Episodios

 • Våren 2020 skjuts 22-årige Younes till döds. Han är den andra av tre bröder som mördas på kort tid men det ska dröja flera år innan ledande personer i Adolfsbergsnätverket åtalas för mordet på honom.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  I det här avsnittet backar vi bandet till 2010, ungefär då börjar ett kriminellt nätverk växa fram i Helsingborg. Grupperingen har haft flera namn, bland annat Adolfsbergsnätverket – eftersom tongivande personer i nätverket kommer från den stadsdelen.


  Kärnan i Adolfsbergsnätverket har bestått av tre bröder och enligt polisen har nätverket dominerat narkotikamarknaden i Helsingborg. Polisen misstänker att både mord, skjutningar och sprängningar kan kopplas till nätverket och deras konflikter.


  En av nätverkets konflikter ledde till att 22-årige Younes sköts till döds våren 2020. Han satt och väntade på sin flickvän i en bil på en parkering på Ragnvalla när en lång rad skott avlossas.


  ”Och vad det verkar så har den här skytten då sprungit efter och ställer sig på andra sidan bilen och skjuter ett stort antal skott rakt in i bilen”, säger åklagaren Karolina Lindekrantz.


  Younes ska själv inte ha varit misstänkt för inblandning i någon organiserad brottslighet, istället tros motivet ha varit att markera mot hans äldre bror – som hamnat i konflikt med bröderna i Adolfsbergsnätverket.

  Nästan på dagen fyra år senare, i maj 2024, döms flera ledande personer i nätverket till långa fängelsestraff. Samtliga dömda har överklagat.


  ”Min uppfattning är att det kommer att skjutas och sprängas fler gånger i Helsingborg på grund utav detta. Det kommer ske fler våldsdåd för att etablera sig som den dominanta makten i Helsingborg”, säger Mathias Lööw, gruppchef vid polisen om domen.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: David Ohlsson

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Tidigare Foxtrottoppen Ismail Abdo ska ha gripits i Turkiet i fredags och släppts dagen efter, enligt turkiska medier. Vid gripandet ska han ha burit skyddsväst och haft en pistol på sig.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Ismail Abdo ska ha gripits i staden Adana i södra Turkiet, där han enligt uppgift till P3 Krim vistats en tid. I Sverige är Abdo häktad i sin utevaro, misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling.


  Åklagare Daniel Jonsson, som har Ismail Abdo häktad i sin utevaro – bland annat misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling – säger till P3 Krim att han ännu inte hört något om gripandet från officiellt håll.


  Idag gästade Mariela Quintana Melin P4 Extra och berättade om det vi vet nu om gripandet.

 • ¿Faltan episodios?

  Pulsa aquí para actualizar resultados

 • Några dagar före jul ringer Pala till polisen syftet är att stoppa ett planerat mord på en släkting till Ismail Abdo. Men det han tänker bara ska bli ett anonymt tips förändrar hela hans liv. Nu berättar han om livet efter flykten från Foxtrot.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ”Det fanns ett litet, litet hopp. Om jag träffar de här personerna ansikte mot ansikte och berättar allt så kanske jag kommer levande ut. Men vissa stunder bad jag dem att göra slut på mig”.


  Det berättar Pala. Han är själv kriminell och har dömts flera gånger. Vi har berättat om honom i ett tidigare avsnitt – några dagar före jul 2023 larmade han polisen om ett förestående mord på en av Ismail Abdos anhöriga i Borlänge.


  Mordet kunde stoppas men i samband med åtalet om mordplanerna blev Palas namn offentligt och sedan dess fruktar han för sitt liv. Enligt kriminellas logik har han begått en dödssynd som har pratat med polisen.


  För att skydda sina anhöriga valde han därför att överlämna sig till en av Foxtrots falanger. Han säger att han förhördes under flera timmar och att han också utsattes för skenavrättningar.

  Efter det flydde han utomlands, han var mer säker där än i Sverige, kände han.
  Då hade han också kontakt med svensk polis och han väntade på att de skulle lämna besked kring hur skyddet runt honom skulle bli.


  Men när beskedet dröjde och Pala insåg att hans fiender började förstå var han befann sig åkte han tillbaka till Sverige.

  ”När jag kom tillbaka till Sverige så tog det inte så många timmar tills jag fick svar att jag har blivit nekad hjälp, för att jag har pratat med media”.


  Vi har sökt polis och åklagare, som inte vill uttala sig om det specifika fallet.


  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • I en ny serie från P3 Dokumentär hör du om Magnus Gruvén från Ekerö som svarar på ett bluffmejl och dras in i ett av Sveriges största bedrägerier.

  I del 1 av P3 Dokumentär om Miljonbedrägeriet – mannen som svarade på ett nigeriabrev får Magnus ett mejl från en kvinna som presenterar sig som Mrs William. Hon skriver att han ska få ärva nästan hundra miljoner kronor, och han svarar.

  Två år senare grips Magnus med kokain i sina väskor. Han har förlorat allt han har. I P3 Dokumentär intervjuas Magnus från fängelset och vi försöker förstå hur allt hänger ihop.

  Hör alla avsnitt av P3 Dokumentär om Miljonbedrägeriet – mannen som svarade på ett nigeriabrev bara i Sveriges Radio Play. Slå på pushnotiser så missar du inga kommande avsnitt.

 • Den 10 april händer något som får hela landets blickar att riktas mot Skärholmen i Stockholm. 39-årige Mikael, som är på väg till simhallen, skjuts till döds mitt framför ögonen på sin 12-årige son.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ”Ibland känns det som en film, att någon ska komma och säga att han lever. Men det gör han ju inte. Jag har ju begravt honom men jag kan ändå inte fatta att han aldrig kommer tillbaka”, säger Mikaels storasyster Aneta.


  Mordet på Mikael har fått massiv uppmärksamhet. Många har ställt sig frågan: hur kan något sådant här hända?

  Mikael hade ingen koppling till kriminalitet, han var på väg till simhallen med sin son men precis innan de kom fram stötte de på ett ungdomsgäng. Exakt vad som hände vet vi inte men det blir någon slags konfrontation, som slutar med att Mikael skjuts.

  Nu har det gått en dryg månad sedan mordet, två killar, 17 och en 18 år, sitter häktade misstänkta för grovt skyddande av brottsling. Ytterligare två personer, varav en minderårig kille, är misstänkta för samma brott men än så länge har ingen gripits för själva mordet.


  I veckans avsnitt berättar vi mer om mordet på Mikael och gängkonflikterna i Skärholmen.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • En tidig höstkväll står 19-årige Giovanni och väntar på sin kompis på en gata i Vasastan i Stockholms innerstad. Han har lurats dit och istället för kompisen dyker en skytt med skarpladdat vapen upp.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Vid 21-tiden den 13 september 2023 står 19-årige Giovanni och väntar i en gatukorsning i Vasastan. Han ska träffa en kompis från Malmö, som han lärt känna på ett SIS-hem och som är på besök i Stockholm.


  Vad Giovanni inte vet är att kompisen precis gripts av polisen i Uppsala. Han är del av ett mordkommando från Malmö som ska utföra våldsdåd mot Rawa Majid-sidan i Foxtrotkonflikten – och Giovanni står näst på tur.


  ”Den här sorgen och den här smärtan, den kommer aldrig gå bort. Det gör ont i själen”, säger Giovannis mamma – som vi kallar för ”Jennifer”.


  Vi träffar henne på kyrkogården där sonen nu ligger begravd. Hon är ofta här, för några veckor sedan dukade hon upp med tårta, berättar hon, det var dagen Giovanni skulle fyllt 20 år.

  Nu har två personer, en 19-årig kille och en 19-årig tjej, dömts för inblandning i mordet på Giovanni. Killen till livstid och tjejen till tio års fängelse. Tingsrätten beskriver mordet som en ren avrättning och konstaterar alltså att Giovanni dödades som en del i den interna Foxtrotkonflikten.


  Men varför just Giovanni var en måltavla förstår varken hans mamma ”Jennifer” eller åklagare och polis.


  Samtidigt fortsätter utredningen mot den som misstänks ha styrt mordet, och flera andra våldsdåd i Sverige. Han sitter just nu häktad misstänkt för inblandning i mordet på en av topparna i Foxtrot i Sarajevo i höstas.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: David Ohlsson

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Under flera år befinner sig Leo i gängmiljön. Han säljer droger och begår andra brott men en dag vänds allt upp och ned när han anklagas för att vara skyldig sitt eget gäng en stor summa pengar.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  De senaste åren har antalet unga utförare ökat stort, Leo är en av dem. Han beskriver en stökig uppväxt där han placeras på olika behandlingshem men placeringarna fungerar aldrig för honom. Det är först när äldre kriminella ger honom uppmärksamhet som han känner sig hemma.


  Leo blir en klassisk ”springis”, han hämtar och lämnar narkotika på olika platser. Det går bra för honom, han får mer och mer förtroende av de äldre, tills det en dag tar slut.

  ”Dom håller fast mig och slår och slår och sparkar så att det gör ont i hela kroppen”.

  Leos gäng anklagar honom för att vara skyldig dem en stor summa pengar, pengar han inte har. Skulden leder till att han misshandlas brutalt av sina egna. Han vårdas på sjukhus och familjen hälsar på.


  ”De var helt förstörda och mådde inte så bra. Det har tagit hårt på dem”, säger han.


  Spåren av misshandeln finns fortfarande kvar, både fysiskt och psykiskt men den här händelsen blir en slags vändpunkt. Leo bestämmer sig för att lämna kriminaliteten men det har inte varit lätt, kopplingarna till det gamla livet finns kvar – under våldsvågen blir han till exempel erbjuden uppdraget att spränga en port.


  Hör hela Leos historia i veckans P3 Krim. Leo heter egentligen något annat och vi har också bytt ut hans röst.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: Naimi Lundegård

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Den 29 april 2023 hittas 20-åriga Saga död i sin lägenhet i Örebro. Hon var gravid i sjunde månaden och skulle snart flytta ihop med sin pojkvän, den blivande pappan. Nu står han åtalad för mord.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ”Redan i det första samtalet, när Sagas mamma ringer polisen, så nämns den här pojkvännens namn”, det säger polisens utredningsledare Therese Johansson.


  Lördagen den 29 april försöker Sagas mamma få tag på sin dotter men hon svarar inte på sms. När mamman går hem till Sagas lägenhet är dörren olåst – på sovrumsgolvet hittar mamman sin dotter död, hon ligger under ett marmorbord med en lampsladd runt halsen. Barnet hon väntar har också dött.


  Just nu pågår rättegången mot en 22-årig kille, Sagas pojkvän – som också var pappa till barnet de väntade. Saga var gravid i sjunde månaden och planen var att paret skulle flytta ihop men, till skillnad, från Saga hade pojkvännen inte berättat för sin familj om förhållandet eller att de väntade barn.


  Statsåklagare Elisabeth Anderson menar att mordet har ett hedersmotiv – pojkvännen dödade Saga för att inte bli utesluten ur sin familj.


  Själv nekar pojkvännen till mord och hans försvarare menar att det finns flera brister i utredningen, exempelvis att polisen hittat dna, finger- och skoavtryck i lägenheten som man inte vet vem de tillhör.


  Rättegången kommer att pågå fram till 23 maj.


  Är du själv utsatt för våld i nära relation eller misstänker att någon du känner är det kan du ringa till Kvinnofridslinjen, dygnet runt, på 020-50 50 50

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: Naimi Lundegård

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • En varm försommarkväll i juni förvandlas plötsligt till kaos när en ung kille avlossar över tjugo skott rakt in mot torget i Farsta centrum, en 15-årig pojke och en 43-årig man dör och flera skadas.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Den 10 juni 2023. Klockan är lite över sex på kvällen och butikerna i Farsta centrum har precis stängt för dagen, det är varmt i luften och mycket folk i rörelse. En orange BMW stannar på vändplanen vid tunnelbanan, en 19-årig kille med automatvapen hoppar ur och skjuter in mot torget.


  ”Det sticks och bränns, det känns som att muskeln liksom kollapsar”, säger Airi som fick en kula rakt genom benet när hon stod och låste upp sin cykel.


  Folk skriker och är stressade, en liten flicka är en hårsmån från att träffas och snart är torget fullt av blåljus.


  ”Jag åkte fram och såg den unga killen som var död, och som jag kände igen direkt”, säger Farstaprofilen Geir Stakset.


  Pojken som är död är 15 år, även en 43-årig man träffas allvarligt av skotten – senare på kvällen dör även han.


  Idag startar rättegången mot fyra killar i 20-årsåldern efter masskjutningen i Farsta. Killarna är åtalade för mord, mordförsök och medhjälpsbrott.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: Naimi Lundegård

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Några korta meningar på en papperslapp lämnas över i ett trapphus i Kristianstad, det blir början på en stor polisutredning om sexhandel. Lappen är ett rop på hjälp från en av de anställda.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Mitt i centrala Kristianstad pågick sexhandel på en thaimassagesalong. Kvinnorna som arbetade där har vittnat om att ägaren tvingade dem att sälja sex. Om de sa nej fanns hot om att bli uthängd på nätet och i vissa fall har hoten också blivit verklighet.


  Nyligen dömdes den kvinnliga ägaren till fängelse för grovt koppleri. Verksamheten ska ha pågått i flera år – och 250 män misstänks ha köpt sex där.


  Polisen bedömer att det pågår sexhandel på upp till 80 procent av alla thaimassagesalonger i Sverige. Och det fanns varningssignaler om salongen i Kristianstad redan för flera år sedan men det var först 2023 som polisen slog till – tack vare att en av de anställda kvinnorna larmade.


  I veckans P3 Krim berättar kvinnan, som vi kallar för Nan, om tiden på salongen.


  ”Jag har ju jobbat på bra massagesalonger, det här är den första jävliga salongen, den har förstört mitt liv”, säger hon.


  Tiden efter att Nan larmat blir tuff. Hon är glad att hon vågade anmäla men hon känner sig också rädd och ledsen.

  Den kvinnliga ägaren har nekat till att hon skulle ha tvingat någon av de anställda att sälja sex och även hoten. Hon medger dock att hon själv sålt sex, eftersom hon var i behov av pengar.


  I samband med domen nyligen fick den här historian dessutom efterverkningar som ingen hade kunnat förutse – en lista med kunder som swishat sin betalning till salongen blev offentlig. En privatperson hade lyckas få bort maskningen på listan och lade ut den i sin helhet på nätet.


  ”Det känns väldigt märkligt att domstolarna hanterar det på ett sådant sätt som de har gjort, det känns inte så proffsigt om man nu säger så”, säger en man som står med på listan till P3 Krim – mannen förnekar dock att han köpt sex.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: Naimi Lundegård

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Den 29 april 2023 hittas 20-åriga Saga strypt i sin lägenhet i Örebro. Hon var gravid i vecka 32 och det ofödda barnet dog också. Sagas pojkvän grips samma dag, han är nu åtalad för mord rättegången börjar imorgon.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Enligt åklagaren finns ett hedersmotiv bakom mordet, den åtalade pojkvännen nekar till brott. Nyligen gästade Mariela Quintana Melin David Druid och Linnea Wikblad i Morgonpasset, hör hela intervjun här.

 • När jag fick domen så skrek jag Yes! och började gråta, säger brorsdottern till den mördade kvinnan. På måndagen dömdes fem personer för inblandning i mordet på gängledaren Ismail Abdos mamma i Uppsala i början av september 2023.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  En 16-årig kille och en 20-åring döms för mordet. 20-åringen döms mot sitt nekande till livstids fängelse och utvisning och har redan meddelat att han ska överklaga. Enligt tingsrätten var det han som avfyrade det dödliga skottet, själv har han hävdat att han inte ens var på brottsplatsen.

  16-åringen döms till fyra års sluten ungdomsvård, även han har nekat till misstankarna.
  Hade han varit 18 år vid tiden för mordet hade han dömts till livstids fängelse, trots att det inte var han som sköt, skriver tingsrätten i sin dom.


  Mordet på Ismail Abdos mamma i Uppsala har beskrivits som mordet som startade våldsvågen hösten 2023. Den 58-åriga kvinnan sköts med ett skott genom ett öppet fönster, hon träffades i bröstet och avled. Efter mordet följde en våg av våldsamma och dödliga hämndaktioner.


  ”Det är som att det var en tsunami som kom och förstörde hela släkten, för att det har blivit så mycket att vi mår inte bra. Våra barn mår inte bra, vi lever inte som förut”, säger den mördade kvinnans brorsdotter.


  För P3 Krim berättar hon om tiden efter mordet, hur släkten samtidigt som de försökte sörja var livrädda för att själva bli nästa offer och också kände att de blev misstänkliggjorda på grund av släktbanden till Ismail Abdo.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • I veckan gjorde Linus Lindahl en djupdykning i kretsen runt Ismail Abdos nätverk av polisen kallat Rumba. Hör om personerna runt Abdo och hur polisen jobbar för att nätverket inte ska bli ett nytt Foxtrot.

 • En sen kväll befinner sig Emma hemma hos en kompis men hon kan inte sova. Hon utför uppdrag åt ett kriminellt nätverk men nu vill hon hoppa av.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Tjejer och kvinnor runt och i de kriminella gängen har länge gått under polisens radar. De som har blivit påkomna har ofta setts som offer, att de ofrivilligt dragits in i kriminalitet och utnyttjats.


  ”Vi har helt enkelt förminskat kvinnors egen vilja, och kapacitet, att faktiskt tjäna pengar på kriminalitet. Där börjar vi vända blicken nu och se det här på ett annat vis”, säger Anna Hedin Ekström, verksamhetsutvecklare på polisens nationella operativa avdelning, NOA.


  De senaste åren har tjejer och kvinnor dykt upp allt oftare i polisens gängutredningar, misstänkta för att ha begått olika typer av uppdrag – som att agera lockbete vid en skjutning, fixa taxi till utförare och transportera vapen och knark. Polisen menar att mörkertalet kring hur många tjejer och kvinnor som rör sig i de här miljöerna är större än vad man tidigare har trott. 


  ”Emma”, som vi kallar henne, kom tidigt i kontakt med kriminalitet, redan som 14-åring började hon sälja droger och hon har dömts för flera brott.


  ”Det är ju jättedestruktivt, det vet jag ju och det är inget liv man egentligen vill leva men samtidigt så var jag bra på det”, säger hon.


  Hör ”Emmas” historia om vägen in i kriminalitet och hur hon tog sig ut.


  Det här är en uppdaterad version av avsnittet. I en tidigare version nämnde vi en tingsrättsdom där en kvinna dömts, kvinnan friades nyligen i hovrätten.


  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: Naimi Lundegård

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Det börjar med ett ganska oskyldigt kontaktförsök på Facebook och slutar med domar för grova narkotikabrott och flera år i fängelse den här veckan handlar P3 Krim om polisens Ärende Prinsessa.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Tidigare i år dömdes en 24-årig tjej och en 27-årig kille till fängelse för flera grova narkotikabrott.


  Killen och tjejen är, eller har i alla fall varit, ett kärlekspar. Tjejen har åkt dit för fortkörning några gånger men i övrigt är båda ostraffade och har levt till synes helt vanliga liv – med vanliga jobb, hon har stått i butik och han har jobbat som takläggare.


  ”Ett av tillvägagångssätten idag är just att man behöver ostraffade personer för att kunna flyga under radarn, helt enkelt och där är de det perfekta paret”, säger åklagaren Johanna Kolga.


  Vid sidan av sina vanliga, lagliga jobb, har tjejen och killen varit knarkkurirer och levererat mängder med narkotika till adresser runt om i landet.


  Parets misstänkte uppdragsgivare är en idag 37-årig man, som befunnit sig utomlands. Han greps på ett kafé i Belgrad i höstas och är begärd utlämnad.


  Källor till P3 Krim uppger att mannen stått nära Rawa Majid och Foxtrotnätverket, och varit viktig när det gäller smuggling av både vapen och narkotika till Sverige.


  En stor del av bevisningen i det här målet bygger på chattar på Signal, där både tjejen – som kallat sig Prinsessan – och hennes pojkvän kommunicerat med 37-åringen.


  Under rättegången erkände pojkvännen en del av det han stod åtalad för, Prinsessan nekade till det mesta, domarna har överklagats och målet är just nu hos hovrätten.


  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: David Ohlsson

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Spännande och aktuella historier om brott och straff. Linus Lindahl och Jenny Hellström möter Jale Poljarevius, underrättelsechef Polisen Region Mitt och Evin Cetin, författare, jurist och tidigare advokat.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

 • Han har själv ett långt brottsregister men han ville inte vara delaktig i ett mord och tipsade polisen. En dödssynd, enligt kriminellas logik, och nu fruktar han för sitt liv.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Några dagar före julafton 2023 slår polisen till mot en lägenhet i Borlänge, flera personer grips.


  Tillslaget har varit möjligt tack vare att en av de gripna har tipsat polisen om vad som var på gång: att det planerades ett mord på en av gängledaren Ismail Abdos släktingar.


  Tipsaren är själv kriminell sedan länge, dömd för både narkotikabrott och våldsbrott.


  ”Jag är inte Guds bästa barn, jag är inte en bra människa men jag vill inte ha mord på mitt samvete”, säger mannen till P3 Krim.


  Mordet avstyrdes men samtidigt har han brutit mot den kriminella ”regeln”, att inte prata med polisen. Han har blivit en golare och i samband med åtal och rättegång blir hans namn, och det han har gjort, offentligt.


  ”Jag räknar timmar, sekunder, dagar. Det är är inte om det ska ske, utan när”, säger mannen som nu fruktar för sitt liv och har flytt landet.


  Han har fått visst skydd av polisen men säger att han inte känner sig trygg med det, och han är kritisk till hur polisen har hanterat hans fall.


  P3 Krim har sökt BOPS, polisens brottsoffer- och personsäkerhetsverksamhet, för att få svar på hur de ser på kritiken men endast fått svaret att de aldrig uttalar sig i specifika fall.


  Uppdatering 21 mars - skriftligt svar från Polismyndigheten:

  Det vi kan säga rent generellt är att skyddsåtgärderna som polisen beslutar om kan variera från ett säkerhetshöjande samtal till personskydd, och det kan även handla om åtgärder mot hotaktören. En avvägning mellan risker och livskvalitet görs också alltid. Skyddsåtgärder förutsätter dock att den som ska skyddas accepterar och medverkar till skyddsåtgärderna. De kan inte vidtas mot någons vilja.  


  Polismyndigheten bedriver det här arbetet i nära samverkan med andra myndigheter och kommuner utifrån de behoven som uppstår. Ibland är det skillnad mellan upplevd och faktiskt hotbild där Polismyndighetens arbete med skydd hanterar faktisk hotbild. Att känna sig hotad, även om det inte finns en hotbild, medför ofta inskränkningar i individens leverne och för att komma till rätta med den upplevelsen krävs ibland stöd, istället för skydd. Det stödet ska tillgodoses av andra aktörer i samhället såsom kommunerna och
  den brottsofferstödjande verksamheten.


  Polismyndigheten kan dock inte gå in på detaljerade uppgifter rörande myndighetens arbete med brottsoffer och personsäkerhet, då det handlar om våra arbetsmetoder. Vi kan heller inte kommentera enskilda ärenden, då det är en del av skyddet. Det är av den anledningen vi avböjer medverkan i en intervju.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Nyligen dömdes ett föräldrapar i Eslöv till fängelse efter att ha förgiftat sin dotter med ättika. Nu träffar vi några av personerna som jobbat med fallet och hör pappans halvsyster Maria.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Tidigt på julaftonsmorgon 2022 kör en pappa in sin då sexåriga dotter till akuten i Lund. Flickan har allvarliga frätskador, efter att ha fått i sig ättika, och är också kraftigt nedkyld. Hennes liv hänger på en skör tråd.


  Det här blir starten på en lång utredning, där flickans föräldrar blir misstänkta och senare också åtalade för flera grova brott mot sin dotter. Samtidigt som flickan vårdas på sjukhus börjar hon berätta för barnförhörsledaren Petra Johansson om vad hon varit med om.


  ”Då i början var det ju ingen av oss som riktigt visste vad de handlade om, det rullades ju upp efter hand”, säger Petra Johansson.


  I förra veckan dömdes flickans föräldrar, mot sitt nekande, till fängelse i åtta år. De ska också betala skadestånd till sin dotter på drygt 950 000 kronor. Lunds tingsrätt anser att föräldrarna är skyldiga till flera av brotten de stått åtalade för, bland annat synnerligen grov misshandel genom ättiksförgiftningen.


  Exakt hur flickan fick i sig ättikan, som orsakade så omfattande frätskador att man var tvungen att operera bort hennes magsäck, är inte klarlagt. Tingsrätten slår ändå fast att det är föräldrarna som, på något sätt, har sett till att hon har fått i sig ättikan – det är den enda rimliga förklaringen, anser rätten.


  Men föräldrarna frias också på några punkter, i det här avsnittet tittar vi närmare på domen och hur tingsrätten har resonerat. Båda föräldrarna har sagt att de ska överklaga.


  Det här fallet har både upprört och berört många, en person som har följt den långa rättegången på plats är ”Maria”. Hon är halvsyster till pappan, men de har inte haft kontakt på många år. ”Maria” har varit med under alla rättegångsdagar för att försöka förstå.


  ”Varför man gör sådant här, och hur det kommer sig, hur kunde allting bli så här?”


  Idag bor flickan, som nu fyllt åtta år, i en fosterfamilj och hon mår bra, säger hennes särskilda företrädare Malin Raihle.


  ”Hon är ett helt vanligt, friskt litet barn med mycket energi och livsglädje nu och hon gör det som barn gör, hoppar studsmatta, cyklar och leker och är en glad tjej.”


  Programledare: Jenny Hellström och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: Naimi Lundegård

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Den senaste veckan har det inträffat explosioner vid flera bostadshus i Stockholmsområdet och även i Linköping, och flera av de adresserna kan kopplas till personer som misstänks för brott under höstens våldsvåg. I det här avsnittet berättar vi mer om det vi vet så här långt.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Tidigare i veckan berättade vi om rättegången efter mordet på Ismail Abdos mamma i Uppsala. Det mord som startade våldsvågen, efter splittringen av Foxtrotnätverket, i höstas.


  Ledaren Rawa Majid och hans tidigare högra hand, Ismail Abdo, gick från att vara nära vänner till att bli bittra fiender.


  Sedan de mest intensiva veckorna i september och oktober har Rawa Majids sida kraftigt försvagats, flera av hans allierade har gripits eller mördats och att ena sidan försvagades på det här sättet kan vara en förklaring till att läget lugnade ner sig en del. 

  Men den senaste veckan har det på nytt inträffat flera sprängningar i Stockholmsområdet och också i Linköping. Flera av adresserna som har utsatts har koppling till personer som i sin tur är misstänkta för dåd mot Ismail Abdos sida.
  Programledare: Jenny Hellström och Mariela Quintana Melin

  Reporter: Naimi Lundegård

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Åtta års fängelse blev domen för de två föräldrarna från Eslöv som åtalats för att ha hållit sin dotter fastbunden i en bilbarnstol och förgiftat henne med ättika.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Tidigt på julaftonsmorgon 2022 kommer en pappa in på akuten i Lund med sin dotter. Den då 6-åriga flickan har fått i sig ättika, är kraftigt nedkyld och undernärd. Skadorna efter ättikan är livshotande och hennes magsäck måste opereras bort.

  Det blir början på en lång utredning där flickans föräldrar blir misstänkta för en rad allvarliga brott sin dotter. Föräldrarna har hela tiden nekat, både under utredningen och rättegången.


  Idag dömdes både mamman och pappan till åtta års fängelse för bland annat synnerligen grov misshandel och olaga frihetsberövande. Tingsrätten går på åklagarens linje och menar att det är föräldrarna som har fått i dottern ättikan. Föräldrarna frias också på flera punkter.

  Både mammans och pappans advokater säger att deras klienter är besvikna över domen och att den kommer att överklagas.


  ”Min klient förbannad, som han uttryckte det, över att dömas för detta, för han har inte begått de här gärningarna”, säger pappans advokat Anders Elvingsson.


  Programledare: Jenny Hellström och Mariela Quintana Melin

  Reporter: Naimi Lundegård

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)