Gustav II Adolf Podcasts
-
När Gustav II Adolf dör 1632 är Kristina knappt sex år. I hennes ställe träder då en förmyndarregering in på scenen som har makten i Sverige fram till 1644. Länk till info om stadsvandring Bli patron om du vill lyssna på hela avsnittet Litteratur:Drottning Christina : en biografi av Marie-Louise RodénSveriges stormaktstid av Dick Harrison
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den svenska stormaktstiden varade i drygt hundra år. En tid som präglades av ständiga krig, höga skatter och stora umbärande för folket. När Sverige var som störst vid freden i Roskilde år 1658 var Östersjön nästan förvandlad till ett svenskt innanhav. 56 år senare var Sverige reducerat till dagens Sverige, Finland och Svenska Pommern.
Stormaktstidens start brukar dateras till år 1611 när Gustav II Adolf blev kung och avslutas när Karl XII dör i Norge 1718. Inflytandet över Östersjön låg i vågskålen när den geopolitiskt okunnige 17-åriga Gustav II Adolf besteg tronen.
I den nymixade reprisen av avsnitt 78 av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Dick Harrison som är professor i historia vid Lunds universitet och har skrivit ett femtiotal böcker, både fack- och skönlitteratur. Han är aktuell med boken Stormakten växer fram som utkommer på Historiska Media.
Stormaktstiden var också en tid när statsförvaltningen utvecklades till en av de mest effektiva i världen. Krigen krävdes stora förändringar. Det är nu kyrkobokföringen införs för att staten ska kunna hålla koll på alla stridsdugliga män. Behovet av ökade skatteintäkter drev på utvecklandet av näringsliv och handel. Postväsendet inrättades och vägnätet rustades upp, vilket underlättade kontakter och samordning i det växande riket.
Sverige saknade egentligen en befolkning som kunde bära ambitionen att vara en stormakt. Därför blev man beroende av stora subsider från europeiska stormakter. År 1625 var befolkningen 1,1 miljoner (varav 0,3 i den finländska riksdelen) för att 1721 öka till 1,5 miljoner invånare, då med Skåne, Blekinge, Halland och Jämtland medräknade.
Att Sverige reducerades till en liten spillra i jämförelse med stormakten är den smala lycka som gjort det möjligt för Sverige att leva i fred i över 200 år.
Musik: JS Bach: Toccata And Fugue In D Minor, Storyblocks Audio
Bild: Slaget vid Breitenfeld av Johann Walter, Wikipedia.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dags att sammanfatta Gustav II Adolfs liv rån födelsen 1594 till hans död 1632.
Bli gärna månadsgivare på patreon
Litteratur:
Sveriges regenter - Lars O Lagerqvist
Gustav II Adolf - Sverker Oredsson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Del 7 i serien om trettioåriga kriget och det är dags för slaget vid Rain eller övergången av Lech som den också kallas. Gustav II Adolf lyckas än en gång trycka tillbaka den katolska sidan och nu såras Tilly dödligt. Instagram: @kungarochkrigTwitter: @kungarochkrigFacebook: Kungar och krig
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dags för ett av de mest berömda slagen i Sveriges militära historia - slaget vid Breitenfeld. Utanför byn Breitenfeld i kurfurstendömet Sachsen slog Gustav II Adolfs svenska soldater tillbaka den katolska armén och vann en central seger. För att lyssna måste du blir månadsgivare på Patreon. Instagram: @kungarochkrig Twitter: @kungarochkrig Facebook: Kungar och krig Litteratur: Gustav II Adolf av Sverker Oredsson "Ny taktik gav Gustav II Adolf segern vid Breitenfeld" "Slaget vid Breitenfeld 1631 - bondelandet Sverige blir militärstat"
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Äntligen är det dags för Sveriges inbladning i det trettioåriga kriget. Veckans avsnitt zoomar in på när Gustav II Adolf landstiger i Tyskland sommaren 1630 och varför Sverige alls går in i kriget. För att lyssna måste du blir månadsgivare på Patreon. Litteratur: Gustav II Adolf av Sverker Oredsson Instagram: @kungarochkrig Twitter: @kungarochkrig Facebook: Kungar och krig
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Drottning Kristina är en av våra mest omtvistade regenter. Hon chockade sin omvärld när hon först abdikerade från kungamakten och senare konverterade till katolicism. Senare undersökte hon möjligheterna att återfå den svenska kronan och hon konspirerade för att bli regent i Napoli.
Redan som ung regent etablerade sig drottning Kristina som en maktspelerska som belönade och spelade ut olika maktgrupper mot varandra för att stärka sin egen makt. Detta gör en hennes abdikation från tronen bara efter tio år efter att hon blivit myndig ännu mer mystisk.
I detta avsnitt av podden Historia samtalar programledaren Urban Lindstedt med historikern Erik Petersson som skrivit två böcker om drottning Kristina: Maktspelerskan – Drottning Kristinas revolt samt Drottning utan land – Kristina i Rom.
Drottning Kristina (1626-89) fostrades redan som litet barn att bli regent i den växande stormakten Sverige. Som dotter till Gustav II Adolf, Lejonet från Norden, fick hon tidigt hela Europas ögon på sig. Efter faderns död kom hennes uppväxt kom att präglas av maktkampen inom högadeln.
Det var en skandal när hon bara fyra år efter sin kröning abdikerade från tronen till förmån för sin kusin Karl Gustav. Men det var ingenting mot skandalen när hon senare konverterade till katolicismen. Detta har präglat bilden av drottning Kristina och det är först i modern tid historiker har velat se på Kristina som en aktiv maktspelerska.
Kristina deltog i det styrande rådet redan innan hon blivit myndig och övertog riksstyrelsen 8 december 1644 och kröntes i Stockholms storkyrka 20 oktober 1650. Den 6 juni 1654 abdikerade Kristina i Uppsala och i december 1654 övergick Kristina i Bryssel i hemlighet till katolicismen och därefter officiellt i Innsbruck i november 1655. Hon kom att bosätta sig i Rom.
Bild: Drottning Kristina till häst, målning av Sébastien Bourdon från 1653. Målningen skänktes av drottning Kristina till Filip IV av Spanien. Wikipedia. Public Domain
Musik: BWV 2020 av bzur: Storyblocks Audio
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Eftersom det inte är några krig mellan 1622 och 1625 så tar vi ett avsnitt att gå igenom hur situationen var för bönder och borgare. Hur levde man? Vad hade man för problem? Vad trodde man på? Vilka städer fanns?
Vill du lyssna på hela avsnittet? Då måste du bli patron
Instagram: @kungarochkrig
Twitter: @kungarochkrig
Facebook: Kungar och krig
Litteratur som använts:
Gustav II Adolf av Sverker Oredsson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Gustav II Adolf gifte sig så småningom med Maria Eleonora. Men varför blev det hon? Vilka kvinnor hade han före Maria? Och vad drack man på bröllopet? Instagram: @kungarochkrig Twitter: @kungarochkrig Facebook: Kungar och krig Litteratur som använts:Gustav II Adolf av Sverker Oredsson”Kungliga bröllop: Lördag 25 november 1620, Gustav II Adolf och Maria Eleonora”. Expressen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dags för en ny kung - Gustav II Adolf. Han föds som son till en hertig, men blir vid 10 års ålder svensk kronprins. Avsnittet zoomar in på december 1611 då Gustav II Adolf faktiskt blir svensk kung.
Vill du lyssna på hela avsnittet så går du blir månadsgivare
Instagram: @kungarochkrig
Twitter: @kungarochkrig
Facebook: Kungar och krig
Litteratur som använts:
Gustav II Adolf av Sverker Oredsson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
2021 fyller Göteborg 400 år. För att fira detta berättar P4 Göteborgs Tommy Johansson en liten historieberättelse varje dag. Häng med på en resa genom Göteborgs historia!I dagens avsnitt: Slottsskogen donerades av Gustav II Adolf när Göteborg grundandes 1621. Men det var först på 1870-talet som den stora parken på allvar började bli göteborgarnas eget lek och rekreationsrum. Slottsskogen är en åretruntpark sedan länge och författaren Viveca Lärn har en av sina favoritdagar i maj månad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Gustav II Adolf grundade Göteborg 1621. För att minnas detta lät Göteborgs stad i mitten av 1800-talet beställa en staty av kungen. Hör vad som hände med de olika gjutningarna innan han kom på plats.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hjältekonung har han kallats i historieböckerna, men krigarkonung vore ett bättre epitet. Han var fullt sysselsatt med trettioåriga kriget som till stor del böljade fram och åter över nuvarande Tyskland.
Det var viktigt att statyn av Gustav II Adolf "indignerande med högra handen stället för staden”, det vill säga han skulle peka med sin högra hand: där ska staden ligga! Uppdraget gick till konstnären Bengt Erland Fogelberg som mest arbetade i Rom.
Första gjutningen fick kasseras, den andra gjutningen lyckades men fartyget som skulle frakta statyn till Göteborg gick i kvav, statyn hamnade på havets botten vid Helgoland. Driftiga helgolandsbor lyckades dock bärga statyn, men staden Göteborg tyckte att den begärda bärgarlönen var för hög och beställde i stället en ny tredje kopia som äntligen kunde placeras på Gustaf Adolfs Torg 1854.
Det där andra exemplaret, som legat på havets botten, såldes till Bremen, där den märkligt nog restes i centrala stan och fick stå där tills Andra världskriget bröt ut. Då behövdes statyns koppar till annat, Gustav Adolf smältes ner för att användas inom tyska krigsindustrin.
Ett bra exempel på ödets ironi: Gustav II Adolf kom till slut att kämpa på sina forna fienders sida.
I programmet intervjuas Håkan Wettre, f d intendent på Göteborgs Konstmuseum och musiken vi hör är Salve Decus Suecorum Rex Gustave Adolphe, en hyllningskör skriven på 1600-talet och utdrag från Hugo Alfvéns Skådespelsmusiken – ett stycke för kammarblåsare som heter Gustav II Adolf.
Programmet är gjort av Mia Gerdin och sändes första gången 7 maj 2011.
-
1618 bröt trettioåriga kriget ut. Ett krig som innebar något av en höjdpunkt för den svenska stormakten, men ännu viktigare ett enormt mänskligt lidande för civilbefolkningen i Tyskland och de svenskar som blev utskriva till krigstjänst.
Trettioåriga kriget var ett religionskrig mellan katoliker och protestanter som främst utspelades på tysk mark. Men det handlade också om en rad maktstrider mellan den habsburgska kejsaren och tyska furstar, den spanska monarkin och Nederländerna samt Frankrike och Habsburg.
I podcasten Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Lars Ericson Wolke, professor i historia, särskilt militärhistoria, vid Försvarhögskolans militärvetenskapliga institution i Stockholm. Han är författare till ett stort antal historiska böcker, han är huvudförfattare till Trettioåriga kriget. Europa i brand 1618-1648.
Reformationen som inleddes i början av 1500-talet hade splittrat det tidigare religiöst enhetliga Västeuropa. Men det fanns också maktpolitiska ambitioner bakom den religiösa manteln.
När den katolska habsburgska kejsaren hotade de bömiska protestanterna religionsfrihet slängde en folkmassa år 1618 ut kejsarens ämbetsmän ut genom ett fönster i Prag. Det trettioåriga kriget var ett faktum.
Kriget som pågick under 30 år på främst tysk mark innebar ett enormt mänskligt lidande för civilbefolkningen. I stora områden försvann över 60 procent av befolkningen pga kriget. I krigets värst drabbade områden kunde en ryttare rida i timmar utan att stöta något mänskligt liv.
I Sverige var en utskrivning till militären i det närmaste en dödsdom. Få svenska och finska soldater återvände hem från trettioåriga kriget.
Svenskarna som kändes sig hotade av den habsburska kejsarens maktambitioner runt Östersjön gick med i kriget år 1630. Det var också under kriget som den svenska monarken Gustav II Adolf dog i dimman i Lützen.
Vid slutet på det 30-åriga kriget med den Westfaliska freden närmar sig Sverige höjdpunkten för den svenska stormaktstiden. En stormaktstid som hade stora negativa konsekvenser för befolkningen.
Plundringen av Magdeburg (Magdeburgs jungfrur), målning av Eduard Steinbrück.
Eduard Steinbrück (1802–1882)
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hamid Zafar och Mattias Axelsson fortsätter resan genom hela den svenska historien. I det andra av två pilotavsnitt börjar de i stormaktstiden och Gustav II Adolf. Även de tre Karl, Frihetstiden, Gustav III, ätten Bernadotten, industrialisering och utvandring på 1800-talet och slutligen förra seklet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ett av de stora krigen på den europeiska kontinenten som rasar mellan 1618 och 1648. Det började som ett religionskrig men blir alltmer ett geopolitiskt spel mellan stormakterna. Sverige härjar genom Gustav II Adolf och flera generaler i Tyskland i många år innan man drar sig tillbaka. Få konturerna av kriget på fem minuter här i podden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostrar más