Episódios

 • Hösten 2023 inträffar flera våldsdåd på kort tid i Nyköping. Vem eller vilka som ligger bakom, och varför, är fortfarande oklart men flera av de misstänkta unga utförarna har något gemensamt de kommer alla från samma ort.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Den 27 augusti 2023 är en 30-årig man på väg ut från sitt hem, när han går mot sin bil avlossas skott – han träffas men överlever. Det här blir början på några våldsamma veckor i staden.


  ”Det är ju helt exceptionellt, något sådant här har aldrig funnits i Nyköping tidigare”, säger Sune Asp, kriminalinspektör vid polisen i Nyköping.

  Motivet, eller motiven, bakom de här händelserna och vem eller vilka som eventuellt ligger bakom är fortfarande oklart. Däremot har polisen lyckats bättre när det gäller att få tag i de misstänkta utförarna.

  I förra veckan kom den första domen efter höstens dåd, mordförsöken på 27-åringen och 30-åringen. Den 16-årige kille, som stått åtalad, friades för mordförsöken men dömdes för grovt vapenbrott.

  Våldsdåden i Nyköping är ett tydligt exempel på när unga utförare plockas in utifrån. I alla de här händelserna finns misstänkta, samtliga är från andra orter.

  Den nu dömde 16-åringen är från Strängnäs, liksom ytterligare fem misstänkta. Under rättegången berättade 16-åringen att han tagit på sig att utföra uppdrag för att betala av en skuld.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: Naimi Lundegård

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Kvällen den 6 september 2023 skjuts den tidigare Foxtrottoppen Ismail Abdos mamma till döds i sitt hem. Idag åtalades fem personer för inblandning i mordet och det kom fram flera nya detaljer om dådet.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  På kvällen kommer två killar på elscooter till bostadsområdet Gränby i Uppsala. Vid halvnio på kvällen avlossas ett skott, en kvinna i 60-års åldern träffas av ett skott som har gått in i en av villorna genom ett öppet fönster.


  Kvinnan som skjutits är Ismail Abdos mamma, skottet har tagit högt upp i bröstet och hon dör. Ismail Abdo, som kallas både Jordgubben och Doktorn, ligger då i konflikt med sin tidigare allierade – Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid och dådet får polisen att befara hämndaktioner.


  ”Första tanken är ju fullständig katastrof”, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef på polisen i Region Mitt.


  Kort efter mordet grips två killar, 15 och 19 år. I det rum på ett vandrarhem i Uppsala de hyrt hittas vapen. Ytterligare tre personer grips misstänkta för inblandning. Under de här månaderna som gått har de misstänktas identiteter varit belagda med sekretess men i samband med åtalet idag blev de offentliga.


  ”Motivet till mordet har varit den pågående konflikten inom nätverket Foxtrot. Det har inte funnits något annat motiv att döda den här kvinnan”, säger åklagare Erik Grönvall.


  Under den presskonferens som åklagaren och polisen höll under torsdagsförmiddagen blev också andra detaljer i utredningen offentliga, exempelvis att polisen två dagar före mordet fick ett anonymt tips.


  Enligt tipset var den nu åtalade 19-åringen, som hunnit fylla 20, i Uppsala för att skjuta någon för pengar. Polisen sökte efter honom innan mordet men fann honom inte.


  Någon anstiftare till mordet har inte kunnat hittas men i utredningen har polisen kunnat se att 15- och 19-åringen haft kontakt med både ”Benzema” och en 30-årig man, som ju båda stått Rawa Majid nära. 30-åringen sköts ihjäl i Sarajevo i höstas och ”Benzema” tros ha mördats i Irak i början av det här året.


  Samtliga fem åtalade nekar till brott.

  Programledare: Linus Lindahl och Jenny Hellström

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Estão a faltar episódios?

  Clique aqui para atualizar o feed.

 • Inom loppet av några veckor skakas Göteborg av fem sprängdåd och ett dubbelmord. En av polisens teorier är att dåden kan ha ett samband och det finns en oro för att det som hänt ska leda till hämnd.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Hisings Backa, Mölndal, Önnered – på bara en vecka detonerar sprängladdningar vid bostadshus på flera olika platser i Göteborgsområdet. Ingen människa kommer till skada men skadorna på husen blir omfattande och många boende måste evakueras. Innan januari är över ska ytterligare två kraftiga sprängningar ske vid olika bostadshus.


  ”De här gärningarna utförs ju för att man vill framföra någon typ av budskap”, säger Christian Nylén, lokalpolisområdeschef Storgöteborg syd.


  I början av februari skjuts också två män ihjäl i en bil i bostadsområdet Grimmered i sydvästra Göteborg. Med anledning av allvarligheten i det som skett beskriver polischefen Christian Nylén konfliktläget som förhöjt och att det finns en risk för hämndaktioner.

  ”Vi behöver göra allt vad vi kan för att förhindra hämndaktioner eller förhindra ytterligare grova våldsbrott”, säger Christian Nylén.

  Om, och i så fall hur, de olika händelserna hänger ihop är för tidigt att säga, enligt polisen. Men enligt uppgifter till P3 Krim kan några av sprängdåden kopplas till en intern konflikt i en kriminell gruppering.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • En svensk pensionär ska korsa Atlanten med segelbåt. Målet är att frakta hem hundratals kilo kokain. P3 Krim den här veckan om Operation Moby Dick och kokainet från kartellen.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Vi börjar den här historien hösten 2019. Då köper två svenska män, ”Kaptenen” och ”Styrmannen”, en stor segelbåt i Turkiet. De betalar kontant och båten får namnet Moby Dick.


  ”Kaptenen och Styrmannen får ett tydligt uppdrag och det är att ta sig till Brasilien och där skapa kontakt med företrädare för den här drogkartellen, som ska förse dem med narkotika”, säger polisen Åsa som, för att skydda sin identitet, bara medverkar med förnamn.

  De två svenskarna ska alltså segla över Atlanten till Brasilien och köpa kokain. Enligt polis och åklagare handlar det om 290 kilo. Samtidigt finns männens kompanjoner med i bakgrunden och ger instruktioner via krypterade chattar.


  När svenskarna har hämtat kokainet i Brasilien ska de lasta det på segelbåten och segla tillbaka till Europa.


  En stor del av bevisningen i målet bygger på krypterade chattar som blev tillgängliga när fransk polis knäckte kommunikationstjänsten Encrochat sommaren 2020. I december dömdes flera av de inblandade, mot sitt nekande, till fleråriga fängelsestraff. I mitten av februari ska hovrätten pröva fallet.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: David Ohlsson

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Natten till fredag detonerade en kraftig sprängladdning vid ett flerfamiljshus i Sundbyberg. Enligt polisen kan sprängningen vara en del av våldsvågen, en person som beskrivs som Foxtrots bombmakare har koppling till huset.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Den kraftiga explosionen hördes över stora delar av Stockholm och skadorna på huset är stora. Ingen person skadades fysiskt men på fredagen var många boende skärrade.

  Polisen säger att explosionen kan ha koppling till våldsvågen men utredningsledaren vill inte låsa sig vid någon specifik teori just nu, utan säger att man tittar på vilka som kan vara potentiella måltavlor på den här adressen.

  En av de personer som har koppling till adressen är en 26-årig man. Han har tidigare varit mycket viktig för Foxtrotnätverket och beskrivits som nätverkets projektledare och ”bombmakare”. Han har suttit häktad sedan slutet av januari 2023.


  Under året har han också, mot sitt nekande, dömts till fängelse för inblandning i flera sprängningar i Stockholmsområdet, bland annat sprängningen av ett kontorshotell i Kista och mot en rappares bostad.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • 1998 hittas fyraårige Kevin död i Arvika. Två bröder pekas ut som skyldiga. Först långt senare ska man komma fram till att de är oskyldiga. För att fler barn inte ska bli felaktigt utpekade görs lagen om men ändringen får också kritik.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ”Det var som att bli född på nytt, nu var den stämpeln borta”, säger Robin Dahlén.


  Idag är Robin Dahlén 30 år, men när han var fem år pekades han, och hans två år äldre bror, ut av polisen som ansvariga till att deras 4-åriga kompis Kevin dog. Det kom att kallas Kevinfallet och först 2018, efter flera granskningar i media, stod det klart att bröderna var helt oskyldiga.


  Barn under 15 år är inte straffmyndiga men deras skuld kan prövas ändå, i en så kallad bevistalan. Tidigare har barnets föräldrar, socialtjänsten eller Socialstyrelsen kunnat begära att en åklagare ska väcka bevistalan. Det blir en slags rättegång men något straff döms inte ut. Istället blir ”domen” ett underlag för åtgärder från socialtjänsten. Robin Dahlén hade önskat att det väckts bevistalan i hans och broderns fall men det gjordes inte.


  ”Hade vi fått en bevistalan, då hade vi aldrig blivit uthängda eller dömda”, säger Robin Dahlén.

  Mediagranskningarna av Kevinfallet, men också andra fall av felaktigt utpekade barn, ledde till att lagstiftningen kring bevistalan sågs över. I somras ändrades lagen, nu gäller att åklagare ska väcka bevistalan om brottet har ett straff på minst fem år eller om det finns synnerliga skäl. Men lagändringen får också kritik.


  ”Det är inte sällan som de här rättegångarna sker tillsammans med äldre personer som åtalats, och då ska de här yngre sitta tillsammans med äldre gängkriminella och blir ju rätt exponerade i förhållande till dem”, säger åklagaren Lisa dos Santos.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: Naimi Lundegård

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • I dag kom domen för mordförsöken och mordförberelserna i Sidsjö i Sundsvall i somras. Det är ett speciellt fall där tre tonårskillar både är offer och gärningsmän.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Sommaren 2023 tar sig tre unga killar: 14, 15 och 16 år till Sundsvall. Med sig har de tre vapen och enligt åklagaren är uppdraget att mörda en rappare som tillhör Dalennätverkets falang i Sundsvall.

  Men killarna blir påkomna, och kidnappade av Dalennätverket som utsätter dem för mycket grovt våld.

  Vi har tidigare berättat om det här fallet i avsnittet: De torterade barnsoldaterna i Sundvall.

  Idag kom domen och flera av de åtalade döms till fleråriga fängelsestraff, exempelvis en 24-åring som döms för att ha utdelat knivhugg mot 14- och 16-åringen. Men även två av pojkarna, 15- och 16-åringen döms – för mordförberedelser på rapparen.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Reporter: Naimi Lundegård

  Producent: Jenny Hellström

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Två oroliga föräldrar ringer polisen, deras 16-årige son har varit borta hela natten. Det ska visa sig att han och en annan kille har fått i uppdrag att döda personer med koppling till Foxtrottoppen Benzema.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Under hösten så blev det tydligt hur våldet i den interna Foxtrotkonflikten allt oftare riktade sig mot anhöriga till kriminella, flera personer sköts ihjäl i sina bostäder.


  Och när de kriminella blev allt mer desperata, i att skada sina fiender, började de också rikta våldet mot folk längre och längre ut i periferin.


  Flera sådana dåd drabbade en familj i Linköping, som själva inte har något med kriminalitet att göra men som indirekt har en koppling till en av Foxtrotnätverkets tidigare ledare – den 34-årige man som kallat sig ”Benzema”.


  Ett av dåden, där rättegång pågår just nu, handlar om stämpling till mord. En 16-årig kille, en 25-åring från Malmö och en 20-årig tjej står åtalade för inblandning. Enligt polisen stoppades det hela tack vare 16-åringens föräldrar som slog larm.


  ”De ska vara snabba och gå in på den adressen och göra massaker, det finns inget annat sätt att tolka det på än att den här familjen skulle dö”, säger Marcus Bergstrand, utredare vid Linköpingspolisen.


  Samtliga tre nekar till brott. Enligt P3 Krims källor sköts ”Benzema” själv till döds i Iraks huvudstad Bagdad i början av januari.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reportrar: David Ohlsson

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • När polisen tar två 14-åringars mobiler hittar man en chattgrupp med annonser om morduppdrag. Men den som lagt ut uppdragen är ingen tungt kriminell utan en, i stort sett, ostraffad 16-åring.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  I slutet av juni 2023 får polisens civilutredare Lolo Mohageb ett nytt ärende på sitt bord. Några 14-åringar är misstänkta för inblandning i ett grovt vapenbrott och när polisen går igenom 14-åringarnas mobiler hittar de en slags alternativ arbetsförmedling.

  ”Det var kriminella uppdrag som skickades ut och det första uppdraget var egentligen att gå in i ett område och skjuta valfri person med Guccikeps på sig, då får du 200 000 kronor”, säger utredaren Lolo Mohageb.


  Det är i en grupp i den krypterade appen Signal som de kriminella uppdragen har förmedlats och administratör för gruppen visar sig vara en i stort sett ostraffad 16-årig medelklasskille.

  Runt 20 tonårskillar, de flesta 16, 17 år, har varit med i gruppen. Flera beskriver i förhör hur det kommit en uppmaning i sociala medier att ladda ned Signal. Polisen misstänker att det finns kopplingar till Foxtrot, att den 16-årige administratören ska ha rekryterat utförare åt nätverket. De flesta av killarna kommer från familjer utan ekonomiska problem.


  Så här säger mamman till en av killarna, som varit med i gruppen, men som inte är misstänkt för något brott.

  ”När polisen kom hem till oss för att förhöra honom blev jag chockad. Det kom som en blixt från klar himmel, min son är skötsam”.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • I slutet av mars 2023 försvinner en 26-årig taxichaufför. En dryg vecka senare hittas han död, hängd i ett träd i naturreservatet Hjälstaviken. Nu har fem tonåringar dömts för inblandning i mordet på taxichauffören.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ”Jag har varit färdig polis i 30 år och har aldrig varit med om ett liknande ärende och kommer sannolikt inte vara det igen”, säger poliskommissarie Magnus Rova, som varit utredningsledare.


  Ja, det är många saker som sticker ut med det här fallet, där motivet verkar ha varit hämnd för en påstådd våldtäkt. I slutet av november dömdes fyra bröder och den yngstes flickvän, mot sitt nekande, för inblandning i mordet. Men fallet kommer att få en fortsättning – domen har överklagats.


  Det börjar med två samtal till polisen, sista helgen i mars 2023. Den första som ringer är orolig för sin bror, som är taxichaufför. Några timmar senare ringer också taxichaufförens chef. Den anställdes taxi står parkerad sedan flera dagar på en, i sammanhanget, udda adress – vid Hjälstavikens naturreservat. Taxibilen hittas men chauffören är spårlöst borta, samtidigt börjar det försvinna pengar från hans konto.

  ”Det finns ju dom här tankarna och känslorna och kanske fantasierna hos nästan alla människor vid något tillfälle, att man känner att man skulle vilja genomföra någon form av hämnd men man gör det inte”, säger Jenny Yourstone, doktor i psykologi vid Södertörns högskola.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reportrar: Jennifer Ahlbom och David Ohlsson

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Han har haft ett pris på sitt huvud och tidigare fejkat sin egen död. Nu har den tidigare Foxtrottoppen Benzema, som pekats ut som Rawa Majids kronprins, skjutits ihjäl i en bil i Irak.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Det var på måndagseftermiddagen som bilder och filmer började spridas på sociala medier. Bilderna visade en trafikerad gata i Iraks huvudstad Bagdad. I förarsätet i en svart bil hänger en man med huvudet fram mot ratten, till synes livlös. Han har en skottskada i bakhuvudet. I sidofönstret syns flera skotthål.

  Personer kopplade till flera olika kriminella nätverk verkar efteråt fira dödsskjutningen på sociala medier.

  Någon officiell bekräftelse har inte kommit än men enligt våra poliskällor så är den skjutne en 34-årig tidigare ledarperson i Foxtrot. De senaste månaderna har 34-åringen gjort sig känd under smeknamnet och aliaset ”Benzema”, som han kallat sig själv i sociala medier. Han har också gått ut med att han brutit med både Rawa Majid och Ismail Abdo för att bygga upp sitt eget gäng.

  Enligt våra källor har ”Benzema” varit en av de personer som polisen sett som mest prioriterad att arbeta mot.

  Minst en svensk har gripits i Irak misstänkt för mordet på ”Benzema”. Vi berättar det vi vet hittills och ställer frågan hur mordet kommer påverka våldsvågen i Sverige?

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: David Ohlsson

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • En kriminalvårdare tar jobb på ett häkte för att hjälpa en gängkriminell. På en anstalt misstänks en annan kriminalvårdare ha sex med en intagen. När Kriminalvården måste anställa tusentals ökar risken för infiltration.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Polisen i Göteborg förföljer en kriminalvårdare i flera kilometer, när de till slut får stopp på henne visar det sig att hon har gömt två simkort i sin behå. Senare ska det komma fram att hon tagit jobbet på häktet för att hjälpa en gängkriminell man. Hon döms mot sitt nekande och har överklagat domen.

  ”Jag kan personligen tycka att det är rätt så iskallt gjort i sitt tillvägagångssätt”, säger Amanda Envall, utredare vid polisens grupp mot demokratihotande brottslighet i polisregion Väst.

  På en anstalt i en annan del av landet får säkerhetschefen tips om att en kriminalvårdare haft sex med en intagen och också gett honom tillgång till sin jobbtelefon.

  ”Det gick varken be henne sluta lämna saker eller säga till henne att jag inte var intresserad av att ha sex med henne”, säger den intagne.

  Häkten och anstalter runt om i landet är överfulla, och så har det varit de senaste åren. Samtidigt innebär Tidöavtalets förslag, om bland annat längre straff för många brott, att Kriminalvården måste expandera. Antalet platser och personal ska utökas kraftigt de kommande åren. Samtidigt ser Kriminalvården en ökad risk att kriminella försöker infiltrera.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • P3 Krim kollar tillbaka på gängkonflikternas år 2023. Ett år som fyllts av våldsamma konflikter, där förövarna har blivit allt yngre och ett år där också många anhöriga har hamnat i skottgluggen.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ”Jag tänker på en aldrig tidigare skådad våldsvåg. Jag tänker på gängkrig som dragit in barn,  som har trängt in i vanliga människors liv och förstört människors liv. Vardag har blivit brottsplats för många människor, det har varit fruktansvärda mord och en nattsvart utveckling”, säger åklagaren Lisa dos Santos.


  Tillsammans med Lisa dos Santos och polisen Hanna Paradis, nationell kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Frigg, tittar P3 Krim tillbaka på året.


  I början av 2023 berättade vi att dubbelt så många 15-18-åringar satt häktade misstänkta för brott under januari, jämfört med samma månad 2022. Då satt 38 barn barn häktade. I november var det 112.


  Är det något som blivit tydligt under året så är det hur många barn dragits in i grov kriminalitet och utfört grova brott som mord och sprängningar men också hur barn själva fallit offer för våld.


  ”Det är ju en hänsynslös brottslighet där man inte bryr sig om ungdomars liv vare sig de är utförare eller riskerar att bli mördade”, säger Hanna Paradis som stått mitt i händelsernas centrum.

  Nätverket Foxtrots konflikter, både med andra nätverk och den interna konflikten, har präglat året. Efter att flera personer, kopplade till nätverket, gripits utomlands har våldsvågen lugnat sig något. Hanna Paradis svarar på frågan om läget verkligen är så lugnt som det verkar, och det senaste kring ledaren Rawa Majid.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Den 1 maj avlossas ett pansarskott mot en bilfirma utanför Stenungsund. Händelsen väcker stor uppståndelse och ska leda polisen till ett omfattande narkotikabeslag i Nederländerna och en anhörig till den Kurdiska räven.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  En tidig vårmorgon skjuts det med automatvapen mot en bilfirma. En ovanlig händelse i den här lilla orten utanför Stenungsund. Bara en vecka senare är det dags igen – då avfyras ett pansarskott mot firman.


  ”Polisen ringer mig och säger att vi har fått besök igen, det är ett stort hål i porten”, berättar Erik som jobbar på bilfirman.

  Attackerna väcker många frågor, både hos grannarna och hos de som jobbar på firman – vad är det som händer?


  Jakten på den eller de som skjutit mot bilfirman leder polisen först till Vänersborg och senare till storstaden Haag i Nederländerna – och ett omfattande narkotikabeslag och en anhörig till Rawa Majid.

  ”Narkotikan som som vi hittade i lägenheten i Haag var uppmärkt med Foxtrotnätverkets logga”, säger spaningsledare Per Björkman, vid polisen i Fyrbodal.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Reporter: Helena Jönsson, P4 Göteborg

  Redigering: Robin Jonsson

  Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • En 32-årig domstolshandläggare på Attunda tingsrätt döms till ett år och nio månaders fängelse för bland annat grovt brott mot tystnadsplikten efter att ha lämnat ut hemlig information till en gängkriminell.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Vid årsskiftet märkte polisen i Sollentuna att de kriminella i Turebergsnätverket inte betedde sig som de brukade när de fått tillstånd att ha hemlig telefonavlyssning mot dem. De började misstänka att någon läckte information till de kriminella.


  Spåren ledde mot Attunda tingsrätt och en 32-årig domstolshandläggare som bland annat hade hand om hemliga tvångsmedel.


  På torsdagen dömdes hon till ett år och nio månaders fängelse för ett grovt brott mot tystnadsplikt, ett grovt dataintrång, tre fall av brott mot tystnadsplikt och ett dataintrång. Hon friades på två punkter. Till Ekot säger kvinnans advokat att domen ska överklagas.


  I domen skriver tingsrätten att de har vägt in att brotten i vissa fall har försvårat för polisen att utreda grov brottslighet. Kvinnan är den första som döms för grovt brott mot tystnadsplikt, en brottsrubricering som infördes 1 augusti.


  Enligt åklagaren Per Nichols har hennes motiv till att lämna ut uppgifter varit att hon varit intresserad av en gängkriminell kille. Hon har själv sagt att hon var intresserad, men att han hotat henne att lämna ut informationen. Hon har nekat till att hon läckt de hemliga dokumenten.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • På julaftonsmorgon 2022 kommer en sexårig flicka in på akuten med allvarliga skador efter att ha fått i sig ättika. Det blir starten på en lång utredning där hennes föräldrar ska anklagas för både misshandel och vanvård.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Förtydligande: Det här är en ny version av avsnittet. I en tidigare version sa vi att polisen hittade en bilbarnstol i tvättstugan vid den första husrannsakan i familjens hem men det stämmer inte.

  ”Hon var döende, hon andades bara några få andetag per minut och hade svåra skador både inuti och utanpå kroppen”, säger Ekots reporter Moa Lundgren som bevakar rättegången mot föräldrarna som pågår i Lunds tingsrätt just nu.

  Fallet med den sexåriga flickan i Eslöv har skakat om många. Flickan kom in på akuten i Lund tidigt på julaftonsmorgon 2022. Hon hade allvarliga frätskador i svalget och matstrupen efter att ha fått i sig ättika. Skadorna var så omfattande att flickans magsäck måste opereras bort.

  I samband med det här börjar också en lång utredning där flickans mamma och pappa ska komma att misstänkas för flera brott mot sin dotter. Förutom synnerligen grov misshandel och grov misshandel misstänks föräldrarna också för olaga frihetsberövande genom att stänga in henne i ett rum.

  Flickan har själv i förhör berättat om hur hon suttit fastspänd och bunden i en bilbarnstol i tvättstugan och bara kunnat kika ut genom en glipa på resten av familjen.

  Båda föräldrarna nekar till brott.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • På en kyrkogård i Sundsvall dyker en naken tonårspojke upp med skärsår över hela kroppen. Ytterligare två unga killar har torterats på liknande sätt men pojkarna är inte bara brottsoffer de misstänks också själva för brott.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Barn som skjuter, spränger och mördar har blivit vardag under våldsvågen det här året men flera barn har också själva blivit utsatta för grovt våld – och till och med mördats.


  En sommardag 2023 går undersköterskan Marianne med sin dotter på en kyrkogård i Sundsvall.

  ”Vi hörde vi någon som ropade lite svagt. Hjälp! Kan ni hjälpa mig?”, säger Marianne som berättar att killen de mötte var naken och hade skärsår över hela kroppen.


  Senare ska det visa sig att 15-åringen har utsatts för en tortyrliknande misshandel. Och på en annan plats i Sundsvall har ytterligare två tonårskillar, 14 och 16 år, knivhuggits så allvarligt att de har varit nära att dö.


  I rättegången som pågår just nu står en 20-årig kille från Sundsvall åtalad för mordförsök, tillsammans med fem andra personer. Men två av brottsoffren är själva åtalade – för synnerligen grovt vapenbrott och förberedelse till mord – på 20-åringen.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Gång på gång misslyckas polisens insatser mot Turebergsnätverket. Det är som att de kriminella vet vad polisen planerar men vem är det som läcker hemlig information?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  En sensommardag har polisen span på tre killar, i det kriminella Turebergsnätverket i Sollentuna, när de hänger i en park. Samma dag har polisen fått okej från Attunda tingsrätt att telefonavlyssna en av dem.

  Plötsligt dyker en fjärde person upp, även han tillhör nätverket – han visar upp sin telefon och de andra verkar mycket intresserade. Efter det blir det stor aktivitet, killen vars telefon polisen ska avlyssna åker runt till flera adresser – sedan dör hans telefon.

  Händelsen i parken blir ytterligare en pusselbit för att hitta den som läcker hemlig information till det kriminella nätverket – och spåren leder mot Attunda tingsrätt.

  Där inne jobbar en 32-årig kvinna som domstolshandläggare. Hon är en av få som har tillgång till besluten om telefonavlyssning och andra hemliga tvångsåtgärder. Hon är också väldigt intresserad av en kille i Turebergsnätverket.


  Efter att polisen avlyssnat hennes telefonsamtal, läst hennes chattmeddelanden och i smyg kameraövervakat hennes arbetsrum grips kvinnan utanför sin arbetsplats.


  Hon åtalas för bland annat grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrång.
  ”Jag vet att det är ett svek. Det är pinsamt och jag ångrar ju det såklart. Men, jag kan inte göra saker ogjort”, säger hon under rättegången.

  Kvinnan förnekar att hon läckt information om hemliga tvångsmedel till den kriminella killen. Chefsåklagaren Per Nichols vill att kvinnan döms till två års fängelse.

  ”Det är en katastrof för rättsväsendet, därför att det har försvårat polisens eller rentav omöjliggjort polisens arbete i vissa avseenden”, säger åklagaren Per Nichols.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Ett och samma Signal-alias dyker upp i flera utredningar som rör Foxtrotnätverkets narkotikaaffärer Benzema, men vem, eller vilka, är det egentligen som gömmer sig bakom namnet.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  I många utredningar om gängmål är det numera ofta sida upp och sida ned med kommunikation. Det är utdrag från chattar från olika krypterade tjänster som polisen har lyckats knäcka. Och i chattarna kan man läsa hur de misstänkta – under alias – kommunicerar med varandra om olika brottsupplägg.

  Att ta reda på vem som står bakom ett visst alias har blivit en viktig uppgift för polisen, som lägger mycket tid på det. Det här skulle kunna beskrivas lite som det nya DNA:t, tidigare pratade man ofta ju om att nyckeln för att klara upp ett brott var att kunna knyta en person till en brottsplats genom DNA.


  David Nyberg, analytiker vid Stockholmspolisen, beskriver det som att lägga ett pussel, och ibland verkar ett alias inte vara en specifik person – utan mer en roll.


  ”Det ser vi absolut, att vissa alias de facto har vissa roller i de här nätverken”, säger David Nyberg.


  Vissa alias förekommer i flera utredningar, till exempel Benzema – som använts när det kommer till Foxtrots narkotikahandel. Länge visste inte polisen vem som stod bakom aliaset men en utredning om ett misslyckat knarkrån på Ekerö skulle ändra på det.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Det blev lagens strängaste för den numera 16-åriga pojke som sköt ihjäl en 15-åring på en sushirestaurang i Skogås i januari, men flera andra åtalade frias helt.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  På torsdagen kom domen i efter mordet i Skogås – det är den första morddomen sedan våldsvågen startade i Stockholmsområdet på juldagen 2022. 

  Konflikten då stod mellan Foxtrot och Dalennätverket och ledde till flera mord, sprängningar och skjutningar mot bostäder under det första halvåret 2023.

  Efter en skjutning mot Rawa Majids pappas bostad i Husby den 19 januari började personer kopplade till Foxtrot planera mordet på 15-åringen. De misstänkte att han hade utfört skjutningen i Husby. Två planerade mordförsök mot 15-åringen misslyckades men tidigt på lördagskvällen den 28 januari sköts 15-åringen ihjäl på en sushirestaurang i Skogås.

  Totalt var tio personer åtalade misstänkta för inblandning i mordförberedelserna och själva mordet. 16-åringen som misstänkts för att ha varit den som gick in på restaurangen och sköt döms nu till lagens strängaste straff – fyra års sluten ungdomsvård.


  Enligt tingsrätten råder det inget tvivel om att han är gärningsmannen.  ”Hade han varit vuxen hade han fått livstids fängelse”, säger rådman Kian Amraée.


  Hör om bakgrunden till mordet, de andra som nu dömts för inblandning och den rappare som inte åtalats för sin misstänkta inblandning ännu.  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)