Hemvärnet Podcasts
-
Som 15-åring tvingade hon till sig en pryo-plats på ett regemente. Idag är generalmajor Laura Swaan Wrede Rikshemvärnschef. I P4 Extra-gästen berättar hon om hur man tar han om nästan de 30.000 ansökningar som kommit in till Hemvärnet sedan kriget i Ukraina startade.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Försvarsmakten ska rusta soldaterna för att överleva – och att döda. När F&F:s Lina Wennersten Bergner gick med i Hemvärnet mötte hon en pedagogik som kombinerar tradition med ny psykologisk forskning.
Text av Lina Wennersten Bergner. Inläst av Iris media.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Uppfriskande avsnitt med en skopa humor blandat med mått av allvar. Micke är komiker, skådespelare, programledare, men också veteran och en bakgrund som officer i Hemvärnet. I detta avsnitt av RekylPodden med Jon Svärdhagen i studion går vi såklart in på omvärldsläget och varför det verkar vara så svårt för Ryssland att vara den där trevliga grannen och hur tjock offerkofta man egentligen kan sticka. Men också om styrkor och svagheter med vårt Hemvärn. Och mycket mer. VRR https://vrr.nu/ Rekyl Resilience https://rekyl.org/event Vi jobbar på att utöka antalet platser. Tid: 2023 REKYL hittar du här https://rekyl.org Passa på att prenumerera på podden för att inte missa nästa avsnitt - Ge gärna betyg och dela avsnittet, det hjälper andra att hitta hit 🔥
-
I detta avsnitt avhandlar vi en av våra favoritdelar av Försvarsmakten, nämligen Hemvärnet.
Understundom blir det allvarsamt och nästa flamsigt men trots Löjtnantens arga tankar om nedskräpare och Hennings egna dumheter är det ett avsnitt att ta på största allvar.
Jo, och du, gå med i Hemvärnet!
Du som vill höra samtliga avsnitt och läsa alla texter och artiklar blir enklast Patreon och stödjer vår produktion. Gå in på patreon.com/militarsnack och bli en i gänget!
Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten
Få bonusmaterial genom att bli Patreon!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt avhandlar vi en av våra favoritdelar av Försvarsmakten, nämligen Hemvärnet.Understundom blir det allvarsamt och nästa flamsigt men trots Löjtnantens arga tankar om nedskräpare och Hennings egna dumheter är det ett avsnitt att ta på största allvar.Jo, och du, gå med i Hemvärnet!Du som vill höra samtliga avsnitt och läsa alla texter och artiklar blir enklast Patreon och stödjer vår produktion. Gå in på patreon.com/militarsnack och bli en i gänget!Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten Få bonusmaterial genom att bli Patreon! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vilken är Lottakårens roll i totalförsvaret? Vad gör den kinesiske journalisten inbäddad i den ryska invasionsarmén? Dessutom spelar Martin E-type Eriksson live och berättar om sina ryska och ukrainska fans.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vilken är Lottakårens roll i totalförsvaret?Lottakåren har, precis som Hemvärnet, märkt av ett rejält uppsving när det gäller medlemsansökningar sedan Ryssland invaderade Ukraina. Louise och Thomas får besök av rikslottachef Heléne Rådemar, för att diskutera Lottakårens roll i totalförsvaret och varför det fortfarande är relevant med en försvarsorganisation bara för kvinnor.
Världens kanske ende utländske inbäddade journalist i den ryska invasionsarmén, är en kinesisk reporter från Phoenix-tv. Vem bestämmer vad han ska säga och varför är det betydelsefullt för statskontrollerade Phoenix-tv att ha en reporter på plats hos de ryska styrkorna? Sveriges Radios Hanna Sahlberg försöker reda ut frågetecknen.
Och så får vi besök av Martin E-type Eriksson som spelar live och berättar om sina ryska och ukrainska fans, och turnéer i Ryssland och Ukraina.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Försvarsmakten föder upp schäfrar, men i andra militära sammanhang har dalmatinern gjort entré. Vi frågar oss varför, och vilka personliga egenskaper som utmärker en bra hemvärnshund? Programledare: Louise Epstein. Bisittare: Thomas Nordegren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vilken personlighet behöver Försvarsmaktens hemvärnshundar ha?Hur respektingivande är Pongo? Förra torsdagen sågs en dalmatiner patrullera med hemvärnet i Visby hamn, klädd i ärmlös svart hundjacka. Cecilia Ström, ordförande i Svenska dalmatinersällskapet, pratar om hundrasens eventuella farlighet och avskräckande effekt på Putin.
Mimi Jordell, hundförare i Hemvärnet, har sin egen hund Wikid med sig när hon patrullerar. Wikid är en treårig australiensisk vallhund, och en av hemvärnets 700 privatägda patrullhundar. Vilken personlighet behöver hemvärnshundar ha, och vad ska man ha dem till?
Peter Öhrling, funktionsförvaltare på Försvarsmaktens hundtjänstenhet, berättar om militärhundarnas funktion. Varför har försvarsmakten valt att föda upp just schäfrar?
Dick Harrison om rysskräckenUkrainakrisen är långtifrån över. Rysslands president Putin vapenskramlar, och det svenska försvaret ökar sin närvaro på Gotland. Hur spänt är läget just nu mellan Sverige och Ryssland, om man jämför bakåt? Dick Harrison, författare och professor i historia vid Lunds universitet, kommer och pratar rysskräck, relationerna mellan Sverige och Ryssland genom tiderna, och om när de var som sämst.
Vaccinationskrav i ÖsterrikeIdag röstar Österrikes parlament om vaccinationskrav för alla över 18 år, och dryga böter kan bli konsekvensen för dem som bryter mot den nya lagen. I Sverige ser det si och så ut med dos tre på sina ställen. Borde vi införa böter för regioner som är för långsamma med att vaccinera sin befolkning?
Kan Valérie Pécresse bli Frankrikes nästa president?Valrörelsen börjar komma igång i Frankrike inför presidentvalet, och för första gången i Republikanernas historia har en kvinna valts till partiets presidentkandidat. Partiet har varit i djup kris, men på senare tid har det vänt och nya medlemmar strömmar till. Men hur stor chans har egentligen Valérie Pécresse att bli Frankrikes nästa president? Marie Nilsson Boij, Sveriges Radios korrespondent i Sydeuropa, gör en analys.
Dessutom lyssnarbrev om Tycho Brahes syster Sophie, och så spelar Louise musik från sina ungdomsår i ett blåsigt Limhamn, där alla coola personer hade bärbara kassettbandspelare med lurar.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Samverkan mellan civila och militära aktörer är en central komponent för totalförsvarets förmåga att möta hot. Ett led i arbetet med att stärka kopplingen mellan just civila och militära aktörer är den handlingsplan – Handlingskraft– som Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap offentliggjorde i slutet av augusti. Denna stakar ut vägen för en ”sammanhängande totalförsvarsplanering”.
Men vad innebär civil-militär samverkan i praktiken? Hur kan civila och militära aktörer samverka? Vilka utmaningar och vilken utvecklingspotential finns det inför framtiden? I det här avsnittet av Folk och Försvar-podden talar vi med Jan Demarkesse från Försvarsmakten och Annika Elmgart på MSB om hur de ser på civil-militär samverkan i det nya totalförsvaret.
Redan idag sker verksamhet inom totalförsvarsområdet där både civila och militära aktörer medverkar. Ett sådant exempel är det CBRN-samarbete där Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Hemvärnet ingår. För att få en bild av hur civil-militär samverkan kan se ut i praktiken besöker vi därför även SVA:s lokaler i Uppsala i avsnittet.
Avsnittet är producerat av Daniel Kjellén. Jingeln är producerad av Die Hard Productions.