterreich/
Kontakt: [email protected] eller via sociala medier
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I januari 2022 attackerar en maskerad 16-årig, beväpnad med kniv, en jämnårig skolkamrat och en lärare på en gymnasieskola i Kristanstad. Skolattacken är en i raden som den senaste tiden skakat Sverige.
Gärningsmannen visar sig vara nära vän med 15-åringen som några månader tidigare utföre knivattacken på en skola i Eslöv. En attack som hade tydligt högerextremt motiv.
I veckan föll domen mot den numera 17-åriga killen som åtalats för dådet i Kristianstad.
I vilken miljö växer de här planerna fram? Hur hänger de två dåden samman?
Dessutom pratar vi om Sverigedemokraternas hätska retorik mot etablerade medier och journalister.
Varför är Public Service ett hatobjekt för partiet? Hur kommer det sig att en av SD:s främsta företrädare säger att journalister är nationens fiender? Och vad är det partiet är så missnöjt med?
Det här pratar vi om i veckans Studio Expo.
Programledare: Erik Glaad
Medverkande: Anders Dalsbro, Morgan Finnsiö och Magnus Bergman
Ansvarig utgivare: Daniel Poohl
Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjande, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!
Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande. -
Tiden går fort när vi har kul och det är nu dags för nytt avsnitt! Vi avhandlar skoldådet i Eslöv. Det blir mycket prat om ungdomar på glid, samhällets brister och rasism. Vad får en 15 åring att bestämma sig för att vilja döda hela sin skola och hade han kunnat stoppas i tid?
I veckans snackis hoppar vi från skoldåd i Sverige till skoldåd i USA och pratar om den senaste skolskjutningen i Texas där 19 barn miste livet. Varför verkar amerikanerna aldrig vilja agera mot detta absurda våld? Hur kan rätten till vapen trumfa rätten att inte bli massmördad i skolan?
Ja som ni märker är det ett fullmatat avsnitt!
Slutligen: Vi har skaffat Patreon! Genom att bli patreon får du tillgång till alla avsnitt före övriga lyssnare, du får också en extra väg att kontakta oss på. Betalar du lite mer varje månad får du också tillgång till bonusavsnitt och exklusiva frågestunder och dyl. Du kan läsa mer och stötta oss här: Patreon Vi blir så glada för allt stöd vi kan få för att kunna utveckla podden och lägga den tid vi önskar för att göra så bra avsnitt som möjligt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Efter skolattacken i Eslöv döms gärningsmannen till sluten ungdomsvård. Ändå kan han ha daglig kontakt med sin bästa vän och "blodsbroder". Några månader senare slår även han till mot sin skola. Tre skolattacker i Skåne på sju månader – hur hänger de ihop?
-
Den svenska järnvägen band ihop ett fattigt bondeland och skapade förutsättningar för en industrialisering. Efter en succéartad utbyggnaden av järnvägen under den andra hälften av 1800-talet hotades järnvägen först av bussar och lastbilar i början av 1900-talet och senare av bilismen under 1950-talet. Men lägre priser och nya vagnar på 1980-talet har skapat en ny guldålder för svensk järnväg.
Riksdagsmannen Leonard Fredrik Rääf fruktade att järnvägen skulle slå sönder hantverk och bondesamhället. Han varnade för att järnvägen ”dödar allmänhetens omdömesförmåga, kraft och välstånd”. Trots detta fick Sverige sin järnväg, men flera årtionden efter länder som Storbritannien, Tyskland och USA.
Restiderna kortades från dagar till timmar när städer som Stockholm, Göteborg och Malmö knöts samman. Tåget stod för det moderna och de nya hjältarna lokförarna tjänade betydligt mer än en biträdande läkare.
I de flesta industrialiserade länder kom järnvägen under första hälften av 1800-talet. I det fattiga bondelandet Sverige dröjde det ända till 1854 innan regeringen lade fram en proposition om att bygga stambanor mellan Stockholm och Göteborg samt mellan Stockholm och Malmö. När städer knöts ihop med järnväg på 1860-talet växte nya städer växte upp längs stambanorna och efter några år infördes en tid för hela riket.
Tidiga förslag om byggande av stambanor röstades ner i riksdagen. Det fanns en oro vad järnvägen skulle föra med sig. Riksdagsmän ifrågasatte nyttan med järnväg i ett fattigt bondeland. Men år 1854 antog riksdagen ett regeringsförslag som innebar att staten skulle bygga, äga och driva ett nät av s.k. stambanor, medan bibanor och banor av lokalt intresse skulle byggas privat.
Järnvägen kom att knyta ihop landsändar på ett helt nytt sätt. När den västra stambanan invigdes den 4 november år 1864 förkortades restiden mellan Stockholm och Göteborg från tre dygn till 14 timmar. Dessutom var tåget var betydligt bekvämare än diligens och kostnaderna för att resa sträckan minskade från 40 riksdaler till 10:64 riksdaler.
Före järnvägen skiljde sig tiden mellan Göteborg och Stockholm 24 minuter. Det blev Göteborgstiden som fick bli standard för tidtabellerna för hela riket, men det blev för krångligt att lästa tidtabeller med särskilda omräkningstabeller för tiden. Därför infördes in enhetlig tid in hela riket år 1879
Men orter som fick stationer blomstrade medan regioner långt från järnvägar hamnade i historiens bakvatten. Järnvägens sträckning skapade samhälle som Eslöv, Hässleholm och Borlänge. Nässjö, Falköping, Katrineholm och Laxå var mötespunkter för stambanor, vilket gav stor växtkraft åt dessa orter.
I reprisen av det nymixade avsnitt 53 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Lars-Olov Karlsson, tidigare chef för järnvägsmuseet i Ängelholm och i Gävle. Även journalisten och författaren Per J Andersson medverkar.
Pianomusiken i programmet är låten Escovado av Ernesto Nazareth som är under public domain, Wikipedia.
Bild: Ludvika station omkring år 1860, public domain, Järnvägsmuseet i Gävle. Smedjebackens Järnväg, SmbJ, lok 2 ”Wessman.” Marnäs station senare ändrad till Ludvika
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den här veckan:
* I måndags morse fick polisen i Kristianstad i Skåne in ett larm om en attack på en gymnasieskola i staden. Två personer knivskars när en tonårspojke gick till attack mot en elev och en lärare. Det ska visa sig att händelsen har koppling till skolattacken i Eslöv i Augusti förra året.
* I går lämnade åklagaren in ett åtal i Värmlands tingsrätt gällande grovt vapenbrott respektive medhjälp till grovt vapenbrott. Det anmärkningsvärda är att de två medhjälparna ska ha varit behjälpliga inifrån fängelset på Kumla. Samtliga förnekar brott.
* Nationellt bedrägericenter har tagit fram siffror som visar att gängkriminella i Stockholm förra året tjänade minst lika mycket på bedrägerierna som på droger. Nästan 80 miljoner kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som 2020.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Viktor PapiniKontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
En 15-årig pojke med nynazistiska sympatier skriver ett manifest, beväpnar sig och går till sin skola med avsikten att attackera och döda så många människor som möjligt. Få framtida bonusavsnitt på patreon!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En 15-årig pojke med nynazistiska sympatier skriver ett manifest, beväpnar sig och går till sin skola med avsikten att attackera och döda så många människor som möjligt. Få framtida bonusavsnitt på patreon!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den 19 augusti 2021 går en 15-årig kille klädd i militärhjälm, skyddsväst och ansiktsmask in på en skola i Eslöv. Beväpnad med kniv har han planer på att döda så många som han kan, särskilt hbtq-personer och folk med invandrarbakgrund. Innan killen grips har en lärare skadats svårt. Utredningen visar att det länge varnats för killen och att amerikanska FBI fått upp ögonen för honom.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dokumentären är gjord 2021 av Josefin Allstadius. Producent är Love Ahlstrand.
Intervjuer gjordes under oktober och november. Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR och SVT.
Vittnesmålen från läraren, polisen som var först på plats och från eleverna Ibbe och Ebba är hämtade från förhör i polisens förundersökningsprotokoll. Deras röster är inlästa av skådespelare. Ibbe och Ebba heter egentligen något annat. Intervjuerna med rektor Annelié Arvidsson och polisens utredningsledare Patrik Nyqvist gjordes av Anna Bubenko.
- Mostrar más