Episodes

 • Gång på gång misslyckas polisens insatser mot Turebergsnätverket. Det är som att de kriminella vet vad polisen planerar men vem är det som läcker hemlig information?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  En sensommardag har polisen span på tre killar, i det kriminella Turebergsnätverket i Sollentuna, när de hänger i en park. Samma dag har polisen fått okej från Attunda tingsrätt att telefonavlyssna en av dem.

  Plötsligt dyker en fjärde person upp, även han tillhör nätverket – han visar upp sin telefon och de andra verkar mycket intresserade. Efter det blir det stor aktivitet, killen vars telefon polisen ska avlyssna åker runt till flera adresser – sedan dör hans telefon.

  Händelsen i parken blir ytterligare en pusselbit för att hitta den som läcker hemlig information till det kriminella nätverket – och spåren leder mot Attunda tingsrätt.

  Där inne jobbar en 32-årig kvinna som domstolshandläggare. Hon är en av få som har tillgång till besluten om telefonavlyssning och andra hemliga tvångsåtgärder. Hon är också väldigt intresserad av en kille i Turebergsnätverket.


  Efter att polisen avlyssnat hennes telefonsamtal, läst hennes chattmeddelanden och i smyg kameraövervakat hennes arbetsrum grips kvinnan utanför sin arbetsplats.


  Hon åtalas för bland annat grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrång.
  ”Jag vet att det är ett svek. Det är pinsamt och jag ångrar ju det såklart. Men, jag kan inte göra saker ogjort”, säger hon under rättegången.

  Kvinnan förnekar att hon läckt information om hemliga tvångsmedel till den kriminella killen. Chefsåklagaren Per Nichols vill att kvinnan döms till två års fängelse.

  ”Det är en katastrof för rättsväsendet, därför att det har försvårat polisens eller rentav omöjliggjort polisens arbete i vissa avseenden”, säger åklagaren Per Nichols.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Ett och samma Signal-alias dyker upp i flera utredningar som rör Foxtrotnätverkets narkotikaaffärer Benzema, men vem, eller vilka, är det egentligen som gömmer sig bakom namnet.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  I många utredningar om gängmål är det numera ofta sida upp och sida ned med kommunikation. Det är utdrag från chattar från olika krypterade tjänster som polisen har lyckats knäcka. Och i chattarna kan man läsa hur de misstänkta – under alias – kommunicerar med varandra om olika brottsupplägg.

  Att ta reda på vem som står bakom ett visst alias har blivit en viktig uppgift för polisen, som lägger mycket tid på det. Det här skulle kunna beskrivas lite som det nya DNA:t, tidigare pratade man ofta ju om att nyckeln för att klara upp ett brott var att kunna knyta en person till en brottsplats genom DNA.


  David Nyberg, analytiker vid Stockholmspolisen, beskriver det som att lägga ett pussel, och ibland verkar ett alias inte vara en specifik person – utan mer en roll.


  ”Det ser vi absolut, att vissa alias de facto har vissa roller i de här nätverken”, säger David Nyberg.


  Vissa alias förekommer i flera utredningar, till exempel Benzema – som använts när det kommer till Foxtrots narkotikahandel. Länge visste inte polisen vem som stod bakom aliaset men en utredning om ett misslyckat knarkrån på Ekerö skulle ändra på det.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Det blev lagens strängaste för den numera 16-åriga pojke som sköt ihjäl en 15-åring på en sushirestaurang i Skogås i januari, men flera andra åtalade frias helt.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  På torsdagen kom domen i efter mordet i Skogås – det är den första morddomen sedan våldsvågen startade i Stockholmsområdet på juldagen 2022. 

  Konflikten då stod mellan Foxtrot och Dalennätverket och ledde till flera mord, sprängningar och skjutningar mot bostäder under det första halvåret 2023.

  Efter en skjutning mot Rawa Majids pappas bostad i Husby den 19 januari började personer kopplade till Foxtrot planera mordet på 15-åringen. De misstänkte att han hade utfört skjutningen i Husby. Två planerade mordförsök mot 15-åringen misslyckades men tidigt på lördagskvällen den 28 januari sköts 15-åringen ihjäl på en sushirestaurang i Skogås.

  Totalt var tio personer åtalade misstänkta för inblandning i mordförberedelserna och själva mordet. 16-åringen som misstänkts för att ha varit den som gick in på restaurangen och sköt döms nu till lagens strängaste straff – fyra års sluten ungdomsvård.


  Enligt tingsrätten råder det inget tvivel om att han är gärningsmannen.  ”Hade han varit vuxen hade han fått livstids fängelse”, säger rådman Kian Amraée.


  Hör om bakgrunden till mordet, de andra som nu dömts för inblandning och den rappare som inte åtalats för sin misstänkta inblandning ännu.  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • I en gryningsräd griper turkisk polis en 40-åring från Malmö. Svensk polis har varit på jakt efter honom länge och av FBI pekas han ut som en av de mest eftersökta i hela världen.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Mannen som greps i Istanbul i början av november i år är häktad i sin utevaro i Sverige, misstänkt för flera grova narkotikabrott – bland annat för inblandning i rekordsmugglingen av kokain på Västkusten 2020 och i den omfattande amfetaminfabriken i Olshammar senare samma år.

  ”Jag tror att jag kanske aldrig under min fortsatta karriär kommer att stöta på en liknande miljö igen. Inte av den här omfattningen i alla fall”, säger kriminalteknikern Anna Jinghede Sundwall som jobbade med tillslaget i amfetaminfabriken.

  Men mannen, som vi kallar för Luka, har klarat sig undan rättvisan. Han har befunnit sig utomlands, och därifrån misstänks han också ha varit en så kallad superspridare av Anom-telefoner.


  De krypterade Anom-telefonerna marknadsfördes med sloganen ”av kriminella, för kriminella”. Vad de kriminella inte visste var att FBI låg bakom appen och kunde läsa allt vad som skrevs . Senare ledde det här till den stora operationen Trojan Shield med flera hundra gripanden.

  I det här avsnittet berättar vi om 40-årige Luka och hur han gick från att vara en småkriminell i Malmö till att bli en av FBI:s mest eftersökta.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Reporter: Jennifer Ahlbom

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • De senaste veckorna har ett tiotal gängkriminella svenskar gripits utomlands, flera av dem är personer som misstänks ha drivit på höstens gängkrig. Frågan är hur gripandena påverkar våldsvågen i Sverige.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  På förmiddagen den 19 oktober sitter en 37-årig svensk man på ett kafé i Serbiens huvudstad Belgrad, när polisen plötsligt kommer in och griper honom. Mannen har flera tunga brott bakom sig och beskrivs nu som Rawa Majids vapenchef – och polis i flera länder har jobbat i månader för att få tag på honom.


  ”Han bildade ett gäng som kallades La Bella Omertà, det betyder ungefär den sköna tystnaden och deras affärsidé var att bedriva droghandel och indrivning”, berättar journalisten Pernilla Wadebäck som följt 37-åringen sedan han började sin kriminella bana.


  37-åringen är bara en av flera gängkriminella svenskar som gripits utomlands den senaste tiden – flera med koppling till Foxtrotnätverket. Nyligen grep tunisisk polis fem svenska medborgare som har koppling till Bronätverket, som står Rawa Majid nära. Bronätverket har bland annat utfört våldsdåd åt Foxtrot och sysslat med omfattande narkotikaförsäljning men har också fungerat som Foxtrots PR-maskin.


  Flera av de som gripits utomlands är personer som misstänks ha drivit på höstens våldsvåg i Sverige men om gripandena kommer få våldsvågen att ebba ut råder det delade meningar om.
  ”Så länge vi inte slår ut en hel gruppering så är risken överhängande att de här byts ut och nya aktörer fortsätter i samma gamla anda”, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisen i Region Mitt.  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • I tisdags sköts en 30-årig svensk man ihjäl i Bosniens huvudstad Sarajevo. Mannen beskrivs som en mycket viktig person för Rawa Majid. Kort efter dödsskjutningen greps en 25-årig svensk misstänkt för inblandning.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Skjutningen inträffade vid halv fem på eftermiddagen i tisdags. Enligt bosniska medier ska två svartklädda personer ha avlossat minst ett tiotal skott och 30-åringen avled på platsen.
  Ytterligare en svensk man blev beskjuten men klarade sig undan med lindriga skador.

  Båda fanns bland den grupp allierade till Rawa Majid som besköts i Turkiet i början av september, något som blev startskottet på våldsvågen i Uppsala och Stockholm.

  Den mördade 30-åringen har ett långt brottsregister och var en mycket viktig person för Rawa Majid, och stod även på hans sida efter den interna splittringen. Han beskrivs som en så kallad “möjliggörare” , både när det gäller vapen, narkotika och våldsdåd. En av våra källor beskriver mordet på 30-åringen som ett “oerhört hårt slag” mot Rawa Majid.

  I det här extraavsnittet berättar vi mer om dödsskjutningen och de tre svenskar som gripits misstänkta för inblandning.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Den nära vännen bedyrade sin kärlek till mc-gängets president, men planerade i hemlighet att mörda honom nu är han en av sju åtalade som står inför rätta misstänkta för inblandning i mordet på Emporia.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Det är en varm sommardag i slutet av augusti. Inne på köpcentrat Emporia i Hyllie i Malmö är det mycket folk – plötsligt avlossar en tonårspojke flera skott mot presidenten i mc-gänget Saturdarahs avdelning Assassins.


  Den 31-årige mannen dör, en kvinna som hamnar i skottlinjen skadas svårt och många av besökarna tror att de är med om ett terrorattentat. I larmsamtalen till SOS har folk vittnat om att de låser in sig på toaletter och i butikernas personalutrymmen.


  Nyligen dömdes den numera 16-årige tonårspojken till fyra års sluten ungdomsvård för mordet, men han var inte ensam bakom dådet.


  I polisutredningen rullas det upp en hel organisation som både har initierat och planerat mordet. Här finns kvinnorna som tagit hand om pojken före mordet, 41-åringen som ska peka ut måltavlan och vännerna som misstänks för anstiftan.


  I veckan inleddes rättegången mot sju personer som misstänks för inblandning, flera av dem är tidigare medlemmar i samma mc-gäng som den mördade presidenten. Alla nekar till brott.


  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • På onsdagen kom Göta Hovrätts dom efter mordet på Tove i Vetlanda 2022. 19-åringen Matilda frias för mordet medan 20-åringen Jennifers livstidsstraff sänks till 16 år.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Nästan på dagen ett år efter att 21-åriga Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda så kom hovrättens dom. Det är stor skillnad från tingsrätten dom, där båda kvinnorna dömdes till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott.

  20-åringen, som vi kallat för Jennifer, döms nu till 16 års fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Hovrätten menar att hon haft ett likgiltighetsuppsåt när hon tagit ett strypgrepp kring Toves hals. Hennes advokat Clea Sangborn är inte nöjd och kommer överklaga till Högsta Domstolen.

  19-åringen, som vi kallar för Matilda, släpptes ur häktet när hovrättsförhandlingarna slutade. Det var därför inte ovväntat att hon skulle frias för mordet på Tove. Hon döms däremot till fängelse i ett år och sex månader för grovt gravfridsbrott.

  Hör hur hovrätten resonerat och vad försvarsadvokaterna och familjens målsägandebiträde säger om domen.

  Polisens utredningsledare Johan Ekström i Tove-fallet berättar om hur utredningen fortfarande påverkar honom. ”Det har nog påverkat mer än vad man kanske har tänkt att det skulle göra. I det vardagliga, både fritid och arbete, så dyker tankar upp kring det.”

  Och hör också Jenny Yourstone, doktor i psykologi, om varför fallet fått så mycket medial uppmärksamhet.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • I en garderob i lägenheten gömde en 22-årig man portionsförpackade droger och kontanter, kontakten med köparna skötte 22-åringen via sin lillasysters Snapchat, nu är han en av de första att dömas för nya brottet gäng-grooming.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Gång på gång det senaste året, och framför allt nu under hösten, har vi sett allt yngre förövare, som misstänks för skjutningar, sprängningar och mord.


  I förra veckan häktades en 16-årig kille. Han var på rymmen från ett HVB-hem och misstänks nu för mordet på småbarnspappan i Västberga och dubbelmordet på två kvinnor i Tullinge.

  Parallellt med den eskalerande våldsvågen följer förslagen om hårdare straff och andra åtgärder som ska få stopp på nyrekryteringen. I det här avsnittet tittar vi närmare på den nya lagen om så kallad gäng-grooming – alltså att det har blivit straffbart att involvera unga i brottslighet.

  Än så länge har bara tre personer dömts för det här nya brottet, en av dem är en 22-årig kille från Linköping. När polisen kontrollerar en mobiltelefon leder spåren till 22-åringens lillasyster, senare ska det visa sig att han har involverat henne i sin narkotikaförsäljning.


  ”Lillasystern berättar att han har ett Snapchatkonto på hennes telefon som han nyttjar genom henne”, berättar Linköpingspolisen Amor Ceranic för P3 Krim.

  Syftet med den nya lagen är bland annat att komma åt nyrekryteringen till gängen men åsikterna går isär om den verkligen kommer att göra skillnad.  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • En av de häktade för sprängningen och mordet på 24-åriga Soha Saad är nu misstänkt för den kraftiga explosionen på Ekholmen i Linköping i september, enligt uppgifter till P3 Krim.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Tisdagen den 28 september orsakade en kraftig explosion stora skador på en byggnad i Linköping. Ingen kom till skada men 38 familjer tvingades lämna sina hem.

  En person har varit frihetsberövad men släppts misstänkt för sprängningen. Men nu finns en ny misstänkt för explosionen i Linköping, bekräftar åklagaren Helene Gestrin för P3 Krim.

  Enligt våra uppgifter sitter samma person redan häktad för ett annat grovt brott i våldsvågen - sprängningen i Uppsala som ledde till att 24-åriga Soha Saad dog. Grannhuset till hennes hem var den egentliga måltavlan för sprängningen. Explosionen i Uppsala ägde rum bara två dagar efter den i Linköping.

  Lyssna på vårt extravsnitt där vi berättar om fler nya detaljer om explosionen i Linköping i september. Bland annat att polisen, trots kameraövervakning, missade ett sprängningsförsök mot samma adress bara två dagar före explosionen.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Sedan den 1 oktober kan polisen avlyssna fler. En möjlighet som polisen länge har efterfrågat för att komma åt kriminella men som fått mycket kritik för att kränka den personliga integriteten. En som vet hur det känns att bli avlyssnad är Kajsa.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Sprängningar, skjutningar, mord – september 2023 blev den dödligaste månaden på flera år. Mycket kopplas till konflikten och splittringen inom Foxtrot, där forna bundsförvanter nu är dödsfiender.  Och oktober har inte blivit bättre. Gränser har återigen passerats i och med mordet på småbarnspappan i Västberga och dubbelmordet på kvinnorna i Tullinge i slutet av förra veckan.

  Samtidigt som våldsvågen fortsätter presenteras nya förslag och åtgärder för att få stopp på gängbrottsligheten. I det här avsnittet kollar vi in varför Danmark har blivit en sådan förebild i kriminalpolitiken och den nya lagen om avlyssning.

  ”Chock, spänning en jättemärklig känsla. Och känslan var – vad har jag sagt under dom här månaderna”, det säger småbarnsmamman Kajsa, som vi kallar henne, som blev hemligt avlyssnad av polisen i flera månader.

  När Kajsa avlyssnades krävdes en konkret brottsmisstanke. Hon misstänktes för grovt narkotikabrott, varför vet hon inte och hon åtalades aldrig. Sedan 1 oktober 2023 krävs inte längre en konkret brottsmisstanke för att polisen ska kunna lyssna eller sätta in hemlig dataavläsning.

  Hör också om fallet i Malmö där polisen placerade en trojan i en knarkhandlares mobil och kunde följa allt som hände.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Reporter: Filip Bohm

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Idag torsdag var sista dagen i hovrättsförhandlingarna i Tovefallet. Och det blev en oväntad avslutning som förvånade många efter överläggningar beslutade rätten att en av tjejerna ska släppas.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Det har det gått nästan ett år sen 21-åriga Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda. I våras dömdes två tjejer till livstids fängelse för mordet på Tove.  Båda tjejerna har erkänt att de flyttade Toves kropp till en skog men de har gett olika versioner om vad som hände innan det.

  Den yngre, som vi kallar Matilda, har sagt att hon sov när Tove dog. Den äldre, som vi kallar Jennifer, medger att hon tryckt lätt på Toves hals men hon har inte erkänt att hon ströp Tove till döds.

  Under rättegången talade Matildas advokat för att hon var oskyldig och krävde att hon skulle släppas ur häktet och så blev det också. Efter att ha överlagt i flera timmar kom hovrätten med sitt beslut på torsdagskvällen – 19-åriga Matilda släpps i väntan på ny dom.

  Det här betyder inte att hon kommer att bli helt frikänd. Däremot talar det för att hon inte kommer att dömas för de grövsta brotten som till exempel mord.

  Dom faller 25 oktober.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • En 15-årig hockeykille försvinner från sitt hem i Alingsås. Sex dagar senare hittas han död i Säveån. Nu har en 16-årig kille häktats misstänkt för mord.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Måndagen den 2 oktober 2023 försvinner en 15-åring i Alingsås. Dagen efter anmäler hans pappa honom försvunnen och en stor sökinsats inleds. Flera personer anhålls misstänkta för människorrov och dykare söker i Säveån som slingrar sig genom staden.

  På söndagen meddelar polis och åklagare att de misstänker att pojken är död. En 16-åring, som dittills varit misstänkt för människorov, häktas för mord. Han har sagt att han träffade 15-åringen under kvällen han försvann från sitt hem, men nekar till brott. Några timmar senare hittas 15-åringen död.

  Varje år anmäls runt 25 000 personer försvunna runt om i landet. Hur jobbar polisen för att hitta dem?

  Vi berättar vad vi vet hittills om fallet och hur 15-åringens försvinnande påverkat staden och hör 15-åringens bästa vän.

 • Igår publicerade SVT uppgifter om att Rawa Majid har gripits i Iran. Uppgifterna har ännu inte bekräftats men om de stämmer skulle det kunna innebära en nedtrappning av våldsvågen i Sverige.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Enligt SVT ska Rawa Majid, den Kurdiska räven, ha gripits i Iran, på gränsen till östra irakiska Kurdistan i fredags. Vi har pratat med flera personer om detta och bilden som ges är att polisen känt till rykten om att han skulle ha gripits men att man inte är säkra eftersom gripandet inte har bekräftats officiellt.  Igår publicerades också en ljudfil i sociala medier, där Rawa Majid själv sägs höras och i den dementerar han att han har gripits.

  ”Grabbar jag har inte torskat, jag är och trycker på ett ställe. Imorgon har jag ny Signal då hör jag av mig till er. ”

  Om det verkligen är Majid som hörs är inte klarlagt i nuläget.

  Ett gripande av Rawa Majid skulle kunna lugna ned konflikten i nätverket som pågår i Sverige. Men än syns ingen avmattning: så sent som natten till måndag inträffade två attentat på olika platser i Stockholm som kopplas till den interna splittringen.


  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Flera kraftiga sprängningar har skett den senaste tiden, flera av dem kopplas till den interna Foxtrotkonflikten. I Uppsala dog en 24-årig kvinna i en sprängning. Hör hennes vän berätta om sorgen.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  2023 har redan blivit ett rekordår för sprängningar. Aldrig förr har det sprängts så mycket sedan polisen började föra statistik 2018.

  Den 28 september detonerade en kraftig sprängladdning i ett villaområde i Fullerö utanför Uppsala. 24-åriga Soha Saad, som bodde granne med huset som det sprängdes i, dog till följd av explosionen.

  ”Hon var en sådan himla fin människa så jag tycker inte hon bara ska vara en siffra i statistiken, hon ska inte vara ännu en tragedi, hon ska lyftas fram”, säger Sohas vän Arina Zaher.

  Explosionen tros vara riktad mot grannhuset, där en släkting till Rawa Majid bor. Den familjen var inte hemma och inte heller de kopplas till kriminalitet – släktingen till Rawa Majid säger att hen inte haft kontakt med honom på över 20 år.

  I det här avsnittet hör du också Anette och Pär, vars hus demolerades i en sprängning i Hässelby i Stockholm i mars i år. Även den sprängningen var riktad mot någon annan. Anette och Pär bor fortfarande tillfälligt i en evakueringslägenhet och de tycker att samhället saknar beredskap för att hjälpa de som drabbas av gängvåldet.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • I april dömdes två unga kvinnor till livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. Nu på onsdag tas fallet upp i hovrätten.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  I det här extraavsnittet återvänder vi till mordet på Tove i Vetlanda. Hon mördades efter en utekväll förra hösten. I april dömdes en 18-årig tjej, som vi kallar för Matilda, och en 20-årig tjej, som vi kallar för Jennifer, till livstids fängelse för mord – båda nekar.

  Hovrättsförhandlingen har skjutits upp två gånger, eftersom det funnits olika meningar om dödsorsaken, alltså hur Tove dog.

  Jennifers advokat Clea Sangborn har ifrågasatt rättsläkaren, som i tingsrätten sagt att Tove ströps till döds. Advokat Clea Sangborn menar att Jennifer istället bara tryckt lätt på Toves hals och hävdar att Tove istället ska ha kvävts av sina egna spyor.

  Hör P4 Jönköpings reporter Markus Engberg, som följt fallet i snart ett års tid, om de nya vittnena och vad som ska tas upp i hovrätten som startar på onsdag i Göta hovrätt.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • En 18-årig rappare skjuts ihjäl mitt bland idrottande barn i Fruängen, fem timmar senare skjuts en man ihjäl i Jordbro och några timmar efteråt dör en kvinna i en kraftig explosion i Uppsala.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Våldsvågen fortsätter och eskalerar. På mindre än tolv timmar dör tre personer i Stockholm och Uppsala till följd av gängkonflikter.

  “När man inte tror att det kan bli värre så blir det det,” säger en mycket erfaren polis i Stockholm till oss.

  Under september 2023 har hittills elva personer skjutits ihjäl. Det gör det till den värsta månaden på fyra år. Flera har inte haft något med kriminalitet att göra.

  Nu har även det som många befarat hänt, en kvinna har dött till följd av en sprängning. Inte heller hon hade något med kriminalitet att göra och den egentliga måltavlan ska vara en släkting till Rawa Majid.

  Vi går igenom det vi vet hittills om det senaste dygnets händelser och hur de kan kopplas till den interna konflikten inom Foxtrot.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • En 15-årig pojke mördas inne på en sushirestaurang. En jämnårig pojke misstänks vara skytten men bakom honom finns en hel organisation med misstänkta medhjälpare som velat ta hämnd efter en skjutning mot Rawa Majids pappa.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Den 28 januari 2023 skjuts en 15-årig kille ihjäl på sushirestaurangen i Skogås centrum. Mordet är ingen tillfällighet, utredningen ska visa hur de åtalade varit på jakt efter honom i över en vecka. För att hämnas.

  De misstänker att 15-åringen varit inblandad i en skjutning mot ett hus där Rävens, Rawa Majids, pappa bor.

  Mordet på 15-åringen var varken det första eller sista under våldsvågen i Stockholm i slutet av 2022 och början av 2023 men det är det första mordet som lett till åtal. I måndags började rättegången där tio personer mellan 16 och 26 år står åtalade, samtliga nekar till brott.

  Nyckeln till framgång i det här målet är att polis och åklagare tror sig ha lyckats knyta personer till olika alias i chattar i den krypterade appen Signal där mordplanerna på 15-åringen dras upp.

  ”Det är ju väldigt brutala chattar, väldigt tydligt vad man ska göra för någonting”, säger åklagare Ida Arnell.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Reporter: Lova Nyqvist Sköld

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • Om polisen hade prioriterat Rawa Majids brottslighet tidigare hade han kunnat stoppas. Det menar två poliser som följt honom länge.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Många av de våldsbrott som skett under våldsvågen 2023 kan kopplas den kurdiska Räven, Rawa Majids, nätverk Foxtrot.

  P3 Krim har pratat med två poliser som menar att om polisen hade slagit till mot honom hårdare när man fick ta del av krypterade chattar från Encrochat och Sky ECC så hade man kunnat stoppa honom före de blodiga konflikter som Foxtrot blivit en del av.

  För det är genom Encrochat som polisen förstår att Rawa Majid blivit en av landets största narkotikagrossister och att han säljer vidare till olika kriminella nätverk runt om i landet.
  De berättar om hur man gång på gång larmat till chefer om både hans narkotikaverksamhet och hans våldskapital, men utan att få tillräckligt med resurser.

  Om våldet vi ser i Sverige idag säger polisen Peter, som vi kallar honom:

  ”Jag är inte förvånad. Men att barn skulle användas på det här sättet, både som utförare och offer i den låga åldern, det tror jag nog inte någon hade vågat gissa. Men gränslösheten har alltid funnits där.”

  Polischeferna håller inte med om den här bilden.

  Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

  Producent: Jenny Hellström

  Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

  Kontakt: [email protected]

  Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

 • På torsdagskvällen går en person in på en populär pub i centrala Sandviken och avlossar flera skott. En man i 70-årsåldern och en man i 20-årsåldern dör av skotten och två personer skadas.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Det här är ett extraavsnitt från P3 Krim med anledning av det som hände i Sandviken igår kväll. Vid 22-tiden går en person in på puben i centrala stan och avlossar flera skott. En man i 20-års åldern träffas och avlider och enligt polisen tror man att han var måltavlan för skjutningen.

  Men också en man i 70-årsåldern träffas av skotten, mannen var gäst på puben, och enligt uppgifter stammis där. Även mannen i 70-års åldern avlider av sina skador och ytterligare två personer på puben träffas av skotten.

  Idag fredag har polisen hållit presskonferens och man säger att skjutningen möjligen handlar om en lokal personlig konflikt och att det är tveksamt om morden har kopplingar till någon av de pågående nationella konflikterna.